Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 10:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna strona
 Polska mesjaszem narodów? 
Autor Wiadomość
Post Re: Polska mesjaszem narodów?
Cytuj:
Katolicy nie wierzą w przeznaczenie.

W pewnym sensie przeznaczenie istnieje, inaczej nie byłoby Apokalipsy.

Cz lis 26, 2015 19:15
Cytuj:
Polska ma zaś wyraźnie wyznaczoną rolę w Planie Bożym i spełni ją pod warunkiem trwania w Chrystusie.

Przy czym ta rola wynika z prywatnych objawień, a KK uznaje, ze prywatne objawienia nic nie wnoszą do Objawienia.

Cz lis 26, 2015 21:10

Alus napisał(a):
Powyższy Twój wpis jest jednoznaczny....

Respektowanie Prawa Bożego oznacza, że partia aspiruje do roli politycznego ramienia Kościoła Katolickiego?
Ktokolwiek, kiedykolwiek deklarował coś takiego?
Tworzysz problem a później się o niego spierasz.

Alus napisał(a):
Od 2010 r co miesiąc odbywa się Msza Św. połączona z marszem pod pałac prezydencki.
Nie powiesz chyba, że nie widziałeś i nie słyszałeś obelg miotanych przeciwko nielubianym rodakom.

Prawdę mówiąc - nie słyszałem.

Czytam za to takie obelgi w komentarzach telewizjarepublika.pl

Na pobliskim osiedlu pojawiły się też napisy na murach (nie cytuję dosłownie):
"Ewangelia - tak, Koran - nie"
a obok tym samym charakterem pisma:
"Islamista to cwel i ch..."

Czy piszący te słowa kiedyś czytał Ewangelię - wątpię.
Czy cokolwiek zrozumiał - napewno nie.

Czy ci, co wypisują inwektywy na republice, choć głośno trąbią o swoim chrześcijaństwie, pojęli przesłanie Chrystusa?

Ale ja przepraszam - czy to jest jakaś reprezentacja narodu?

Chamstwo i pyskowanie zawsze są głośne, ale czy to znaczy, że powszechne, albo nawet obowiązujące - i to w konkretnej opcji politycznej?

Liderzy PiSu wzywają do zgody, rezygnacji z chęci odwetu. Mówią rozsądnie.
Ja widzę przemianę.
Mam prawo do nadziei na dobre zmiany.

Robek napisał(a):
Ja sie nie pytam o przeznaczenie katolików, tylko o wszechwiedze Jezusa.

equuleuss napisał(a):
W pewnym sensie przeznaczenie istnieje, inaczej nie byłoby Apokalipsy.

Wszechwiedza Boga o tym, co musi się wydarzyć nie determinuje tego, co będzie się działo w życiu ludzi i narodów.
Inaczej nie byłoby wolności ludzi.
Bóg zna przyszłość, ale pozostawia człowieka wolnym. Nie zmusza nas do określonych wyborów.

Cytuj:
Przy czym ta rola wynika z prywatnych objawień, a KK uznaje, ze prywatne objawienia nic nie wnoszą do Objawienia.

Przyznasz jednak, że uznawanie świętości św. Faustyny i nieuznawanie równocześnie tego, co opisuje w swoim Dzienniczku jest nieco paranoiczne...

Cz lis 26, 2015 21:28

Qwerty2011 napisał(a):
Wszechwiedza Boga o tym, co musi się wydarzyć nie determinuje tego, co będzie się działo w życiu ludzi i narodów.
Bóg zna przyszłość, ale pozostawia człowieka wolnym. Nie zmusza nas do określonych wyborów.

Chyba nie rozumiesz o co mi chodzi, to może jeszcze raz.
Cytuj:
Św. Faustyna (Dz. 1732):
Gdy się modliłam za Polskę, usłyszałam te słowa: Polskę szczególnie umiłowałem, a jeżeli posłuszna będzie woli mojej, wywyższę ją w potędze i świętości. Z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na ostateczne przyjście moje.

Z tego by wynikało że Jezus nie wie czy Polska będzie jemu posłuszna (nie zna jej przyszłości) a to troche mnie dziwi, bo by wychodziło, że Jezus tej wszechwiedzy nie ma.

