Autor |
Wiadomość |
zsoborniki
|
 Re: Czy Kościół to firma ?
apriori - możesz uczestniczyć w dowolnej Eucharystii a intencję, którą nosisz w sercu możesz podczas Eucharystii polecić Bogu. Możesz także złożyć ofiarę do skarbony w miejscu sprawowania Eucharystii lub w inny sposób jeśli Twoje sumienie się tego domaga.
Ale jeśli chcesz z "pompą" ogłaszać wszem i wobec za kogo i dlaczego się modlisz, wówczas to Twoja sprawa, co kupujesz... i ile za tą przyjemność płacisz!
Bóg nie chce pieniędzy ale chce byś się nawrócił i żył...
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Wt kwi 26, 2011 16:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Moje pytanie było jednoznaczne:Czy mogę przyjść do kościoła i zamówić mszę za jakąś zmarłą duszę i nic nie płacić? Więc jak to jest? Proste pytanie, ale za trudna odpowiedź na nie...?
|
Wt kwi 26, 2011 16:34 |
|
 |
zsoborniki
|
apriori - ja nie jestem Twoim proboszczem, więc Ci na to pytanie nie odpowiem. Jeśli chcesz się dowiedzieć, to bezpośrednio u źródła!
Ja, gdybym chciał rzeczywiście za taką duszę się pomodlić, to wiedział bym, jak mam to zrobić i nie pytałbym się wszystkim po kolei czy za pieniądze, czy za darmo. Sprawa modlitwy to wewnętrzna moja sprawa i mojego sumienia. Pamiętasz przypowieść o faryzeuszu i celniku?
zsoborniki
|
Wt kwi 26, 2011 16:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli jeśli mój proboszcz powie, że można nic nie płacić to znaczy, że nie ma firmy. A jeśli powie np. że jednak trzeba zapłacić to jest firma , tak? A Twój proboszcz jak robi?Jeśli mogę zapytać?
|
Wt kwi 26, 2011 16:59 |
|
 |
zsoborniki
|
apriori - ja jak dotychczas prosiłem o Eucharystię w danej intencji, zawsze sam składałem ofiarę jaką ja uważałem. Nigdy się nie prosiłem proboszcza o wyznaczenie wysokości ofiary! Inicjatywa zawsze należała do mnie.
Nie spotkałem się nigdy ze strony proboszcza, by mi wyznaczył co, ile i kiedy mam "płacić" za Eucharystię. Ja sam zawsze w pełni świadomie składałem ofiarę (czasami i tą pieniężną), gdyż tego wymaga liturgia. Podczas Eucharystii jest moment ofiarowania i jest to czas składania ofiary również przez uczestniczących w Eucharystii wiernych świeckich.
Pamiętaj, za pieniądze zbawienia nikomu nie kupisz - nawet sobie! Kiedyś kupczono odpustami i co z tego wynikło?
zsoborniki
|
Wt kwi 26, 2011 17:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja sam zawsze w pełni świadomie składałem ofiarę (czasami i tą pieniężną), gdyż tego wymaga liturgia. Rozumiem, ale skoro wymaga tego sama liturgia, to znaczy, że ofiara nie jest jednak dobrowolna...czyli sam widzisz, że jednak mamy do czynienia z czystym biznesem i to moim zdaniem niezależnie od tego czy złożona ofiara ma charakter duchowy , czy materialny.
|
Wt kwi 26, 2011 18:05 |
|
 |
zsoborniki
|
apriori - ....było sobie wielu tzw. chłopskich filozofów....
zsoborniki
|
Wt kwi 26, 2011 20:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Chłopski filozof" - człowiek myślący i kierujący się zdrowym rozsądkiem.Poczytuję więc sobie to jako komplement. 
|
Śr kwi 27, 2011 10:19 |
|
 |
noah44
|
O czym tu dyskutowac ? W kapitaliźmie wszyscy jesteśmy firmą, biznesem. Wszystkim są potrzebne pieniądze, żeby żyć. Nie ma się czego wstydzić i nie zmienia to wartości duchowych Kościoła.
