Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 3:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona
 Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie? 
Autor Wiadomość

Post Re: Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Jamsen napisał(a):
Nie pisałem, do jakiego czasu można odnieść te słowa.
To była odpowiedź na twierdzenie, że żyjemy w najlepszych, jak dotąd czasach.
Oczywiście ty żyjesz w tej części świata, w której jest rzekomo dobrze, a tak naprawdę te rzeczy są, tylko zakamuflowane w czterech ścianach każdego domu.

Myśl globalnie.

Brawo! Doszedłeś do tego!
Jestem Europejczykiem, więc obchodzi mnie to, co dzieje się w Europie, na moim kontynencie.
W jaki niby sposób na poziom mojego życia wpływają tysiące umierających czarnych z powodu głodu i wojny, czy żółtych z powodu ideologii politycznych i represji rządowych. To mnie nie dotyka, więc automatycznie mnie to nie obchodzi.

Osobiście wątpię, by wojny, represje polityczne, czy morderstwa polityczne były ukryte jak Ty to mówisz "w czterech ścianach każdego domu".

So kwi 23, 2011 12:48
zbanowany na stałe

Cytuj:
Ja zaprawdę nie czynię większej krzywdy czartowi niż aniołom w niebie; gdybym bowiem chciał, dobrze bym mógł mówić słowa moje, aby wszystek świat słuchał słów moich. Ja mógłbym piekło otworzyć, żeby wszyscy widzieli męki jego. Ale by to nie była sprawiedliwość, bo wtedy służył by Mi człowiek z bojaźni, a z miłości powinien Mi człowiek służyć.
To podobno słowa Jezusa do św. Brygidy (Objawienia, rozdział 53)

Im bardziej drążę temat, i im więcej czytam o objawienich świętych i różnych innych przesłaniach "ku przestrodze", to tym większy bałagan się z tego wyłania. Skoro w Nowym Testamencie jest wszystko, co najważniejsze dla chrześcijan, to po co te wszystkie objawiania, przesłania itd.?! Po co Jezus i Maria mieliby objawiać się tylu ludziom, i opowiadać im jakieś dziwne historie? Poza tym, czy Jezus nie mówił, że następnym razem ujrzą go ludzie nadchodzącego w chwale gdy nadejdzie czas ostateczny? Chyba powiedział coś takiego, ale pewny nie jestem, może ktoś się orientuje?

No i co mają oznaczać słowa:
"gdybym bowiem chciał, dobrze bym mógł mówić słowa moje, aby wszystek świat słuchał słów moich."

A te wszystkie opowieści o okropieństwach piekła, to przecież ewidentne psucie planu Jezusa, i kierowanie uwagi na strach, a nie na największe przykazania:

>>>Będziesz miłował Pana Boga twego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.<<<
(Mt 22,37-40)

Im więcej zgłębiam różne 'natchnione' teksty tym bardziej staję sie ateistą. Więc proszę pomódlcie się za mnie(niech Bóg mnie oświeci), bo coraz bardziej zmierzam w stronę ateizmu.

pozdrawiam i wesołego dyngusa życzę :)

N kwi 24, 2011 16:46
Przeczytałam dziś tę książkę. Dziwne to 'objawienie'. Wszędzie ogień i siarka. Jakoś nie przemawia to do mnie. Z tego co wiem, to poglądy ludzi idących na zatracenie są ustalone. Nie wybrały miłości, nie czuły skruchy, nie żałowały za grzechy i ten wybór pozostaje niezmienny. Tu spotykamy się z żalem za zmarnowane życie, cierpieniami fizycznymi dotykającymi ciał. Piekło przypomina kształtem człowieka.

Pn kwi 25, 2011 15:21
zbanowany na stałe

Wszystkie te wizje piekła zapodawane przez świętych, czy też inne nawiedzone osoby, traktować należy z lekka i bez większego stresu. Ewangelia jest tym co powinno być najważniejsze dla chrześcijanina, tak mi ksiądz powiedział.
Tym bardziej, że te opisy piekła różnią się między sobą, szczególnie w relacjach osób świeckich. Wg jednych są jakieś doły z ogniem, inni zaś świadczą o jakichś klatkach z demonami, gdzie te znęcają się nad duszą w okrutny sposób. Jeżeli Bóg jest wszechmogący i toleruje takie coś, to nie tylko ciężko Go miłować, ale przede wszystkim ciężko jest w Niego wierzyć. Ale jeżeli dać wiarę tym wizjom, to wychodzi że KK, albo kłamie, albo nieświadomie wprowadza ludzi w błędne myślenie, że Bóg jest jednocześnie wszechmogący i kocha każdego człowieka. Nawet jeżeli Bóg nie kocha ludzi, a jest tylko sprawiedliwy, to jaka to sprawiedliwość nakazuje skazać kogoś na wiecze męki za kilkadziesiąt lat grzesznego życia. Zwłaszcza, że istnienie Boga nie jest dla ludzi na ziemi takie oczywiste.