Cz lis 26, 2015 22:04
Cytuj:
Z tego by wynikało że Jezus nie wie czy Polska będzie jemu posłuszna (nie zna jej przyszłości) a to troche mnie dziwi, bo by wychodziło, że Jezus tej wszechwiedzy nie ma.

Może to jest nieco inaczej. Bóg zna dzieje Polski i całego świata ale ludzie mają wolną wolę w swoich wyborach. I jest tak, załóżmy że Bóg jest świadomy tego że Polska zginie i zostanie zmieciona z powierzchni świata, ale, jest pewien warunek - jeśli będzie mu posłuszna to ten los zmieni się, ponieważ u Boga jest to uwarunkowane w jakimś sensie, właśnie poprzez te wybory.

Dla przykładu, nagle w jednej chwili ludzie postanawiają nie czynić żadnego zła na świecie, wszyscy żyją w zgodzie i obopólnej miłości względem siebie. Po prostu Raj na Ziemi, nagle wszystko się udaje, wszędzie jest obecny sukces, zło znika z powierzchni świata. Ale czy to się stanie? Prawdopodobnie nie, ale, jest taka opcja że mogłoby się to stać, jednak potrzeba tutaj wysiłku wszystkich, podjęcia dobrej woli przez każdego mieszkańca Ziemi.

Cytuj:

No tak, tylko że Apokalipsa przedstawia nam losy świata i ludzi w określonych wizjach, w takim razie gdyby to miało nie wypełnić się nigdy to wtedy musielibyśmy uznać te objawiania za fałszywe? Mam na myśli że istnieje przeznaczenie ale nie w formie fatalizmu.

Pt lis 27, 2015 0:50
Cytuj:
Respektowanie Prawa Bożego oznacza, że partia aspiruje do roli politycznego ramienia Kościoła Katolickiego?
Ktokolwiek, kiedykolwiek deklarował coś takiego?
Tworzysz problem a później się o niego spierasz.

Nieustannie J. Kaczyński z o. Rydzykiem od ołtarza na Jasnej Górze.

Alus napisał(a):
Od 2010 r co miesiąc odbywa się Msza Św. połączona z marszem pod pałac prezydencki.
Nie powiesz chyba, że nie widziałeś i nie słyszałeś obelg miotanych przeciwko nielubianym rodakom.

Cytuj:
Prawdę mówiąc - nie słyszałem.

Żyjesz w enklawie pozbawionej prasy, TV?

Cytuj:
Chamstwo i pyskowanie zawsze są głośne, ale czy to znaczy, że powszechne, albo nawet obowiązujące - i to w konkretnej opcji politycznej?

Miesięcznice smoleńskie organizuje jedynie PiS.

Cytuj:
Liderzy PiSu wzywają do zgody, rezygnacji z chęci odwetu. Mówią rozsądnie.
Ja widzę przemianę.
Mam prawo do nadziei na dobre zmiany.

Oczywiście nie odwet - ukaranie morderców Komoruskiego i Tuska.

Cytuj:
Przyznasz jednak, że uznawanie świętości św. Faustyny i nieuznawanie równocześnie tego, co opisuje w swoim Dzienniczku jest nieco paranoiczne...

Polska nie oznacza z automatu wszystkich Polaków - zwłaszcza z perspektywy współczesności trudno mówić o "wywyższeniu w świętości".
"Iskrę", która przygotuje świat na ponowne przyjście Pana upatrywano w:
- osobie św. Jana Pawła II,
- kulcie Bożego Miłosierdzia, który z Polski błyskawicznie rozprzestrzenił się na cały świat, takze za ogromną przyczyną św JPII.
- modlitwach, np Koronka do Bożego Miłosierdzia.

Pt lis 27, 2015 9:37

Alus napisał(a):

Podaj jakieś konkrety - tylko bez wyrywania z kontekstu.
Inaczej obracamy się w sferze pomówień.

Alus napisał(a):

Ograniczam TV - co i Tobie doradzam. Nie lubię poruszać się w sztucznie kreowanej rzeczywistości medialnej.

