Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Autor |
Wiadomość |
Qwerty2011
|
 Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Te z lat 20-stych XX wieku - to było inne pokolenie. Dzisiaj mamy media, można byłoby to zrobić ogólnonarodowo i bardziej świadomie. Czasy też są inne - wyjątkowe, więc i nasza mobilizacja byłaby wskazana. Ślubowanie dokonane przez kard, Wyszyńskiego miała miejsce w ukryciu...A tutaj potrzeba ogólnonarodowego święta!
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt lis 27, 2012 11:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ślubowanie dokonane przez kard, Wyszyńskiego miała miejsce w ukryciu... Co masz na mysli pisząc "w ukryciu" ? Czy tylko to, ze bez porozumienia z ówczesnymi władzami? Jeżelit ak to nie było to żadne ukrycie tylko po prostu bezsens w dogadywaniu sie z władzami Państwa - czyn zupełnie niepotrzebny. Sam jednak fakt intronizacji został dokonany i to trzykrotnie. Czego się więc jeszcze oczekuje? Dlaczego tworzy sie rozbijackie ruchy takie jak ten od Natanka? Kto na tym rozbiciu i skłóceniu może skorzystać? Ja sie domyslam, a wy chyba również. No i jeszcze tak poza tematem, a propos "ukrycia" "A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie" (Mt 6, 18 )
|
Wt lis 27, 2012 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Te z lat 20-stych XX wieku - to było inne pokolenie. Dzisiaj mamy media, można byłoby to zrobić ogólnonarodowo i bardziej świadomie. Czasy też są inne - wyjątkowe, więc i nasza mobilizacja byłaby wskazana. Ślubowanie dokonane przez kard, Wyszyńskiego miała miejsce w ukryciu...A tutaj potrzeba ogólnonarodowego święta! Ogólnonarodowe święto przy poniżej 40% praktykujących katolików  Obchody Święta nNepodległości 11 listopada ukazują dobitnie jak to ogólnonarodowe świeto by wyglądało.
|
Wt lis 27, 2012 12:13 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
humalog, alus
Straszne z was marudy, przypominacie mi tych dwóch dziadków na balkoniku w Mapetach. Byle po najmniejszej linii oporu.
Tu trzeba trochę inwencji, mam wrażenie, że Episkopatowi jej też czasami brakuje. Więcej Ducha Świętego! Odwagi! Radości! Uwielbienia! Trochę życia!!!
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt lis 27, 2012 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): Te z lat 20-stych XX wieku - to było inne pokolenie. Dzisiaj mamy media, można byłoby to zrobić ogólnonarodowo i bardziej świadomie. Czasy też są inne - wyjątkowe, więc i nasza mobilizacja byłaby wskazana. Ślubowanie dokonane przez kard, Wyszyńskiego miała miejsce w ukryciu...A tutaj potrzeba ogólnonarodowego święta! Ogólnonarodowe święto przy poniżej 40% praktykujących katolików  Obchody Święta nNepodległości 11 listopada ukazują dobitnie jak to ogólnonarodowe świeto by wyglądało. Nie wiesz jak? Ja ci powiem! Wynajete łyse i bezkarkowe indywidua obleczone w czerwone płaszcze (niczym Zorro w wersji bolszewickiej) i uzbrojone w bejsbole, latałyby po ulicach z transparentami "Korona lub Śmierć". Na czele tych hord podążałby ze wzrokiem obłakanym Prorok czasów ostatecznych Natanek zwany też księdzem. Cytuj: Więcej Ducha Świętego! Odwagi! Radości! Uwielbienia! Trochę życia!!! Radochy to bedzie kupa jak sie Natanek zaplącze w ten swój "swiatłowód" i rymnie jak długi na asfalt....
|
Wt lis 27, 2012 12:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): humalog, alus
Straszne z was marudy, przypominacie mi tych dwóch dziadków na balkoniku w Mapetach. Byle po najmniejszej linii oporu.
Tu trzeba trochę inwencji, mam wrażenie, że Episkopatowi jej też czasami brakuje. Więcej Ducha Świętego! Odwagi! Radości! Uwielbienia! Trochę życia!!! Może i dziadkowie, ale realiści Wiara to ufność, ale także twarde stąpanie po ziemi.
