Autor |
Wiadomość |
lokis
|
 Re: O istnieniu i o Bogu
Cytuj: Trzeba uwierzyć że istnieje Jak rozumiem, dowiedziales sie i uwierzyles?
|
Wt sty 14, 2014 21:46 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Może na przykład w tym na przykład pomóc Całun Turyński, ale głównie wiara to zobaczenie jak jestem prowadzony w moim życiu
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 14, 2014 21:47 |
|
 |
lokis
|
A wiec dopiero po ujrzeniu Calunu uwierzyles? @Val Daje glowe, prawie kazdy wierzacy ma chwile powatpiewania. Nie dziwie sie. Tylko w takim wypadku powinno sie czesciej uzywac slowa "moze", "przypuszczam" itp. . Dogmat jest pietnem zarozumialca. 
|
Wt sty 14, 2014 21:53 |
|
|
|
 |
Andy72
|
lokis napisał(a): A wiec dopiero po ujrzeniu Calunu uwierzyles?
Nie, choć Całun to bardzo mocny dowód, gdy przychodziły takie chwile że chciałem nie wierzyć, to całun wnerwiał że jest. Ogólnie z deizmu przeszedłem na wiarę że Bóg steruje moim życiem. A może kogoś przekona (no bez przesady, nie przekona a zainteresuje) List do PT Ateistów, Korwina-Mikke? http://korwin-mikke.blog.onet.pl/2007/06/12/list-do-pt-ateistow/
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 14, 2014 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Całun to ściema. Prędzej już uwierzyłbym w hinduski cud mleka niż w wizerunek zawierający błędy anatomiczne.
|
Wt sty 14, 2014 22:11 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Jak został namalowany? Jakie błędy anatomiczne? Jakieś źródła?
|
Wt sty 14, 2014 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prawdopodobnie został odprasowany na gorąco z dwóch glinianych płaskorzeźb. Jakkolwiek by go nie sporządzono, hołduje on kanonom sztuki gotyckiej: nienaturalnie wydłużona twarz i palce; ponadto przestawiony człowiek ma ponad dwa metry wzrostu. Najzabawniejszy jest zaś fakt, że przód i tył wizerunku są różnych długości.
Co więcej, brakuje mu zniekształceń, jakie nieuchronnie pojawiają się po owinięciu głowy ludzkiej (czy jakiejkolwiek kulistej bryły) płatem tkaniny, co każdy sam może sprawdzić biorąc prześcieradło, farbki i piłkę do nogi.
"Racjonalista" jest źródłem akceptowalnym, czy nie, bez względu na osobę autora artykułu?
|
Wt sty 14, 2014 22:29 |
|
 |
lokis
|
Przeciez i tu jest gdzies temat zwiazany z Calunem. Cala masa wypowiedzi.
|
Wt sty 14, 2014 22:33 |
|
 |
Andy72
|
ErgoProxy napisał(a): Prawdopodobnie został odprasowany na gorąco z dwóch glinianych płaskorzeźb. Jakkolwiek by go nie sporządzono, hołduje on kanonom sztuki gotyckiej: nienaturalnie wydłużona twarz i palce; ponadto przestawiony człowiek ma ponad dwa metry wzrostu. Najzabawniejszy jest zaś fakt, że przód i tył wizerunku są różnych długości.
Co więcej, brakuje mu zniekształceń, jakie nieuchronnie pojawiają się po owinięciu głowy ludzkiej (czy jakiejkolwiek kulistej bryły) płatem tkaniny, co każdy sam może sprawdzić biorąc prześcieradło, farbki i piłkę do nogi.
Został dokładnie przebadany. Mam hipotezę że te zniekształcenia mogły wyniknąć z "namalowania" wizerunku nieznanym promieniowaniem
|
Wt sty 14, 2014 22:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Promieniami N.
Kto twierdzi, że został dokładnie przebadany?
|
Wt sty 14, 2014 22:49 |
|
 |
Andy72
|
Całun, w odróżnieniu od chociażby Cudu w Sokółce, został naprawdę gruntownie przebadany.
|
Wt sty 14, 2014 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W jakich periodykach publikowano papiery z tych badań?
|
Wt sty 14, 2014 22:55 |
|
 |
Andy72
|
W wielu książkach, gazetach
|
Wt sty 14, 2014 22:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli relacje z badań nie przechodziły przez peer review?
|
Wt sty 14, 2014 22:58 |
|
 |
Andy72
|
A o co chodzi? Że nie były zatwierdzane przez ateistów?
|
Wt sty 14, 2014 23:00 |
|
|
|