Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 9:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

No teraz to już zaczynasz przypisywać pewnym osobom aspiracje, których nigdy nie mieli
Budda nie jest Bogiem i nigdy się za niego nie uważał.
ok, miałem co innego na mysli, chodziło mi o to że są rózne religie i skąd mam wiedzieć czy prawdą jest to co głosił Jezus, Mahomet czy Budda?
Cytuj:
Islam nie powołuje się na objawienie otrzymane od Boga, tylko conajwyżej od anioła...
jakie to ma znaczenie?

Pt maja 20, 2005 12:11

ok, miałem co innego na mysli, chodziło mi o to że są rózne religie i skąd mam wiedzieć czy prawdą jest to co głosił Jezus, Mahomet czy Budda?

No na podstawie logiki właśnie.
Kto może objawić pewniejszą prawdę o Bogu a tym samym prawdziwszą religię: jakiś człowiek czy sam Bóg ?

Pt maja 20, 2005 12:52

jakiś człowiek czy sam Bóg ?

problem jest tym, że nie możesz wiedzieć że Jezus był bogiem i czy Bóg w ogóle istnieje. NIKT tego nie wie. Wszystko co mówisz opierasz na założeniu że Bóg istnieje a jezus jest jego synem, podczas gdy tego tak naprawdę nie wiesz. ja nic nie twierdzę z pewnością - nie podoba mi sie zdanie Kościoła, nie wiem czy ma ona rację , nie wiem czy rację mam ja. Ciagłe twierdzenie że ma się rację bo to w co się wierzy jest prawdą niczego nie dowodzi i nie wnosi do dyskusji.

mogę powiedziec: hobbici istnieją (bo tak było we Władcy peirścieni) i potem się upierać: jak to nie istnieją skoro istnieją? przeciez czytałem w książce, muszą istnieć bo to nie ma sensu zeby nie istnieli, skoro istnieją i ja to wiem to jest to z pewnością jedyna obiektywan prawda bo ja w to wierzę , więc tak jest i koniec.

Niesttey tak często wygląda katolicka ragumentacja, ktora nikogo do niczego nie przekona. Daltego twierdzenie ze:
mój Kościól jako jedyeny głosi obiektywną prawdę jest pozbawione sensu i jako takie niczego nie dowodzi.

howgh! - jak mawiał Winnetou :)

Pt maja 20, 2005 13:26

Niesttey tak często wygląda katolicka ragumentacja, ktora nikogo do niczego nie przekona.

To nie tylko katolików dotyczy Panie Enson. To dotyczy wszystkich grup religijnych, dla których relatywizm jest "jednym z największych zagrożeń" - cytując obecnego papieża.

Pt maja 20, 2005 13:33

problem jest tym, że nie możesz wiedzieć że Jezus był bogiem i czy Bóg w ogóle istnieje. NIKT tego nie wie. Wszystko co mówisz opierasz na założeniu że Bóg istnieje

Jesteś mistrzem w mieszaniu kilku kwestii na raz,

Przypomnę ci że postawiłeś pytanie, skąd masz wiedzieć która z tych religii jest prawdziwa

To pytanie ma sens wtedy i tylko wtedy jeżeli Bóg istnieje.
Jeżeli założysz że nie istnieje to nie będziesz pytał o to która religia jest prawdziwa.

To co robisz w tym momencie to zaprzeczanie własnemu założeniu które przyjąłeś stawiając pierwsze pytanie.

Pt maja 20, 2005 14:07

to nawet jeżeli udowodnić się tego nie da... to można się do tego dowodu przybliżyć i to w stopniu nieporównywalnie większym niż w przypadku innych religii.

Wybór wygląda więc tak:

1. człowiek (Mahomet, Budda czy inny) po jednej którzy na pewno byli tylko ludźmi bo nawet sami to o sobie mówili.

2. i Jezus który twierdził że jest Bogiem i istnieją poważne przesłanki za tym, że mówił prawdę.

Dowodu nie masz po żadnej stronie.
Siłę argumentów przedstawiłam powyżej
Decyzja należy do ciebie.

