Dlaczego dobro jest lepsze od zła ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego dobro jest lepsze od zła ?
RenatkaW napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Co ma piernik do wiatraka? Ja ciebie pytam o to, czy Apostołowie głosili, że każdy może sam sobie zadecydować w co ma wierzyć, a co odrzucić z nauczania objawionego przez Boga.
Tu nie chodzi o odrzucenie czegokolwiek co mówi Bog ale o to czy ludzie którzy interpretują Slowo Boże, robią to właściwie, i czy nie przekazuja Ci dodając coś od siebie albo ukrywając coś. Trzeba słuchać i badać . Badać? Od pilnowania, czy Ewangelia przekazywana jest prawidłowo, to mamy w Kościele biskupów, a nie Ciebie czy mnie. Św. Piotr zaś jasno przekazał, że proroctwa nie są do prywatnego wyjaśniania.
|
Pn lis 27, 2017 18:25 |
|
|
|
 |
chwat
|
Paulito napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Wyznania protestanckie są najlepszym dowodem na to, co się dzieje, kiedy odrzuci się Kościół Chrystusa i pójdzie za własnymi przekonaniami na temat tego, jak powinno się rozumieć Biblię. Herezja goni herezję, a odstępstwa i rozłamy są na porządku dziennym.
Z tego co pamiętam to oficjalna wykładnia KRK która bazuje na postulatach SW II nie jest chyba tak rygorystyczna jak Twoja.Zdaje mi się? Ano zdaje Ci się. Oficjalna wykładnia KRK uznaje poprzez Decet Romanum Pontificem Lutra i jego zwolenników za heretyków i jest ciągle ważna.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
Ostatnio edytowano Pn lis 27, 2017 18:30 przez chwat, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lis 27, 2017 18:28 |
|
 |
RenatkaW
|
Małgosiaa napisał(a): Saqura napisał(a): Paweł wykazywał śmierć, zmartwychwstanie Pana na podstawie Pism, a tych co Jego słowa dodatkowo w Pismach badali nazywał szlachetnymi. A mogę się dowiedzieć na podstawie jakich Pism św. Paweł wykazał śmierć i zmartwychwstanie? W czasie jego życia nie była spisana żadna Ewangelia. W Starym Tastamencie bylo zapowiedziane śmierć i zmartwychwastane, czyli przyjście Mesjasz, którego oczekiwali Żydzi. św. Piotr wykazywał że Jezus którego ukrzyżowano byl wlasnie tym tym Mesjaszem
|
Pn lis 27, 2017 18:29 |
|
|
|
 |
Saqura
|
chwat napisał(a): Saqura, najpierw kwestionujesz zasady interpretacji Pisma przez Kościół. Dziwnym trafem Twój komentarz do tego jest taki, że rozważasz co się stało ze sługami Pana. Na wskazanie, że wcale nie rozważasz co się stało ze sługami Pana, tylko kwestionujesz autorytet Kościoła i sukcesję, masz jako odpowiedź głupie pytanie "czy Pismo nie powinno być autorytetem?"
Przecież [ciach] od dwudziestu postów wymieniamy informacje, że apostołowie i sukcesja apostolska jest autorytetem, a nie samo Pismo.
Masz pamięć jak złota rybka, że zapomniałaś co się do Ciebie napisało o sukcesji, że po dwudziestu postach wracasz do pytania wyjściowego "czy Pismo nie powinno być autorytetem?", czy też głupawo trollujesz? Przestań, niczego innego bym bardziej nie chciała jak prawidłowej postawy tej całej sukcesji apostolskiej, dlatego że to ich podstawą powinno być Pismo, a dopiero potem ustna tradycja, wtedy by się nie porobiło. No i nie powołuj się wciąż na tę nieskazitelną zachowaną przez nich interpretację bo taka nie pozostała. Chyba jednak nie mam co dalej dociekać, to co było wtedy tak samo trwa do dzisiaj, jak jedni tak drudzy twardo obstają na swoim.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Pn lis 27, 2017 18:32 |
|
 |
Paulito
|
chwat napisał(a): Paulito napisał(a): nie jest wprost objawiona w Piśmie Za to jest wprost objawione w Piśmie, że Pismo nie jest wszystkim Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie sie tradycji, o których zostaliscie pouczeni bądź żywym słowem, badź za pośrednictwem naszego listu. (2 Tes 2,15)i Pismo nie jest wszystkim, ale TA konkretna tradycja (apostolska) dotyczy słów i listów zawartych w naukach Pawła do Tesaloniczan.Tak więc mamy tradycję apostolską (Pawłową) i po apostolską w rozumieniu KRK.Jedno słowo, a dwa różne rozumienia.W tym znaczeniu żadna z tradycji w sensie interpretacji Słowa (protestancka ,katolicka) nie jest sprzeczna z tym mówił Paweł, no chyba że neguje wprost słowa ewangelii, podobnie jak ci którzy twierdzili, że Jezus nie przyszedł w ciele.
|
Pn lis 27, 2017 18:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paulito napisał(a): chwat napisał(a): Paulito napisał(a): nie jest wprost objawiona w Piśmie Za to jest wprost objawione w Piśmie, że Pismo nie jest wszystkim Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie sie tradycji, o których zostaliscie pouczeni bądź żywym słowem, badź za pośrednictwem naszego listu. (2 Tes 2,15)i Pismo nie jest wszystkim, ale TA konkretna tradycja (apostolska) dotyczy słów i listów zawartych w naukach Pawła do Tesaloniczan.(...) Czyli to, co jest w poszczególnych Listach św. Pawła, obowiązuje tylko tych, do których one były skierowane, a inni chrześcijanie mogą się tym nie przejmować?
|
Pn lis 27, 2017 18:37 |
|
 |
bert04
|
RenatkaW napisał(a): W Starym Tastamencie bylo zapowiedziane śmierć i zmartwychwastane, czyli przyjście Mesjasz, którego oczekiwali Żydzi. św. Piotr wykazywał że Jezus którego ukrzyżowano byl wlasnie tym tym Mesjaszem Zydzi (poza tymi, którzy przeszli na chrześcijaństwo) też się powoływali na "Stary Testament", do dziś się powołują zresztą. HINT: Są miejsca, w których autorzy Nowego Testamentu powołują się na siebie wzajemnie. Czasem te miejsca są... ciekawe. Zwłaszcza pewien list św. Piotra. Ale to nie jedyne miejsce (choć najczęściej przywoływane przez katolików w tego typu dyskusjach). Poszukaj, a znajdziesz.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn lis 27, 2017 18:37 |
|
 |
RenatkaW
|
bert04 napisał(a): Saqura napisał(a): Ojjj..."podkreśla się obecnie, że sukcesja apostolska jest własnością całego Kościoła. Oznacza to, że powołanymi do głoszenia Ewangelii są wszyscy chrześcijanie
Wikipedia nie jest częścią Nowego Testamentu, a co nie jest spisane w Biblii, do tego ostrożnie podchodzić należy  . Nie bój się:) Saqura napewno przemyslala co wkleja 
|
Pn lis 27, 2017 18:38 |
|
 |
bert04
|
RenatkaW napisał(a): Nie bój się:) Saqura napewno przemyslala co wkleja  Przemyślała czy nie przemyślała... najpierw pisze, jak to ostrożnie należy podchodzić do wszystkiego, co nie jest w Piśmie. A potem wkleja zdanie - według wujka gugla - przekopiowane z wikipedii, jakby to był co najmniej cytat z jakiegoś tekstu źródłowego. Tylko ja widzę w tym ironię losu?
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn lis 27, 2017 18:40 |
|
 |
chwat
|
Saqura napisał(a): ich podstawą powinno być Pismo Słuchaj dziewczę, no nie możesz posługiwać się metodą za muła i powtarzać bez końca, że podstawą powinno być Pismo, skoro Jezus ustanowił sukcesję i Kościół. No co? Powinno być to co Ty powiesz, czy to co Jezus powiedział? Cytuj: a dopiero potem ustna tradycja, wtedy by się nie porobiło Jezusie, wysłuchaj głos Sakury i zmień swoje zdanie! Cytuj: No i nie powołuj się wciąż na tę nieskazitelną zachowaną przez nich interpretację bo taka nie pozostała No i nie wciskaj mi czegoś, czego nie powiedziałem ("nieskazitelną zachowaną przez nich interpretację"), bo to się nazywa kłamstwem i trzeba się będzie z tego wyspowiadać. A po co zabierać czas zarobionemu księdzu? Cytuj: Chyba jednak nie mam co dalej dociekać, to co było wtedy tak samo trwa do dzisiaj, jak jedni tak drudzy twardo obstają na swoim No pewnie, że nie ma czego dociekać, przecież jest łatwe do zrozumienia, co zalecił Jezus.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn lis 27, 2017 18:42 |
|
 |
Paulito
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Czyli to, co jest w poszczególnych Listach św. Pawła, obowiązuje tylko tych, do których one były skierowane, a inni chrześcijanie mogą się tym nie przejmować? Nie o to mi chodziło.Kwestia dotyczyła tego, jak rozumieć słowo "tradycja" i do czego ją odnosił Paweł , a do tego jak Wy ją definiujecie.W takim razie, czy nauki które Paweł głosił i rozumiał jako tradycję, pokrywają się ze wszystkimi naukami, które głosi Kościół przez 2000 lat?Bo jeżeli nie, to mamy dwie różnie rozumiane tradycję.
|
Pn lis 27, 2017 18:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Wyznania protestanckie są najlepszym dowodem na to, co się dzieje, kiedy odrzuci się Kościół Chrystusa i pójdzie za własnymi przekonaniami na temat tego, jak powinno się rozumieć Biblię. Herezja goni herezję, a odstępstwa i rozłamy są na porządku dziennym. Przepraszam, ale to nie jest argument. Albo ma się racje, albo nie. Żydzi tak samo mogą powiedzieć, że dowodem na błędne zrozumienie pism są te wszystkie wyznania chrześcijańskie i muzułmańskie.
|
Pn lis 27, 2017 18:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paulito napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Czyli to, co jest w poszczególnych Listach św. Pawła, obowiązuje tylko tych, do których one były skierowane, a inni chrześcijanie mogą się tym nie przejmować? Nie o to mi chodziło.(...) Ale właśnie tak napisałeś. To jak to w końcu jest? To, co św. Paweł napisał w Liście do Tesaloniczan obowiązuje tylko ich, czy też dotyczy całego Kościoła?
|
Pn lis 27, 2017 18:52 |
|
 |
RenatkaW
|
Saqura napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Aha. Czyli Apostołowie swoje, a Ty swoje. Ciekawe, że jakoś to ci chrześcijanie, którzy twierdzą, że opierają się na samej Biblii, ciągle tworzą coraz to nowe wyznania i produkują kolejne podziały. Nie każdy kto się tak zwie jest prawdziwym chrześcijaninem, bez skromności,cichości, pycha zawsze góruje. Dlatego też między innymi powinno się trzymać tego spisanego. Wszystko inne powoduje niepotrzebne nikomu waśnie i spory. Ludzka natura tworzy podziały. Wielość interpretacji tego co spisane w Słowie. Ale moje przekonanie jest takie, że jak się pyta Boga o wlasciwe zrozumienue jest jednomyslnosc. Nie wszyscy pytają , stąd rozłamy.
|
Pn lis 27, 2017 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
RenatkaW napisał(a): Ludzka natura tworzy podziały. Wielość interpretacji tego co spisane w Słowie. Ale moje przekonanie jest takie, że jak się pyta Boga o wlasciwe zrozumienue jest jednomyslnosc. Nie wszyscy pytają , stąd rozłamy. LOL Idź i zapytaj protestantów, czy proszą Boga o właściwe rozumienie Biblii. Każdy Ci odpowie, że od tego zaczyna czytanie i interpretowanie Biblii. Skąd to wiem? Bo wielokrotnie widziałem takie deklaracje z ich strony. I co? Dziesiątki wyznań protestanckich, które nauczają rzeczy przeciwnych sobie (nie mówiąc o sprzeczności z Biblią). Jednak nie tędy droga do unikania rozłamów. Rozłamów nie ma tam, gdzie jest posłuszeństwo przełożonym w Kościele, bo jest wtedy jedna wiara, a nie tyle wersji, ilu interpretatorów Biblii.
|
Pn lis 27, 2017 18:56 |
|
|
|