Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: O istnieniu i o Bogu
A nie jest Ci smutno że po śmierci niczego nie będzie?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sty 15, 2014 22:10 |
|
|
|
 |
Acro
|
Nie wiem. Serio. Ani smutno, ani nie. Dlaczego pytasz?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr sty 15, 2014 22:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): W myśleniu i zastanawianiu się nad życiem chodzi o to, aby poczuć się lepszym od innych? To cała filozofia jest do bani! Nie uciekaj. Napisałeś, że się nad tym zastanawiałeś i dlatego masz przewagę nad miliardami wierzącymi. Im większy stopień niepewności danych(w tym przypadku ustalenie, czy te miliardy się zastanawiały nad swoją wiarą i czy jakość przemyśleń Acro jest wyższa czy nie), tym większe prawdopodobieństwo, że się mylisz. A jednak beztrosko założyłeś, że masz tą przewagę. Jakie masz ku temu podstawy? Acro napisał(a): Zakładasz, ze ludzie, którzy nawet nie znają podstaw swojej wiary, zastanawiali się nad nią? Widocznie przyjmują inne podstawy niż ich w dzieciństwie uczono. Czy istnieje możliwość, że to efekt zastanawiania się? Jakie są warunki modyfikacji swojej wiary? Acro napisał(a): To znaczy nad czym, skoro mało o swojej wierze wiedzą? Tak samo jak ateiści. O swojej byłej wierze wiedzą często niewiele. Często się zdarza, że wiedzę o eks-religii czerpią ze źródeł szerzących czarną propagandę(copy-paste). Bywa, że w swoim fanatyzmie, nie przyjmują do wiadomości, że ich źródło zawiera wiele danych niezgodnych z prawdą. Dlaczego Acro tego nie dostrzega? Acro napisał(a): Zresztą, na niemal całym świecie póki co stanem wyjściowym jest wiara - wdrukowana nam w dzieciństwie. Później ten stan wyjściowy jest mocno modyfikowany, skoro już podstawy są inne. Czy to nie jest dowód na to, że wdrukowanie ma kiepską skuteczność? Acro napisał(a): Porzucenie jej wymaga aktywności (przemyśleń, pewnej odwagi pójścia pod prąd), bierność sprzyja przy pozostaniu przy wierze.
Bierność sprzyja lenistwu, stagnacji. Możesz się wychowywać w cudownej atmosferze, w zadbanym, przytulnym domu, ale jeżeli w pewnym momencie nie zaczniesz dbać o relacje z drugim człowiekiem, o dom, który odziedziczyłeś, stracisz i relację z człowiekiem i dom. Tak, bierność może sprzyjać utracie wiary, poznawanie własnej wiary wymaga aktywności. Znowu wartościujesz w taki sposób, aby uzasadnić "lepszość" swojego wyboru, to iluzja. Acro napisał(a): Nie było żadnej szczególnej sytuacji. Jasne, że pewne sprzyjają (np. otarcie się o śmierć), ale nie wydaje mi się, żeby ateiści przechodzili ich więcej niż wierzący.
Nie ma również przesłanek, aby twierdzić, że ateiści przechodzili ich mniej niż wierzący. Jeżeli są, proszę o wskazanie racjonalnych podstaw. Acro napisał(a): Nie. Powtórzę, bo zaczynasz się rozkręcać w konfabulowaniu porzuciłem wiarę w wyniku zwykłych, spokojnych, kilkuletnich rozmyślań, a nie na skutek szczególnej sytuacji czy zderzenia się z jakimś niezwykłym problemem. Nie wydaje mi się, abym był z tym wyjątkiem wśród ateistów.
Od kiedy to pytanie jest konfabulacją A co Cię skłoniło do refleksji nad wiarą?