Wiara zawsze będzie decyzją do podjęcia a nigdy pewnością i wiedzą

Pt maja 20, 2005 14:12

moze sie myle ale od kiedy w jezykach oryginalu byly duze i male litery

moze nie rozumiesz znaczenia slowa BOG .
jesli nie rozumiesz chetnie pomoge
Bogiem moze byc nawet brzuch jak mowil Pawel

Dokładnie, to Ty nie rozumiesz kontekstu, z tego coś napisał, wynikało by że Jezus=brzuch, skoro On miałby być tylko bogiem. A zwrot znaczeniowy św Pawła, dotyczący "bogów" zawsze ma zabarwienie pejoratywne, i oznacza pokusy "tego świata". Jezus nie może być stawiany w takim kontekście - bo to jest najzupełniej bez sensu.

Agniulka jasno Ci to starała się pokazać. ale Ty wolisz zamiast muślenia powtarzać za Strażnicami - to co Starsi w Brooklinie wymyślili.

Pt maja 20, 2005 15:50

moze sie myle ale od kiedy w jezykach oryginalu byly duze i male litery

A to ciekawostka dropsa... Filolog klasyczny by padł ze śmiechu na info, że w grece nie ma wielkich i małych liter - dla twojej informacji oryginalnym językiem Nowego Testamentu jest greka a nie amerykański :D
Cytuj:
moze nie rozumiesz znaczenia slowa BOG .
jesli nie rozumiesz chetnie pomoge
Bogiem moze byc nawet brzuch jak mowil Pawel

:hahaha:
Oczywiście możesz sobie stworzyć własny język adamczański w którym nadajesz słowom znaczenia jak ci się podobają :D
Niemniej jednak Biblia definiuje słowo "Bóg" jednoznacznie.
Jest to byt odwieczny, posiadający najwyższy intelekt, wszechmogący, osobowy, będący czystą Miłością
Jeżeli twój brzuch spełnia te warunki to nic tylko pogratulować :D
Wszelkie inne byty, nie będące Absolutem, a przez głupich ludzi stawiane na miejscu Boga prawdziwego Biblia nazywa zamiennie wprost - "demonami", albo ironicznie "bogami" (małą literą), bądź "bożkami"

Pt maja 20, 2005 16:43

2. Przez chrzest nieotrzymuje sie zadnego daru

A to który numer Strażnicy ci objawił?
Bo Słowo Boże na pewno nie :)

Pt maja 20, 2005 16:58

Z wrazenia bym zapomniala jeszcze o cos zapytac Adama :
Niedawno był tu inny z waszych i udowadniał nam ze Jezus nie jest zadnym Bogiem, tylko jakąś odmianą anioła.
Jeden z was musial chyba niedokładnie przeczytał którys numer Straznicy. Niestety nie wiem, ktory z was bo nie czytuje tejze.
A moze on nalezal do tych 144 tys wtajemniczenszych?

Pt maja 20, 2005 17:33

Cytuj:
Cytuj:

No bo to jest właśnie kwestia zaufania. Zaufania osobie wiarygodnej jaką jest Jezus.

Pt maja 20, 2005 17:44

a gdzie takie wyjasnienie slowa Bóg znajde?

Czytając ze zrozumieniem całą Biblię

Pt maja 20, 2005 22:05

Rozumiem że poniższe info podważyło podstawy twojego światpoglądu, niemniej nadal czekam na wyjaśnienie tego faktu:

Niedawno był tu inny z waszych i udowadniał nam ze Jezus nie jest zadnym Bogiem, tylko jakąś odmianą anioła.
Jeden z was musial chyba niedokładnie przeczytał którys numer Straznicy. Niestety nie wiem, ktory z was bo nie czytuje tejze.
A moze on nalezal do tych 144 tys wtajemniczenszych?

Pt maja 20, 2005 22:13

Może warto znależź harmonię tego w co się wierzy z tym co nie do pogodzenia.
Medal ma dwie strony... słońce świeci, dzieci biegają na trawie.... przykładów pozytywnych w bród.
Nie znam Boga, nie widziałem go nigdy... lecz mogę spekulować... ze jeśli jest to świat też rodził w bólu.... Może nie było to takie hop siup dmuchnięcie.

Pt maja 20, 2005 23:36

Z tematu zostal wydzielony watek poboczny: "Co to znaczy byc dzieckiem Bozym?"
viewtopic.php?t=3814

Temat odblokowany

Prosze, by dyskusja nie przeradzala sie w "przepychanke" slowna i uszczypliwe uwagi dyskutantow wzgledem siebie.
pedziwiatr

So maja 21, 2005 6:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona