Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
 Ofiary ateizmu i religii (wydz.) 
Autor Wiadomość

Post Re: Ofiary ateizmu i religii (wydz.)
Tak by to można nazwać, ale są jakieś takie przypadki współcześnie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 14, 2015 12:54

Post Re: Ofiary ateizmu i religii (wydz.)
kooool napisał(a):
Kto wg was przyczynił się tego co napisałem:

Religia czy Ateizm?

Rozważmy jak w temacie ofiary ateizmu i religii(nie określonej niestety)

A cożesz Ty takiego nawypisywał?

kooool napisał(a):
Ateizm nie formułuje żadnych nakazów mordowania?
Niezliczone ofiary Ateizmu:
Aborcja - mordowanie dzieci (z własnej woli matki).
Eutanazja - samobójstwo lub mordowanie chorych i starych ludzi (z własnej woli siebie, matki, ojca, systemu).

No to po kolei:

Ateizm nie formułuje nigdzie nakazu aborcji. W niektórych krajach komunistycznych owszem, promowano aborcje. W Chinach - do dziś. W innych jak w Rumunii - zakazywano. W PRL do 1956 obowiązywała podobna regulacja, jak dziś w III RP. Można więc, porównując okresy i miejsca, gdzie zezwalano / promowano aborcje w tych systemach, co najwyżej wykazać pewną korelację. A co do kauzalności to jedynie pośrednio na zasadzie, że ateizm przez wypieranie chrześcijaństwa osłabia poszanowanie dla życia poczętego, które w chrześcijaństwie jest święte.

Eutanazja to już kula w płot. Eutanazją eugeniczną miały w programie ruchy nazistowskie. Ich nie da a nawet nie powinno się podczepiać pod ateizm, pisałem zresztą o tym niedawno. A to, co dzisiaj się forsuje (eutanazja jako "recepta" na starość, chorobę i cierpienie), istniało w przeszłości w innych formach. O wywożeniu starych dziadków do lasu nigdy nie słyszałeś?

I przypominam, że były i są religie, w których powyższe rzeczy są dopuszczalne. Polemiki starożytnego judaizmu i chrześcijaństwa przeciw zabijaniu płodów i dzieci zachowały się do dziś. Ateizm nie ma tu żadnych praw autorskich. Jedynie przez wypieranie / osłabianie chrześcijaństwa przyczynia się do tego. Ale nawet w wypieraniu / osłabianiu chrześcijaństwa ateizm nie jest jedyny.

A ponieważ piszesz o "religii nieokreślonej, niestety", nie można tej sprawy traktować jako dychotomii "albo ateizm, albo katolicyzm"

Cytuj:
Ateizm nie niszczy, nie oczernia, nie deprecjonowania kogokolwiek?
Wchodzenie i niszczenie miejsc kultu, cudzych własności.
Poniżanie, wyśmiewanie i karykatury bliźnich w mediach.
Umniejszanie praw i roli rodziny, rodziców oraz narzucające, nakazujące nauczanie dzieci bez zgody rodziców.

Owszem, można niektóre z powyższych czynności przypisać ateistom lub ruchom deklarującym się jako ateistyczne. Niemniej trochę to przypomina dyskusję w sąsiednim temacie o Charlie Hebdo i Islamistach. My tutaj dyskutujemy o trochę poważniejszych przewinieniach, niż przykładowo "karykatury bliźnich w mediach".

Cytuj:
Syr 40.15 Potomkowie bezbożnych nie wypuszczą latorośli,
bo ich nieczyste korzenie są na urwistej skale,

Ech, na serio ja muszę na to replikować?

Argument z kategorii "Szach mat ateiści!"

...

(Koh 3:1nn)

Śr sty 14, 2015 16:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15