Jeśli już - doradzam korzystanie z różnych źródeł informacji.
Oprócz mainstreamu (TVP, POLSAT, TVN) - równie systematycznie należy korzystać ze źródeł alternatywnych (np. Telewizja Republika lub Trwam).

I wyrobić sobie jakiś swój pogląd...

Cytuj:

To jest wypowiedź Kaczyńskiego, Beaty Szydło? Jakieś źródło może?

Cytuj:
Polska nie oznacza z automatu wszystkich Polaków - zwłaszcza z perspektywy współczesności trudno mówić o "wywyższeniu w świętości".
- kulcie Bożego Miłosierdzia, który z Polski błyskawicznie rozprzestrzenił się na cały świat, takze za ogromną przyczyną św JPII.

Inne objawienia sugerują jednak zdecydowanie, że to jeszcze nie wszystko...

Pt lis 27, 2015 13:17
Qwerty2011 napisał(a):
Alus napisał(a):

Podaj jakieś konkrety - tylko bez wyrywania z kontekstu.
Inaczej obracamy się w sferze pomówień.

Nigdy nie widziałeś J.Kaczyńskiego wraz z o. Rydzykiem przemawiających od ołtarza na Jasnej Górze w trakcie corocznych pielgrzymek Rodziny Radia Maryi??

Alus napisał(a):

Ograniczam TV - co i Tobie doradzam. Nie lubię poruszać się w sztucznie kreowanej rzeczywistości medialnej.

Jeśli już - doradzam korzystanie z różnych źródeł informacji.
Oprócz mainstreamu (TVP, POLSAT, TVN) - równie systematycznie należy korzystać ze źródeł alternatywnych (np. Telewizja Republika lub Trwam).

I wyrobić sobie jakiś swój pogląd...[/quote]
Ąby wyrobić sobie pogląd należy korzystać z całej palety mediów......nigdy, ktoś poruszający się tylko w jednej strefie nie pozna całokształtu.
Jak głosi Biblia - człowiek na całość składa się z wielu członków, jeden nigdy nie stanowi całego człowieka.

Cytuj:

Cytuj:
To jest wypowiedź Kaczyńskiego, Beaty Szydło? Jakieś źródło może?

Tak głoszą ludzie kroczący w marszu za Kaczyńskim, Szydło......nie bez ich sprzeciwu, zatem logiczne, że za aprobatą.

Cytuj:

Inne objawienia sugerują jednak zdecydowanie, że to jeszcze nie wszystko...[/quote]
Konkretnie które?

Pt lis 27, 2015 13:42

Nie jestem pewien, czy ten krzyczący po chamsku elektorat jest na rękę PiSowi. Mam zresztą wrażenie, że to są już duchy przeszłości.
Nie wiadomo też ile w tym było prowokacji.

PiS 2005 i PiS 2015 to jednak nieco inne partie.

Ja podam KONKRETNE wypowiedzi Prezesa:

"Nie możemy w tym momencie myśleć o żadnym rewanżu, żadnym odwecie, musimy myśleć tylko o jednym - jak Polskę dobrze zmienić, to nasza podstawowa motywacja" (12.09.15)

"...odłożyć wszelkiego rodzaju odczucia, które prowadzą ku odwetowi i ku zemście (...) - Te emocje mogą być w wypadku niektórych osób uzasadnione, zostały ciężko skrzywdzone, ale musimy o tym zapomnieć, tak, będziemy egzekwować prawo, będziemy dążyć do prawdy, ale o odwecie i zemście nie może być mowy" (22.10.15)

ALUS- znajdź choćby jedną wypowiedź władz partii, która potwierdzałaby Twoje tezy.

Został właśnie opublikowany List Do Patriotów przez środowisko bliskie Telewizji Republika i tygodnikowi "Do Rzeczy".

Jeśli wolno zacytuję całość, bo jest znamienny:

Cytuj:
18 listopada we Wrocławiu, podczas antyimigracyjnej manifestacji, na oczach zgromadzonego tłum spalona została kukła przedstawiająca Żyda. Palenie wizerunku człowieka musi być rozumiane jako symboliczny akt agresji wobec bliźniego, przez co jest radykalnym zerwaniem zarówno z konstytucyjna zasadą ochrony godności człowieka, jak i chrześcijańskim etosem naszego narodu.