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
Śr kwi 27, 2011 10:50 |
|
 |
heni
|
Oczywiście, że firma  , która żeruje na naiwności wiernych. Odprowadzając znikomy podatek żerują na innych. Klechy prowadzą zwykłą działalność gospodarczą nie odprowadzając podatków.
_________________ "Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie nazywamy to religią. " //Robert Pirsig
|
Wt maja 24, 2011 23:59 |
|
 |
meritus
|
Heni, jeżeli jakiś ksiądz prowadzi działalność gospodarczą, nie odprowadzając podatków, to jako wzorowy obywatel masz obowiazek złożyć doniesienie do prokuratury.
|
Śr maja 25, 2011 0:17 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Chyba najwazniejsza cecha firm jest dazenie do wzbogacenia. Jesli porownamy stajenke w ktorej urodzil sie Jezus z ta w ktorej mieszka papiez, dojdziemy do wniosku, ze Kosciol jednak jest firma. Na marginesie, Kosciol boryka sie z trudnosciami, nalezy sie im przeciwstawic. Moja propozycja jest taka. Niezwlocznie wydzielic z majatku sumy niezbedne do funkcjonowania od tych przeznaczonych na reklame tzn. pomoc ubogim, darmowe blogoslawienie, darmowe pochowki i inne pierdoly naruszajace kase Kosciola. I tak, proponuje: Ksiadz - jedna gosposia, jedno mieszkanie, jeden Mercedes, jeden Witkacy na sciane. Biskup - Jedna gosposia, jeden kierowca, dwa samochody, jeden ogrodnik, jeden palac i jeden Kossak. Itd. Znikna roznice miedzy parafiami, wasale zaczna wplacac nadwyzki do ogolnej kasy! Dobro papieza nalezy pozostawic nienaruszone, wiadomo ziemski wlasciciel firmy, tak i tak wszystko jego. Jedynie moze wzmocnic szyby w papamobile, przeciez "Czlowiek strzela, Pan Bog kule nosi", a Bog dazy do sprawiedliwosci, musimy sie ubezpieczyc. Jesli uda sie przeprowadzic powyzsze, bedzie mozna, z czystym sumieniem, wiercic dziury w ziemi, handlowac tym i owym, prowadzic rozne przedsiebiorstwa. Czyli robic to, czego wymaga Duch Swiety nieprzerwanie czuwajacy nad Kosciolem. Pieniedzy bedzie w brod i nie trzeba bedzie prosic sie szarakow o jakies nieistotne datki! A najwazniejsze, zamkniemy usta poniektorym, gloszacym jakoby Kosciol nie wywiazywal sie z narzuconych przez Boga zadan. Przylbica bedzie otwarta, no i srodkow na zwalczanie ukasliwych uwag dostatek! Moze ktos ma uwagi? Zapraszam do dyskusji, ja sie moge mylic, czlowiekie jestem!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz maja 26, 2011 14:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural - a Ty w sen zimowy zapadłeś? 
|
Cz maja 26, 2011 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural- nie wiem czy wiesz o tym że papież nie ma nawet własnych pieniędzy do dyspozycji,nie ma swojego konta ani "pensji" . Papież Benedykt XVI pieniądze które dostał jako honorarium za pewną książke to w całości przeznaczył na cele charytatywne. Papież Paweł VI zrezygnował z tiary, wystawił ją na licytację a pieniądze z niej uzyskane [ze sprzedaży tiary] przeznaczył na biednych i potrzebujących
|
Cz maja 26, 2011 19:40 |
|
 |
Asparagus
|
trymet napisał(a): Papież Paweł VI zrezygnował z tiary, wystawił ją na licytację a pieniądze z niej uzyskane [ze sprzedaży tiary] przeznaczył na biednych i potrzebujących To akurat uważam za tani PR. Był to gest tylko i wyłącznie symboliczny. Zresztą jaka w tym zasługa Pawła VI? W końcu zrezygnował z czegoś co do niego nie należało. Co innego taki Bill Gates, on przynajmniej na cele charytatywne, przeznacza swoje pieniądze...
|
Pt maja 27, 2011 8:19 |
|
|
|