Czy TEORIA EWOLUCJI jest religią ateistów naszych czasów?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
Maraskin, co to jest " dzień " ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz wrz 10, 2009 13:04 |
|
|
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Maraskin, co to jest " dzień " ?
Przeń bibilijny odpowiada typowemu dniowi czyli 24 godzinnemu cyklowi. Liczy się od zachodu Słońca do zachodu Słońca. Czyli po zachodzie Słońca nastaje kolejny dzień.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Cz wrz 10, 2009 17:24 |
|
 |
Seweryn
|
Leontodon napisał(a): Seweryn napisał(a): Tezą naukową jest też to że prędkość światła jest nieprzekraczalna , Wszechświat w pierwszej fazie WW rozprzestrzeniał się wielokrotnie szybciej od światła , jest tu jawna sprzeczność. Wiesz że dzwoni , ale nie wiesz w którym kosciele  Prędkość c jest nieprzekraczalna LOKALNIE dla obiektów materialnych. Tymczasem tu masz nadswietlą ekspansje CAŁEJ PRZESTRZENI. POCZYTAJ NIM ZACZNIESZ PODBUDOWYWAĆ SWÓJ IRRACJONALIZM , bo tylko sie osmieszsz niewiedzą. Seweryn napisał(a): Poza tym daleko szukać. Fizyka klasyczna jest deterministyczna , podczas gdy kwantowa nie. Jedna przeczy drugiej. . Bzdura. Fizyka klasyczna jest niesprzeczna z kwantową, bo dotyczy czego innego. Inny jest jej zakres stosowalności. pewnie cie to zdziwi , ale np. elektrony prócz praw kwantowych stosują sie też i do praw klasycznych , jak najbardziej  Znowy pokazujesz swoją niewiedze. "Ignoramus et ignorabimus" u seweryna kontra "Wir müssen wissen. Wir werden wissen";-)
1)Jaki był wszechświat podczas ekspansji, niematerialny? Wszystko co nas otacza to materialny wszechświat . Istnieją hipotezy, że cała przestrzeń jest wypełniona materią, ciemną materią, której natury nie znamy i która nie oddziałuje ze zwykłą materią , jednak zaobserwowano jej istnienie dzięki efektom grawitacyjnym jakie powoduje.
2) Dotyczy czego innego?  Niby czego? Fizyka klasyczna jak i kwantowa dotyczy tej samej materii , nie mamy innej. Ta sama materia na poziomie atomowym wykazuje inne właściwości niż na poziomie kwantowym. Fizyka klasyczna opisująca materię jest deterministyczna czyli nierozłączna z ciągiem przyczynowo-skutkowym , natomiast fizyka kwantowa jest niedeterministyczna , czyli dopuszcza pojawianie się czegoś bez przyczyny. Dodajmy tylko że obie fizyki badają tę samą materię. Dlatego zachodzi tu jawna sprzeczność.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz wrz 10, 2009 17:27 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Przeń bibilijny odpowiada typowemu dniowi czyli 24 godzinnemu cyklowi. Liczy się od zachodu Słońca do zachodu Słońca. Czyli po zachodzie Słońca nastaje kolejny dzień.
Co zatem " wschodziło " i " zachodziło " przez te trzy dni, zanim Bóg stworzył Słońce ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz wrz 10, 2009 17:39 |
|
 |
Seweryn
|
pilaster napisał(a): Seweryn napisał(a): Interesuje mnie opinia pilastera Już napisałem, ze odpowiedzialem na ostatnie Twoje pytanie, dopóki Ty nie odpowiesz na moje. Cytuj: Tezą naukową jest też to że prędkość światła jest nieprzekraczalna , Wszechświat w pierwszej fazie WW rozprzestrzeniał się wielokrotnie szybciej od światła , jest tu jawna sprzeczność. Tezą naukową jest że wszystkie przedmioty spadają na ziemię pod wpływem grawitacji. Tymczasem samoloty, balony, rakiety nie spadaja na ziemie, tylko się wznoszą. Jest tu jawna sprzecznosć. Cytuj: Fizyka klasyczna jest deterministyczna , podczas gdy kwantowa nie. Fizyka klasyczna (czyli mechanika klasyczna to pewnie Seweryn miał na myśli) nie jest deterministyczna. A ściśle jest deterministyczna tylko w pewnej bardzo wąskiej klasie przypadków. Już ruch trzech ciał punktowych we wzajemnym polu grawitacyjnym nie jest deterministyczny na reszte już odpowiedział leontodon
1) Pytałeś o co mi chodzi ? więc odpowiadam. Chodzi mi o to czy według Ciebie przodkiem Maryji matki Jezusa może być, ot taka strzykwa podobna do robaka . Odpowiedziałeś , że tak choć nie bezpośrednio . W ogóle ciężko od Ciebie uzyskać odpowiedź. Ale przyjąłem że tak i dajmy temu spokój. Dodam tylko, że nie podzielam Twojego zdania.