Palenie kukły ludzkiej przebranej za Żyda, musi się kojarzyć z rasistowskimi zbrodniami niemieckimi dokonanymi na Żydach na okupowanym terytorium Polski w okresie II wojny światowej.

Nie mamy najmniejszych wątpliwości, że zachowania antysemickie trzeba całkowicie wyrugować z polskiego życia społecznego. Jak uczył św. Jan Paweł II „Antysemityzm, jak również wszelkie inne formy rasizmu, są ‘grzechem Przeciwko Bogu i ludzkości’ i jako takie muszą być odrzucone i potępione”.

Antysemityzm i rasizm są sprzeniewierzeniem się nauczaniu Kościoła, który współtworzy oblicze moralne narodu polskiego od blisko 1050 lat, zaprzeczeniem tradycjom polskiej tolerancji oraz tradycji ruchu solidarnościowego.

Ten, kto pali kukły albo niszczy mury antysemickimi napisami, nie może być uważany za patriotę.

Warszawa, 25 listopada 2015

Dr hab. Dariusz Gawin, Muzeum Powstania Warszawskiego, Instytut Filozofii i Socjologii PAN
Dr Dariusz Karłowicz, Teologia Polityczna
Dr Jacek Kloczkowski, Ośrodek Myśli Politycznej
Robert Kostro, Muzeum Historii Polski
Dr Paweł Kowal, Instytut Studiów Politycznych PAN
Prof. dr hab. Miłowit Kuniński, Ośrodek Myśli Politycznej
Dr Paweł Milcarek, Christianitas
Dr hab. Filip Musiał, Akademia Ignatianum w Krakowie
Prof. dr hab. Andrzej Nowak, IH Uniwersytetu Jagiellońskiego, IH PAN
Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski, Instytut Studiów Politycznych PAN
Dr hab. Arkady Rzegocki, profesor UJ
Piotr Semka, publicysta „Do Rzeczy”
Dr hab. Zbigniew Stawrowski, Instytut Myśli Józefa Tischnera
Tomasz Terlikowski, publicysta, Telewizja Republika
Prof. dr hab. Tadeusz Wolsza, Instytut Historii PAN Warszawa
Piotr Zaremba, publicysta, redaktor „W Sieci”
Prof. dr hab. Jan Żaryn, Senator RP
Andrzej Horubała, publicysta, redaktor „Do Rzeczy”

Pt lis 27, 2015 21:23

Cytuj:
Konkretnie które?

Było już o tym w tym wątku.

Przekopiuję jednak, jeśli trzeba:

Cytuj:
Św. Faustyna (Dz. 1732):
Gdy się modliłam za Polskę, usłyszałam te słowa: Polskę szczególnie umiłowałem, a jeżeli posłuszna będzie woli mojej, wywyższę ją w potędze i świętości. Z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na ostateczne przyjście moje.

Z Objawienia Matki Bożej w Licheniu (1850):
"Ku zdumieniu wszystkich narodów świata z Polski wyjdzie nadzieja udręczonej ludzkości.
Wtedy poruszą się wszystkie serca radością, jakiej nie było przez tysiąc lat. Jeśli naród polski się poprawi, będzie pocieszony, ocalony i wywyższony."

Siostra Łucja (Fatima) pod koniec życia wspominała o czasach katakumb, prześladowania i próbie wiary Polaków (wg. rektora Fatimy, ks. Luciano Guerra)."Naród polski przejdzie drogę odrodzenia. Po raz pierwszy odczyta i zrealizuje prawdziwe cele ludzkości. Od niego zależeć będzie przyszłość Europy (...). W Polsce rozpocznie się odrodzenie świata przez ustrój, który wytworzy nowe prawa."

Niemiecka stygmatyczka Teresa Neumann:
"Wy, Polacy macie do nas, Niemców, żal, bośmy was skrzywdzili. Macie rację. Ale przez to wyście już wszystko odpokutowali. Na nas, Niemców, przyjdzie jeszcze pokuta.Wy możecie czuć się spokojni (...). Za wami wstawia się Czarna Madonna, która będzie chodzić po ziemiach polskich. Wam się już nic złego nie stanie."

