Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Andy72 napisał(a):
Acro, nie wierzysz w życie wieczne i dlatego chciałbyś mieć raj tu i teraz?

Dlaczego nie?

So lut 25, 2012 21:18

Acro napisał(a):
Andy72 napisał(a):

Dlaczego nie?

A nie lepiej zdążać do Ziemi Obiecanej?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So lut 25, 2012 21:20

Andy72 napisał(a):
Acro napisał(a):
Mazli: a ja proszę Ciebie w wzięcie przez momencik pod uwagę kategorii "miłosierny". Mało "miłosierny", ale "przemiłosierny", "będący samą miłością" etc.!!! A ty to spłycasz do "będący miłosierny przez większy czas", "na ogół będący miłością" itd. Na ogół miłością to i mógł być esesman. To troszkę mało nawet w ludzkim, a co dopiero absolutnym rozumieniu tego słowa.

Bóg jest ojcem który chce wychować swoje dzieci, zahartować je. Ty byś chciał aby bylo cały czas przyjemnie.

Człowiek inaczej nie potrafi, innych metod nie zna, wie, że dzieci zetkną się ze złem, więc je hartuje. Wszechmocny chyba potrafi to zrobic bez zadawania bólu ba! - potrafi sprawić, aby hartowanie stało się niepotrzebne! No więcej wiary w mozliwości wszechmocnego! Robicie z niego jakąś łamagę!

So lut 25, 2012 21:21

Andy72 napisał(a):
Acro napisał(a):
Andy72 napisał(a):

Dlaczego nie?

A nie lepiej zdążać do Ziemi Obiecanej?

A czemu owo "dążenie" musi oznaczać cierpienie? Bóg w swoim miłosierdziu jednak potrzebuej troszkę podręczyć ulubione zabawki?

So lut 25, 2012 21:22

Fakt faktem,że wierzący są w stanie "wybaczyc" swojemu Bogu jego postępowanie,brak aktywności w zwalczaniu zła itp. ponieważ ślepo wierzą w życie wieczne.Jestem ateistą,gdyż nie znajduję innego wytłumaczenia braku aktywności jak tylko Jego nieistnienie.Poczęcie każdego z nas to przypadek,istnieje przy tym bardzo duże marnotrawienie materiału genetycznego za którym nikt nie roni łez ,a przypadkowy płód jest tak hołubiony i traktowany przez wierzących na równi z dorosłym człowiekiem.I dlaczego życie miałoby po śmierci każdego z nas potencjalnie wiecznie trwać.Jest śmierć komórek mózgowych,utrata świadomości i...KONIEC.Po co ta zbędna ideologia.Jest początek i kres życia,wieczny niebyt a nasze ciało ulega rozkładowi i ...użyźnia świat.I mamy specyficzną reinkarnację :-D

So lut 25, 2012 21:33

Acro napisał(a):
Człowiek inaczej nie potrafi, innych metod nie zna, wie, że dzieci zetkną się ze złem, więc je hartuje. Wszechmocny chyba potrafi to zrobic bez zadawania bólu ba! - potrafi sprawić, aby hartowanie stało się niepotrzebne! No więcej wiary w mozliwości wszechmocnego! Robicie z niego jakąś łamagę!

Bóg jest wielki i stworzył człowieka na Swój obraz i chce aby człowiek tez osiągnął wielkość. Bóg jest nie tylko wszechmocny ale i nieskończenie mądry.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So lut 25, 2012 21:37

Nie masz racji, Andy, ponieważ trawa jest zielona a bramki sa dwie!

(pomyśłałem sobie, ze może spróbuję z Andym jego językiem pogadać - tak rzucająj jakies myśli od czapy, bez związku z postem, na który rzekomo odpowiada).

So lut 25, 2012 21:40

To była odpowiedź. Bo ty żądasz aby Bóg zamiast człowieka na Swój obraz stworzył zadowolone stworzenie które od samego początku do końca nie doznało by przykrości.

So lut 25, 2012 21:45

Kris65 napisał(a):
Jestem ateistą,gdyż nie znajduję innego wytłumaczenia braku aktywności jak tylko Jego nieistnienie.Poczęcie każdego z nas to przypadek,istnieje przy tym bardzo duże marnotrawienie materiału genetycznego za którym nikt nie roni łez ,a przypadkowy płód jest tak hołubiony i traktowany przez wierzących na równi z dorosłym człowiekiem.I dlaczego życie miałoby po śmierci każdego z nas potencjalnie wiecznie trwać.Jest śmierć komórek mózgowych,utrata świadomości i...KONIEC.Po co ta zbędna ideologia.Jest początek i kres życia,wieczny niebyt a nasze ciało ulega rozkładowi i ...użyźnia świat.I mamy specyficzną reinkarnację :-D

Naprawdę wierzysz w wieczny niebyt?

