Autor |
Wiadomość |
czuowiek
|
 Re: Miliardy w piekle
Alus napisał(a): Nie zostawia chrzest Bogu, bo logiczne, że jako osoba wierząca ochrzci swoje dziecko.
No właśnie nie wiem, czy to takie logiczne - cały czas próbuję to ustalić. Możesz mi wytłumaczyć, po co chrzcić dziecko? Czy nieochrzczone pójdzie do piekła, gdyby nagle zmarło?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt kwi 03, 2012 20:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Alus napisał(a): Nie zostawia chrzest Bogu, bo logiczne, że jako osoba wierząca ochrzci swoje dziecko.
No właśnie nie wiem, czy to takie logiczne - cały czas próbuję to ustalić. Możesz mi wytłumaczyć, po co chrzcić dziecko? Czy nieochrzczone pójdzie do piekła, gdyby nagle zmarło? Na piekło trzeba sobie zasłużyć. Chrzest jest włączeniem w Chrysusa, Jego Kościół.
|
Wt kwi 03, 2012 20:37 |
|
 |
czuowiek
|
Jak zwykle nie odpowiadasz na pytanie.  Czy bez chrztu, czyli bez "włączenia w Chrystusa, Jego Kościół", dziecko pójdzie do piekła? Czym dla Boga różni się dziecko ochrzczone i włączone w Chrystusa od nieochrzczonego i niewłączonego w Chrystusa?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Śr kwi 04, 2012 10:41 |
|
|
|
 |
niewazny12
|
Tradycyjne podejście mówi, że dziecko nie będzie mogło być zbawione, gdyż nie otrzymało oczyszczającej łaski chrztu, co może w was niestety wzburzenie wywoływać... Raczej brak chrzu byłby karą za grzechy innych ludzi. Gdyby rodzice żyli pobożnie (na przykład gardzili libido), to zapewne dziecko zmarłoby po chrzcie... Rodzicielstwo, a nawet i posiadanie wolnej woli i możliwości grzeszenia to bardzo odpowiedzialna funkcja. Ale Bóg nie może być niesprawiedliwy, zły czy okrutny.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Śr kwi 04, 2012 10:54 |
|
 |
noOne
|
dusza dziecka nieochrzonego trafia do czysca, bo ciąży na nim grzech pierwszych rodziców, po to jest chrzest - aby zmyć ten grzech
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr kwi 04, 2012 11:41 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Więc gdzie w PŚ noOne przeczytało o czyśćcu?
|
Śr kwi 04, 2012 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To tylko katolickie wymysły.
|
Śr kwi 04, 2012 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NoOne- Sobór Watykański się kłania  . Czy ja muszę Ci załatwić osobistą audiencję u papieża, aby sam papież osobiście Ci wyjaśnił, że KK uważa, że nie trafiają do czyśćca, ale ufają, że do nieba?
|
Śr kwi 04, 2012 12:23 |
|
 |
noOne
|
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr kwi 04, 2012 13:07 |
|
 |
czuowiek
|
A ty wierzysz w Katarzynę Emmerich czy w Boga, który przemawia do ciebie za pośrednictwem Pisma Świętego?
|
Śr kwi 04, 2012 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Jak zwykle nie odpowiadasz na pytanie.  Czy bez chrztu, czyli bez "włączenia w Chrystusa, Jego Kościół", dziecko pójdzie do piekła? Czym dla Boga różni się dziecko ochrzczone i włączone w Chrystusa od nieochrzczonego i niewłączonego w Chrystusa? Nie potrafisz czytać?...czy udajesz?....precyzyjnie odpowiedziałam - Na piekło trzeba sobie zasłużyć. W jaki niby sposób może tego dokonać maleńkie dziecko? - niezależnie z katolickiej rodzyny, muzułmańskiej, żydowskiej, etc. noOne napisał(a): dusza dziecka nieochrzonego trafia do czysca, bo ciąży na nim grzech pierwszych rodziców, po to jest chrzest - aby zmyć ten grzech Grzech pierwszych rodziców jest jedynie skłonnością natury ludzkiej ku złu. Nikt nikogo nie karze za skłonności - zawsze karanie nastepuje za czyny. Jesli rozumieją to ludzie, tym bardziej Stwórca-Prawodawca.
|
Śr kwi 04, 2012 13:33 |
|
 |
czuowiek
|
Alus napisał(a): Nie potrafisz czytać?...czy udajesz?....precyzyjnie odpowiedziałam -Na piekło trzeba sobie zasłużyć. W jaki niby sposób może tego dokonać maleńkie dziecko? - niezależnie z katolickiej rodzyny, muzułmańskiej, żydowskiej, etc.
Więc po co chrzcisz dziecko, zwłaszcza jeśli grozi mu śmierć? Czy to jest naprawdę za trudne pytanie? Niezrozumiałe?
|
Śr kwi 04, 2012 13:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Alus napisał(a): Nie potrafisz czytać?...czy udajesz?....precyzyjnie odpowiedziałam -Na piekło trzeba sobie zasłużyć. W jaki niby sposób może tego dokonać maleńkie dziecko? - niezależnie z katolickiej rodzyny, muzułmańskiej, żydowskiej, etc.
Więc po co chrzcisz dziecko, zwłaszcza jeśli grozi mu śmierć? Czy to jest naprawdę za trudne pytanie? Niezrozumiałe? Zrozumiałe - bo jestem ochrzczoną katoliczką, moje włączam także we wspólnotę Chrystusa.
|
Śr kwi 04, 2012 13:46 |
|
 |
noOne
|
Alus napisał(a): Grzech pierwszych rodziców jest jedynie skłonnością natury ludzkiej ku złu.
czysta herezja prosze pani
|
Śr kwi 04, 2012 13:53 |
|
 |
czuowiek
|
Alus napisał(a): Zrozumiałe - bo jestem ochrzczoną katoliczką, moje włączam także we wspólnotę Chrystusa. Ale po co? Czy bez "włączenia do wspólnoty" w razie śmierci dziecko nie poszłoby do nieba? Czy "włączenie do wspólnoty" zmienia cokolwiek w relacji Bóg-dziecko?
|
Śr kwi 04, 2012 14:16 |
|
|
|