(1948) "Światłych i mądrych Polsce nie odmówię. W języku polskim będą głoszone najmądrzejsze prawa i najsprawiedliwsze ustawy, zaś Warszawa stanie się stolicą Stanów Zjednoczonych Europy. Polska, która pierwsza karę poniosła, choć wina jej nie była największa, prędzej niż inni się podniosła. W czym zawiniła, przez to musiała doznać kary. Ale już bliski jest koniec jej pokuty. Wytrwa przy Kościele swoim i doczeka wyzwolenia. Nieprzyjaciołom swoim krzywdy pamiętać nie będzie, dobrem za zło zapłaci.
Będzie mieć chwałę między narodami i skrzydła szeroko otwarte, rozszerzy też granice swoje. Weźmie narody wierne Kościołowi w nagrodę wierności swojej."

Są też inne (np.siostry Wandy Malczewskiej)

http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=836877#p836877

Pt lis 27, 2015 21:28

equuleuss napisał(a):
Może to jest nieco inaczej. Bóg zna dzieje Polski i całego świata ale ludzie mają wolną wolę w swoich wyborach. I jest tak, załóżmy że Bóg jest świadomy tego że Polska zginie i zostanie zmieciona z powierzchni świata, ale, jest pewien warunek - jeśli będzie mu posłuszna to ten los zmieni się, ponieważ u Boga jest to uwarunkowane w jakimś sensie, właśnie poprzez te wybory.

Cytuj:
WSZECHWIEDZA
Byt rozumny, którego istnienie dawałoby nam nadzieję na sensowność i celowość naszego życia, jak to już zostało powiedziane, musi posiadać ogromną, trudną do określenia wiedzę. Wiedzę, która przerasta wszelkie ludzkie wyobrażenia i możliwości umysłowe. Wiedzę rozumianą w najszerszym możliwym sensie - jako wszystko, co może w sobie zawierać umysł. Z uwagi na jej ogrom, a także po to, aby rozwiązać trudne problemy ontologiczne - z jakiego tworzywa uczyniony jest wszechświat, oraz w jaki sposób rozważany byt rozumny panuje nad prawami fizyki kwantowej - posuwamy się o krok dalej i stawiamy fundamentalną dla nas hipotezę, że ten byt rozumny posiada wiedzę absolutną, tzn. że dysponuje wszechwiedzą, którą będziemy oznaczać literą W. Wszechwiedzę W definiujemy jako wiedzę, od której większej wiedzy nie da się pomyśleć.

W świetle tej definicji wszechwiedzy, twoja wersja zdarzeń jest mało wiarygodna.

Pt lis 27, 2015 22:02
Qwerty2011 napisał(a):
Nie jestem pewien, czy ten krzyczący po chamsku elektorat jest na rękę PiSowi. Mam zresztą wrażenie, że to są już duchy przeszłości.
Nie wiadomo też ile w tym było prowokacji.

PiS 2005 i PiS 2015 to jednak nieco inne partie.

Ja podam KONKRETNE wypowiedzi Prezesa:

"Nie możemy w tym momencie myśleć o żadnym rewanżu, żadnym odwecie, musimy myśleć tylko o jednym - jak Polskę dobrze zmienić, to nasza podstawowa motywacja" (12.09.15)

"...odłożyć wszelkiego rodzaju odczucia, które prowadzą ku odwetowi i ku zemście (...) - Te emocje mogą być w wypadku niektórych osób uzasadnione, zostały ciężko skrzywdzone, ale musimy o tym zapomnieć, tak, będziemy egzekwować prawo, będziemy dążyć do prawdy, ale o odwecie i zemście nie może być mowy" (22.10.15)

ALUS- znajdź choćby jedną wypowiedź władz partii, która potwierdzałaby Twoje tezy.

Został właśnie opublikowany List Do Patriotów przez środowisko bliskie Telewizji Republika i tygodnikowi "Do Rzeczy".

