Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona
 Jak łatwo manipulować religią? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak łatwo manipulować religią?
Możemy. Ale nam właśnie chodzi o podłogę tego namiotu. Rozumiesz, czy starożytni Izraelici wiedzieli, że Ziemia jest kulą, czy jednak uważali ją za płaską. : )

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 2:41

Lurker napisał(a):
[

Tak wiem te namioty maja szpilki, szwy i podłogę.
I nie sa idealnie kuliste.
Ale przypominaja sferę niepodważalnie.
No właśnie, i jaką mają podłogę?

Kulistą czy płaską?

Kulistą .Leżą na ziemi a ziemia jest kulista.
Cytuj:
Kiedy pisałem "namiot w kształcie sfery", miałem na myśli namiot okrągły jak piłka. Bo tak właśnie atmosfera wygląda.

No więc?

No więc Biblia to nie jest ksiazka do geometrii.
I szukasz już dziury w całym.
Więc możesz sobie nadal wymyslac ale argmumenty ci sie skończyły wiec teraz już czepiamy sie słówek i szczególików których w Biblii akurat nie .
Bo tam nie ma szczegółowego opisu co do powstania wszechświata .
Tam sa tylko ogólne informacje że to powstało i jak wygladało.

I tylko to jest istotne że żaden biblijny pisarz sam z siebie tego by nie wiedział.
Bo to wiemy dzis w dobie lotów w kosmos . A wtedy panowało przekonanie że ziemia jest kwadratem , płaska , na zólwiach i słoniach.
Nie mówiącv o tym że nikt nie wiedział w jakiej kolejności i co powstawało.
A Biblia o tym mówi.

Cz lip 18, 2013 6:19

Lurker napisał(a):
Możemy. Ale nam właśnie chodzi o podłogę tego namiotu. Rozumiesz, czy starożytni Izraelici wiedzieli, że Ziemia jest kulą, czy jednak uważali ją za płaską. : )

Kulą .
Podałem ci wersety że nawet wiedzieli ze "wisi na niczym" w kosmosie.
Choc słowa kosmos w dzisiejszym rozumieniu nie uzywali.

Cz lip 18, 2013 6:21

Bogowie! Namiot pokrywa tylko mikroskopijny fragment Ziemi, który w tej skali jest płaski.

Ja nie wiem, jakie nauki wyniósł z domu formek. Mnie ojciec narysował kiedyś taki łagodny łuk, zaznaczył na nim krótki odcinek i kazał mi się przyjrzeć, czy widać na nim krzywiznę łuku. Po czym zaznaczył mi punkt na łuku i powiedział: tyle widzisz. I skończyły się gadki o kulistości Ziemi w skali mikro.

I nie, Ziemia nie wisiała "na" niczym, tylko "nad" niczym. Jak most. Znaczy się, przekładając na nasze, pole grawitacyjne nie było centralne, tylko jednorodne, a linie jego sił były równoległe do siebie. Absolutna góra, absolutny dół.

Czepiam się słówek? Nie moja wina, że formek jest w swoich interpretacjach rozpaczliwie niechlujny i w efekcie przeinacza sensy zdań. Literka w tę, literka we w tę, co za różnica. Brakuje mi argumentów? Chyba zapilastruję i wyliczę punkty, na których formka, sądząc po braku odpowiedzi, zagiąłem.

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 11:46

Lurker napisał(a):
Bogowie! Namiot pokrywa tylko mikroskopijny fragment Ziemi, który w tej skali jest płaski.

Ja nie wiem, jakie nauki wyniósł z domu formek. Mnie ojciec narysował kiedyś taki łagodny łuk, zaznaczył na nim krótki odcinek i kazał mi się przyjrzeć, czy widać na nim krzywiznę łuku. Po czym zaznaczył mi punkt na łuku i powiedział: tyle widzisz. I skończyły się gadki o kulistości Ziemi w skali mikro.

I nie, Ziemia nie wisiała "na" niczym, tylko "nad" niczym. Jak most. Znaczy się, przekładając na nasze, pole grawitacyjne nie było centralne, tylko jednorodne, a linie jego sił były równoległe do siebie. Absolutna góra, absolutny dół.

