Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 20:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość
Do tej pory się nie określiłam, zatem pozwolę sobie wkleić post z innego wątku, w którym ktoś zarzucił mi, że jestem protestantką ;).
" Ja wyznaję anarchizm chrześcijański i żadnego prawa ludzkiego ani narzuconych ludzkich autorytetów mi nie potrzeba. To jest związane z wysokim poczuciem własnej wartości, a nie z poczuciem bezkarności jak w przypadku wypaczonego chrześcijaństwa. Całe moje życie teraz gdy odeszłam od Kościoła ( nawet to pisanie na forum ) jest modlitwą i rozmową z Bogiem, bo wiem, że to On mną kieruje. To On mi dał taki, a nie inny rozum. Jeśli to rozumiem, to rozumiem tez, że innym dał inny rozum, ale dlatego aby ludzie mogli się wzajemnie doskonalić. Dlatego ani nie nawracam ani nikogo nie potępiam. Raczej współpracuję z każdym, bo rywalizacja jest złem. W życiu nie ma konfliktów o sumie zerowej, gdzie przegrana jednych jest wygraną drugich. W życiu są tylko konflikty motywów mieszanych, ze względu na różne postrzeganie tych samych spraw, a negocjacje są krokiem do zrozumienia innych ale tylko poprzez rozumienie siebie..."

Pozdrawiam.

PS. Moderator może ten mój post skrócić jeśli ma taką wizję ;)

Pn paź 27, 2008 13:04

Ja zaznaczyłam że jestem katolikiem. zostałam ochrzczona, może z wychowaniem w wierze bylo średnio, ale jak najbardziej uważam się za katoliczke. cieszę się ze wyznaję wiarę jaką wyznaję i z radością stwierdzam że ostatnio moja wiara sie pogłębia :)

Pt lis 21, 2008 20:19
Zobacz profil WWW

jestem czymś pośrodku wyznania katolickiego i prawosławnego

Pt lis 28, 2008 22:08

Katolik, pełne posłuszeństwo Benedyktowi XVI i magisterium Kościoła.

So gru 27, 2008 12:19
Zobacz profil WWW

Jestem człowiekiem, więc wierzę.
Konkretnie Katolik

Czemu więc? Czemu nie "i"?

Jestem człowiekiem myślącym i nie wierzę. Religia jest śmieszna, irracjonalna, nielogiczna, sprzeczna z nauką i logiką, a historia i współczesna rzeczywistość dowodzą, że do tego niebezpieczna. Że już nie wspomnę o tym, że nic tak nie odstrasza od religii, jak jej argumentowanie przez co niektórych wierzących.

P.S. Nie obrażam niczyich uczuć religijnych, ponieważ same "uczucia religijne" to również co najwyżej śmieszne pojęcie, sztuczne obrazanie się, czego z kolei najlepszy dowodem jest bezkonkurencyjny Islam i jego obsesja na punkcie Mahometa.

To tyle jeśli chodzi o ogół moich poglądów na ten temat.

So gru 27, 2008 13:24

Jestem człowiekiem myślącym więc wierzę. Ateizm jest irracjonalny gdyż wymaga podważania wydarzeń historytcznych , jest nielogiczny gdyż ateista domaga się dowodów na istnienie Boga, nie mając nawet dowodów na własne pochodzenie. Jest sprzeczny z nauką bo zkłada, że wszystko da się wyjaśnić naukowo, podczas gdy sama nauka nie umie wyjaśnić wielu rzeczy. No i przede wszystkim ateizm wymaga bezpodstawnej wiary w to że wszystko wzieło się samo z niczego. To i wlele innych rzeczy wyklucza mnie automatycznie z ateistów.

Pt sty 02, 2009 11:12
zbanowany na stałe

Jestem człowiekiem myślącym więc nie wierzę. Wiara jest irracjonalna gdyż wymaga podważania wydarzeń historytcznych , jest nielogiczna gdyż wierzacy nie domaga się dowodów na istnienie Boga, mając dowodów na własne pochodzenie. Jest sprzeczna z nauką bo nie zkłada, że wszystko da się wyjaśnić naukowo, choc sama nauka nie umie wyjaśnić jeszcze wielu rzeczy. No i przede wszystkim wiara wymaga bezpodstawnej wiary w to że Bog wział się sam z niczego. To i wlele innych rzeczy wyklucza mnie automatycznie z wierzacych.

Pt sty 02, 2009 12:56

Jakie wydarzenia historyczne podważa wiara?

Pt sty 02, 2009 13:36

Jakie wydarzenia historyczne podważa brak wiary?

Pt sty 02, 2009 14:53
Zobacz profil WWW
Po co to ciągniecie. I tak nikt nikogo nie przekona. Nie da się.

Pt sty 02, 2009 16:17

Jakie wydarzenia historyczne podważa brak wiary?

Chociażby związane z Jezusem . Równie dobrze można by nie wierzyć w dokonania Kolumba .Ateista traktuje historię wybiórczo.

Pt sty 02, 2009 17:13

Aha, jeżeli dalej sądzisz, że zmartwychwstanie Jezusa jest historycznym faktem, to ja już pytań więcej nie mam :)

Pt sty 02, 2009 21:27
Zobacz profil WWW

Aha, jeżeli dalej sądzisz, że zmartwychwstanie Jezusa jest historycznym faktem, to ja już pytań więcej nie mam :)

Wszyscy Katolicy w to wierzą.

So sty 03, 2009 10:07

witam!
ja to chyba jestem deistą.
wierzę że istnieje jakaś kosmiczna inteligencja, ale wg. mnie niebo jest puste a za grobem nic nie ma.

So sty 03, 2009 15:16
Seweryn, radzę Ci przemyśleć swój światopogląd, bo bardzo kuleje. Masz bardzo proste spojrzenie na świat, za bardzo sobie upraszczasz(modyfikujesz) świat. Oczywiście, że katolicy wierzą w zmartwychwstanie Jezusa, ale nigdzie nie jest to zatwierdzone przez wiarygodnych świadków( tzn. domyślam się, że tak jest, bo jakby tak było, to by każdy wierzył tzn. wiedział, a nie wierzył).

So sty 03, 2009 21:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 113  Następna strona