Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę
Autor |
Wiadomość |
adam111151
|
Agniulka napisał(a): adam111151 napisał(a): pytanie moze proste ale odpowedz juz nie bo ty wiesz co masz na mysli pytajac a aja nie wiem. Piszesz żeby pisać ? Grasz na zwłokę zanim znajdziesz właściwy numer Strażnicy ? Sformułowanie "Dzieckiem Bożym obdarowanym Mocą Ducha Świętego" jest jasne i jednoznaczne.
dla mnie nie jest jednoznaczne .
wiec pytam
moze jak kolega wojtek nie umie wyjasnic ty mu pomorzesz
w jakim sensie dzieckiem bozym?
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Cz maja 19, 2005 21:09 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Rozumiem że do tematu współistotności już nie masz nic do dodania i uznajesz moje argumenty za wiążące  cieszę się 
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz maja 19, 2005 21:29 |
|
 |
adam111151
|
Agniulka napisał(a): adam111151 napisał(a): jest Ojciec i Dziecko (Syn) . i ten Ojciec i ten Syn sa dwojca tylko ze nie sa wspolistotni. Nie wiem, co w słowniku Strażnicy znaczy "współistotny". Jedno jest pewne, żeby używać tak mądrych słów, trzeba je rozumieć, wiedzieć co to jest istota w złożeniach bytowych (i tu należałoby odesłać do podstaw metafizyki) Istota bytu zwanego człowiekiem jest wspólna i identyczna u wszystkich ludzi. Jednym słowem jeżeli rodzic jest człowiekiem i dziecko jest człowiekiem to znaczy że mają wspólną istotę - są "współistotni". Jeżeli Syn Boży jest jak się upierasz spłodzony przez Ojca, to ma wspólną z nim istotę - jeden i drugi jest Bogiem. Esencjalność jednego i drugiego bytu jest tą samą treścią - Istotą Absolutu. Są WSPÓŁISTOTNI.
tak z tym wyjasnieniem sie zgadzam
Jezus jest w tym sensie Bogiem
tylko ze nie wszechmocnym.
bo jest zawsze zalezny od Ojca.
Sam nie moze nic uczynic i zawsze czyni to co mu kaze Ojciec.
ale nadal nie widze tu ducha swietego ktory tez podobno jest Bogiem .
Tez jest zrodzony ?
|
Cz maja 19, 2005 22:47 |
|
|
|
 |
adam111151
|
Agniulka napisał(a): adam111151 napisał(a): umiesz wyjasnic czy nie? Słowo Boże nie jest dla ciebie wystarczająco jasne? Czego nie rozumiesz w tych cytatach?
nie bylo cytatow
wiec nic nierozumiem
jak juz pisalem nie rozumiem pytania :
czy jestem dzieckiem bozym
w jakim sensie
wedlug ktorych wersetow?
jak adam ?
jak jezus ?
jak apostolowie z rzymian 8?
czy z 1 jana?
|
Cz maja 19, 2005 22:52 |
|
 |
Agniulka
|
adam111151 napisał(a): Jezus jest w tym sensie Bogiem tylko ze nie wszechmocnym
Wybacz, ale samo to stwierdzenie jest z punktu widzenia logiki bzdurą
|
Cz maja 19, 2005 22:52 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
No i poczytaj w ogóle co oznacza słowo "Bóg" bo przy specznościach które piszesz, a które mogą wynikać tylko albo z niezrozumienia używanych słów, albo ze złej woli i celowej manipulacji, to nie da się poważnie rozmawiać
|
Cz maja 19, 2005 22:57 |
|
 |
Agniulka
|
adam111151 napisał(a): Agniulka napisał(a): adam111151 napisał(a): [...]pedziwiatr no .czytaj wiecej Biblie ,mniej katechizm (3) A jeśli nawet Ewangelia nasza jest ukryta, to tylko dla tych, którzy idą na zatracenie, (4) dla niewiernych, których umysły zaślepił Bóg tego świata, aby nie olśnił ich blask Ewnagelii chwały Chrystusa, który jest obrazem Boga. (2 list do Koryntian 4:3-4, Biblia Tysiąclecia
No widzisz, nawet jak cytujesz to nie możesz się powstrzymać od kłamstwa i manipulacji
To słowo w Biblii Tysiąclecia brzmi "bóg tego świata" a nie "Bóg tego świata"...
Nie wiem, czy uważałeś na polskim jak wyjaśniali słowo "ironia"... chyba nie...
Biblia w wielu miejscach mówi o bogach pisanych małą literą i sens tego jest zawsze jeden i ten sam.
"bogowie" w Biblii to słowo którym Słowo Boże ironicznie nazywa stworzenia czy też wytwory rąk ludzkich, którym ludzie oddają cześć JAKBY BYŁY Bogiem.