Napisz własną Biblie na pewno bedzie pasowało do twojego tłumaczenia
(7) Rozciągnął północy nad miejscem próżnem, a ziemię zawiesił na niczem.
(7) Dach rozciąga nad pustką, ziemi niczym nie umacnia,
(7) On rozciąga północ nad pustką, ziemię zawiesza na niczym;

Cytuj:
Czepiam się słówek? Nie moja wina, że formek jest w swoich interpretacjach rozpaczliwie niechlujny i w efekcie przeinacza sensy zdań. Literka w tę, literka we w tę, co za różnica. Brakuje mi argumentów? Chyba zapilastruję i wyliczę punkty, na których formka, sądząc po braku odpowiedzi, zagiąłem.

Mnie w niczym nie zagiłąłes . Nie masz pojęcia o tlumaczeniu Biblii i jej rozumieniu.
A jeśli chodzi o matematyke czy geometrię czy znaczenia słownikowe słów to tak mozesz mnie zagiąć.

Ale ja nigdy nie sprzeczałem sie o te sprawy.
Bo nie sprzeczam o sie o sprawy na których sie znam pobieżnie.

Moge tylko pytać

Cz lip 18, 2013 15:43

Do czego mamy w Tysiąclatce następujący przypis:
BT napisał(a):
W opisie potęgi Boga posługuje się Hiob znanym ówcześnie obrazem świata: w głębi ocean i Szeol, nad ziemią i oceanem strop nieba, nad którym drugi ocean - górny.

Płaskie jak stół. No ale Pan Prezes wie lepiej. Czapki z głów przed mądrością Pana Prezesa.

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 16:00

[
formek1 napisał(a):
O widze że jestes jednym z tłumaczy Biblii ze to wiesz?
Cytuj:
Nie trzeba być tłumaczem. Wystarczy czytać to co jest napisane, nic nie dodając i nic nie ujmując, a przede wszystkim unikając interpretacji zmieniających treść. Po prostu czytać.

Cytuj:
Może ci wyjasnie że nie jest tak jak mówisz.
dzien pierwszy zaczyna sie zdaniem:
(3) I rzekł Bóg: Niech stanie się światłość. I stała się światłość
.
A to już jest twoja interpretacja, a jej celem jest zniekształcenie takstu tak aby ukryć zawarte w nim nonsensy.

Cytuj:
W oryginałach ich nie ma i brzmi to tak:
Na początku bóg stworzył niebiosa i ziemię ziemia zaś była bezładem i pustkowiem ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód duch boży unosił się nad wodami.

Spokojnie z oryginałami. Każdy tłumacz uważa, ze wiernie oddał oryginał, co nie znaczy, ze musiał tłumaczyć literalnie. Przystosował tekst do aktualnego języka. Podważanie tłumaczeń to tylko wybieg taktyczny. Tak samo nie ma znaczenia numeracja wersetów ani znaki interpunkcyjne. Znaczenie ma kolejność słów. No i w tym sensie fragement, który cytujesz, nie różni się od tego, który jest w tłumaczeniu (np. BT). Niemniej wyjaśnij jak odróżniasz w oryginale słowo "niebo" od słowa "niebiosa".
Cytuj:
Co ciekawe niebiosa odnosza sie do wszechświata a nie do nieba o którym mowa dalej.

Niestety, to co dzis nazywamy Wszechświatem, czyli gwiazdy, ciała niebieskie, zostały stworzone później (innego dnia), co jest zresztą kolejnym błędem biblijnej opowieści.

Cytuj:
Zreszta skąd pisarz miałby wiedziec że była ciemnośc, że był bezład, ze był bezmiar wód.?
Skąd miałby wiedziec o kolejności powstawnia roslin i zwierząt ?

No własnie stąd, ze jest to podobno księga natchniona, czyli pisana z udziałem Boga. Całą dyskusja wyszła z tego punktu.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lip 18, 2013 20:18

Askadtowiesz napisał(a):
Podważanie tłumaczeń to tylko wybieg taktyczny.

