Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość

Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Na Mszy św. w dzień powszedni najczęściej tylko jeden. Wiekszość osób przyjmuje Komunię sw. w postawie stojącej, ale niektórzy chcieliby w postawie klęczącej.

Wt kwi 10, 2012 16:22
Bozena napisał(a):
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie, jak mogę interweniować, jeśłi ksiądz nie udzielił mi Komunii św. poniewaź wiedział, że uklęknę - po prostu odwrócił się i odszedł.

U proboszcza, dziekana albo w kurii - ksiądz nie może odmówić udzielenia Komuni w zalezności od pozycji ciała.
W miom kościele księża komunikują osoby klęczące podczas przyjmowania Komunii.

Wt kwi 10, 2012 17:24

Dzięki za informację: jeśłi rozmowa z tym ksiądzem nic nie da, zwrócę sie do proboszcza i zobaczę co dalej.

Wt kwi 10, 2012 17:42

ziemskie rozwiązania.. un, unego..
czemu nie zwrócisz się z tym do Boga którego przyjmujesz ?
sama nic nie załatwisz, tylko Bóg.. zostaw to Jemu i nie martw się tym

Wt kwi 10, 2012 20:01
noOne napisał(a):

Oo, nie znam. To pewnie po łacinie :?

Wt kwi 10, 2012 21:19
MARIEL napisał(a):
noOne napisał(a):

Oo, nie znam. To pewnie po łacinie :?

Ta...brukowej.

Śr kwi 11, 2012 8:23

a w górach mundralinskie to nie byly nigdy ?
nie słyseli górski mowy ?

Śr kwi 11, 2012 8:55

ratio napisał(a):
Elbrus napisał(a):
(...)Są tacy księża, którzy nie wierzą w objawienia Matki Bożej w Oławie i nie przyjeżdżają odprawiać Mszy św. w Oławie.
(...)voxdomini(...)

To smutne, że na katolickim forum pozwala się na propagowanie watpliwych objawień, od których Kościół się odżegnał. Że woxdomini żeruje na sensacyjnych tematach to rozumiem - są dochodowe. :roll:
Wydaje mi się jednak, że katolicki charakter forum powinien być weryfikowany przez teologicznych ekspertów. Cóż z tego, że dostęp jest dla wszystkich ale oprócz zakazu umieszczania wulgaryzmów, oszczerstw itp. najważniejszą sprawą jest ochrona nie zorientowanych czytelników przed relatywizmem religijnym. Fałszywych proroków jest dosyć wszędzie ... :twisted:

Duża część objawień na jakimś etapie nie była uznana przez Kościół i Kościół się od nich odżegnywała a potem je uznał. Działo się tak dlatego, że były grupy wiernych, które w nie wierzyły i nimi żyły i po ponownym przyjrzeniu się im stwierdzano, że przynoszą to dobre owoce i je uznawano. Więc raczej nie uważam, że należało by takie wpisy usuwać.

Moim zdaniem ważne by było, żeby moderatorzy wątku (lub ktoś inny) pod każdym postem na temat objawień, które nie zostały uznane przez Kościół umieszczał informację o tym, że nie są one uznane.

To ważne, bo niezorientowani mogą mysleć, że skoro na forum Wiara dyskutuje się o tych objawieniach to są to objawienia uznane przez Kościół.

Śr kwi 11, 2012 10:58
jesienna napisał(a):
Duża część objawień na jakimś etapie nie była uznana przez Kościół i Kościół się od nich odżegnywała a potem je uznał. Działo się tak dlatego, że były grupy wiernych, które w nie wierzyły i nimi żyły i po ponownym przyjrzeniu się im stwierdzano, że przynoszą to dobre owoce i je uznawano. Więc raczej nie uważam, że należało by takie wpisy usuwać.
Jedną sprawą jest treść objawień, drugą ich interpretacja a trzecią arogancja niektórych wypowiadających się osób, które na podstawie czyichś urojeń zaczynają wzywać do schizmy i głosić herezje na temat doktryny Kościoła. Te ostatnie wypowiedzi należałoby jednak usuwać, najlepiej po ostrzeżeniu autora, aby miał szansę publicznie odszczekać swoje insynuacje.

