Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna strona
 Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu 
Autor Wiadomość

Skoro poza Chrystusem, poza byciem z Nim w komuni, nie ma zbawienia. Skoro tylko Kościół Katolicki ofiraruje prawdziwego, obecnego, nie symbolicznego Chrystusa, to wniosek nasuwa się sam: Poza Kościołem nie ma zbawinia...

Wt cze 20, 2006 15:44

Brawo Bimbo, to właśnie cała głupota - wszyscy inni do piekła, bo gdzie maja iść skoro można byc wyłacznie zbawionym lub potępionym ? :)

Nie ma trzeciej możliwości.

Wt cze 20, 2006 15:58

Ale jakaż tu glupota - wykazuję się czysto racjonalnym rozumowaniem...

Wt cze 20, 2006 16:00

Skoro poza Chrystusem, poza byciem z Nim w komuni, nie ma zbawienia. Skoro tylko Kościół Katolicki ofiraruje prawdziwego, obecnego, nie symbolicznego Chrystusa, to wniosek nasuwa się sam: Poza Kościołem nie ma zbawinia...

Twoje racjonalne rozumowanie polega na tym, że wyłacznie katolicy do nieba, reszta ludzkości do piekła - to jest właśnie ta głupota :o

Wt cze 20, 2006 16:03

Kris_yul napisał(a):
Wydaję mi się, że Rafał tak bardzo chce udowodnić, że KAŻDY może iść do nieba...

Kris każdy może iść, ale to zależy od niego a nie od pustych hasełek rafal3006 nie opartych na niczym, lecz tylko na swoim widzimisie i jeszcze do tego mówi ze ma dowody. Ślepy zawsze będzie ślepcem, choćby poczuł i dotknął to i tak nim pozostanie, chyba ze zwróci sie do Boga o cud.

Maxsie, zamiast mnie obrażać spróbuj obalic cokolwiek z tego co napisałem niżej, to sa właśnie te twarde, logiczne dowody :)
Ślepi są własnie ortodoksyjni katolicy tacy jak Ty, klapki na oczach - zero logicznego myślenia :)

Kris poniżej masz dowód, ze każdy może do nieba inaczej cała twoja wiara jest bez sensu. KrK zatrzymał sie w średniowieczu, dalej tu obowiazują idiotyczne dogmaty średniowiecza z których śmieje sie cały świat, inne religie Chrześcijańskie wyprzedzają was o lata świetlne.

Jak powiedział Oozie, ekspert Judaizmu, wyłacznie KrK ma tak rozbudowane życie poza grobowe i tak szczegółową wiedzę na ten temat :o

Kris i max weźcie sie razem za konkrety, spróbujcie udowodnić że poniższy dowód to głupota, życzę powodzenia :)

rafal3006 napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Kris_yul napisał(a):
Odpowiedź jest prosta: NIE WIEM. To nie w mojej mocy jest rozsądzać, tym bardziej, że w sprawie mojej wiary, to czy Żyd pójdzie do Nieba nie ma najmniejszego znaczenia. Nie ma co się nad tym zastanawiać.

Bardzo mało wiesz Kris ... musisz się podszkolić :)

Kris, masz tu dwa dowody że innowiercy mogą do nieba - inaczej Bóg jest potworem, czyli nie istnieje - i nie mów na przyszłość NIE WIEM :)

DOWÓD I.

Jak widzisz wyżej w moim dowodzie dla kamyka, fakt że innowierca wysłuchał nauk misjonarza nie może oznaczać piekła dla tych co wysłuchali i nie uwierzyli w Chrystusa !

Zatem jedyny sensowny Bóg który jest Miłościa z całą pewnością wpuści innowierców do nieba, co więcej, myślę że otrzymają dodatkową nagrodę za to że nigdy nie zdradzili swojej z dziada pradziada, jedynie słusznej religii - podobnie jak głęboko wierzący katolicy :)

DOWÓD II.

Załóżmy, że Bóg tak jak wyobraża to sobie max wpuści do nieba wyłacznie tych którzy w niego uwierzyli - reszta do piekła, bo gdzie mają iść skoro istnieje wyłacznie niebo i piekło.

I mamy sytuację:

1.5 milirda Chrześcijan do nieba, 5 mliardów innowierców do piekła ! :o

Czy Taki Bóg jest Miłością ? :)

Taki Bóg to potwór, zatem to fałszywy Bóg ! :o

A ponieważ Chrystus jest Miłością, to na 100% wpuści wszystkich innowierców do nieba :)

... i takie jest oficjalne stanowisko KK i Judaizmu, bo każde inne to kompromitacja :)

WNIOSKI KOŃCOWE:

1.
Bóg nie jedno ma imię :)

2.
Koniec końców i tak wszyscy wylądujemy w niebie, bo wieczne piekielne męki to po prostu idiotyzm. Tak uważam ja i głęboko wierzący Wuj Zbój, króry zakłada co prawda istnienie jakiegoś skończonego szczątkowego piekła.

Obaj doszliśmy do tego samego różnymi drogami ....

Bóg jest Miłością, i nie może karać piekłem jakiegokolwiek człowieka, niezaleznie od wyznawanej przez niego religii :)

Wszyscy dobrzy ludzie idą do nieba, niezależnie od wyznawanej religii :)

Wt cze 20, 2006 16:16

Trzymajcie mnie... no i znowu się wyżywacie na tym biednym Kościele Katolickim, co on wam takiego zrobił?

Powiem w skrócie(powtórze) jak ja o tym myślę opierając sie na całym NT.
Dla osiągniecia zbawienia jest potrzebna wiara w Jezusa Chrystusa jako zbawiciela i - a nie albo - podążanie Jego drogą, naśladując Go.
Sama wiara nie wystarcza jak i nie wystarczają same uczynki. Tego nikt nie podwazy - kto wierzy i studiuje Biblię - bo tym samym przeczył by już całkowicie Biblii->NT a nie Kościołowi Katolickiemu, bo to już nie o Kościół w głównej mierze tu chodzi.

A jeżeli chodzi o ateistów to jak mówiłem w innym temacie, z nimi sie nie dyskutuje bo jaki ta dyskusja ma sens, ani oni cie nie przekonają, ani ty ich.

Wt cze 20, 2006 16:20

Co do logiki, to tez się wypowiadałem na ten temat w innym temacie.

Wt cze 20, 2006 16:22

blimbo napisał(a):

Trzymajcie mnie... no i znowu się wyżywacie na tym biednym Kościele Katolickim, co on wam takiego zrobił?

Powiem w skrócie(powtórze) jak ja o tym myślę opierając sie na całym NT.
Dla osiągniecia zbawienia jest potrzebna wiara w Jezusa Chrystusa jako zbawiciela i - a nie albo - podążanie Jego drogą, naśladując Go.

A ci co nie wierzą w Chrystusa, i NIGDY nie uwierzą, bo maja swoją jedynie słuszną religie to nie mogą byc zbawieni - co ty za brednie wypisujesz. 80% ludzkości która NIGDY w Chrystusa nie uwierzy do piekła ? :o :o :o
Jeśli tak myślisz naprawdę to Twój Bóg jest fałszywym Bogiem - żaden normalny człowiek nie uwierzy w te bzdury :)

Tak mogą rozumować wyłacznie ślepi ortodoksi :)

Wt cze 20, 2006 16:31
Twój dowód Rafał jest niesamowicie naiwny.

Ponawiam pytanie: zrobił Ci coś krzywdzącego Bóg w życiu?

Wt cze 20, 2006 16:42

A ci co nie wierzą w Chrystusa, i NIGDY nie uwierzą, bo maja swoją jedynie słuszną religie to nie mogą byc zbawieni - co ty za brednie wypisujesz. 80% ludzkości która NIGDY w Chrystusa nie uwierzy do piekła ? :o :o :o
Jeśli tak myślisz naprawdę to Twój Bóg jest fałszywym Bogiem - żaden normalny człowiek nie uwierzy w te bzdury :)

Tak mogą rozumować wyłacznie ślepi ortodoksi :)

Miałem już z tobą nie rozmawiać, ale zrobię to ostatni raz.

Mówię jeszcze raz(już niewiem, który z kolei), opierając sie na Bibli(NT) ja wierze i ja wiem że aby dostąpić zbawienia potrzebna jest wiara w Jezusa jako naszego zbawiciela oraz czynienie swojego życia podobnego do Jego.

#################################################
Nie wiem, co zrobi Bóg - bo Nim nie jestem -jak wyjdzie przed nim osoba, która nie wierzyła w Jezusa, ale Pismo mówi mi, że abym ja był zbawiony to musze uwierzyć w Jezusa i iść jego drogą a nie iść po omacku i liczyć, ze sie może dostane do Królestwa Niebieskiego.

"Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pełnego poznania prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy, ale jedynie jakieś przerażające oczekiwanie sądu i żar ognia, który ma trawić przeciwników. Kto przekracza Prawo Mojżeszowe, ponosi śmierć bez miłosierdzia na podstawie [zeznania] dwóch albo trzech świadków. Pomyślcie, o ileż surowszej kary stanie się winien ten, kto by podeptał Syna Bożego i zbezcześcił krew Przymierza, przez którą został uświęcony, i obelżywie zachował się wobec Ducha łaski. Znamy przecież Tego, który powiedział: Do Mnie [należy] pomsta i Ja odpłacę. I znowu: Sam Pan będzie sądził lud swój. Straszną jest rzeczą wpaść w ręce Boga żyjącego. (Hebrajczyków 10,26-31)"

"14. W końcu ukazał się samym Jedenastu, gdy siedzieli za stołem, i wyrzucał im brak wiary i upór, że nie wierzyli tym, którzy widzieli Go zmartwychwstałego.
15. I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu!
16. Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."

###############################################

Jeżeli nie zrozumiałeś trzech powyższych(mojej i dwóch wersetów) wypowiedzi to nawet mi nie odpisuj, bo one mają pełen związek ze sobą.

Może opisze ten związek później jak ktoś jeszcze nie zrozumiał.

Wt cze 20, 2006 17:03

rafale, tak samo żaden normalny człowiek nie powinien uwierzyć w Boga, transsubstancjacje, ciała zmartwychwstanie, stworzenie ex nihilo itd. A jednak miliony ludzi w to wierzy. Dlaczego Twoje wyobrażenie normalności ma być normalniejsze, lepsze, od normalności innych?

Wt cze 20, 2006 17:06

Upór Rafała to charakterystyczna cecha introwertyków.Tego typu ludzie zbytni nacisk uważają za atak na swoją osobe,zamykają się w swym uporze i nie przyjmują do wiadomości żadnej racjonalnej argumentacji.

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Wt cze 20, 2006 17:14

Twój dowód Rafał jest niesamowicie naiwny.

Ponawiam pytanie: zrobił Ci coś krzywdzącego Bóg w życiu?

Bóg nic mi nie zrobił - ja po prostu nie wierzę w Boga głupca :)

Pokaż mi w którym miejsu ponizszy dowód jest naiwny ? :)

Oficjalny dogmat KrK jest taki :

Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony :)

Załóżmy, że na nauki do misjonarza KK przyszło z ciekawości 1000 japończyków. Po poznaniu całej prawdy o KK 100 przeszło na wiarę KK, reszta odmówiła i podziękowała.

No i pytanie czy 900 Japończyków którzy z ciekawości wysłuchali nauk misjonarza i nie przeszło do KK, poznało Chrystusa czy nie ?

W tym przypadku odpowiedź NIE WIEM jest bez sensu.

Jedyna możliwa i sensowna odpowiedź brzmi:

Wysłuchanie nauk misjonarza nie oznacza, że ludzie ci poznali Chrystusa !!!! :o :o :o

Inaczej misjonarze są zbrodniarzami bo przed naukami Japończycy nie podlegali pod dogmat KK wysyłający ich do piekła, a po wysłuchaniu nauk miejsce w piekle mieliby w 100% zapewnione ! :o

No i proszę o odpowiedź Krisa, Maxa i Kamyka czy zgadzacie się z poniższą tezą:

Wysłuchanie nauk misjonarza nie oznacza, że ludzie ci poznali Chrystusa !!!!

Pewne jest, że wszyscy schowają głowy w piasek bo ... pytanie jest za trudne :)

Wt cze 20, 2006 17:31

Wysłuchanie nauk misjonarza nie oznacza, że ludzie ci poznali Chrystusa

To zalezy czy misjonarz dobrze wyjasnil :P
Jesli w wyniku nauczania misjionarza tubylec uznał, że istnieje ktoś taki jak Jezus, może nawet uznał że jest to prawdziwy, jedyny Pan, ale odrzucił Go, to będzie wtedy, wg. Pisma, potępiony

Wt cze 20, 2006 17:41

No i pytanie czy 900 Japończyków którzy z ciekawości wysłuchali nauk misjonarza i nie przeszło do KK, poznało Chrystusa czy nie ?

Niewiem czy inni, ale ja się czuje jak ten główny bohater filmu "Dzień świstaka". Ile razy można odpowiadać na to, na co już się odpowiedziało kilka bądź kilkanaście razy.

Po pierwsze my tu rozmawiamy o zbawieniu a jest to temat "Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu", pomimo tego że o zbawieniu jest już temat odzielny.
Po drugie tracimy - a przynajmniej ja - czas, bo równie dobrze mógłbym se porozmawiać ze ścianą albo ze swoją szafą i na to samo by wyszło. :lol:

Wt cze 20, 2006 17:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna strona