2) Nie ma takiej tezy naukowej , że wszystkie przedmioty spadają na Ziemię. To jakaś bzdura.
3)Jak to nie jest deterministyczny? , przecież piszesz, że ciała poruszają się we wzajemnym polu grawitacyjnym i to właśnie pole determinuje ich ruch. Obawiam się , że mylisz pojęcie przyczyny z pojęciem przypadek.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz wrz 10, 2009 17:51 |
|
|
|
 |
movsd
|
Fizyka klasyczna i jest, i nie jest deterministyczna.
Zacznę od drugiego przypadku: nie jest deterministyczna, dlatego że procesy makro są produktem licznych procesów mikro (kwantowych), tak więc może zaistnieć fluktuacja kwantowa, która będzie tak rozległa, że zakłóci klasyczne prawa fizyki. Michio Kaku pisał w jednej ze swojej książek o tym jak wyliczał ze studentami prawdopodobieństwo tunelowania całej osoby przez ścianę ( P(jednej cząstki) x odległość x ilość cząstek = niebywale małe prawdopodobieństwo).
Mimo to możemy mówić, że fizyka jest determistyczna, bo wszystkie te procesy kwantowe uśredniają się i zjawiska takie jak zasada nieoznaczoności odgrywają zbyt małą rolę by wpływały na procesy makroskopowe.
btw ruch trzech ciał jest deterministyczny - równania służące do obliczania trajektorii nie są algebraiczne, tylko różniczkowe (obliczane numerycznie).
|
Cz wrz 10, 2009 20:21 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Epikuros dowody z wiary można zweryfikować naocznie i logicznie.
zwierze człekokształtne nie mogło otrzymać duszy duchowej ponieważ jego ciało byłoby niekompatybilne do duszy.
Bóg zatem sam "ulepił" swymi dłońmi ciało ludzkie tak by dusza duchowa była jego formą.
Cały Człowiek został stworzony na obraz i podobienstwo Boga przez Boga.
widać to po jego zachowaniu i dziełach.
I to nie jest mój pomysł, tak mówi dogmatyka katolicka która ma pełnie prawdy o Bogu.
zwierzęta nie umieją mówić a tym samym kłamać.
mój podręcznik antropologii filozoficznej ma około 300 stron na których jest mowa o absolutnej wyższości człowieka nad zwięrzętami.
ze zwierzętami mamy tylko to wspólnego że jesteśmi materialni w trychotomi substancji.
Ludzie Święci i mistycy w kręgu katolicyzmu są przykładem fenomalnego zdrowia psychicznego.
Katolicyzm tylko początkowo opiera się na wierze żeby przejść w realną komunie opartą na wiedzy i miłości philia i amor.
katolik to ktoś kto wie że Bóg jest, zna Go z biblii i tradycji Kościoła i wyniku tego kocha Go.
"dom "wariatów" " to jest brak szacunku dla ludzi chorych psychicznie .
Powiedz prosze lub ktoś kto się zna temacie, ile znaleziono szkieletów zwierząt bardzo zbliżonych do ludzkich ale nie będacych ludzkimi.
z tego co wiem to żadnego.
wszystkie szkielety są szkieletami ludzi pierwotnych.
i wbrew utartej opinii ludzie pierwotni nie byli prostatcy i prymitywni w obyczajach dlatego że grzech nie rozpanoszył się wśród ludzi, co nastąpiło o wiel póżniej.
potomkowie prarodziców byli bardzo szlachetni z uwagi na bliskie pokrewieństwo z Adamem i Ewą oraz mieli wiele mądrości .