|
Wt lis 27, 2012 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Taaaaa...chciałaby duszyczka do raju! Dziadkiem to ty Alus bedziesz jak se wąsa wyhodujesz...i kilka szczegółow wiecej 
|
Wt lis 27, 2012 12:27 |
|
 |
kry-sia
|
Qwerty2011 napisał(a): kry-sia napisał(a): Biskupi podkreślają, że ten konkretny program "nie potrzebuje jakiejkolwiek formy intronizacji". Zachęcają jednocześnie wiernych, by "oddali Chrystusowi życie w swoich domach i parafiach, bo tylko wtedy zmieni się oblicze naszej ojczyzny i Kościoła". Zgadzam się z tym, ale równocześnie wolałbym, żeby biskupi dali trochę więcej z siebie. kry-sia napisał(a): Hierarchowie proponują też, by "uznać królowanie Jezusa poprzez umiłowanie Jego Najświętszego Serca". "Początkiem tej drogi ma być odnowienie w najbliższą niedzielę we wszystkich świątyniach aktu poświęcenia rodziny ludzkiej Jezusowi Chrystusowi Królowi Wszechświata" - głosi list biskupów. I to jest krok we właściwą stronę i mam nadzieję, że na tym się nie skończy. Potrzebne są narodowe rekolekcje, w każdej parafii, szczególne modlitwy za nasz kraj do Chrystusa Króla, zawierzenie Mu, oddanie Polski pod Jego szczególną opiekę. Nie w atmosferze jakiejś histerii, ale z wiarą z zaufaniem, radością a równocześnie pokutą i zadośćuczynieniem.Po przeczytaniu tylu opini przypomniałam sobie rekolekcje na których padło pytanie o przyjmowaniu Komunii na rękę. Rekolekcjonista odpowiadając na pytanie, powiedział iz chodzi o racje a najważniejszy jest JEZUS. Ja osobiście jestem przeciwna przyjmowaniu Komunii na rękę dlatego że najważniejszy jest dla mnie Jezus. Ogołocił samego siebie, dlatego i my powinnismy stawać sie dla samych siebie całkowicie nieważni i bezinteresowni aby Jezus był naszym królem, aby zakrólowało w nas Jego królestwo. Tak to na dzień dzisiejszy odbieram. Pozdrawiam
|
Wt lis 27, 2012 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOneintronizacja 1. «wprowadzenie na tron królewski» 2. «objęcie funkcji przez dostojnika kościelnego» http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2561887► intronizacja 1. nadanie komuś tytułu panującego monarchy; 2. przyznanie komuś najwyższej pozycji w jakiejś grupie http://www.sjp.pl/intronizacjaTe wszystkie "funkcje" Chrystus posiada bez ks. Natanka i jego zwolenników 
|
Wt lis 27, 2012 15:30 |
|
 |
Qwerty2011
|
Cytuj: Qwerty2011: Słuchaj. Wydaje mi się, że popełniasz ogromny błąd - uprawiasz myślenie magiczne! Dokonamy rytuału i wszystko jak zaczarowane się zmieni.
noOne: a sakramenty dla Ciebie to też magia ? oddanie się Matce Bożej czy Sercu Jezusa to też magia ? jesteś katolikiem ?
noOne: A kiedy to ustanowiono nowy sakrament o nazwie intronizacja? Było ich 7 i jest 7. Wiara, że jakiś rytuał sejmowo-biskupi, bez zaangażowania duchowego ludzi, a nawet przy ich sprzeciwie, coś zmieni, jest myśleniem magicznym. W którym orędziu Jezus mówił, że to ma być jakaś państwowa intronizacja?
|
Wt lis 27, 2012 18:25 |
|
 |
Dariusz-555
|
stan rzeczy na dzień dzisiejszy jest taki że władze Rzymsko Katolickie w Rzeczpospolitej popierają posłanke Senyszyn , która twierdzi że "Intronizacja to pomysł z piekła rodem " .
|
Wt lis 27, 2012 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): stan rzeczy na dzień dzisiejszy jest taki że władze Rzymsko Katolickie w Rzeczpospolitej popierają posłanke Senyszyn , która twierdzi że "Intronizacja to pomysł z piekła rodem " . No popatrz!!! Jaki logiczny wniosek!!! 
|
Wt lis 27, 2012 21:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): stan rzeczy na dzień dzisiejszy jest taki że władze Rzymsko Katolickie w Rzeczpospolitej popierają posłanke Senyszyn , która twierdzi że "Intronizacja to pomysł z piekła rodem " . No popatrz!!! Jaki logiczny wniosek!!!  To nie wniosek...to żałosny skowyt zagubionego emigranta
|
Wt lis 27, 2012 21:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): To nie wniosek...to żałosny skowyt zagubionego emigranta Nie chciałam być niemiła 
|
Wt lis 27, 2012 21:47 |
|
 |
Dariusz-555
|
a może jest odwrotnie , czyli posłanka Senyszyn popiera Episkopat . no przecież tak też może być .
|
Wt lis 27, 2012 22:14 |
|
|
|