Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona
 Problem zła 
Autor Wiadomość

Post Re: Problem zła
Robek napisał(a):
Bóg nie może robić wszystkiego co chce, choćby nie może kłamać

Twierdzisz że Bóg chce kłamać ale nie może?? Wprost przeciwnie, mógłby kłamać, tylko kłamstwem się brzydzi.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N sty 10, 2021 14:09
Andy72 napisał(a):
Robek napisał(a):
Bóg nie może robić wszystkiego co chce, choćby nie może kłamać

Twierdzisz że Bóg chce kłamać ale nie może?? Wprost przeciwnie, mógłby kłamać, tylko kłamstwem się brzydzi.

A czy Bóg może kłamstwem się nie brzydzić?

N sty 10, 2021 17:02

Cechy Boga to m.in, Wszechmoc, Wszechwiedza czy Dobro. Ty twierdzisz że Dobro ogranicza Wszechmoc? Jesteś po stronie szatana?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N sty 10, 2021 17:11

Robek napisał(a):
Tu są podane nieprawdziwe informacje
podaje je Kościół katolicki, więc to nie mój problem.
Andy72 napisał(a):
Cechy Boga to m.in, Wszechmoc, Wszechwiedza czy Dobro. Ty twierdzisz że Dobro ogranicza Wszechmoc? Jesteś po stronie szatana?

To skąd niepotrzebne cierpienie na świecie?
Dlaczego osoba płonąca żywcem bez ucieczki musi cierpieć? Dobry Bóg by temu zapobiegł.

Ostatnio edytowano N sty 10, 2021 18:00 przez afilatelista, łącznie edytowano 1 raz

N sty 10, 2021 17:56

Czy jesteś w stanie objąć umysłem Boga?

N sty 10, 2021 17:58

Andy72 napisał(a):
Czy jesteś w stanie objąć umysłem Boga?

Jestem w stanie formułować argumenty logiczne.

N sty 10, 2021 18:01

Podobnie jak obalacze Einsteina są w stanie sformułować argumenty "obalające" STW. A Bóg jest nieskończenie trudniejszy do objęcia rozumem niż STW.

N sty 10, 2021 18:08

afilatelista

Cytuj:
Dlaczego ofiary mają brać odpowiedzialność za wybory oprawców?
To jest cena ludzkiej wolnośći i życia w społeczeństwie zlożonym z niedoskonałych ludzi.
quote]
Cytuj:
1. Znowu uciekasz do zła czynionego przez ludzi. A co z tą ofiarą pożaru o którą dopytuję?
Nie znam odpowiedzi na szczegółówe problemy.
Cytuj:
2. Jeśli Jezus i Jahwe to ten sam Bóg to zdecydowanie jest odpowiedzialny za zło czynione w jego imieniu.

Niby dlaczego? Czy Jezus nakazywał np. mordować innowierców?
Cytuj:
I przez niego osobiście.

Przecież On osobiście nikogo nie skrzywdził.
Cytuj:
3. Czy jest odpowiedzialny za faszyzm? Częściowo - on ustalił zasady że ludzi da się zabić, zagłodzić itd. przecież moglibyśmy być jak duchy. Wtedy ludzie nie mogliby wyrządzać sobie fizycznej krzywdy.
Stworzył nas w materialnych i smiertelnych cialach. Wiemy o tym, wieć powinnismy się liczyć z konsekwencjami np. krzywdzenia bliznich. Może Ziemia jest poligonem doświadczalnym - zobaczyć jakie są skutki ludzkich wyborów, gdy nie są zgodne z wolą Boga?

Cytuj:
Dogmat się nie zmienił ale się zmienił.

Nauczanie KK podlegało zmianom np. stosunek do Żydów, wolnośći religijnej itd. Jedynie wg mnie Credo pozostało niezmienne.
Cytuj:
Dokładnie - bo to.ludzkie wymysły.

Dla mnie ludzka interpretacji woli Boga.
Cytuj:
nie znamy nawet autorów więc częściowo masz rację, ale wiemy jak ludzie i hierarchowie kościoła je interpretowali.

Różnie to bywało. Chrześcijaństwo od początku nie było monolitem. Np. judeochrześcijanie a nawrócenie z tzw.pogan.
Cytuj:
Nic nie wskazuje na to że bez mózgu da się podjąć jakąkolwiek decyzję, ale gdyby mogą dusza przeżyła moja śmierć czy byłbym dalej sobą?

W pewnym sensie tak. Masz świadomość swego istnienia, natomiast nie wiemy, jak bez mózgu można swoje życie doświadczać, jak i otoczenie.
Jeśli tak to po śmierci miałbym takie same pytania do Boga jak teraz. Jeśli nie to bez sensu jest karać kogoś kto nie jest mną za moje czyny.