Zawstydzasz mnie. Może słusznie.

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 20:33

formek1 napisał(a):
Wiedzieli o kulistości ziemi.
(22) Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalny.
Wiedzieli że niebo to taki namiot.

Przede wszystkim: skąd wziąłeś ten tekst? Chciałbym zweryfikować.
Jeśli cytujesz go uczciwie, to znaczy, ze go nie rozumiesz. Okrąg to nie kula, a bierze się stąd, ze gdy starożytny wyszedł na wzgórek, to widział okrąg. A gdy popatrzył w morze, widział niebo rozpostarte jak namiot, czyli dochodzące do ziemi. A gdy wypłynął łodzią albo wyszedł na wyższą górę, mógł widzieć jedno i drugie: okrąg Ziemi i rozpostarte nad nią niebo, dochodzace do ziemi na obwodzie koła.
Opisał wiec to co było obserwowane.

Cytuj:
Wiedzieli że ziemia wisi w przestworzach
(7) Rozpościera północ nad pustką, a ziemię zawiesza nad nicością.

Wisieć moze dowolny kształt. Nie jest to bardzo odkrywcze. Gdyby założyli, ze Ziemia na czymś spoczywa, musieliby sprecyzować co to jest i co jest pod spodem.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lip 18, 2013 20:48

Askadtowiesz napisał(a):
[
Może ci wyjasnie że nie jest tak jak mówisz.
dzien pierwszy zaczyna sie zdaniem:
(3) I rzekł Bóg: Niech stanie się światłość. I stała się światłość.
A to już jest twoja interpretacja, a jej celem jest zniekształcenie takstu tak aby ukryć zawarte w nim nonsensy.

Nie moja tylko biblijna.

Cytuj:
Spokojnie z oryginałami. Każdy tłumacz uważa, ze wiernie oddał oryginał, co nie znaczy, ze musiał tłumaczyć literalnie. Przystosował tekst do aktualnego języka. Podważanie tłumaczeń to tylko wybieg taktyczny. Tak samo nie ma znaczenia numeracja wersetów ani znaki interpunkcyjne. Znaczenie ma kolejność słów.

No tak .Bo tobie tak pasuje to to ma znaczenie .
Ale to co ci nie pasuje nie ma znaczenia.
Cytuj:
No i w tym sensie fragement, który cytujesz, nie różni się od tego, który jest w tłumaczeniu (np. BT). Niemniej wyjaśnij jak odróżniasz w oryginale słowo "niebo" od słowa "niebiosa".

Odrózniam po kontekscie.

Cytuj:
Co ciekawe niebiosa odnosza sie do wszechświata a nie do nieba o którym mowa dalej.

Niestety, to co dzis nazywamy Wszechświatem, czyli gwiazdy, ciała niebieskie, zostały stworzone później (innego dnia), co jest zresztą kolejnym błędem biblijnej opowieści.

Nieprawda.
dni stwarzania sa dopiero od wersetu 3
Wczesniej to tylko informacja co Bóg zrobił zanim zajął się ziemia aby mogli na niej zamieszkać ludzie

Cytuj:
Zreszta skąd pisarz miałby wiedziec że była ciemnośc, że był bezład, ze był bezmiar wód.?
Skąd miałby wiedziec o kolejności powstawnia roslin i zwierząt ?

No własnie stąd, ze jest to podobno księga natchniona, czyli pisana z udziałem Boga. Całą dyskusja wyszła z tego punktu.

Wiedział od Boga.
I dlatego jakis "prostak" napisał te informacje o których dopiero dzis możemy sie dowiedziec dzięki nauce.