Jeśli wolno zacytuję całość, bo jest znamienny:

Cytuj:
18 listopada we Wrocławiu, podczas antyimigracyjnej manifestacji, na oczach zgromadzonego tłum spalona została kukła przedstawiająca Żyda. Palenie wizerunku człowieka musi być rozumiane jako symboliczny akt agresji wobec bliźniego, przez co jest radykalnym zerwaniem zarówno z konstytucyjna zasadą ochrony godności człowieka, jak i chrześcijańskim etosem naszego narodu.

Palenie kukły ludzkiej przebranej za Żyda, musi się kojarzyć z rasistowskimi zbrodniami niemieckimi dokonanymi na Żydach na okupowanym terytorium Polski w okresie II wojny światowej.

Nie mamy najmniejszych wątpliwości, że zachowania antysemickie trzeba całkowicie wyrugować z polskiego życia społecznego. Jak uczył św. Jan Paweł II „Antysemityzm, jak również wszelkie inne formy rasizmu, są ‘grzechem Przeciwko Bogu i ludzkości’ i jako takie muszą być odrzucone i potępione”.

Antysemityzm i rasizm są sprzeniewierzeniem się nauczaniu Kościoła, który współtworzy oblicze moralne narodu polskiego od blisko 1050 lat, zaprzeczeniem tradycjom polskiej tolerancji oraz tradycji ruchu solidarnościowego.

Ten, kto pali kukły albo niszczy mury antysemickimi napisami, nie może być uważany za patriotę.

Warszawa, 25 listopada 2015

Dr hab. Dariusz Gawin, Muzeum Powstania Warszawskiego, Instytut Filozofii i Socjologii PAN
Dr Dariusz Karłowicz, Teologia Polityczna
Dr Jacek Kloczkowski, Ośrodek Myśli Politycznej
Robert Kostro, Muzeum Historii Polski
Dr Paweł Kowal, Instytut Studiów Politycznych PAN
Prof. dr hab. Miłowit Kuniński, Ośrodek Myśli Politycznej
Dr Paweł Milcarek, Christianitas
Dr hab. Filip Musiał, Akademia Ignatianum w Krakowie
Prof. dr hab. Andrzej Nowak, IH Uniwersytetu Jagiellońskiego, IH PAN
Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski, Instytut Studiów Politycznych PAN
Dr hab. Arkady Rzegocki, profesor UJ
Piotr Semka, publicysta „Do Rzeczy”
Dr hab. Zbigniew Stawrowski, Instytut Myśli Józefa Tischnera
Tomasz Terlikowski, publicysta, Telewizja Republika
Prof. dr hab. Tadeusz Wolsza, Instytut Historii PAN Warszawa
Piotr Zaremba, publicysta, redaktor „W Sieci”
Prof. dr hab. Jan Żaryn, Senator RP
Andrzej Horubała, publicysta, redaktor „Do Rzeczy”

Tłumaczenie zawieruchy wokół TK brzmi - Oni zaczęli niegodziwie, to my naprawimy - problem, że także niegodziwie.
A powoływanie do składu rządu, czy do objęcia ważnych instytucji ludzi z prawomocnymi wyrokami sądowym m.in. za korupcję (ARR), to dobitny dowód PiS jaki był w 2005, taki jest w 2015.

Cytuj:
Było już o tym w tym wątku.

Przekopiuję jednak, jeśli trzeba:

Cytuj:
Św. Faustyna (Dz. 1732):

Z Objawienia Matki Bożej w Licheniu (1850):
"Ku zdumieniu wszystkich narodów świata z Polski wyjdzie nadzieja udręczonej ludzkości.
Wtedy poruszą się wszystkie serca radością, jakiej nie było przez tysiąc lat. Jeśli naród polski się poprawi, będzie pocieszony, ocalony i wywyższony."

Siostra Łucja (Fatima) pod koniec życia wspominała o czasach katakumb, prześladowania i próbie wiary Polaków (wg. rektora Fatimy, ks. Luciano Guerra)."Naród polski przejdzie drogę odrodzenia. Po raz pierwszy odczyta i zrealizuje prawdziwe cele ludzkości. Od niego zależeć będzie przyszłość Europy (...). W Polsce rozpocznie się odrodzenie świata przez ustrój, który wytworzy nowe prawa."

