Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 5:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Cóż, ponieważ my wierzymy w istnienie Boga, to dowód istnienia nie jest potrzebny, bo wiara dowodu nie wymaga.
Dobrze, proszę bardzo. Ale to jest wiara tylko wierzących, a nie wszystkich. Inaczej mówiąc, nie znaczy to ze Bóg istnieje, ale ze są ludzie, ktorzy w to wierzą.
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Natomiast jeżeli ateiści chcą twierdzić, że Bóg nie istnieje, bez stawiania "wierzę, że..." przed tym sformułowaniem, to taki dowód jest wymagany.

Czyli ze z tego powodu, ze wierzący wierzą, ateiści mają udowadniać nieistnienie Boga?
A z czego innego wynika, ze Bog istnieje, by byl obowiązek obalania tej tezy?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lut 05, 2015 21:14

Eubulides napisał(a):
Co innego jest przecież TWIERDZIĆ, że Boga nie ma, a co innego powiedzieć, że na temat transcendencji NIE WIEM nic pewnego.

Trudno mi odpowiadać za wszystkich ateistów, ale na przykład Dawkins stoi na stanowisku, ze Bóg prawie na pewno nie istnieje. Podzielam to stanowisko. Co to znaczy? O ile jestesmy w stanie udowodnic, ze nie istnieje bóg Jahwe (na przykłąd), to nie da sie udowodnić iż nie istnieje jakiś Bóg, ktory stworzył Wszechświat. Stąd bierze się "prawie na pewno". Niemniej przesłanki istnienia takiego Boga są mizerne, więc operuje się skrótem myślowym o treści "Boga nie ma". Nie jest tak, ze niczego pewnego nie wiemy, bo wiemy dużo, a pozostawiamy sobie jedynie margines błędu.
Dodam, że z ewentualnego istnienia takiego nieokreślonego Boga prawie nc nie wynika, w szczegolnosci nie wynika religia.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz lut 05, 2015 21:29
thiquee napisał(a):
Nie rozchodzi się o lokalizacje przestrzenną a o sam fakt, czy coś istnieje. Będę musiał Cię zaskoczyć, ale herbata, jako kilka gatunków roślin i jako wywar z liści tych roślin, istnieje. Zachęcam do wygooglowania hasła: herbata"
Proszę zatem sformułować porządnie (bez użycia terminów typu "coś") ogólne prawo, które pozwala udowodnić nieistnienie herbaty w kubku, a nie pozwala udowodnić nieistnienia Boga.

Cytuj:
Do eteru odniosłem się już za dużo razy, żeby ciągnąć ten temat i być zmuszanym odpisywać wciąż to samo innymi słowami.
Ale ja Cię nie proszę, żebyś w kółko wklejał te same gotowce, tylko wreszcie zaczął samodzielnie odpowiadać na moje argumenty.

Pt lut 06, 2015 7:36

Whispernight napisał(a):
Przytocz chociaż jeden, bardzo chętnie go z Tobą omówię.

Dowody na istnienie Boga były na forum omawiane bardzo często, zapraszam do odpowiednich wątków.

Cytuj:
Jeśli nie udowodnisz swojego poglądu, pozostaje on hipotezą!

No i?

Cytuj:
Zatem Twój Bóg jest jedynie hipotezą, a w takim przypadku jeśli ktoś mówi, że "Bóg jest prawdą", to najzwyczajniej kłamie!

Bzdura. Po prostu uważa, że ta "hipoteza" jest prawdziwa.

Cytuj:
To by było wręcz śmieszne, aby ateista musiał Ci udowadniać nieistnienie Boga.

Tak tak, wiem, nieraz już to słyszałem - ateiści w ogóle nie muszą niczego udowadniać, bo przecież są mądrzejsi, a poza tym jest przecież oczywiste, że mają rację, to wręcz śmieszne, by musieli jeszcze przedstawiać jakieś dowody!

Cytuj:
Nigdy nie szuka się nieistnienia czegokolwiek, ale szuka się istnienia

To dogmat?