_________________ 1 KOR 13
|
Cz wrz 10, 2009 20:24 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Metanoja napisał(a): Cały Człowiek został stworzony na obraz i podobienstwo Boga przez Boga. widać to po jego zachowaniu i dziełach. Tak, czasem ze szkodą dla Boga. Cytuj: zwierzęta nie umieją mówić a tym samym kłamać. Zwierzęta umieją mowic, ponieważ porozumiewają się, moze my nie rozumiemy ich języka, więc to bardzo subiektywna ocena. Cytuj: Ludzie Święci i mistycy w kręgu katolicyzmu są przykładem fenomalnego zdrowia psychicznego. Na czym ten fenomen polega? Cytuj: Katolicyzm tylko początkowo opiera się na wierze żeby przejść w realną komunie opartą na wiedzy i miłości philia i amor. katolik to ktoś kto wie że Bóg jest, zna Go z biblii i tradycji Kościoła i wyniku tego kocha Go. czyli wie, bo tak mocno uwierzyl. Cytuj: wszystkie szkielety są szkieletami ludzi pierwotnych. i wbrew utartej opinii ludzie pierwotni nie byli prostatcy i prymitywni w obyczajach dlatego że grzech nie rozpanoszył się wśród ludzi, co nastąpiło o wiel póżniej. co rozumiesz przez prostaccy i prymitywni? Cytuj: potomkowie prarodziców byli bardzo szlachetni z uwagi na bliskie pokrewieństwo z Adamem i Ewą oraz mieli wiele mądrości .
Nie za bardzo znamy ich potomków, biblijny Kain raczej nie grzeszył szlachetnością.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz wrz 10, 2009 21:37 |
|
 |
pilaster
|
Seweryn napisał(a): 1) Pytałeś o co mi chodzi ? więc odpowiadam. Chodzi mi o to czy według Ciebie przodkiem Maryji matki Jezusa może być, ot taka strzykwa podobna do robaka . Odpowiedziałeś , że tak choć nie bezpośrednio . W ogóle ciężko od Ciebie uzyskać odpowiedź.
Przeciez to oczywiste, że mogła być. Dlaczego nie? Cytuj: 2) Nie ma takiej tezy naukowej , że wszystkie przedmioty spadają na Ziemię. To jakaś bzdura. Tak samo jak nie ma tezy naukowej, że "nic" nie może się poruszac szybciej od światła. Szybciej od światła nie może się poruszać materia i informacja w przestrzeni Sama przestrzeń jak najbardziej może. Podobnie jak np stan splątania kwantowego, w którym nie jest przekazywana żadna energia, ani informacja. Cytuj: 3)Jak to nie jest deterministyczny? , przecież piszesz, że ciała poruszają się we wzajemnym polu grawitacyjnym i to właśnie pole determinuje ich ruch.
Nie jest deterministyczna, ponieważ nie da się przewidzieć parametrów takiego ruchu z dowolną dokładnością.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt wrz 11, 2009 8:58 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Co zatem " wschodziło " i " zachodziło " przez te trzy dni, zanim Bóg stworzył Słońce ?
Nic nie mogło wschodzić i zachodzić jeżeli nie było Słońca. Natomiast przedział czasu istniał. Widzisz w pewnych częściach Świata Słońce utrzymuje się przez kilka, kilkanaście dni, lub też noc trwa bardzo długo co nie udowadnia że czas stoi w miejscu, lub ciągnie się przez miliony lat. Fakt zasadza wschodu i zachodu Słońca, poprostu tam nie obowiązuje.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Pt wrz 11, 2009 10:13 |
|
 |
Seweryn
|
pilaster napisał(a): Seweryn napisał(a): 1) Pytałeś o co mi chodzi ? więc odpowiadam. Chodzi mi o to czy według Ciebie przodkiem Maryji matki Jezusa może być, ot taka strzykwa podobna do robaka . Odpowiedziałeś , że tak choć nie bezpośrednio . W ogóle ciężko od Ciebie uzyskać odpowiedź.
