Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy Kościół to firma ?
Trymet Ja uwazam papieza za osobe wyjatkowa. Osobe ktorej posiadane przywileje naleza sie w calej rozciaglosci. Nonsensem jest przypuszczac, ze papa siedzi tylko na tronie i nic nie robi. KrK to kolos, trzeba naprawde duzej pracy wielu ludzi by go utrzymac. Mnie tylko zastanawia np. cel gromadzenia tych wszystkich bogactw i hektarow. Wojna bedzie czy jak? Czestco przeceniamy mozliwosci innych. Taki papiez, czlowiek po osiemdziesiatce, kieruje panstwem, kieruje Kosciolem i ma jeszcze czas ksiazki pisac? Chyba praca nie do konca wycienczajaca, a i mozna przypuszczac pomoc w pisaniu.  Cytuj: Dural- nie wiem czy wiesz o tym że papież nie ma nawet własnych pieniędzy do dyspozycji,nie ma swojego konta ani "pensji" Twierdzisz, ze "uskutecznia" breatharianizm? 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt maja 27, 2011 8:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: nie wiem czy wiesz o tym że papież nie ma nawet własnych pieniędzy do dyspozycji,nie ma swojego konta ani "pensji" . Czyli co? Skoro Papież "nie ma swojego" to żyje "za cudze"?tak?
|
Pt maja 27, 2011 14:49 |
|
 |
liee
|
apriori napisał(a): Cytuj: nie wiem czy wiesz o tym że papież nie ma nawet własnych pieniędzy do dyspozycji,nie ma swojego konta ani "pensji" . Czyli co? Skoro Papież "nie ma swojego" to żyje "za cudze"?tak? Zdziwiony. Przecież zawsze tak było i jest. Dla nmie spoko.
|
Pn sie 08, 2011 18:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czym? Cytuj: Przecież zawsze tak było i jest. Wiem. A mnie trochę dziwi naiwność wielu, ciężko pracujących ludzi, którzy tak dobrowolnie godzą się utrzymywać nierobówzamiast przekazać te pieniądze osobom,które naprawdę ich potrzebują( jeśli już koniecznie chcą się nimi dzielić) 
|
Pn sie 08, 2011 20:12 |
|
 |
Thurs
|
Kościół taki jaki propagował Jezus jest kościołem duchowym, bez okazałych świątyń, sakiewek wypełnionych złotem i dewocjonaliów, pozłacanych wizerunków. Wydawanie pieniędzy na takie zbytki zamiast rozwoju duchowego i pomocy bliźniemu cierpiącemu niedostatek i głód jest niezrozumieniem nauki Jezusa. Tam gdzie kilku zbiera się w celu studiowania nauki Jezusa jest On, można więc karmić ducha słowem Pańskim wszędzie. Praca jest po to, żeby mieć co zjeść, pieniądze są własnością cesarzy, a pismo święte zapewniać powinno chrześcijanom strawę dla ducha.
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Śr sie 10, 2011 10:38 |
|
|
|
 |
Iroon
|
warzych napisał(a): Kościół to mafia i to w dodatku legalna -.-', ostatnio w jakiejś uwadze czy interwencji był reportarz o księdzu co dawał drakońskie ceny plus opłata z a kościelnego i organiste, razem coś 4k wychodziło. . Nieprawda bo mamy teraz zniżki i księża tyle nie biorą ten np: Ks. Janusz Chachulski ksywa "Bóg zapłać, ale nie mniej niż 1400zł" w pełnej krasie: TQu napisał Cytuj: "Ksiądz nie poświęcił ciała, zabronił zasypać grób ! Nie miałem 1400 zł, żeby zapłacić z góry za pogrzeb, jak wyliczył proboszcz – żali się Adam. – Powiedziałem, że zapłacę, gdy dostanę pieniądze z zasiłku pogrzebowego z ZUS-u. Bardzo to rozzłościło księdza – relacjonuje. Wstrząsające wydarzenia rozegrały się w dniu pogrzebu. Ksiądz, jak mówi rodzina, nie poświęcił ciała. -- – Pogrzeb wyglądał jak w strasznym śnie. Na cmentarzu ksiądz nie poświęcił też trumny, a ziemię ostentacyjnie rzucił pod nią " http://forum.interia.pl/ksiadz-nie-posw ... 5,strona,6
|
N mar 03, 2013 15:42 |
|
 |
JedenPost
|
Nie wiem czy Kościół to firma, ale jeśliby go tak zaklasyfikować, to mam wrażenie, że byłaby to spółka z (bardzo) ograniczoną odpowiedzialnością. Na pewno uprzywilejowana kulturowo pozycja KRK pozwala mu omijać prawo dotyczące innych firm, np. Kościół nie musi płacić podatków od dochodów z działalności rozrywkowej. System "datków" to w tej materii fenomenalny wynalazek 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N mar 03, 2013 15:46 |
|
|
|