N sty 10, 2021 18:20

Andy72 napisał(a):

Nie siej zamętu :mrgreen: nie starcza mi do twojego gada siły :-D przecież w Biblii pisze o tym, że Bóg nie może kłamać, więc z jakiej racji mówisz że Bóg mógłby kłamać?

proteom napisał(a):
To jest cena ludzkiej wolnośći i życia w społeczeństwie zlożonym z niedoskonałych ludzi.

To dzikie zwierzęta płonące żywcem, w pożarze lasu, również płoną bo są wolne?

proteom napisał(a):
Może Ziemia jest poligonem doświadczalnym - zobaczyć jakie są skutki ludzkich wyborów, gdy nie są zgodne z wolą Boga?

To wszechwiedzący Bóg czegoś nie wie? musi ludzi testować?

afilatelista napisał(a):
podaje je Kościół katolicki, więc to nie mój problem.

Czyli chrześcijański Bóg może wszystko, więc może być zły?

N sty 10, 2021 22:41

Andy72 napisał(a):
Podobnie jak obalacze Einsteina są w stanie sformułować argumenty "obalające" STW. A Bóg jest nieskończenie trudniejszy do objęcia rozumem niż STW.

STW nikt nie obalił, w przeciwieństwie do wszechmogącego, wszechwiedzącego i dobrego Boga.
proteom napisał(a):

Tylko że niemusiałoby tak być. Bóg mógłby to powstrzymać, a tego nie robi. W tym problem
Cytuj:
Nie znam odpowiedzi na szczegółówe problemy.
Nie dziwię się że nie znasz, bo nie ma takiej odpowiedzi która nie obarczałaby winą Boga.
Cytuj:
Niby dlaczego? Czy Jezus nakazywał np. mordować innowierców?
Jahwe nakazał. Jeśli Jezus i Jahwe to ten sam Bóg i "wspólnie odbierają uwielbienie i chwałę" to odpowiedzialność chyba też powinna być wspólna
Cytuj:
Przecież On osobiście nikogo nie skrzywdził.
Nie? Dzieci zabite potopem, dzieci pierworodne Egipcjan, dzieci w Sodomie i Gomorze.
Cytuj:
Stworzył nas w materialnych i smiertelnych cialach. Wiemy o tym, wieć powinnismy się liczyć z konsekwencjami np. krzywdzenia bliznich. Może Ziemia jest poligonem doświadczalnym - zobaczyć jakie są skutki ludzkich wyborów, gdy nie są zgodne z wolą Boga?
A mógł stworzyć w niematerialnych... Po co Bogu poligon doświadczalny skoro jest wszechwiedzący?
Cytuj:
Nauczanie KK podlegało zmianom np. stosunek do Żydów, wolnośći religijnej itd. Jedynie wg mnie Credo pozostało niezmienne.
Czyli nie uznajesz dogmatu o nieomylności papieża?
Cytuj:
Dla mnie ludzka interpretacji woli Boga.
Jakie masz uzasadnienie żeby twierdzić, że Bóg miał w tym udział?
Cytuj:
Różnie to bywało. Chrześcijaństwo od początku nie było monolitem. Np. judeochrześcijanie a nawrócenie z tzw.pogan.
Dlatego byłoby miło żeby Bóg rozwiał osobiście wątpliwości. Przez to że tego nie zrobił chrześcijaństwo ma tysiące denominacji.
Cytuj:
W pewnym sensie tak. Masz świadomość swego istnienia, natomiast nie wiemy, jak bez mózgu można swoje życie doświadczać, jak i otoczenie.
Świadomość swojego istnienia to jedna z funkcji mózgu jak każda inna. Najlepiej o tym świadczy że mogą po uszkodzeniu czy sztucznej stymulacji może stracić świadomość a dalej funkcjonować. Może też wykształcić więcej niż jedną świadomość. Ale to temat na inną dyskusję. Jeśli jesteś zainteresowany to załóż wątek - chętnie podyskutuję.
Robek napisał(a):
Może i jeśli istnieje taki jak opisano go w Biblii to jest zły. Ale ja nie mam zamiaru czcić złego Boga.

Pn sty 11, 2021 11:00

afilatelista napisał(a):
STW nikt nie obalił, w przeciwieństwie do wszechmogącego, wszechwiedzącego i dobrego Boga.

Obalaczom się zdawało że obalili STW. A Tobie zdaje się że obaliłeś Boga.

Pn sty 11, 2021 12:31

Robek napisał(a):
Nie siej zamętu :mrgreen: nie starcza mi do twojego gada siły :-D przecież w Biblii pisze o tym, że Bóg nie może kłamać, więc z jakiej racji mówisz że Bóg mógłby kłamać?
.....
To dzikie zwierzęta płonące żywcem, w pożarze lasu, również płoną bo są wolne?
......
To wszechwiedzący Bóg czegoś nie wie? musi ludzi testować?
......

Wygląda na to, że masz jakieś zranienie i na pieńku z Bogiem. Ale czy z tego powodu musisz gorszyć innych?