Bóg jest jeden i Słowo Boże mówi o tym wyraźnie, trzeba tylko umieć je czytać i nie zmieniać występujących w nim słów.
|
Pt maja 20, 2005 11:16 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: Jest mi ciebie żal prawdziwie ewangeliczną litością, bo zniewolenie przez sektę i "pranie mózgu" to wielka krzywda wyrządzona człowiekowi.
pomyśl tylko że KK może uchodzić za taką samą sektę, która zniewala i robi ludziom pranie mózgu, nikt nie ma pewności czy KK ma rację czy nie. I taka jest niestety prawda. Prawda jest też taka że wielu katolików wygląda jakby to im właśnie ktoś zafundował pranie mózgu - ja nie należę do zadnej sekty, Kościoła itd. kto więc mi zrobił pranie mózgu? ja sam? to chyba przeczy sobie. natomiast organizacja o autorytarnym sposobie działania jaką jest KK podchodzi pod taką, która to pranie mózgu może spokojnie robić, wystarczy spojrzeć na babcie z rózańcami słuchające radia Maryja (66.6mhz Heavy Rock Station  )
_________________ Słów parę o religii
|
Pt maja 20, 2005 11:29 |
|
 |
Agniulka
|
Enson Flame napisał(a): pomyśl tylko że KK może uchodzić za taką samą sektę, która zniewala i robi ludziom pranie mózgu, nikt nie ma pewności czy KK ma rację czy nie. I taka jest niestety prawda. Prawda jest też taka że wielu katolików wygląda jakby to im właśnie ktoś zafundował pranie mózgu - ja nie należę do zadnej sekty, Kościoła itd. kto więc mi zrobił pranie mózgu? ja sam? to chyba przeczy sobie. natomiast organizacja o autorytarnym sposobie działania jaką jest KK podchodzi pod taką, która to pranie mózgu może spokojnie robić, wystarczy spojrzeć na babcie z rózańcami słuchające radia Maryja (66.6mhz Heavy Rock Station  )
Looknij do działu "Sekty" i znajdź sobie definicję tejże, bo tu nie dział na rozwijanie tej kwestii
|
Pt maja 20, 2005 11:35 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: Looknij do działu "Sekty" i znajdź sobie definicję tejże, bo tu nie dział na rozwijanie tej kwestii
dlaczego nie? temat jest : tylko mój Kościół mówi prawdę
w zasadzie każdy może tak powiedzieć: katolik, protestant,prawosławny, muzułmanin,satanista, ensonflamista  i każdy inny.
każdy może powiedziec że to jego Kościól głosi obiektywną prawdę itd. i tak naprawdę to każdy będzie tylko wygłaszał swoją subiektywna opinię.
Ciagle mi mówicie o pokorze itd. ale w podejściu: jest tylko jedna prawda i to jest na pewno obiektywne nie ma za grosz pokory. jest tylko kłanianie się Kościołowi, którego w większości przypadków nawet sami nie wybraliście. Pomysle ze gdyby cię wychowano w religii islamskiej to teraz byś głosiła zupełnie inną "obiektywną" prawdę. wg mnie szanse na to że rację mają inne religie są w zasadzie takie same jak to ze rację ma KK.
|
Pt maja 20, 2005 11:41 |
|
 |
Agniulka
|
Enson Flame napisał(a): Ciagle mi mówicie o pokorze itd. ale w podejściu: jest tylko jedna prawda i to jest na pewno obiektywne nie ma za grosz pokory
Chyba mówimy dwoma różnymi językami.
Pokora to jest znajomość własnej ograniczoności między innymi ograniczoności własnego umysłu
Stwierdzenie, że prawda jest jedna to jest stwierdzenie faktu oczywistego i będącego podstawą nauki i wszystkiego - istnieje rzeczywistość obiektywna nierelatywna.
Właśnie pokora jest konieczna do przyjęcia że to co Bóg objawił jest Prawdą nawet jeżeli mojemu rozumkowi by się wydawało co innego
|
Pt maja 20, 2005 11:48 |
|
 |
Agniulka
|
Enson Flame napisał(a): każdy może powiedziec że to jego Kościól głosi obiektywną prawdę itd. i tak naprawdę to każdy będzie tylko wygłaszał swoją subiektywna opinię
Ale tylko jedna z tych subiektywnych opinii będzie się pokrywała z prawdą obiektywną. A tego człowiek sam nie jest w stanie do końca rozstrzygnąć dlatego Bóg objawił która to jest.
|
Pt maja 20, 2005 11:50 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: Stwierdzenie, że prawda jest jedna to jest stwierdzenie faktu oczywistego i będącego podstawą nauki i wszystkiego - istnieje rzeczywistość obiektywna nierelatywna. nigdy nie masz pewnoścui jaka jest rzeczywiście prawda. Cytuj: Właśnie pokora jest konieczna do przyjęcia że to co Bóg objawił jest Prawdą skąd wiesz że akurat ten Bóg jest tym właściwym? Cytuj: nawet jeżeli mojemu rozumkowi by się wydawało co innego wnioskujsz na podstawie tego co się wydaje twojemu rozumkowi?
i tak nie będziesz mieć pewności że tak jest, a twierdzenie że twoja prawda o Bogu jest lepsza od czyjejś innej (np. prawdy muzułmanina) raczej nie swiadczy o jakiejkolweik pokorze.
|
Pt maja 20, 2005 11:54 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: Ale tylko jedna z tych subiektywnych opinii będzie się pokrywała z prawdą obiektywną. A tego człowiek sam nie jest w stanie do końca rozstrzygnąć dlatego Bóg objawił która to jest.
znowu błąd, i tak musisz rozstrzygać, Bóg objawił, Allach objawił, Budda objawił, który miał rację? trzeba wybierać niestety, bo trzeba wybrać jedną z opcji i nie masz niogdy gwarancji że wybór jest dobry.
|
Pt maja 20, 2005 11:56 |
|
 |
Agniulka
|
No teraz to już zaczynasz przypisywać pewnym osobom aspiracje, których nigdy nie mieli
Budda nie jest Bogiem i nigdy się za niego nie uważał.
Islam nie powołuje się na objawienie otrzymane od Boga, tylko conajwyżej od anioła...
|
Pt maja 20, 2005 12:07 |
|
|
|