Cytuj:
... aby hipotezy zostały udowodnione, lub obalone!

Rozumiem, że gdybyś na klasówce z matmy dostał zadanie: "wykaż że równanie x3+3x=+3=0 nie ma pierwiastka wymiernego", to odpisałbyś "cóż za absurd! nigdy nie szuka się nieistnienia czegokolwiek! to wręcz śmieszne, bym musiał udowadniać, że czegoś nie ma!"? :roll:

Cytuj:
Skoro więc nie udowodniono istnienia Boga, to oznacza że Go nie ma!

Skoro więc nie udowodniono nieistnienia Boga, to oznacza, że On jest.

Askadtowiesz napisał(a):
Czyli ze z tego powodu, ze wierzący wierzą, ateiści mają udowadniać nieistnienie Boga?

Nie. Mają taki obowiązek np. wtedy, kiedy twierdzą, że swój światopogląd opierają wyłącznie na udowodnionych faktach. Skoro więc ich podstawowym twierdzeniem światopoglądowym jest "Bóg nie istnieje", to oznacza to, że uważają to za udowodniony fakt. Zasadne jest więc domaganie się od nich, by dowody tego faktu przedstawili.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 06, 2015 8:03
Johnny99 napisał(a):
Dowody na istnienie Boga były na forum omawiane bardzo często, zapraszam do odpowiednich wątków.

Co nie znaczy, że ten dział jest nieodpowiedni do omówienia kilku przykładów...
Czekam na przykład.

Johnny99 napisał(a):
Bzdura. Po prostu uważa, że ta "hipoteza" jest prawdziwa.

Więc wychodzi na to, że mamy pewien problem ze zrozumieniem słowa pisanego, przyjacielu.
Zatem teista jest przekonany, a stąd do prawdy, jest jeszcze długa droga.
Przekonanie, nie jest prawdą!

Johnny99 napisał(a):
ateiści w ogóle nie muszą niczego udowadniać, bo przecież są mądrzejsi, a poza tym jest przecież oczywiste, że mają rację, to wręcz śmieszne, by musieli jeszcze przedstawiać jakieś dowody!

Tak nie jest, ale:
Warto sobie odpowiedzieć na kilka kwestii. Czym jest dowód i czemu służy?
I czy brak dowodów na istnienie, świadczy o istnieniu, czy o nieistnieniu?
Ważna jest kolejność Johnny99. Gdy pojawia się hipoteza, szuka się dowodów na potwierdzenie owej hipotezy. O tym, że dowody powinny być niepodważalne, zapewne wiesz.
Kiedy dowody się znajdą, hipoteza stanie się prawdą!

Jednak we wszystkich wierzeniach, wszystko robi się od d... strony.
Hipotezy stają się aksjomatami, które są poparte bajdurzeniem, a nie dowodami! A ktoś kto podważa owe aksjomaty, jest uznawany za wroga.
Bo religia nie toleruje dowodzenia "prawdy", ale nakazuje przyjęcie ustalonych schematów.

Johnny99 napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Nigdy nie szuka się nieistnienia czegokolwiek, ale szuka się istnienia
To dogmat?

Zwykła logika!
Brak dowodów na istnienie "Wielkiego Czajniczka", jest dowodem na nieistnienie "Wielkiego Czajniczka"!

Johnny99 napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Skoro więc nie udowodniono istnienia Boga, to oznacza że Go nie ma!

Skoro więc nie udowodniono nieistnienia Boga, to oznacza, że On jest

Zatem przyznałeś, że Boga nie można udowodnić.
Czyli wszystkiego tego: cudów, Boskości Jezusa, śmierci Jezusa, ST, NT...

Pt lut 06, 2015 14:36

Whispernight napisał(a):
Zatem teista jest przekonany, a stąd do prawdy, jest jeszcze długa droga.

No więc, skoro jest przekonany, że Bóg jest prawdą, to mówi: "Bóg jest prawdą". W czym problem?

Cytuj:
Warto sobie odpowiedzieć na kilka kwestii. Czym jest dowód i czemu służy?