So lut 25, 2012 21:47

Andy72 napisał(a):
To była odpowiedź. Bo ty żądasz aby Bóg zamiast człowieka na Swój obraz stworzył zadowolone stworzenie które od samego początku do końca nie doznało by przykrości.

To pewno była odpowiedź, tylko nie wiadomo na jakie pytanie - na pewno nie na moje.

Czyli człowiek grzeszy, bo Bóg -wzór - jest grzeszny?
A co było takiego złego w niedoznaniu przykrości? Potrzebne ci przykrości do życia?

So lut 25, 2012 21:52

Acro napisał(a):

Człowiek nie jest Bogiem

So lut 25, 2012 21:56

Ale żółw jest gadem.

So lut 25, 2012 22:00

Cytuj:
Naprawdę wierzysz w wieczny niebyt?

TAK!!!

So lut 25, 2012 23:03

Cytuj:
Bóg jest nie tylko wszechmocny ale i nieskończenie mądry.

I mało poważny :-D

So lut 25, 2012 23:05

Acro napisał(a):
Andy72 napisał(a):

To pewno była odpowiedź, tylko nie wiadomo na jakie pytanie - na pewno nie na moje.

A co było takiego złego w niedoznaniu przykrości? Potrzebne ci przykrości do życia?

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Mi przykrości nie są potrzebne do życia! Przykrości to zło, skutek grzechu, tego, czego zaistnienie nie było wolą Pana.

kpbc.umk.pl/dlibra/plain-content?id=40800 - nie mogą otworzyć, ale w wyszukiwarce znalazłem bulwersujący opis:Adam musiał zgrzeszyć; stal się jednak karygodny, po- nieważ zgrzeszył z wewnętrznem zadowolnieniem, samowol- nie i nie chciał. się opierać grzechowi.
Nie wiem, jaki jest kontekst tego zdania. W każdym razie Adam i Ewa bądź aniołowie czy jakakolwiek inna istota nie musiała i nie miała prawa grzeszyć.

http://www.google.pl/#hl=pl&sclient=psy ... 80&bih=903

Zły duch na siłę stara się wmówić przeohydne kłamstwo, że zaistnienie zła to część planu Pana. Udaje mu się "zaprzeczyć" Miłości Pana. Robi ze Stwórcy sadystycznego despotę i nic dziwnego, ze tylu biednych ludzi tak pogardza Stwórcą i wybiera wygodnictwo i hedonizm.

Nie bądź heroinistą, lecz świętym!

Koniec z teologią negatywną!

Cytuj:
Piszesz: "Ale jeśli on w swoim miłosierdziu on przemienia nasze serca i umysły wówczas w sposób wolny akceptujemy go i to tylko poprzez Jezusa Chrystusa."

To by znaczyło, że jednak mamy wolna wolę tyle tylko, że dopiero wtedy kiedy Bóg przemieni nasze serca. No ale skoro to On przemienia to jaki jest nasz w tym udział?

"Pan Bóg chce kogoś zbawić - no ale On nie może . Następnie Pan Bóg nie chce nikogo potępić ale potępia."

Sprecyzuję - Bóg nikogo nie potepia. Potępic się może człowiek poprzez wybór. Rzeczywiście, kluczową kwestią jest tu wolna wola. Jeśli ją mamy (dar od Boga) to Bóg nie może nas zbawic bez nas (czy nie tak mówił własnie św. Augustyn???)

Czy kluczowa różnica między katolicyzmem a protestantyzmem nie znajduje się własnie tutaj? Bóg według katolików obdarzył nas wolną wolą, nad którą nie ma władzy (nie może jej "złamac"). Bóg według protestantów nie obdarzył nas wolną wolą, stworzył nas zdeterminowanych do czynienia zła i w swojej wszechmocy arbitralnie obdarza wybranych łaską, która zbawia, niezaleznie od uczynków? W takim razie jest to demiurg, który jeszcze przed założeniem świata zdecydował kto (konkretnie!) nie będzie zbawiony. Oczywiście, można powiedziec, że Jego myśli nie sa naszymi myślami ale wtedy mamy do czynienia z Bogiem, który chce potępienia dla wielu ludzi. A to wyklucza twierdzenie, że jest absolutną miłością. Ty zarzucasz nam, że wolna wola "krępuje" wszechmoc Bożą, ja mogę Ci zarzucic to, że poprzez nie uznanie wolnej woli odbierasz Bożej Miłości jej absolutnego wymiaru (Bóg kocha tylko niektórych).

http://www.fronda.pl/blogowisko/wpis/na ... wy___27521

Nędzny diabeł tak skutecznie zatruwa ludzi swym dysteistycznym kałem...

Nienawidzę zaistnienia piekła, ale nie tych, którzy są na nie skazani! Ale nie wierzę w herezję apokastazy.

Bez ani jednego grzechu wszystko byłoby lepsze i to jest potężne twierdzenie, nie te wynaturzone makulacjonizmy.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

N lut 26, 2012 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 43  Następna strona