Cz kwi 12, 2012 10:46
Cawilian napisał(a):
Jedną sprawą jest treść objawień, drugą ich interpretacja a trzecią arogancja niektórych wypowiadających się osób, które na podstawie czyichś urojeń zaczynają wzywać do schizmy i głosić herezje na temat doktryny Kościoła. Te ostatnie wypowiedzi należałoby jednak usuwać, najlepiej po ostrzeżeniu autora, aby miał szansę publicznie odszczekać swoje insynuacje.

Nie wiem czy usuwanie takich wypowiedzi to jest dobry pomysł..
Jeśli myślimy o tych samych osobach to myślę, że jeszcze bardziej
umocniłoby je to w przekonaniu o własnej prawomyślności.
Trudno też wymagać od modów, żeby pod każdym postem
z nową objawieniową rewelacją zamieszczali informację, iż
jest to objawienie niepotwierdzone..bo taki pomysł też ktoś miał.
Chyba po prostu sami forumowicze, którym na tym zależy powinni
czuwać i pod w.w. postami umieszczać krótkie wyjaśnienie..

Cz kwi 12, 2012 16:31
MARIEL napisał(a):
Cawilian napisał(a):

Nie wiem czy usuwanie takich wypowiedzi to jest dobry pomysł..
Jeśli myślimy o tych samych osobach to myślę, że jeszcze bardziej
umocniłoby je to w przekonaniu o własnej prawomyślności.
Trudno też wymagać od modów, żeby pod każdym postem
z nową objawieniową rewelacją zamieszczali informację, iż
jest to objawienie niepotwierdzone..bo taki pomysł też ktoś miał.
Chyba po prostu sami forumowicze, którym na tym zależy powinni
czuwać i pod w.w. postami umieszczać krótkie wyjaśnienie..

Ale ile razy :) ....kilkakroć wskazywałam, że nie są to objawienia znane Kościołowi.
Ale jeśli ktoś woli wierzyć w intronizaję szatana połączoną z gwałtem na 6 dziecku w bazylice w Watykanie, to chyba nie w ludzkiej mocy leży odwieść od tego typu paranoidalnych bzdur.

Cz kwi 12, 2012 16:35
Alus napisał(a):
Ale jeśli ktoś woli wierzyć w intronizaję szatana połączoną z gwałtem na 6 dziecku w bazylice w Watykanie, to chyba nie w ludzkiej mocy leży odwieść od tego typu paranoidalnych bzdur.

Przeca wiem ;-) Mam na uwadze raczej nowych forumowiczów,
i innych mniej zorientowanych, którzy się mogą dać wkręcić.

Cz kwi 12, 2012 16:41

MARIEL napisał(a):
Mam na uwadze raczej nowych forumowiczów,
i innych mniej zorientowanych, którzy się mogą dać wkręcić.
Problem w tym że tych którzy daja sie wkręcać jest bardzo dużo. Na YT obejrzałem niedawno kazanie niejakiego brata Rogera, który swoje ataki na katolików oparł na objawieniach z Medjugorie i na tym co katolicy piszą na ich temat na wolnych forach. Słowem, same kłamstwa ale spory tłum niezorientowanych klaskał z zachwytu.