Wszystkie są odczytywane jako odniesienie do świętego Jana Pawła II.
Przy czym św Łucja była do końca swego życia z bardzo bliskim kontakcie z papieżem i jak wynika z jej zapisków, objawiająca się jej Matka Boska, zapowiedziała, że oboje umrą w odstępie kilkunastu dni: 13 luty św Łucja - 5 kwiecień papież.

Niemiecka stygmatyczka Teresa Neumann:
"Wy, Polacy macie do nas, Niemców, żal, bośmy was skrzywdzili. Macie rację. Ale przez to wyście już wszystko odpokutowali. Na nas, Niemców, przyjdzie jeszcze pokuta.Wy możecie czuć się spokojni (...). Za wami wstawia się Czarna Madonna, która będzie chodzić po ziemiach polskich. Wam się już nic złego nie stanie."

(1948) "Światłych i mądrych Polsce nie odmówię. W języku polskim będą głoszone najmądrzejsze prawa i najsprawiedliwsze ustawy, zaś Warszawa stanie się stolicą Stanów Zjednoczonych Europy. Polska, która pierwsza karę poniosła, choć wina jej nie była największa, prędzej niż inni się podniosła. W czym zawiniła, przez to musiała doznać kary. Ale już bliski jest koniec jej pokuty. Wytrwa przy Kościele swoim i doczeka wyzwolenia. Nieprzyjaciołom swoim krzywdy pamiętać nie będzie, dobrem za zło zapłaci.
Będzie mieć chwałę między narodami i skrzydła szeroko otwarte, rozszerzy też granice swoje. Weźmie narody wierne Kościołowi w nagrodę wierności swojej."

Są też inne (np.siostry Wandy Malczewskiej)

http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=836877#p836877[/quote]
Kościół nie wypowiedział sie oficjalnie w kwestii objawienia T. Neuman.
Mam w domu książkę o T. Neuman wydana w latach 80-tych. Owszem jest wypowiedź o wywyższeniu Polski - też w komentarzu odnosząca sie do św JPII - nie ma zaś potężnych elaboratów zawartych w wydawnictwach po 1990r.......można podejrzewać, że stworzone na użytek propagowanego mesjanizmu Polski.

So lis 28, 2015 9:02

Alus napisał(a):
Tłumaczenie zawieruchy wokół TK brzmi - Oni zaczęli niegodziwie, to my naprawimy - problem, że także niegodziwie.

Tak funkcjonuje demokracja.
Alus napisał(a):
A powoływanie do składu rządu, czy do objęcia ważnych instytucji ludzi z prawomocnymi wyrokami sądowym m.in. za korupcję (ARR), to dobitny dowód PiS jaki był w 2005, taki jest w 2015.

Kto konkretnie?

So lis 28, 2015 12:52
Cytuj:
Tak funkcjonuje demokracja.

Zgadza się, zawsze powtarzam, że generalnie politycy się nie różnią, kierują jedynie do wyborców hasła, które odpowiadają ich zapotrzebowaniom.
A ludzie upatrują w nich rzetelności, wyższych standardów moralności .
Alus napisał(a):

Cytuj:
Kto konkretnie?

Przepraszam - znalazłam informację na portalu, iż ten pan jest w trakcie procesów karnych sądowych.
Inne podało, że z wyrokiem.
Różne media często mijają się z rzeczywistością.

So lis 28, 2015 15:40

Alus napisał(a):
A ludzie upatrują w nich rzetelności, wyższych standardów moralności .

Żeby upatrywać w politykach takich cech, trzeba by wierzyć w to co oni mówią, a jakoś mi sie nie wydaje żeby wszyscy ludzie im wierzyli.
Alus napisał(a):
Przepraszam - znalazłam informację na portalu, iż ten pan jest w trakcie procesów karnych sądowych.
Inne podało, że z wyrokiem.
Różne media często mijają się z rzeczywistością.

Niechcący siejesz antypisoską propagande :-D

So lis 28, 2015 16:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 434 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 29  Następna strona