Pn kwi 25, 2011 17:05
Gargamelu zauważ jednak, że grzech ojców przechodzi czasem na kolejne pokolenia i osoba ta jest odpowiedzialna za zło ,które spowodowała i nigdy nie żałowała tego czynu. Jeżeli człowiek żałuje swych złych wyborów to nie zostanie potępiony. W chwili śmierci może jeszcze wymówić błagalne: przepraszam! Sprawą jego wyboru jest posłuszeństwo Bogu czy uwierzenie złemu, że będzie miał u niego złote życie. Odpowiedzialność za swe czyny i wiedza o przeznaczeniu różni nas od zwierząt.

Pn kwi 25, 2011 17:25
zbanowany na stałe

Liza napisał(a):
Jakoś nie przemawia to do mnie. Z tego co wiem, to poglądy ludzi idących na zatracenie są ustalone.

A skąd wiesz to co wiesz?
I skąd wiedzą ci od których Ty wiesz?

Pn kwi 25, 2011 17:52
zbanowany na stałe

Potępienie wieczne jest z pewnością zapowiedziane w Ewangelii. O ile jednak jest ono realizowane w życiu pozagrobowym? To ostatecznie wielka tajemnica. Nie da się jednak zapomnieć, że Bóg pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.
- Jan Paweł II
(głowa Kościoła Katolickiego 1978-2005)

I można tutaj jeszcze wspomnieć Wacława Hryniewicza, księdza katolickiego, prof.teologii.
http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/371

Kara za grzechy pewnie jest, ale czy istnieje wieczne piekło?

Pn kwi 25, 2011 17:59

gargamel napisał(a):
I można tutaj jeszcze wspomnieć Wacława Hryniewicza, księdza katolickiego, prof.teologii.
Niepoprawny optymista-marzyciel.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 25, 2011 18:03
zbanowany na stałe

Papież Polak też?

Pn kwi 25, 2011 18:05
KK nie wypowiedział się nigdy oficjalnie (personalnie) o potępionych. Wiedzę mamy z objawień prywatnych. Nie trzeba temu wierzyć.

Pn kwi 25, 2011 18:07

gargamel napisał(a):
Papież Polak też?
Nie da się jednak zapomnieć, że Bóg pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy.

Z tych słów nie wynika, że osoba je wypowiadająca miała nadzieję, że większość/wszyscy ludzi/e trafi/ą do nieba.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 25, 2011 18:12

Drogi gargamelu, karą za grzechy jest czyściec. Na moje rozumowanie do piekła idzie się tylko wtedy jeśli przez całe życie nie żałowało się za swoje grzechy i odrzucało miłość Boga.

No cóż, też nie jestem najlepszy, ale staram się żałować za czyny złe, niezgodne z Bożym Prawem.

Jak to ktoś napisał, nikt nie musi wierzyć w objawienia prywatne, ja jednak osobiście wierzę, bo jeśli zostali uznani za świętych to znaczy że mieli jakiś przekaz.

Opisy są różne, ale jedno jest prawdą- człowiek potępiony ponosi konsekwencje zawsze i są one okropne.

Życie nie jest niczym innym, jak tylko wiecznym zmaganiem się z sobą samym i nie zakwita inaczej, jak tylko za cenę cierpienia.Dotrzymuj zawsze towarzystwa Panu Jezusowi w Ogrodzie Oliwnym, a On będzie umiał wzmocnić cię w godzinach udręk, które nadejdą

Pn kwi 25, 2011 20:10

BumBleBee napisał(a):
Drogi gargamelu, karą za grzechy jest czyściec.
Karą za grzechy jest śmierć.
Czyściec jest dla osób zbawionych.
BumBleBee napisał(a):
Na moje rozumowanie do piekła idzie się tylko wtedy
jeśli przez całe życie nie żałowało się za swoje grzechy i odrzucało miłość Boga.
Nie trzeba przez całe życie - wystarczy 1 (słownie: jeden) grzech ciężki, którego się nie żałowało.
BumBleBee napisał(a):
Jak to ktoś napisał, nikt nie musi wierzyć w objawienia prywatne, ja jednak osobiście wierzę,
bo jeśli zostali uznani za świętych to znaczy że mieli jakiś przekaz.
Święci nie zostali uznani świętymi za swoje przekazy,
bo nie było to ani ich zasługą, a i większość z nich żadnych (uznanych przez Kościół) objawień nie otrzymało.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 25, 2011 20:24

Elbrus napisał(a):
BumBleBee napisał(a):
Drogi gargamelu, karą za grzechy jest czyściec.
Karą za grzechy jest śmierć.

To w końcu piekło czy śmierć? Jak ma się jedno do drugiego?

Śr kwi 27, 2011 10:20

szyszkownik napisał(a):
To w końcu piekło czy śmierć? Jak ma się jedno do drugiego?

Daj sobie spokój. Dlaczego chcesz racjonalnie zrozumieć coś czego zrozumieć się nie da. A co do piekła, to kiedyś się dowiesz (albo i nie).

Śr kwi 27, 2011 12:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona