Ateiści podatni na fałszywe kuszenie szatana
Autor |
Wiadomość |
carbon_copy
|
Seweryn napisał(a): dobry_dziekan napisał(a): Dlaczego akurat to, a nie np buddyzm czy judaizm? Choć pytanie było wielokrotnie zadawane i znam odpowiedzi jakiej udziela większość osób, to ciekaw jestem bardzo Twojej. A dlaczego akurat ateizm, a nie Buddyzm czy Judaizm .
Ta stara spiewka z przedstawianiem ateizmu jako tylko kolejnej religii... Niewazne ile razy ten wyswiechtany argument zostaje zdyskredytowany, mozemy byc pewni, ze wkrotce powroci jak bumerang.
Wedlug Seweryna i podobnie myslacych, brak samochodu w garazu jest tylko kolejnym typem stojacego tam pojazdu, tak jak Toyota lub Fiat. Nic tylko wsiasc i jechac.
|
N lis 22, 2009 18:53 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): A dlaczego akurat ateizm, a nie Buddyzm czy Judaizm . 1)A to wystarczy spojrzeć na świat, a odpowiedź przyjdzie sama  Boga, ani nawet małego tyci tyci aniołka w nim nie dostrzegłem  2)Narzucanie komuś czegoś jest hmmm nietaktowne.
1)Jest wiele osób które dostrzega, więc taka odpowiedź jest nieprzekonująca.
2)To po co narzucasz swój światopogląd.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 22, 2009 20:29 |
|
 |
Seweryn
|
carbon_copy napisał(a): Seweryn napisał(a): dobry_dziekan napisał(a): Dlaczego akurat to, a nie np buddyzm czy judaizm? Choć pytanie było wielokrotnie zadawane i znam odpowiedzi jakiej udziela większość osób, to ciekaw jestem bardzo Twojej. A dlaczego akurat ateizm, a nie Buddyzm czy Judaizm . Ta stara spiewka z przedstawianiem ateizmu jako tylko kolejnej religii... Niewazne ile razy ten wyswiechtany argument zostaje zdyskredytowany, mozemy byc pewni, ze wkrotce powroci jak bumerang. Wedlug Seweryna i podobnie myslacych, brak samochodu w garazu jest tylko kolejnym typem stojacego tam pojazdu, tak jak Toyota lub Fiat. Nic tylko wsiasc i jechac.
Nie powiedziałem że ateizm to religia . Ateizm to światopogląd, tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo . Niby czemu ateiści mieliby mieć rację.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lis 22, 2009 20:36 |
|
|
|
 |
Acro
|
Światopogląd to przesada. Element światopoglądu.
Ateistów łączy tylko przekonanie, że nie ma żadnego boga. We wszystkich innych sprawach mogą mieć dowolne zdanie.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N lis 22, 2009 21:39 |
|
 |
Seweryn
|
Podobnie teistów łączy tylko przekonanie że Bóg jest . We wszystkich innych sprawach mogą mieć dowolne zdanie
|
N lis 22, 2009 21:54 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): 1)Jest wiele osób które dostrzega, więc taka odpowiedź jest nieprzekonująca. 2)To po co narzucasz swój światopogląd.
Hah, a ja nie mówię wcale że wszyscy mają dostrzegać to co ja
Chodziło mi o sam fakt spojrzenia na świata jako takiego, z którego różni ludzie wyciągają różne wnioski
Pokaż mi gdzie i komu narzucam swój światopogląd?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 22, 2009 22:17 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Podobnie teistów łączy tylko przekonanie że Bóg jest . We wszystkich innych sprawach mogą mieć dowolne zdanie
Zgadza się. Ale taki "czysty" teizm jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, bo prawie każdy teista przynależy do jakiejś religii, w której z innymi wyznawcami łączą go wierzenia, dogmaty, obrzędy, modlitwy i inne.
U ateistów raczej trudno czegoś takiego szukać.
|
N lis 22, 2009 22:42 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a):
Zgadza się. Ale taki "czysty" teizm jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, bo prawie każdy teista przynależy do jakiejś religii, w której z innymi wyznawcami łączą go wierzenia, dogmaty, obrzędy, modlitwy i inne. U ateistów raczej trudno czegoś takiego szukać.
Nie zmienia to faktu że ateizm to również światopogląd tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo.
|
N lis 22, 2009 23:00 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): A dlaczego akurat ateizm, a nie Buddyzm czy Judaizm . A to wystarczy spojrzeć na świat, a odpowiedź przyjdzie sama  Boga, ani nawet małego tyci tyci aniołka w nim nie dostrzegłem  Narzucanie komuś czegoś jest hmmm nietaktowne.
Jest bardzo wiele osób, które doświadczają w swoim życiu Łask Nadprzyrodzonych. Z oportunistów zaś niektórzy doświadczają realnej wizji piekła. (dziś też słyszałem o takim doświadczeniu)
Zastanawiając się nad tym, dochodzę do wniosku, że tak dzieje się u osób, w których otoczeniu pojawiają się Święci jeszcze pielgrzymujący po ziemi.
Zastanawia mnie też, że podałem w różnych tematach tak wiele Cudów nie do obalenia, a nadal część z Was jest mocnymi oportunistami. Wydaje mi się, że w tych przypadkach nie ma Dobrej Woli w Poszukiwaniu BOGA. Może nawet część osób nie poszukuje BOGA, tylko będąc nieświadoma pokus szatańskich świadomie walczy z BOGIEM.
ps.
Wiadomo jest, że do piekła trafia sporo osób, które w nie nie wierzyły.
|
N lis 22, 2009 23:36 |
|
 |
kemot 2009
|
frater napisał(a): ps. Wiadomo jest, że do piekła trafia sporo osób, które w nie nie wierzyły.
Dokładnie !
Złemu duchowi o to chodzi, tak zmanipulować człowiekiem żeby ten przestał wierzyć w zło a zwłaszcza-tym samym, w dobro...
_________________ jestem doskonały w łóżku... potrafię spać 12 godzin bez przerwy...
|
N lis 22, 2009 23:43 |
|
 |
carbon_copy
|
Seweryn napisał(a): Witold napisał(a):
Zgadza się. Ale taki "czysty" teizm jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, bo prawie każdy teista przynależy do jakiejś religii, w której z innymi wyznawcami łączą go wierzenia, dogmaty, obrzędy, modlitwy i inne. U ateistów raczej trudno czegoś takiego szukać. Nie zmienia to faktu że ateizm to również światopogląd tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo.
Judaizm, Chrześcijaństwo i inne religie to rozbudowane systemy wierzen. Ateizm to tylko jeden prosty aksjomat: zakladamy ze boga nie ma poniewaz brak jest dowodow na jego istnienie. Porownanie ateizmu do jakiejkolwiek religii jest bezzasadne poniewaz ateizm nie jest oparty na wierze lecz akceptacji faktycznego stanu wiedzy.
|
N lis 22, 2009 23:44 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Nie zmienia to faktu że ateizm to również światopogląd tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo.
Nie rozumiesz. Jak zwykle.
Teizm i ateizm to dwa przeciwstawne stanowiska głoszące "Bóg jest" i "Boga nie ma". Już na tym poziomie w przypadku ateizmu sprawa jest znacznie prostsza niż w przypadku teizmu, ponieważ stanowisko teistyczne już z założenia przypisuje Bogu pewne cechy, a ateizm neguje także istnienie boga deistycznego, który tych cech nie posiada. Teiści do tego zaliczają się prawie zawsze do jakichś religii, systemów wierzeń, posiadają dogmaty, modlitwy, obrzędy i tak dalej, podczas gdy ateiści podobnych zgromadzeń nie tworzą. Ateizm nie jest religią, teizm w "czystej" postaci nie jest nią również (podobnie jak ateizm, teizm sam w sobie nie implikuje żadnych dogmatów, modlitw, zgromadzeń, obrzędów, systemów itd.), niemniej teizm w "czystej" postaci to zjawisko rzadkie, będące raczej stanowiskiem na gruncie filozofii, aniżeli wiarą religijną.
|
Pn lis 23, 2009 1:19 |
|
 |
Acro
|
Seweryn napisał(a): Witold napisał(a):
Zgadza się. Ale taki "czysty" teizm jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, bo prawie każdy teista przynależy do jakiejś religii, w której z innymi wyznawcami łączą go wierzenia, dogmaty, obrzędy, modlitwy i inne. U ateistów raczej trudno czegoś takiego szukać. Nie zmienia to faktu że ateizm to również światopogląd tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo.