So kwi 21, 2012 13:36

zacytuję kapłana katolickiego J.B. :
Cytuj:
Polska ma tysiącletnią tradycję pobożności eucharystycznej. Polacy przez tysiąc lat klękali przyjmując do serca Komunię Świętą – Dar Największy! Nikt z poważnych ludzi Kościoła nie kwestionował tej oczywistej postawy. Nikt z poważnych ludzi Kościoła nie wprowadzał w Kościele niepokoju i zamieszania w tej kwestii.
Katolik szanuje i naśladuje najpiękniejsze i najdoskonalsze formy oddawania czci Panu Jezusowi. Niepokojące są dziwnie intensywne współczesne tendencje do wyeliminowania postawy klęczącej. Aż dziwne, że te tendencje spotkały się ze skwapliwą akceptacją wielu. Nasuwają się tutaj słowa św. Pawła:
„Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść do innej Ewangelii. Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową” (Ga 1,6-7).
Powiedzmy wprost – pomylone przekonywanie katolików o rzekomej wyższości postawy stojącej można określić krótko: heretyckie wydmuszki! Komunia Święta w postawie stojącej i Komunia przyjmowana na rękę to doskonały fundament i pożywka dla pychy i ateizmu. Słyszałem głosy zdeformowanej służby liturgicznej – na zwróconą uwagę, że przed Panem Jezusem utajonym w Najświętszym Sakramencie należy uklęknąć, padły bezczelne odpowiedzi: „Nie muszę!”, „A ja słyszałem inaczej!”. Tak odzywa się do katolickiego kapłana młodzież, która pełni służbę przy ołtarzu. Bez komentarza. Duszpasterstwo? Czy raczej: antyduszpasterstwo? Kto stanie w obronie czci Pana Jezusa?
„Nieważne są zewnętrzne gesty, ważne co masz w sercu”. Bezczelnym kłamstwem jest nagłaśnianie takich błędnych poglądów, nie uwzględniających jedności duchowo-cielesnej człowieka. Tak na temat pisał kard. Joseph Ratzinger – realistycznie i jasno:
„Tam, gdzie ktoś próbuje ograniczyć adorację do sfery czysto duchowej, nie ucieleśniając jej, tam akt adoracji gaśnie, bo czysta duchowość nie odpowiada istocie człowieka. Adoracja jest jednym z tych zasadniczych aktów, które dotyczą całego człowieka. Stąd w obecności Boga żywego nie wolno porzucić gestu ugięcia kolan” (Kard. J. Ratzinger, Duch liturgii).
itd itd..

https://sacerdoshyacinthus.wordpress.co ... -radoscia/

Cz cze 07, 2012 19:39

ksiądz Jacek to trafia w sedno :)
Cytuj:
Kto walczy z Panem Jezusem utajonym w Najświętszym Sakramencie, kto walczy z przejawami kultu eucharystycznego, ten musi liczyć się z najsurowszymi konsekwencjami. Słowo Boże jest prawdą: „Nolite errare: Deus non irridetur. Quae enim seminaverit homo, haec et metet; quoniam, qui seminat in carne sua, de carne metet corruptionem”, „Nie łudźcie się: Bóg nie dozwoli z siebie szydzić. A co człowiek sieje, to i żąć będzie: kto sieje w ciele swoim, jako plon ciała zbierze zagładę” (Ga 6, 7-8).
Kto przymnaża czci Panu Jezusowi utajonemu w Najświętszym Sakramencie, kto uczy innych kultu eucharystycznego, ten może liczyć się z najpiękniejszymi konsekwencjami. Słowo Boże jest prawdą: „qui autem seminat in Spiritu, de Spiritu metet vitam aeternam”, „kto sieje w duchu, jako plon ducha zbierze życie wieczne” (Ga 6, 8).
szatan uwziął się na Polskę! Dokonuje – coraz bezczelniej i śmielej – umniejszenia kultu, umniejszenia czci wobec Pana Jezusa utajonego w Najświętszym Sakramencie. Precyzyjniej: doprowadza – coraz bezczelniej i śmielej – do wyeliminowania postawy klęczącej przy przyjmowaniu Najświętszego Sakramentu. Znajduje popleczników. Używa do tego celu duchownych, osób konsekrowanych, świeckich, używa do tego celu przepisów kościelnych i posłuszeństwa – byle doprowadzić do wyeliminowania postawy klęczącej, bądź jej ograniczenia do minimum.

https://sacerdoshyacinthus.wordpress.co ... e-powazne/

Pt cze 08, 2012 9:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 45  Następna strona