Ostatnio edytowano Śr sty 15, 2014 22:20 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr sty 15, 2014 22:14 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Nie wiem. Serio. Ani smutno, ani nie. Dlaczego pytasz? To nigdy nie zastanawiałeś się co będzie potem?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sty 15, 2014 22:19 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Andy72 napisał(a): A nie jest Ci smutno że po śmierci niczego nie będzie? A nie jest Ci smutno, że świadomie nie doświadczyłeś niczego przed osiągnięciem wieku kilku miesięcy??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
Ostatnio edytowano Śr sty 15, 2014 22:25 przez Jajko, łącznie edytowano 1 raz
|
|
|
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Nie wiem. Serio. Ani smutno, ani nie. Dlaczego pytasz? To nigdy nie zastanawiałeś się co będzie potem? Będzie dokładnie to samo, co przed urodzeniem. Czemu?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
|
 |
Andy72
|
Czy to nie wydaje się najmniej prawdopodobne? Mniej od reinkarnacji,piekła,nieba i innych? Teraz jesteś a potem niczego nie będzie? Dlaczego? Jakie masz przesłanki za tym?
|
Śr sty 15, 2014 22:24 |
|
 |
Acro
|
Val napisał(a): Nie uciekaj. Napisałeś, że się nad tym zastanawiałeś i dlatego masz przewagę nad miliardami wierzącymi Zgadza się. Napisałem też, dlaczego przepuszczam, że ateiści więcej (w ogóle) się nad tym zastanawiali. Cytuj: Cytuj: Acro napisał(a): Zakładasz, ze ludzie, którzy nawet nie znają podstaw swojej wiary, zastanawiali się nad nią?
Widocznie przyjmują inne podstawy niż ich w dzieciństwie uczono. Czy istnieje możliwość, że to efekt zastanawiania się? Jakie są warunki modyfikacji swojej wiary? Wytłumacz mi, jak Twoja odpowiedź ma się do tego, co ja napisałem. Cytuj: Tak samo jak ateiści. O swojej byłej wierze wiedzą często niewiele. Często się zdarza, że wiedzę o eks-religii czerpią ze źródeł szerzących czarną propagandę(copy-paste). Bywa, że w swoim fanatyzmie, nie przyjmują do wiadomości, że ich źródło zawiera wiele danych niezgodnych z prawdą. Dlaczego Acro tego nie dostrzega? Acro tego nie dostrzega, bo fakty mówią co innego: http://www.pewforum.org/2010/09/28/u-s- ... ge-survey/Cytuj: Później ten stan wyjściowy jest mocno modyfikowany, skoro już podstawy są inne. Czy to nie jest dowód na to, że wdrukowanie ma kiepską skuteczność? Jakie podstawy? Znów niejasno piszesz. Skuteczność, naturalnie, nie jest stuprocentowa, ale wdrukowywanie dzieciom pewnych treści zawsze w jakimś tam stopniu waży na ich późniejszym zachowaniu. Cytuj: Nie ma również przesłanek, aby twierdzić, że ateiści przechodzili ich mniej niż wierzący. Jeżeli są, proszę o wskazanie racjonalnych podstaw. Niby czemu miałbym coś takiego udowadniać? Cytuj: Od kiedy to pytanie jest konfabulacją Aha. Czy bierzesz narkotyki? Wiesz, ze są bardzo szkodliwe. Powinnaś zdawać sobie sprawę, ze upośledzają pracę mózgu. Twoje dzieci też urodzą się z tego powodu upośledzone. Jesteś mistrzynią subtelnego przemycania złośliwości, ale, jak widzisz, możesz mnie zainspirować i też będę na przykład "tylko pytał". Cytuj: A co Cię skłoniło do refleksji nad wiarą? Zaczęło się od wielogodzinnych, intensywnych, nocnych dyskusji z pewnym kumplem na tematy ogólnospołeczne - dotyczące gospodarki, kary śmierci, aborcji, ekologii itp. Te rozmowy zainspirowały mnie do zastanowienia się nad swoimi, wówczas bardzo ogólnymi, poglądami.
|
Śr sty 15, 2014 22:40 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Czy to nie wydaje się najmniej prawdopodobne? Mniej od reinkarnacji,piekła,nieba i innych? Teraz jesteś a potem niczego nie będzie? Dlaczego? Jakie masz przesłanki za tym? Mam wiadomości z pierwszej ręki - przed urodzeniem też nie było mnie.  A logicznie sprawa wygląda inaczej - najpierw udowadnia się stawiane tezy. A Ty każesz mi obalać coś, co nie zostało nijak udowodnione.