Pn sty 11, 2021 12:34

Andy72 napisał(a):
Wygląda na to, że masz jakieś zranienie i na pieńku z Bogiem. Ale czy z tego powodu musisz gorszyć innych?

Wygląda na to, że powtarzasz częsty zarzut/"argument" w stosunku do ludzi, którzy próbują podchodzić do wiary i religii w sposób pozbawiony elementów magicznego myślenia.

Sugestie, że ktoś ma "problem" z Bogiem lub jakiś "żal" to nic innego, jak zakamuflowany argument ad personam.
Czasem te insynuacje mają sens, czasem zupełny, bo nie każdy odchodzi od wiary w efekcie jakiegoś zranienia czy odczuwania negatywnych emocji.

głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami."
- Izajasz 29,13

Pn sty 11, 2021 12:42

LJ91 napisał(a):
Wybawiony napisał(a):
@ LJ91
Aby można było mówić o relacji musi być ona dwustronna. "Relacja" w jedną stronę to tylko religia.

(1) Nie do końca, można prowadzić dialogi wewnętrzne (komunikacja intrapersonalna) i mieć rozwiniętą relację z samym sobą czy wewnętrznym "ja".

(2) Jeśli natomiast Ty masz rację, to wychodzi, że nigdy nie byłem człowiekiem głębokiej wiary. Byłem co najwyżej mniej lub bardziej religijny. Jednak jeśli wiara to łaska, to nigdy ode mnie nie zależało, czy z tej religijności wyniknie żywa wiara. Zresztą jakby się rozglądnąć, to ludzi religijnych mamy wielu (chociaż trendy są spadkowe), a głęboko wierzących znacznie mniej.

1. Mowa była o relacji z Bogiem.
2. Oczywiste jest dla mnie to, że relacji z Bogiem nie nawiązałeś, stąd nie mogłeś Go poznać i nie mogła się w Tobie wzbudzić wiara, która jest pewnością.
Aby mogło do tego dojść to ze strony człowieka potrzebna jest otwartość serca i determinacja. Bóg nie będzie raczej zawracać głowy komuś, komu Jego istnienie/ nieistnienie jest w zasadzie obojętne i nie oczekuje od Niego żadnej pomocy.
Jak słusznie stwierdził kiedyś Benedykt XVI : chrześcijaństwo zaczyna się od osobistego spotkania z Chrystusem.
Jezus Chrystus jest fundamentem wiary. Bez Niego wiara nie może zaistnieć.

Pn sty 11, 2021 12:54

Wybawiony napisał(a):
LJ91 napisał(a):
Wybawiony napisał(a):
@ LJ91
Aby można było mówić o relacji musi być ona dwustronna. "Relacja" w jedną stronę to tylko religia.

(1) Nie do końca, można prowadzić dialogi wewnętrzne (komunikacja intrapersonalna) i mieć rozwiniętą relację z samym sobą czy wewnętrznym "ja".

(2) Jeśli natomiast Ty masz rację, to wychodzi, że nigdy nie byłem człowiekiem głębokiej wiary. Byłem co najwyżej mniej lub bardziej religijny. Jednak jeśli wiara to łaska, to nigdy ode mnie nie zależało, czy z tej religijności wyniknie żywa wiara. Zresztą jakby się rozglądnąć, to ludzi religijnych mamy wielu (chociaż trendy są spadkowe), a głęboko wierzących znacznie mniej.

1. Mowa była o relacji z Bogiem.
2. Oczywiste jest dla mnie to, że relacji z Bogiem nie nawiązałeś, stąd nie mogłeś Go poznać i nie mogła się w Tobie wzbudzić wiara, która jest pewnością.
Aby mogło do tego dojść to ze strony człowieka potrzebna jest otwartość serca i determinacja. Bóg nie będzie raczej zawracać głowy komuś, komu Jego istnienie/ nieistnienie jest w zasadzie obojętne i nie oczekuje od Niego żadnej pomocy.
Jak słusznie stwierdził kiedyś Benedykt XVI : chrześcijaństwo zaczyna się od osobistego spotkania z Chrystusem.
Jezus Chrystus jest fundamentem wiary. Bez Niego wiara nie może zaistnieć.

Miałem otwarte serce i umysł na Boga, a także determinację, by go poznać. Przez wiele lat istnienie Boga nie było dla mnie obojętne. Starałem się też żyć zgodnie z zasadami wyłożonymi w KKK.

Po prostu w moim przypadku to nie zadziałało, a zasady po głębszym namyśle okazały się opresyjne, a w niektórych obszarach nawet potencjalnie szkodliwe.

Na koniec przestrzegałbym przed autorytarnym stwierdzaniem, jakie kto prowadził życie i jakie relacje budował. To jest sfera dość intymna, a my się wcale nie znamy. Nie uważasz, że to nieco nierozsądne, by nie napisać "próżne"?

głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami."
- Izajasz 29,13

Pn sty 11, 2021 13:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona