Autor |
Wiadomość |
robaczek2
|
 Re: Sila argumentow
akruk napisał(a): które dyskutują nieuczciwie, odciągając rozmowę w niekorzystnej dla siebie sytuacji od właściwej kwestii na coś innego. Bardzo slusnie. Wprowadzanie pojecia "dorazne cele apologetyczne" jest nieuczciwe. Nie ma czegos takiego.
|
So paź 06, 2018 14:25 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Akruk, sytuacja ktora opisales - "Zaczęli gorliwie przekonywać do tej swojej zmodyfikowanej wiary innych i tak dalej" jest do przyjecia. Natomiast nie odpowiedziales na moja uwage: "Pawla tez?"
Moglbym prosic o Twoja interpretacje?
|
So paź 06, 2018 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i dochodzimy do tego ze jednak wszystko opiera się na Pawle- jak niektórzy twierdzą twórcy chrześcijaństwa...
|
So paź 06, 2018 15:04 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Teresse napisał(a): No i dochodzimy do tego ze jednak wszystko opiera się na Pawle- jak niektórzy twierdzą twórcy chrześcijaństwa... Chyba niekoniecznie bo jest prawda, ze "Zaczęli gorliwie przekonywać ". Zaczelo sie od dwunastu. Byly takze kobiety. Ale kto by tam wierzyl tej co powiedziala "Rabbuni". Dla mnie tez argument za Prawda - po co wtracac kobiety do opowiadan?
|
So paź 06, 2018 15:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W jednej wersji tak było...z tym Rabbuni... 
|
So paź 06, 2018 15:47 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Teresse napisał(a): W jednej wersji tak było...z tym Rabbuni...  Ty i ja nie znamy dobrze Pisma ale sa tacy co znaja. W zwiazku z Rabbuni pewnie znaja jedyna sluszna interpretacje - nie dotykaj mnie bo jeszcze nie wstapilem.... . Co dla mnie jest kolejnym argumentem za wyjatkowym przeslaniem Biblii. Nieporownywalnym z czyms co istnialo, istnieje i istniec bedzie.
|
So paź 06, 2018 16:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To zmieniam temat ... Jakie proroctwa Jezusa spełniły się oprócz proroctwa o Jerozolimie? 
|
So paź 06, 2018 17:21 |
|
 |
robaczek2
|
Teresse napisał(a): To zmieniam temat ...Jakie proroctwa Jezusa spełniły się oprócz proroctwa o Jerozolimie?  Analizujac Biblie tak jak sie analizuje wiersz "Lokomotywa" to wiem jakie sie nie spelnilo - nie przeminie to pokolenie....
|
So paź 06, 2018 18:00 |
|
 |
Andy72
|
TO które teraz czyta, nie przeminęło
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So paź 06, 2018 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Jakie proroctwa Jezusa spełniły się oprócz proroctwa o Jerozolimie?  Jakież to Jezusowe "proroctwo o Jerozolimie" uważasz za spełnione? Przyznałaś, że nie czytałaś całej Biblii, więc nie wiem, co też ci nawciskano.
|
So paź 06, 2018 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zapowiedź upadku miasta
41 Gdy był już blisko, na widok miasta zapłakał nad nim 42 i rzekł: «O gdybyś i ty poznało w ten dzień to, co służy pokojowi! Ale teraz zostało to zakryte przed twoimi oczami. 43 Bo przyjdą na ciebie dni, gdy twoi nieprzyjaciele otoczą cię wałem, oblegną cię i ścisną zewsząd. 44 Powalą na ziemię ciebie i twoje dzieci z tobą i nie zostawią w tobie kamienia na kamieniu za to, żeś nie rozpoznało czasu twojego nawiedzenia».
chodzi o drugie zburzenie Jerozolimy z 70 r n.e. 
|
So paź 06, 2018 20:00 |
|
 |
feelek
|
akruk napisał(a): Jakież to Jezusowe "proroctwo o Jerozolimie" uważasz za spełnione? Jeruzalem, Jeruzalem! Ty zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy są do ciebie posłani! Ile razy chciałem twoje dzieci jak ptak swe pisklęta zbiera pod skrzydła, a nie chcieliście. Oto wasz dom zostanie wam pusty. Albowiem powiadam wam: nie ujrzycie mnie odtąd aż powiecie: Błogosławiony, który przychodzi w imię Pańskie (Mt 23,37).
|
So paź 06, 2018 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Cytuj: Zapowiedź upadku miasta [ciach Łk 19:41-44] chodzi o drugie zburzenie Jerozolimy z 70 r n.e.  Nie, wcale o nie chodzi o zburzenie Jerozolimy w roku 70. Nie bez powodu przypomniałem, że nie przeczytałaś całej Biblii. A nie tylko urywki. Przeczytaj w tej samej ewangelii, o czym faktycznie mówił Jezus. To zaledwie dwa rozdziały dalej: Łk 21:5 i dalej...
|
So paź 06, 2018 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Benedykt XVI w książce Jezus z Nazaretu opisuje, jak proroctwo Jezusa o zburzeniu Świątyni spełniło się w 70. r. podczas oblężenia i zniszczenia Jerozolimy. Może podałam zły fragment, ale takie proroctwo jest...podobno...
|
So paź 06, 2018 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): akruk napisał(a): Jakież to Jezusowe "proroctwo o Jerozolimie" uważasz za spełnione? Jeruzalem, Jeruzalem! Ty zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy są do ciebie posłani! Ile razy chciałem twoje dzieci jak ptak swe pisklęta zbiera pod skrzydła, a nie chcieliście. Oto wasz dom zostanie wam pusty. Albowiem powiadam wam: nie ujrzycie mnie odtąd aż powiecie: Błogosławiony, który przychodzi w imię Pańskie (Mt 23,37). No i co tu się spełniło i kiedy? Następny, który z Biblii czyta tylko urywki? Nie chciało się przeczytać dalej? Czy było niewygodne dla "spełnienia" i dlatego przemilczasz? Dosłownie następne wersety (Mt 24) opisują to szczegółowo i widać jasno, że proroctwo Jezusa się nie spełniło. Już nawet nie wspomnę, że to są słowa przypisywane przez autora Jezusowi. Autor ewangelii wkłada w tym miejscu w usta Jezusa wyrażenie wzięte z ST z ostrzeżenia napisanego pod adresem Jerozolimy: "Lecz jeżli nie posłuchacie tych słów, sam na się przysięgam, mówi Pan, że ten dom pustynią będzie. (...) A gdy pójdzie wiele narodów mimo to miasto, i rzecze jeden do drugiego: 'Dlaczegoż tak uczynił Pan temu miastu wielkimu?'" ( Jeremiasza 22:5-8; BG).
|
So paź 06, 2018 20:29 |
|
|
|