Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Cytuj: A nie jest? Znowu się wykręcasz od odpowiedzi? Przyjmij do wiadomości: w kwestii wiary trudno jednoznacznie orzekać w pewnych sprawach, co jest a co nią nie jest. Jeżeli chcesz wiedzieć, dlaczego KK tak uważa to idź do ich przedstawicieli, analizują te kwestie tyle czasu, że powinni to jasno wyłożyć, dlaczego tak a nie inaczej. Na forum to masz prywatne opinie. Ewentualnie możesz się udać do teologów. Zwróć uwagę na swoje słowa poniżej: Cytuj: Dlatego nie twierdzę, że Bóg chce, aby gwałcono niemowlaki, ale że chce, aby mogły być gwałcone, prawda? To nie pisz cały czas, że chce, ale że dopuszcza taką możliwość, wbrew pozorom to robi różnicę. Bóg stworzył wszystko, ale ze źródeł biblijnych nie ma wyjaśnienia jak to z tym złem było. I co dla Boga znaczyło wszystko. Oczywiście mogło być tak, że Bóg stworzył zło, bo tego wymagała doskonałość, ale z drugiej strony skoro znał każdy ruch i myśli aniołów to nadal wiedział co oni uczynią, w końcu sam ich zaprogramował. Przy takim podejściu trudno zrozumieć wolną wolę i na czym ona polegała, skoro wybór był z góry znany. Wszystko zależy od przyjętych założeń. Na poziomie ludzkiego rozumowania to się kupy nie trzyma: miłość Boga, wolna wola od Boga, zło i dobro. I żadne wyjaśnienie nie będzie satysfakcjonujące. Cytuj: Z miłości do zarżniętych przez tą maszynę, Bóg takie coś tworzy? Nie mam pojęcia. Tak samo nie wiem, dlaczego tworzy się głęboko upośledzonych umysłowo, którzy na poziomie świadomym tak jak to się przyjęło rozumieć nie zrozumieją sensu Boga. tak samo osoby z uszkodzoną pamięcią również. Można tylko tłumaczyć, że był w tym plan Boży. Ale nie będzie to satysfakcjonujące wyjaśnienie dla każdego. Jedni napiszą, że Bóg jest okrutny, a ktoś inny, że Bóg takich ludzi tworzy, aby uczyć innych pokory. Można jeszcze pisać, że to kara Boża za grzech pierworodny. Żadne wytłumaczenie nie będzie każdego zadowalać. Nawet w biblii są różne wizerunki Boga (ST i NT). Więc w zasadzie możesz- wytykać katolikom, że ich religia się kupy nie trzyma, ale czy fakt, że religia się kupy nie trzyma ma być dowodem na to, że Bóg nie istnieje? Cytuj: We wszechmocy Boga to chodzi o to, że mógł to też zrobić zupełnie inaczej, ale nie chciał. Na czym polega wszechwiedza Boga, skoro dał ludziom wolną wolę? Jeżeli znał każdą ich myśl i ruch, to byli oni od początku zaprogramowanymi robotami, tak samo anioły. A skoro zrobił tak, a nie inaczej, to jakim cudem mamy wiedzieć dlaczego? Ja nie wiem- i serio podziwiam Cię, ze się tym interesujesz Cytuj: można czynić zło, po czym szczerze żałować i dostąpić dokładnie tej samej Nagrody, co ktoś, kto nigdy nawet komara nie utłukł... No i?? Ma być sąd ostateczny. Jest: piekło, czyściec i niebo. Nie ma powiedziane, że każdy w czyśćcu będzie tak samo traktowany, zanim trafi do nieba. A Bóg sądzi wedle całego życia. Cytuj: Sztuką byłoby tak to ułożyć, żeby zła nie było. Piszesz, że Bóg stworzył zło. Jaka to niby sztuka stworzyć bez zła, skoro sam jest Autorem? Piszesz książkę, to jak masz taki plan, to nie ma w niej złych postaci, są tylko dobre. To żadna sztuka  . Wszystko przez to, że posadził w Edenie drzewo poznania dobra i zła. A nie musiał tego drzewa tam stawiać. Poza tym- są jeszcze inne niezrozumiałe kwestie bibilijne- nie da się się dyskutować "co Bóg miał na myśli"- bo zawsze będzie brakowało logiki np. niepokalane poczęcie czy Trójca Święta. Zawsze będzie można się tylko starać wyjaśnić i tyle. PS. Bóg mógł stworzyć wszystko - to co dotyczy w 7 dni świat. W biblii tylko pisze, że zło było przed Prawem, jakie stworzył Bóg. Nie ma wyjaśnienia genezy zła, więc można przyjąć, że Bóg stworzył Boski Plan, który obejmował stworzenie zła- zaprogramowanie buntu aniołów. Ale jest to założenie, że tak mogło być.