Dowód służy do wykazania twierdzenia, którego się dowodzi.

Cytuj:
I czy brak dowodów na istnienie, świadczy o istnieniu, czy o nieistnieniu?

Świadczy o braku dowodów na istnienie.

Cytuj:
Ważna jest kolejność Johnny99. Gdy pojawia się hipoteza, szuka się dowodów na potwierdzenie owej hipotezy.

No i tak samo jest z hipotezą: "Bóg nie istnieje".

Cytuj:
Bo religia nie toleruje dowodzenia "prawdy", ale nakazuje przyjęcie ustalonych schematów.

Szkoda, że taki św. Tomasz, albo autor będącej w moim posiadaniu książki "200 dowodów na istnienie Boga" o tym nie wiedzieli.. tak więc nic mi nie wiadomo o tym, by religia nie tolerowała dowodzenia prawdy. Jak na razie wiem tylko tyle, że to ateizm nie toleruje dowodzenia nieistnienia Boga - zresztą łatwo się domyślić, dlaczego.

Cytuj:
Brak dowodów na istnienie "Wielkiego Czajniczka", jest dowodem na nieistnienie "Wielkiego Czajniczka"!

A Whispernight nie ma żadnego dowodu na to, że Johnny99 ma samochód - zatem Whispernight uważa nieposiadanie samochodu przez Johnny'ego za udowodnione, jak rozumiem?

Ks. Tischner lubił opowiadać taką anegdotę: do PGR-u przyjeżdża komunista z wykładem pt. "Dlaczego nie ma Pana Boga". Wykład trwa, komunista metodycznie pokazuje, dlaczego z pewnością Pana Boga nie ma, wreszcie kończy i oznajmia, że teraz czas na pytania od publiczności. Wstaje jeden rolnik i mówi:
- Bardzoście, towarzyszu, przekonująco to wszystko pokazali, pewnikiem Pana Boga nie ma! Ale teraz powiedzcie nam, proszę, dlaczego nie ma gwoździów w spółdzielni?
Towarzysz lekko się skonsternował, ale uznał, że sprawa komunizmu wymaga, by wątpliwości ludu pracującego rozwiewać, więc zaczął rozwodzić się na temat groźnych kułaków, dywersji agentów imperialistycznych, przejściowych trudności w zaopatrzeniu itp. W pewnym momencie rolnik mu przerywa:
- tak, towarzyszu, bardzoście to przekonująco pokazali, wszystko jest teraz jasne! Tylko widzicie, jest jeden problem: gwoździe w spółdzielni som!..

Cytuj:
Zatem przyznałeś, że Boga nie można udowodnić.

E? Owszem, istnienia Boga nie można udowodnić naukowo - tak samo, jak nieistnienia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 06, 2015 14:58

zefciu napisał(a):
Ale ja Cię nie proszę, żebyś w kółko wklejał te same gotowce, tylko wreszcie zaczął samodzielnie odpowiadać na moje argumenty.

Posądzasz mnie o bardzo brzydką rzecz. Nie podszywam się pod nie swoje słowa, na jakiej podstawie uważasz, że jest inaczej?

zefciu napisał(a):
Proszę zatem sformułować porządnie (bez użycia terminów typu "coś") ogólne prawo, które pozwala udowodnić nieistnienie herbaty w kubku, a nie pozwala udowodnić nieistnienia Boga.

Prawo pozwalające udowodnić nieistnienie herbaty w kubku??? Serio?!

Pt lut 06, 2015 15:30

Johnny99 napisał(a):
A Whispernight nie ma żadnego dowodu na to, że Johnny99 ma samochód - zatem Whispernight uważa nieposiadanie samochodu przez Johnny'ego za udowodnione, jak rozumiem?

