Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: O istnieniu i o Bogu
Przez fachowców.
|
Wt sty 14, 2014 23:01 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Właśnie fachowcy badali Całun
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 14, 2014 23:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fachowcy nie publikują swoich wyników "w książkach, gazetach". Rany Boskie, bądźże, Andy, poważny. W gazecie to ukazał się nawet artykuł wnuka Heinricha Schliemanna, który twierdził, że odkrył Atlantydę. Wnuka, który nigdy nie istniał. Brniesz dalej?
|
Wt sty 14, 2014 23:04 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Nie w książkach fantastyczno-naukowych, ale w takich które mają przekazać ludziom to co naukowcy stwierdzili. Sądzisz że nad Całunem nie pracują naukowcy tylko chrześcijańscy fanatycy?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 14, 2014 23:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daeniken, Mostowicz i Znicz też nie pisali książek fantastyczno-naukowych. Sądzę, że jeśli wyniki prac nie przechodzą weryfikacji naukowej, to tak czy siak są zdyskwalifikowane jako prace naukowe. A to źle świadczy o ich autorach.
|
Wt sty 14, 2014 23:13 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Nie wiem, może badania Całunu przeszły weryfikację naukową, co jest bardzo prawdopodobne
|
Wt sty 14, 2014 23:14 |
|
 |
Acro
|
O ile nic się ostatnio nie zmieniło (a pewno nie, bo by o tym trąbiono), to datowanie metodą węgla C14 nie pozostawia wątpliwości - całun powstał w późnym średniowieczu, a więc grubo ponad tysiąc lat później, niż należałoby oczekiwać. I to zamyka wszelką dyskusję. Jeśli to Cię, Andy, przekonało, to teraz możesz spokojnie porzucić swoją wiarę. 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr sty 15, 2014 21:08 |
|
 |
Andy72
|
Wszystkie badania wskazują na autentyczność, nawet takie że na oczach stwierdzono rzymskie monety, a tylko jednorazowe badania węglem nie potwierdza. Zauważmy że w dziury płótna w średniowieczu wplatano nowy materiał.
|
Śr sty 15, 2014 21:12 |
|
 |
Acro
|
Val napisał(a): Acro napisał(a): Już sam fakt, że na tym myślałem, daje mi przewagę na miliardami wierzących, którzy w ogóle ani chwili się nie zastanawiali nad swoją wiarą. Ale ich pewno nie potępiasz, co? O to chodziło? Aby poczuć się lepszym od innych? W myśleniu i zastanawianiu się nad życiem chodzi o to, aby poczuć się lepszym od innych? To cała filozofia jest do bani! Cytuj: Intrygujące jest w tym kontekście to, dlaczego zakładasz, że miliardy wierzących w ogóle, ani przez chwilę się nie zastanawiali nad swoją wiarą Zakładasz, ze ludzie, którzy nawet nie znają podstaw swojej wiary, zastanawiali się nad nią? To znaczy nad czym, skoro mało o swojej wierze wiedzą? Zresztą, na niemal całym świecie póki co stanem wyjściowym jest wiara - wdrukowana nam w dzieciństwie. Porzucenie jej wymaga aktywności (przemyśleń, pewnej odwagi pójścia pod prąd), bierność sprzyja przy pozostaniu przy wierze. Cytuj: Myślisz, że jesteś wyjątkowy, bo znalazłeś się w takiej sytuacji, kiedy musiałeś przemyśleć swoją wiarę? Nie było żadnej szczególnej sytuacji. Jasne, że pewne sprzyjają (np. otarcie się o śmierć), ale nie wydaje mi się, żeby ateiści przechodzili ich więcej niż wierzący. Cytuj: Masz w sygnaturce ciekawy tekst. Potrzebowałeś porzucić wiarę, aby rozwiązać swoje problemy? Nie. Powtórzę, bo zaczynasz się rozkręcać w konfabulowaniu: porzuciłem wiarę w wyniku zwykłych, spokojnych, kilkuletnich rozmyślań, a nie na skutek szczególnej sytuacji czy zderzenia się z jakimś niezwykłym problemem. Nie wydaje mi się, abym był z tym wyjątkiem wśród ateistów.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr sty 15, 2014 21:32 |
|
 |
Andy72
|
I Acro jesteś tym który uważa że ma mocne nogi ?, nie jesteś wyjątkiem wśród ateistów, ktoś pisał "nie wierzę w Boga bo wierzę w siebie" czy coś takiego.
|
Śr sty 15, 2014 21:36 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): I Acro jesteś tym który uważa że ma mocne nogi ?, . Dużo na to wskazuje. Cytuj: nie jesteś wyjątkiem wśród ateistów Nic nie wskazuje, aby było inaczej. Cytuj: ktoś pisał "nie wierzę w Boga bo wierzę w siebie" czy coś takiego. Nie wiem, w jakim kontekście i co chciał powiedzieć, przede wszystkim - czemu mam brać za to odpowiedzialność.
|
Śr sty 15, 2014 21:42 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Andy72 napisał(a): I Acro jesteś tym który uważa że ma mocne nogi ?, . Dużo na to wskazuje. Co na to wskazuje? Odrzuciłeś Boga bo Go nie portrzebujesz, sam sobie dasz radę?
|
Śr sty 15, 2014 21:43 |
|
 |
Acro
|
Nie wygląda na to, żeby czynił więcej zła, niż przeciętny wierzący. Nawet nieskromnie przypuszczam, że mniej. Zaś dlaczego porzuciłem wierzenia pisałem już kilkakrotnie, ostatnio 3 posty wyżej, więc może wreszcie przeczytaj i przyswój, a nie zmyślaj.
|
Śr sty 15, 2014 21:46 |
|
 |
Andy72
|
To pomyślałeś parę lat, znalazłeś na wszystko odpowiedzi, np skąd się wziął świat i Twoja świadomość oraz doszedłeś do wniosku, że niemożliwe aby Bóg istniał?
|
Śr sty 15, 2014 21:49 |
|
 |
Acro
|
Nie jest niemożliwe, żeby Bóg nie istniał. Nie jest też niemożliwe, żebyś Ty nie był seryjnym mordercą, ale raczej nie oczekujesz, że w związku z tym zamkną Cie w więzieniu? Skąd się wziełą świadomość - z grubsza mówi o tym nauka. Skąd się wział świat - na razie tylko spekuluje. I co? Kiedyś nie wiedzieliśmy, skąd się biora pioruny - i miały być dowodem, że to bogowie nimi miotają. Dalej tak uważasz?
|
Śr sty 15, 2014 22:03 |
|
|
|