Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 5:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Bóg mnie opuszcza? 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg mnie opuszcza?
Kris65 napisał(a):
ok,ale przecież całego życia ci nie starczy żeby sie wszystkiego do-WIEDZIEĆ
więc co ci szkodzi Komuś UWIERZYĆ na Słowo ,wbrew tej twojej logice która ogranicza twoje poznanie, bo opiera sie tylko na faktach do zbadania tu i teraz.a co z całą metafizyczną sferą życia...

Interesuję się między innymi kosmologią.Chwała za to, że ograniczeni , przecież są tylko ludźmi, naukowcy próbują zgłębić tajemnice wszechświata. Dla nich ,dla wszystkich interesujących się tym tematem ,alternatywą w poznaniu miałaby być Biblia. Dalej wierzylibyśmy ,że Słońce krąży wokół Ziemi. Aczkolwiek znałem człowieka, który do końca swoich dni w to wierzył. Pewno już został oświecony :mrgreen:

Chwała Panu :) nie zapominajmy,że wśród tych naukowców "zgłębiających tajemnice wszechświata naukowców"są również wierzący. :)

Pn lip 25, 2011 8:55
apriori napisał(a):
Cytuj:
ok,ale przecież całego życia ci nie starczy żeby sie wszystkiego do-WIEDZIEĆ,
więc co ci szkodzi Komuś UWIERZYĆ na Słowo

tu pełna zgoda- nigdy nie dowiem się wszystkiego-nie przeczę.
Jednak wolę zatrzymac sie na niewiedzy niż wierzyć w nie wiadomo co, albo nie wiadomo komu... ;)

Bardzo dobrze to ująłeś-ZATRZYMAĆ SIĘ na niewiedzy.Ja tam wolę
żeby mnie nic nie zatrzymywało :)

Cytuj:
wbrew tej twojej logice która ogranicza twoje poznanie, bo opiera sie tylko na faktach do zbadania tu i teraz.
Ale tylko taka logika istnieje, jednak ona w żaden sposób, nie ogranicza mi mojego poznania-wręcz przeciwnie-ona właśnie gwarantuje mi poznanie prawdy.

[color=#FF00BF]Niczego ci ta logika nie gwarantuje,a już na pewno dojścia do Prawdy,coś co dziś wydaje sie logiczne,jutro za sprawą nowych naukowych odkryć przestaje nim być.[/color]

Pn lip 25, 2011 9:05
zbanowany na stałe

Cytuj:
Chwała Panu :) nie zapominajmy,że wśród tych naukowców "zgłębiających tajemnice wszechświata naukowców"są również wierzący. :)

Są, ale ich wiara jest wystawiana na wielka próbę. Dlatego cześć z nich to deiści, część to panteiści. ;)

Pn lip 25, 2011 9:06
Commander napisał(a):
Cytuj:

Są, ale ich wiara jest wystawiana na wielka próbę. Dlatego cześć z nich to deiści, część to panteiści. ;)

Trala lala....zwłacza ci z 950 katolickich uniwersytetów na świecie.

Pn lip 25, 2011 11:44
[/quote]
Są, ale ich wiara jest wystawiana na wielka próbę. Dlatego cześć z nich to deiści, część to panteiści. ;)[/quote]

oczywiście,tak to już jest że wiara musi przejść próbę ognia,w nim sie tylko umacnia.
"Część z nich to deiści,część to panteiści."A część-chrześcijanie. :)
samo założenie istnienia bytu rozumnego,który posiada trudną do określenia dla człowieka wiedzę, daje nadzieję na sensowność naszego istnienia.Dlatego o tyle jest to dobry punkt wyjścia,zawsze lepszy od ateistycznego.
Ale i tak uważam,że nauka,próbująca dotrzeć do Prawdy ludzkim wysiłkiem odpada już w przedbiegach,bo w wierze to Prawda sama zbliża sie do człowieka,Prawda która jest Bogiem.

Pn lip 25, 2011 12:01

MARIEL napisał(a):
Ale i tak uważam,że nauka,próbująca dotrzeć do Prawdy ludzkim wysiłkiem odpada już w przedbiegach
Innej nauki nie ma.
MARIEL napisał(a):
bo w wierze to Prawda sama zbliża sie do człowieka,Prawda która jest Bogiem.
Pseudonauka to nie nauka.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lip 25, 2011 12:11

Chwała Panu :) nie zapominajmy,że wśród tych naukowców "zgłębiających tajemnice wszechświata naukowców"są również wierzący. :) [/quote]

Wierzący kosmolodzy są ludźmi tak samo inteligentnymi i ciekawymi świata ,jak i kosmolodzy ateiści.Przykładem są Michał Heller i Stephen Hawking.W Biblii ten wątek jest raczej słabo wyjaśniony.

Pn lip 25, 2011 12:15
Elbrus napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Ale i tak uważam,że nauka,próbująca dotrzeć do Prawdy ludzkim wysiłkiem odpada już w przedbiegach
Innej nauki nie ma.
MARIEL napisał(a):
bo w wierze to Prawda sama zbliża sie do człowieka,Prawda która jest Bogiem.
Pseudonauka to nie nauka.

eeee,Elbrus,czy ja napisałam że jest"jakaś inna nauka"?okresliłam ją tylko jako"próbującą dotrzeć do Prawdy ludzkim wysiłkiem".

a nazywaj sobie wiare pseudonauką czy jak tam chcesz.Wszyscy o tym wiemy że wiara to nie nauka,niczego odkrywczego mi nie napisałeś.
ja tylko odnosiłam sie do słów niewierzącego powyżej,jakoby"za dużo wiedział rzeczy,które kłócą się z wiarą".Ja myślę, że,parafrazując, za każdym wielkim umysłem stoi jeszcze większy umysł.Dlaczego w przypadku wielu wielkich naukowców, wiara nie kłóci się z wiedzą.co jest grane?

Pn lip 25, 2011 13:23

... wielu wielkich naukowców, wiara nie kłóci się z wiedzą.co jest grane?

Z tego co zrozumiałem z wywiadu z Prof. Hellerem to czysto bibilijny opis stworzenia nie za bardzo mu odpowiada. Bóg z aktówką i komputerem raczej :-)

Pn lip 25, 2011 13:38
Kris65,
przepraszam cie bardzo,ale Hawking i Heller,jako przykład wybitnych naukowców a pomimo to;)wierzących to jest woda na mój młyn,nie uważasz?

Pn lip 25, 2011 14:53

HAWKING jest ateistą.

Pn lip 25, 2011 15:16
ostatnio o człowieku czytałam chyba w zeszłym wieku.Wydawało m sie że (przynajmniej)nie wykluczał Jego istnienia,a jego poglądom było bliżej do agnostycyzmu.
ale niech ci będzie.To że są ateiści wśród wielkich naukowców wcale nie przeczy temu co napisałam..
posiadanie ogromnej wiedzy naukowej wcale nie musi przeszkadzać w WIERZe w Boga osobowego.

Pn lip 25, 2011 15:55

No jasne,że nie .Niektórzy, mając ogromną wiedzę dochodzą do wniosku, że w tym wszystkim może się tylko połapać sam Stwórca.I jeszcze się bardziej w wierze utwierdzają.

Pn lip 25, 2011 16:35

Między stwierdzeniem że ktoś "dopuszcza" "jakiś" absolut, a chodzeniem do kościoła, oddawniem czci np. JAHWE i komunią co tydzień jest ogromna różnica, mam nadzieje, że wszyscy są tego świadomi.

Pn lip 25, 2011 17:46
Cytuj:
Niczego ci ta logika nie gwarantuje,a już na pewno dojścia do Prawdy,coś co dziś wydaje sie logiczne,jutro za sprawą nowych naukowych odkryć przestaje nim być.

Logika i prawda to nie są pojęcia tożsame. Natomiast warunkiem koniecznym( choć nie koniecznie wystarczającym) poznania prawdy, na jakikolwiek temat, jest zachowanie zasad logiki.

Pn lip 25, 2011 19:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona