Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg istnieje?
Mógłbym się poniezgadzać w sprawie tej tajemnicy. : ) To znaczy, nie mówię, że Bóg odkrywa się przed nami w całości, ale jeśli czegoś nie ujawnia, to nie mamy najmniejszej zahaczki do rozwiązania zagadki; nie potrafimy nawet sprecyzować problemu do rozwiązania. Natomiast skoro Bóg stał się człowiekiem, to znaczy, że postanowił przez jakiś czas podlegać kompletowi praw przyrody obowiązujących w doczesności. Dlatego Jezus musiał mieć normalne, kompletne i ludzkie DNA; a czy jego część męska została stworzona z niczego, czy napisana na jakiejś maszynie, czy skopiowana od kogoś (np. od Józefa) – to jest dla Boga detal techniczny, a dla nas rzecz kluczowa, ale kompletnie niewiadoma, Dlatego doprawdy, drodzy moi ateusze, nawet jeśli to DNA znajdziecie i opiszecie, o Bogu żywym dowiecie się z tego dokładnie tyle, co nic.
Ceterum censeo Całun Turyński falsyfikatem jest.
|
N lis 08, 2015 15:11 |
|
|
|
 |
Idący
|
ErgoProxy napisał(a): Mógłbym się poniezgadzać w sprawie tej tajemnicy. : ) To znaczy, nie mówię, że Bóg odkrywa się przed nami w całości, ale jeśli czegoś nie ujawnia, to nie mamy najmniejszej zahaczki do rozwiązania zagadki; nie potrafimy nawet sprecyzować problemu do rozwiązania. Natomiast skoro Bóg stał się człowiekiem, to znaczy, że postanowił przez jakiś czas podlegać kompletowi praw przyrody obowiązujących w doczesności. Dlatego Jezus musiał mieć normalne, kompletne i ludzkie DNA; a czy jego część męska została stworzona z niczego, czy napisana na jakiejś maszynie, czy skopiowana od kogoś (np. od Józefa) – to jest dla Boga detal techniczny, a dla nas rzecz kluczowa, ale kompletnie niewiadoma, Dlatego doprawdy, drodzy moi ateusze, nawet jeśli to DNA znajdziecie i opiszecie, o Bogu żywym dowiecie się z tego dokładnie tyle, co nic.
Ceterum censeo Całun Turyński falsyfikatem jest. Problem ten ma się nijak do wiary. Nie sądzę, aby ktoś wierzący się tym przejmował. To tylko jedna z wielu tajemnic bożych. To, że oficjalnie Kościół nie potwierdził, nie oznacza, że to falsyfikat.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N lis 08, 2015 15:31 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
ErgoProxy napisał(a): Mógłbym się poniezgadzać w sprawie tej tajemnicy. : ) To znaczy, nie mówię, że Bóg odkrywa się przed nami w całości, ale jeśli czegoś nie ujawnia, to nie mamy najmniejszej zahaczki do rozwiązania zagadki; nie potrafimy nawet sprecyzować problemu do rozwiązania. Natomiast skoro Bóg stał się człowiekiem, to znaczy, że postanowił przez jakiś czas podlegać kompletowi praw przyrody obowiązujących w doczesności. Dlatego Jezus musiał mieć normalne, kompletne i ludzkie DNA; a czy jego część męska została stworzona z niczego, czy napisana na jakiejś maszynie, czy skopiowana od kogoś (np. od Józefa) – to jest dla Boga detal techniczny, a dla nas rzecz kluczowa, ale kompletnie niewiadoma, Dlatego doprawdy, drodzy moi ateusze, nawet jeśli to DNA znajdziecie i opiszecie, o Bogu żywym dowiecie się z tego dokładnie tyle, co nic.
Ceterum censeo Całun Turyński falsyfikatem jest. Skąd wiesz, że to jest falsyfikat?
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
N lis 08, 2015 18:48 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj, jak rany. Wyszukiwarka forumowa Twoją przyjaciółką.
Dlatego, że powierzchni kuli, czy dajmy na to głowy, nie da się odwzorować na płaszczyźnie bez zniekształceń, a wizerunek turyński takich zniekształceń nie wykazuje. Wykazuje za to zniekształcenia proporcji ciała (dłoni zwłaszcza) właściwe sztuce epoki, w której pojawił się po raz pierwszy (gotykowi). Dlatego pod płótnem leżała płaskorzeźba, albo dwie płaskorzeźby (przód i tył). Prawdopodobnie odprasowywane na gorąco.
|
N lis 08, 2015 18:58 |
|
 |
Robek
|
Maria-Magdalena napisał(a): Dobrze wiesz że nie jest to prawdą. To nie są tematy tabu, lecz tematy, na które nie znajdziesz odpowiedzi, Zrobi sie badania DNA i będzie odpowiedź, gdzie ty w tym widzisz problem?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N lis 08, 2015 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Oj, jak rany. Wyszukiwarka forumowa Twoją przyjaciółką.
Dlatego, że powierzchni kuli, czy dajmy na to głowy, nie da się odwzorować na płaszczyźnie bez zniekształceń, a wizerunek turyński takich zniekształceń nie wykazuje. Wykazuje za to zniekształcenia proporcji ciała (dłoni zwłaszcza) właściwe sztuce epoki, w której pojawił się po raz pierwszy (gotykowi). Dlatego pod płótnem leżała płaskorzeźba, albo dwie płaskorzeźby (przód i tył). Prawdopodobnie odprasowywane na gorąco. A na jakiej podstawie stwierdzono ze nie ma znieksztalcen?
|
N lis 08, 2015 19:51 |
|
 |
Askadtowiesz
|
equuleuss napisał(a): Wiara zakłada że dla Boga wszystko jest możliwe.
Jasne, ale nie o to chodzi. Należałoby wyjasnic jak było w rzeczywistości. Do tego nie dojdzie sie jednak bez zbadania DNA Jezusa.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lis 08, 2015 20:37 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Maria-Magdalena napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Bynajmniej nie pochopnie. Uważasz, ze są tematy tabu, a ja uważam, ze wszystko mozna dyskutować, oczywiście w charakterze naukowym a nie w formach emocjonalnych. Dobrze wiesz że nie jest to prawdą. To nie są tematy tabu, lecz tematy, na które nie znajdziesz odpowiedzi, bo są otoczone boską tajemnica. Jedni przyjmują taką teorię za fakty inni nie. Cieszę sie, ze wbrew pozorom, uważasz inaczej. Skąd wiesz co jest otoczone boską tajemnicą? Moze jest tajemnicą do czasu, tak jak wiele innych, wcześniejszych tajemnic. Po prostu trzeba badać a nie zakładać z góry niedostępności.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lis 08, 2015 20:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Po prostu trzeba badać a nie zakładać z góry niedostępności. Proszę Cię bądź ostrożny w tych badaniach.
|
N lis 08, 2015 20:51 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Maria-Magdalena napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Po prostu trzeba badać a nie zakładać z góry niedostępności. Proszę Cię bądź ostrożny w tych badaniach. Bardzo wątpliwe abym to badał osobiscie. Ale z ciekawości pytam; co mi moze grozić, gdyby..
|
N lis 08, 2015 21:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krew na całunie ze względu na swój wiek ma zbyt szczątkową postać, aby udało sie z niej zrekonstruować DNA. Prof Trylon potrafił wyizolować tylko trzy genyhttp://www.kosciol.pl/article.php/200502161756048
|
Pn lis 09, 2015 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sapper napisał(a): A na jakiej podstawie stwierdzono ze nie ma znieksztalcen? No nie wiem. Ja np. czytałem atlasy i zauważyłem, że jeśli linie proste na globusie są proste na mapie, to im blliżej biegunów, tym kształty bardziej zdeformowane. Co Ty, Rosji nigdy nie widziałeś?
|
Pn lis 09, 2015 8:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): sapper napisał(a): A na jakiej podstawie stwierdzono ze nie ma znieksztalcen? No nie wiem. Ja np. czytałem atlasy i zauważyłem, że jeśli linie proste na globusie są proste na mapie, to im blliżej biegunów, tym kształty bardziej zdeformowane. Co Ty, Rosji nigdy nie widziałeś? To w koncu piszemy tu o mapie Rosji, czy Calunie Turynskim? Pierwsza sprawa to nikt nie ma portretu Jezusa, wiec kto i jak mogl porownac czy sa znieksztalcenia czy nie? Druga sprawa, to jesli stalo sie to przez Jezusa celowo, jako jego twarzy odbicie to dlaczego mialo by byc znieksztalcone?
|
Pn lis 09, 2015 9:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
(westchnienie) Piszemy, z grubsza, o geometrii przestrzennej. Głowa czy Ziemia, zasada jest ta sama: nie da się jej odbić ani przerysować na kawałek papieru czy płótna bez deformacji. Chodzi o pewne charakterystyczne zaburzenie proporcji; jakie konkretnie, możesz sam sprawdzić, prosząc kolegę, żeby pomalował Ci twarz na czerwono i potem przykrył ją jakąś tkaniną.
I w ogóle, jeśli Jezus była kobietą, to ja jestem papieżem.
|
Pn lis 09, 2015 9:41 |
|
 |
JedenPost
|
sapper napisał(a): Druga sprawa, to jesli stalo sie to przez Jezusa celowo A właśnie, skąd ten pomysł?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lis 09, 2015 10:04 |
|
|
|