Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 800 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 54  Następna strona
 Miliardy w piekle 
Autor Wiadomość

Post Re: Miliardy w piekle
kto to jest swistak i jakie sreberka? przypalasz cos ?

So mar 31, 2012 20:02

Val napisał(a):
Los dzieci nie został objawiony Kościołowi. Kościół opiera się na nauce biblii, która mówi o chrzcie, ale w żadnym miejscu nie ma tam stwierdzenia, że bez chrztu nie ma zbawienia.
No i pięknie. Ale w jakiego Boga ty wierzysz? Dopuszczasz taką możliwość, że niewinnego, abortowanego embrionka może pozbawić największej szczęśliwości obcowania z nim w niebie? Tak czy nie? Bez lania wody.
noOne napisał(a):
zmarłe dziecko nieochrzczone trafia do czyśca,
A skąd wiesz, że nie do piekła?

So mar 31, 2012 21:18
Zobacz profil WWW
Chciałeś wiedzieć dlaczego KK tak uważa. Więc napisałam jakie jest ich stanowisko :shock:

Przecież już poprzednio pisałam, że wierzę, że trafiają do nieba. Więc powtarzam: Tak.

So mar 31, 2012 21:35

No przecież KK nie wie, czy ich prywatny Bóg niewinne dzieci nieochrzczone lubi czy nie. Mają nadzieję, że lubi, ale pewni nie są. Coś w stylu "i chciałabym i się boję". Ale przecież oni nawet nie wykluczają, że piekło będzie w finale puste.
Cytuj:
Przecież już poprzednio pisałam, że wierzę, że trafiają do nieba. Więc powtarzam: Tak.

Masz rację - pisałaś. Przepraszam - się zapędziłem we ferworze dyskusji. :)

So mar 31, 2012 22:33
Zobacz profil WWW
noOne napisał(a):
zmarłe dziecko nieochrzczone trafia do czyśca,
ochrzczone prosto do nieba

Bo tak sobie wykoncepowali ludzie w rozprawach teologicznych, na synodach, soborach - jak choćby sprzedaż odpustów - i mniemają, że te koncepcje obligują Boga.

N kwi 01, 2012 7:58

Nie sprzeciwiajmy się soborom, dogmatom bo można za to do piekła trafić na wieki. Nie chcę, żeby ktokolwiek grzeszył. Ja chcę jak najbardziej podobać się Trójcy, a puste piekło by mi nie przeszkadzało, ale to niestety już jest niemożliwe.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

N kwi 01, 2012 10:22
niewazny12 napisał(a):
Nie sprzeciwiajmy się soborom, dogmatom bo można za to do piekła trafić na wieki. Nie chcę, żeby ktokolwiek grzeszył. Ja chcę jak najbardziej podobać się Trójcy, a puste piekło by mi nie przeszkadzało, ale to niestety już jest niemożliwe.

Nie sprzeciwiam się soborom, wskazuję, że nikt z żywych nie może przesądzać o losie zmarłych.
Fakt, że Kosciół zmienił podejście o tzw limbusie, jest tego ewidentnym potwierdzeniem.
http://www.poronienie.pl/teologia_los1.html
Wizja, że nieprzebrane miłosierdzie Boga zatrzymuje sie przed sakramentem Chrztu św i wtrąca niewinnych do czyśca, zaprzecza Miłosci, która łaskawa jest, nie szuka swego i zniekształaca obraz Boga.

N kwi 01, 2012 10:30

Czyściec to kara za grzechy, nie winne dziecko, które dopiero co zostało powołane do życia nie może trafić do czyśćca, tak uważam. Czyściec to miejsce dla grzeszników. Chrzest to jest oczyszczenie małego dziecka z grzechu pierworodnego, ale również staje się ono w tym monecie chrześcijaninem i może przyjmować inne sakramenty. Rodzice zobowiązują wychować je w wierze chrześcijańskiej i o to przede wszystkim w nim chodzi. Jezus mówił że dzieci należą do Królestwa Niebieskiego.

N kwi 01, 2012 10:46
Zobacz profil WWW
niewazny12 napisał(a):

Pocieszę Cię. Nie ma piekła i czyśca.
Jest tylko rozpad formy i wieczna ekstaza w pocałunkach Nuit.

N kwi 01, 2012 12:22
niewazny12 napisał(a):
(...) puste piekło by mi nie przeszkadzało, ale to niestety już jest niemożliwe.
Skąd wiesz? I co to znaczy "już"? Od kiedy, wg Ciebie, to niemożliwe?

A co do tego, gdzie trafiają nieochrzczone dzieci - zostawmy tę sprawę Panu Bogu. On poradzi sobie lepiej w osądzaniu niż ktokolwiek z nas, jestem tego pewien. Przypominam słowa Pana Jezusa: "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą."

N kwi 01, 2012 12:41

MIXer napisał(a):
A co do tego, gdzie trafiają nieochrzczone dzieci - zostawmy tę sprawę Panu Bogu.
Bardzo słusznie. A teraz załóżmy, że twojemu dopiero co urodzonemu dziecku grozi śmierć bo urodziło się chore. Co robisz? Chrzcisz na wszelki wypadek czy "zostawiasz tą sprawę Panu Bogu"?

Zakładam, że pytam katolika, bo z wami na tym forum to nigdy nic nie wiadomo... :)

Pn kwi 02, 2012 8:24
Zobacz profil WWW
Kościół zaleca chrzczenie dzieci. Jestem katolikiem, więc stosuję się do jego zaleceń.

Pn kwi 02, 2012 20:09

Ja nie chce sądzić dzieci nienarodzonych ani kogokolwiek innego.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt kwi 03, 2012 8:01

MIXer napisał(a):
Kościół zaleca chrzczenie dzieci. Jestem katolikiem, więc stosuję się do jego zaleceń.
Więc nie kłam, że zostawiasz tą sprawę Panu Bogu. Gdyby tak było, to nawet by ci nie przyszło do głowi chrzcić niemowlaka, bo być może umrze.

Wt kwi 03, 2012 14:51
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
MIXer napisał(a):
Więc nie kłam, że zostawiasz tą sprawę Panu Bogu. Gdyby tak było, to nawet by ci nie przyszło do głowi chrzcić niemowlaka, bo być może umrze.

Nie zostawia chrzest Bogu, bo logiczne, że jako osoba wierząca ochrzci swoje dziecko.
Zostawia Bogu kwestię zbawienia nieochrzczonych.

Wt kwi 03, 2012 14:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 800 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 54  Następna strona