|
Śr mar 28, 2012 13:49 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Val napisał(a): Na czym polega wszechwiedza Boga, skoro dał ludziom wolną wolę? Jeżeli znał każdą ich myśl i ruch, to byli oni od początku zaprogramowanymi robotami, tak samo anioły. To ty nawet nie rozumiesz, że wszechwiedza nie wyklucza wolnej woli? To o czym ja tu z tobą w ogóle próbuję dyskutować? Generalnie wszystko co piszesz sprowadza się do stanowiska mniej więcej takiego: " ja nie wiem. głupia jestem wobec tajemnic wiary. tylko Bóg wie. wierzę, że Bóg zrobił to co dla nas najlepsze i nie wnikam" No to sobie nie wnikaj. Tylko po cholerę zabierasz głos w tej dyskusji? Val napisał(a): To nie pisz cały czas, że chce, ale że dopuszcza taką możliwość, wbrew pozorom to robi różnicę. Dopuszcza taką możliwość, czyli chce, żeby taka możliwość istniała, prawda? Więc w dodatku z logiką u pani cieniutko. No dobrze. Pani już chyba podziękujemy... A tak ładnie zaczęłaś tym Leibnizem... Szkoda. 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Śr mar 28, 2012 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To ty nawet nie rozumiesz, że wszechwiedza nie wyklucza wolnej woli? To wyjaśnij ten fenomen- zna każdą decyzję człowieka, czy nie zna? Skąd wie, że podejmie taki a nie inny wybór? Dlaczego w Edenie wystawił na próbę lojalność ludzi, skoro wiedział jaką podejmą decyzję? Różnica między chce a może, jest taka: chcesz, aby kobieta nie zdradzała, ale musisz dopuścić do siebie myśl, że mimo że to złe i niedorzeczne, to ona ma taką możliwość, aby tej zdrady się dopuścić. Chcesz, aby ktoś Cię kochał, ale musisz dopuścić możliwość, że ktoś może przestać Cię kochać. Chociażby dlatego, że ludzie popełniają błędy. Gdyby nie popełniali ludzie błędów, to by nie mieli wolnej woli, bo na tym polega wolna wola, że nie zawsze wybór jest dobry.
|
Śr mar 28, 2012 14:35 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Droga Val, naprawdę coraz bardziej cię lubię za szczerość, z jaką przyznajesz, że nic nie rozumiesz.  Pomyśl... Bóg zna wszystkie twoje wybory życiowe, zanim cię stworzył. To wynika z jego wiedzy o wszystkim. Ale to są nadal tylko i wyłącznie twoje wybory i decyzje. On o nich tylko wie. Nie ma na nie wpływu. Gdzie ci ta jego wiedza o twoich wyborach koliduje z wolnością tych wyborów, jaką dysponujesz? Cytuj: Chcesz, aby ktoś Cię kochał, ale musisz dopuścić możliwość, że ktoś może przestać Cię kochać. Val, Bóg niczego nie musi. Ktoś, kto może wszystko, nic nie musi. Logiczne, prawda? Bóg, który coś musi, to nie Bóg. I na pewno nie wszechmogący. Oczywiście Bóg może coś "musieć" bo jako wszechmocny narzucił sam sobie takie ograniczenie, ale to nic nie zmienia, bo chciał sobie narzucić to ograniczenie.
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Śr mar 28, 2012 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Skąd więc te pretensje do niewierzących i innowierców, że nie szukają prawdy albo że te poszukiwania nie uwzględniają lub po prostu w wyniku poszukiwań dochodzą do różnych wniosków jednak zgodnych w tym, że ta prawda nie pokrywa się z prawdą głoszoną przez Kościół? Szanuję niewierzących (i innowierców). Mogą oni mieć dowolne poglądy, szukać prawdy lub nie, nie przeszkadza mi to. Moją intencją jest powiedzenie im, że się mylą, a Kościół ma rację.
|
Śr mar 28, 2012 15:12 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Gdyby nie popełniali ludzie błędów, to by nie mieli wolnej woli, bo na tym polega wolna wola, że nie zawsze wybór jest dobry. Wszechmogący,miłosierny Bóg to fikcja.Wolna wola w naszych ziemskich warunkach to...perfidna podpucha.
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz mar 29, 2012 19:19 |
|
 |
Andy72
|
Nie jest fikcją 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz mar 29, 2012 19:22 |
|
 |
czuowiek
|
Oczywiście, że nie. Andy72 mylić się nie może. 
|
Cz mar 29, 2012 19:53 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
MIXer napisał(a): Mogą oni mieć dowolne poglądy, szukać prawdy lub nie, nie przeszkadza mi to. Moją intencją jest powiedzenie im, że się mylą, a Kościół ma rację. Prawdziwie, Ty jesteś Piotr, czyli Skała. Rzeczy dzieją się, szukają prawdy lub nie, plączą się, falują i zderzają wzburzone... a Skała stoi i ma rację.
|
Cz mar 29, 2012 21:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ WZasadzieNiegroźny
A, rozumiem (skłamał).
|
Pt mar 30, 2012 9:00 |
|
 |
Seweryn
|
Acro napisał(a): ... oraz pozwoli wam zrozumieć, jak podli sa niektórzy ludzie bla bla bla Ciebie, Seweryn, tez zapraszam. Już tchórzycie?
Ja akurat zrozumiałem to bez cierpienia, wystarczyło przeczytać to co napisałeś.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So kwi 07, 2012 13:55 |
|
 |
Andy72
|
czuowiek napisał(a): Oczywiście, że nie. Andy72 mylić się nie może.  A co chcesz udowodnić? Że Bóg nie istnieje czy że jest zły?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So kwi 07, 2012 14:09 |
|
 |
Acro
|
Seweryn napisał(a): Acro napisał(a): ... oraz pozwoli wam zrozumieć, jak podli sa niektórzy ludzie bla bla bla Ciebie, Seweryn, tez zapraszam. Już tchórzycie?
Ja akurat zrozumiałem to bez cierpienia, wystarczyło przeczytać to co napisałeś. (Ziew) Kolejny internetowy bohater, mocny w gębie, ale jak przychodzi do czynów, to tchórz... Dla takich cierpienie ma zawsze ogromną wartość - pod warunkiem, że to cierpienie innych... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So kwi 07, 2012 14:52 |
|
 |
Andy72
|
Jezus poszedł do takich Acro (?) którzy zrobili z Nim to co chcieli.
|
So kwi 07, 2012 15:14 |
|
 |
Seweryn
|
Doceniam i szanuję cierpiących . Współczuję zadającym ból .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N kwi 08, 2012 10:55 |
|
|
|