Logiczne.
Tak wogole to wiekszosc wypowiedzi na tym watku jest bez sensu. Jako hydraulik znam sie na prawie wszystkich aspektach mojego fachu i jezeli ktos twierdzi ze w tym polaczeniu nalezy zastosowac uszczelke A mimo, ze wszystkie fachowe ksiazki, internet i moje doswiadczenie mowi ze potrzebna jest uszczelka B to moge tylko pokiwac glowa nad glupota mojego adwersarza.
Podobnie z Bogiem. Na podstawie implikacji: "blogoslawieni czystego serca albowiem oni Boga ogladac beda", doprawdy trudno nie nazwac ignorantem kazdego, kto zabiera glos na temat Boga nie spelniajac warunku zalozenia.

Pt lut 06, 2015 16:27

robaczek2 napisał(a):
Na podstawie implikacji: "blogoslawieni czystego serca albowiem oni Boga ogladac beda", doprawdy trudno nie nazwac ignorantem kazdego, kto zabiera glos na temat Boga nie spelniajac warunku zalozenia.

No dobrze, ale dlaczego miałoby to być prawdą? Dlatego, że postać historycznie wątpliwa, rzekomo wypowiedziała takie słowa, a Ewangelista Mateusz, który fizycznie nie mógł napisać swojej ewangelii, bo umarł około 10 lat przed rokiem jej powstania, po 40 latach od śmierci owej historycznie wątpliwej postaci, postanowił je przytoczyć?

Pt lut 06, 2015 17:37

W Biblii jest też masa innych ciekawych rzeczy, np.: drogocenna rada życiowa, dla ojców, by w przypadku gwałtu na córce i odmowy ożenku przez gwałciciela, ukamienować swoje dziecko. Albo urocza historia, jak Bóg wysłał z lasu dwa niedźwiedzie, które to zagryzły czterdzieścioro dzieci, za wyśmiewanie się z łysiny jakiegoś bożego VIPa.

Za chwile pewnie padnie komentarz, że to historie wyrwane z kontekstu i nie można odczytywać ich dosłownie lecz należy odpowiednio (czyt. zgodnie z zaleceniami Kościoła) interpretować.

Dziwi mnie zatem fakt, że gdy ktoś przytoczy fragment PŚ, mówiący o tym jak to Pan Bóg jest dobry, kochany i milutki, nikomu z wierzących nie przeszkadza fakt, że jest on wyrwany z kontekstu i odczytany dosłownie.

Pt lut 06, 2015 17:59
Choćby padło tysiąc komentarzy, to ateiści zawsze będę traktować ST jako podręcznik do nauki ścisłej.

Pt lut 06, 2015 18:06

Alus napisał(a):
Choćby padło tysiąc komentarzy, to ateiści zawsze będę traktować ST jako podręcznik do nauki ścisłej.

W czym to się przejawia?

Pt lut 06, 2015 18:54

Ja zawsze twierdzilem, ST jest kula u nogi chrzescijanstwa. Nalezy go uznac za pismo "wyjete z kontekstu" ostatecznie "czytane bez zrozumienia". :)

Pt lut 06, 2015 19:12
Moderator

thiquee napisał(a):
Za chwile pewnie padnie komentarz, że to historie wyrwane z kontekstu i nie można odczytywać ich dosłownie lecz należy odpowiednio (czyt. zgodnie z zaleceniami Kościoła) interpretować.

Dziwi mnie zatem fakt, że gdy ktoś przytoczy fragment PŚ, mówiący o tym jak to Pan Bóg jest dobry, kochany i milutki, nikomu z wierzących nie przeszkadza fakt, że jest on wyrwany z kontekstu i odczytany dosłownie.

To przytocz taki fragment i potem porównaj z którymś z tych pierwszych w zakresie kontekstu, rodzaju literackiego i nauki moralnej.

Pt lut 06, 2015 19:32
Zobacz profil WWW

thiquee napisał(a):
No dobrze, ale dlaczego miałoby to być prawdą?

Wydaje mi sie, ze kazdy z nas przyjmuje jakies prawdy a odrzuca inne. Mozesz te prawde jak i kazda inna kontestowac. Ja uwazam to zdanie za prawdziwe.
Niektorzy uwazaja dzisiejsza deklaracje Sejmu za prawde bo ma poparcie ilus tam poslow. Tyz mozna.

Pt lut 06, 2015 19:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Następna strona