|
Śr sty 15, 2014 22:42 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Zaczęło się od wielogodzinnych, intensywnych, nocnych dyskusji z pewnym kumplem na tematy ogólnospołeczne - dotyczące gospodarki, kary śmierci, aborcji, ekologii itp. Te rozmowy zainspirowały mnie do zastanowienia się nad swoimi, wówczas bardzo ogólnymi, poglądami. Nocne Polaków rozmowy. Czyli przekonał Cie kumpel lewicujący(?) ateista?
|
Śr sty 15, 2014 22:49 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Mam wiadomości z pierwszej ręki - przed urodzeniem też nie było mnie.  A logicznie sprawa wygląda inaczej - najpierw udowadnia się stawiane tezy. A Ty każesz mi obalać coś, co nie zostało nijak udowodnione. Ale to dziwniejsze że Cię nie będzie. Skoro dziwniejsze, to wymaga dowodu.
|
Śr sty 15, 2014 22:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to jedziemy dalej. Andy72 napisał(a): Wszystkie badania wskazują na autentyczność, nawet takie że na oczach stwierdzono rzymskie monety... Chcę zobaczyć publikacje z tych badań. W swoim czasie na przykład np. trąbiono o badaniu, które wykazało, że wizerunek z Całunu jest trójwymiarowy (więc nie mógł być stworzony przez malarza). Wynikiem tego badania było zdjęcie przetworzone funkcją relief, którą ma wbudowany każdy edytor plików graficznych i którym można utrójwymiarowić dowolny płaski rysunek. Zdaje się, że na tym "wyniku" "badań" nawet łaty były trójwymiarowe. Andy72 napisał(a): ...a tylko jednorazowe badania węglem nie potwierdza. Zauważmy że w dziury płótna w średniowieczu wplatano nowy materiał. Dokładnie. Teraz leci pytanie za sto punktów: dlaczego pozwolono pobrać tylko kilka próbek do tylko jednego badania, i to OIDP z jednego tylko miejsca?
|
Śr sty 15, 2014 22:57 |
|
 |
Andy72
|
Utrójwymiarowano wizerunek. Może następne badanie węglem coś da?
|
Śr sty 15, 2014 22:59 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Zaczęło się od wielogodzinnych, intensywnych, nocnych dyskusji z pewnym kumplem na tematy ogólnospołeczne - dotyczące gospodarki, kary śmierci, aborcji, ekologii itp. Te rozmowy zainspirowały mnie do zastanowienia się nad swoimi, wówczas bardzo ogólnymi, poglądami. Nocne Polaków rozmowy. Czyli przekonał Cie kumpel lewicujący(?) ateista? Pudło. Chrześcijański liberał. Miłośnik wówczas właśnie zmarłego Mirosława Dzielskiego. Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Mam wiadomości z pierwszej ręki - przed urodzeniem też nie było mnie.  A logicznie sprawa wygląda inaczej - najpierw udowadnia się stawiane tezy. A Ty każesz mi obalać coś, co nie zostało nijak udowodnione. Ale to dziwniejsze że Cię nie będzie. Skoro dziwniejsze, to wymaga dowodu. Dlaczego to dziwniejsze? Przeciwnie - zgodne z obserwacjami. Jest szklanka - stłukę ją - nie ma szklanki. Jest pies - zdycha - nie ma psa. A ty domagasz się wyjątki: jest człowiek - umiera - jest człowiek. Sprzeczne z obserwacjami, nieanalogiczne to tysiący innych istot i przedmiotów.
|
Śr sty 15, 2014 23:07 |
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Utrójwymiarowano wizerunek. Może następne badanie węglem coś da? Ciekawe, że tyle lat, i właściciele Całunu nie powtórzą badań - tym razem z poprawnie wybranych miejsc (skoro tamte były rzekomo żle wybrane). Jesliby w to wierzyli, NATYCHMIAST daliby właściwe próbki. A tu cisza...
|
Śr sty 15, 2014 23:09 |
|
|
|