Cz lip 18, 2013 21:18
Moderator

w tekście hebrajskim nie ma rozróżnienia na "niebo" i na "niebiosa".
W obydwu przypadkach to:

שמים (shamayim)

Cz lip 18, 2013 21:30
Zobacz profil WWW

Askadtowiesz napisał(a):
Wiedzieli o kulistości ziemi.
(22) Siedzi nad okręgiem ziemi, a jej mieszkańcy są jak szarańcze; rozpostarł niebo jak zasłonę i rozciąga je jak namiot mieszkalny.
Wiedzieli że niebo to taki namiot.
Przede wszystkim: skąd wziąłeś ten tekst? Chciałbym zweryfikować.
Jeśli cytujesz go uczciwie, to znaczy, ze go nie rozumiesz. Okrąg to nie kula,

Tak a kwadrat to nie trójkąt.
No widze że mamy noblistę.

podam ci jweszcze jeden werset może cos znowu wymyslisz.
(1) Potem ujrzałem czterech aniołów stojących na czterech narożnikach ziemi, powstrzymujących cztery wiatry ziemi, aby wiatr nie wiał po ziemi ani po morzu, ani na żadne drzewo.

Wniosek .
Według Biblii ziemia jest płaska i kwadratowa lub prostokatna.
Do takich absurdów dochodzi jak za interpretacje spraw o ktorych nie ma sie pojecia bierze się ktos kto nie zada sobie trudu żeby cokolwiek sie na ten temat dowiedziec.

Cytuj:
a bierze się stąd, ze gdy starożytny wyszedł na wzgórek, to widział okrąg. A gdy popatrzył w morze, widział niebo rozpostarte jak namiot, czyli dochodzące do ziemi. A gdy wypłynął łodzią albo wyszedł na wyższą górę, mógł widzieć jedno i drugie: okrąg Ziemi i rozpostarte nad nią niebo, dochodzace do ziemi na obwodzie koła.
Opisał wiec to co było obserwowane.

poważnie?
No a co ja cały czas piszę.?
To lurker pisze że wtedy ludzie nie widzeili że niebo wygląda ja namiot.
I ze nie ma sferycznych namiotów.

Cytuj:
Wiedzieli że ziemia wisi w przestworzach
(7) Rozpościera północ nad pustką, a ziemię zawiesza nad nicością.
Wisieć moze dowolny kształt. Nie jest to bardzo odkrywcze. Gdyby założyli, ze Ziemia na czymś spoczywa, musieliby sprecyzować co to jest i co jest pod spodem.

Wisieć może dowolny okrąg .....chyba?

Co wy z lurkerem zuporem maniaka wymyslacie co wiedzieli starozytni.
Oni nie pisali co wiedzieli tylko to czego nie wiedzieli.
Dlatego pisali o sprawach o których nie mieli pojęcia.

Bo pisali nie swoje lecz boże słowa.

Tak jak ty coś wiesz i piszesz ale nie masz o tym pojecia poniewaz przytoczyłes tylko cos z internetu .
Ale nie znasz sie na tym , nigdy sie nie poznasz ale piszesz bo ktos tak powiedział.

Cz lip 18, 2013 21:33

Lurker po prostu przyjął punkt widzenia formka, że starożytni Izraelici wiedzieli, iż Ziemia jest kulą. Ale wtedy napisaliby w Biblii co innego. Konia z rzędem temu, kto w otoczce atmosferycznej dopatrzy się analogii z namiotem (w dodatku namioty pustynnych nomadów okrągłe raczej nie były). TAK, geometrycznej.

Orkiestra!

Cz lip 18, 2013 21:40

medieval_man napisał(a):
w tekście hebrajskim nie ma rozróżnienia na "niebo" i na "niebiosa".
W obydwu przypadkach to:

שמים (shamayim)

To co powiesz o tym wersecie?
Iz 13:10 Gdyż gwiazdy niebios i ich planety nie dadzą swojego światła, słońce zaćmi się zaraz, gdy wzejdzie, a księżyc nie błyśnie swym światłem.

Cz lip 18, 2013 21:43

Lurker napisał(a):
Ale wtedy napisaliby w Biblii co innego. Konia z rzędem temu, kto w otoczce atmosferycznej dopatrzy się analogii z namiotem (w dodatku namioty pustynnych nomadów okrągłe raczej nie były). TAK, geometrycznej.

Tym bardziej dziwi fakt że nomadzi napisali o niebie jak o namiocie skoro w życiu takiego namiotu nie widzieli.
Ktoś im dyktował?
Pewnie Bóg.

Cz lip 18, 2013 21:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna strona