To chyba będzie przesadą.
Ateizm to tylko jedna cecha - przekonanie o nieistnieniu boga. Nie wywnioskujesz z tego nic nt zasad życiowych, poglądu na sens życia, cel, moralności itd ateisty.
Za deklaracją bycia Chrześcijaninem idzie już duża ilość konkretów, które znacznie szerzej definiują te osobę. Też, naturalnie, nie wszystkie elementy (np polityczne), ale przynajmniej moralne i egzystencjalne, czyli sporo. Więc to nazwałbym już swiatopoglądem. Ale ateizm? To moim zdaniem stanowczo za mało...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn lis 23, 2009 2:11 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Nie zmienia to faktu że ateizm to również światopogląd tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo. Ateizm może być jedynie częścią światopoglądu. Nazywanie siebie ateistą nie obliguje mnie do niczego innego jak tylko niewiary w boga/bogów. Powiedziałeś, że narzucam komuś światopogląd. Pokaż mi proszę w konkretnym poście gdzie to robię, albo przeproś za pomyłkę. frater napisał(a): Jest bardzo wiele osób, które doświadczają w swoim życiu Łask Nadprzyrodzonych. Z oportunistów zaś niektórzy doświadczają realnej wizji piekła. (dziś też słyszałem o takim doświadczeniu)
Zastanawiając się nad tym, dochodzę do wniosku, że tak dzieje się u osób, w których otoczeniu pojawiają się Święci jeszcze pielgrzymujący po ziemi. Spoko, to Twoje wnioski i nikt nie zabrani Ci w nie wierzyć  frater napisał(a): Zastanawia mnie też, że podałem w różnych tematach tak wiele Cudów nie do obalenia, a nadal część z Was jest mocnymi oportunistami. Wydaje mi się, że w tych przypadkach nie ma Dobrej Woli w Poszukiwaniu BOGA. Może nawet część osób nie poszukuje BOGA, tylko będąc nieświadoma pokus szatańskich świadomie walczy z BOGIEM.
O tych tak wielu "cudach" już się wypowiadaliśmy nie raz i pokazaliśmy błędy co do Twojej logiki nie możliwości ich obalenia. Źle Ci się wydaje, jeżeli sądzisz że się po prostu zamknęliśmy na inne hipotezy. Nie. Patrząc na świat widzę i wiem, że nie ma czegoś takiego jak bóg którejkolwiek religii. Stawiam jego istnienie na równi z latającymi spodkami ufo tworzącymi kręgi w zbożu. frater napisał(a): Wiadomo jest, że do piekła trafia sporo osób, które w nie nie wierzyły.
Fajnie, że to wiesz. Ja wiem coś odwrotnego. Wiem, że tak nie będzie 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn lis 23, 2009 9:47 |
|
 |
Seweryn
|
carbon_copy napisał(a): Seweryn napisał(a): Witold napisał(a):
Zgadza się. Ale taki "czysty" teizm jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, bo prawie każdy teista przynależy do jakiejś religii, w której z innymi wyznawcami łączą go wierzenia, dogmaty, obrzędy, modlitwy i inne. U ateistów raczej trudno czegoś takiego szukać. Nie zmienia to faktu że ateizm to również światopogląd tak samo jak Buddyzm, Judaizm czy Chrześcijaństwo. Judaizm, Chrześcijaństwo i inne religie to rozbudowane systemy wierzen. Ateizm to tylko jeden prosty aksjomat: zakladamy ze boga nie ma poniewaz brak jest dowodow na jego istnienie. Porownanie ateizmu do jakiejkolwiek religii jest bezzasadne poniewaz ateizm nie jest oparty na wierze lecz akceptacji faktycznego stanu wiedzy.
Brak jest dowodów na wiele rzeczy np. na powstanie wszechświata. Czy w związku z tym zakładasz że wszechświat nie powstał tylko istniał wiecznie? Na istnienie wieczne również brak dowodów.
W związku z brakiem dowodów opierasz się na wierze jeśli chodzi o istnienie wszechświata. Oczywiście system wierzeń ateistów jest zupełnie inny niż systemy wierzeń Chrześcijan, Buddystów czy Muzułumanów.
|
Pn lis 23, 2009 10:29 |
|
|
|