Przeciez to oczywiste, że mogła być. Dlaczego nie? Cytuj: 2) Nie ma takiej tezy naukowej , że wszystkie przedmioty spadają na Ziemię. To jakaś bzdura. Tak samo jak nie ma tezy naukowej, że "nic" nie może się poruszac szybciej od światła. Szybciej od światła nie może się poruszać materia i informacja w przestrzeni Sama przestrzeń jak najbardziej może. Podobnie jak np stan splątania kwantowego, w którym nie jest przekazywana żadna energia, ani informacja. Cytuj: 3)Jak to nie jest deterministyczny? , przecież piszesz, że ciała poruszają się we wzajemnym polu grawitacyjnym i to właśnie pole determinuje ich ruch. Nie jest deterministyczna, ponieważ nie da się przewidzieć parametrów takiego ruchu z dowolną dokładnością.
A dlaczego tak? Uznaję ewolucję, jednak nie ufam jej bezgranicznie, gdyż prawda może być inna . Dlatego nie podzielam zdania jakoby człowiek powstał z czegoś podobnego do szczura czy robaka gdyż dowody na to są bardzo słabe lub nie ma ich wcale. Jeśli będą mocniejsze dowody , nie ma problemu . Póki co używasz słów: może, prawdopodobnie, chyba. To jest nauka tu nie ma miejsca na gdybanie i chybanie.
Piszesz że przestrzeń może się poruszać szybciej od światła ,pytanie tylko skąd to wiesz ? no i jeśli przestrzeń się porusza to napisz od razu w czym się porusza , bo aby zaistniał ruch musi być on względem jakiegoś układu odniesienia. W czym porusza się przestrzeń skoro jak najbardziej może?
|
Pt wrz 11, 2009 17:11 |
|
 |
Vacarius
|
Religia ateistów naszych czasów jest Kościół Potwora Spaghetti który jest zarejestrowany w USA i chyba jeszcze w kilku krajach i na pewno tez dotrze do Polski. Bo to najszybciej rozwijający się kosciół w XXI wieku. Inne kościoły to raczej tracą wiernych a ten bardzo szybko rośnie. A wiec kto wie może ze 300 lat Kościół Latającego Potwora Spaghetti będzie największą religią na świecie.
Ja tez jako ateista planuje się zapisać do Kościoła Potwora Spaghetti i przy okazji wypisać się z rzymskiego katolicyzmu. 
|
Pt wrz 11, 2009 17:22 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): A dlaczego tak? Uznaję ewolucję, jednak nie ufam jej bezgranicznie, gdyż prawda może być inna . Dlatego nie podzielam zdania jakoby człowiek powstał z czegoś podobnego do szczura czy robaka gdyż dowody na to są bardzo słabe lub nie ma ich wcale. Jeśli będą mocniejsze dowody , nie ma problemu . Póki co używasz słów: może, prawdopodobnie, chyba. To jest nauka tu nie ma miejsca na gdybanie i chybanie.
A więc jednak nie uznajesz ewolucji... 
|
Pt wrz 11, 2009 19:48 |
|
 |
Seweryn
|
Vacarius napisał(a): Religia ateistów naszych czasów jest Kościół Potwora Spaghetti który jest zarejestrowany w USA i chyba jeszcze w kilku krajach i na pewno tez dotrze do Polski. Bo to najszybciej rozwijający się kosciół w XXI wieku. Inne kościoły to raczej tracą wiernych a ten bardzo szybko rośnie. A wiec kto wie może ze 300 lat Kościół Latającego Potwora Spaghetti będzie największą religią na świecie. Ja tez jako ateista planuje się zapisać do Kościoła Potwora Spaghetti i przy okazji wypisać się z rzymskiego katolicyzmu. 
Wierzący faktycznie wierzą , że Bóg istnieje , nie oszukują się, gdyż wierzą prawdziwie. Ty natomiast zapiszesz się do Kościoła Potwora Spaghetti nie wierząc w niego. Czyli kolejny absurd typowy dla ateisty. 
|
Pt wrz 11, 2009 19:50 |
|
 |
Vacarius
|
Do Kościoła Katolickiego tez mnie zapisano kiedy w żadnego boga nie wierzyłem gdyż byłem za mały. Czy to tez nie był absurd?
|
Pt wrz 11, 2009 19:56 |
|
|
|