Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 18:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
M-m czyz NT nie jest opisem faktow historycznych, cytatow wypowiedzi Jezusa? Jakie mozliwosci rozumienia posiadali mu wspolczesni rybacy, niech bedzie "wyksztalceni" celnicy? Twoim zdaniem, mamy mniejsze?
W innym poscie napisales; "Do odczytania Pisma trzeba byc przygotowanym". Z jakiego wzgledu, na jakich podstawach to twierdzenie? Czytamy "Antygone", wypowiedzi ludzi tamtych czasow, opisy podboju Cezara, nikt nie musi dywagowac czym byl Rubikon. Raptem tu, Pismo Swiete i trzeba miec specjalne wlasciwosci.
Cytuj:
Niektorzy uwazaja dzisiejsza deklaracje Sejmu za prawde bo ma poparcie ilus tam poslow.

G..wno nie hydraulicy mozna powiedziec! :D

Pt lut 06, 2015 20:06

WITAJCIE!
Ludzie, którzy czytacie to co ja pisze. Mówię ja osobiście, że Jezus jest Panem, to On przyszedł na świat, aby za mnie oddać życie. On tak bardzo kocha, że z miłości do mnie, ale także do ciebie dokonał tak wielkiego dzieła. Bóg kocha miłością bezwarunkowo. On oddał za mnie życie, kiedy mnie jeszcze na świecie nie było. On znał już moje cierpienia, znał całkowicie moje życie. Stwarzając świat wiedział o mnie wszystko, miał już dla mnie plan. NIECH ŻYJE CHRYSTUS KRÓL NASZ PAN STWORZYCIEL.
POZDRAWIAM

Pt lut 06, 2015 20:29

Cytuj:
On znał już moje cierpienia,

Pozwole sobie w to watpic. :D

Pt lut 06, 2015 20:42

robaczek2 napisał(a):
Wydaje mi sie, ze kazdy z nas przyjmuje jakies prawdy a odrzuca inne. Mozesz te prawde jak i kazda inna kontestowac.

Dobrze, że napisałeś "wydaje mi się".

Każdą prawdę należy przyjąć, a kontestowanie prawdy jest oznaką bezmyślności.
Wg słownika PWN prawdą jest:

"1. «zgodna z rzeczywistością treść słów, interpretacja faktów, przedstawienie czegoś zgodne z realiami»
2. «to, co rzeczywiście jest, istnieje lub było»
3. «zasada dowiedziona naukowo lub wynikająca z doświadczenia, uważana powszechnie za niepodważalną»"

robaczek2 napisał(a):
Ja uwazam to zdanie za prawdziwe.

"Bo tak!"
To, że Ty tak uważasz, nie sprawia tak jest.

robaczek2 napisał(a):
Niektorzy uwazaja dzisiejsza deklaracje Sejmu za prawde bo ma poparcie ilus tam poslow.

Przynajmniej starają się swoje zdanie jakoś uzasadnić - "(...)bo ma poparcie(...)"

"Trzeba podważać wszystko, co się da podważyć, gdyż tylko w ten sposób można wykryć to, co podważyć się nie da." ~Tadeusz Kotarbiński

Pt lut 06, 2015 20:44

@medieval_man - zademonstruje Twoje myślenie na przykładzie Koranu.

Cytuj:
Bóg okazał nam dobroć i ustrzegł nas od cierpienia palącego wiatru. My przecież wzywaliśmy Go przedtem. Zaprawdę, On jest Dobry; Litościwy![Koran 52:27-28]

Allah jest dobry i litościwy, jest tak napisane w Koranie!!!

Cytuj:
Zapłatą dla tych, którzy zwalczają Boga, i Jego Posłańca, i starają się szerzyć zepsucie na ziemi, (mowa tu o wyznawcach każdej innej religii) będzie tylko to, iż będą oni zabici lub ukrzyżowani albo też obetnie im się rękę i nogę naprzemianległe, albo też zostaną wypędzeni z kraju [Koran, sura 5, wers 33]

Tu na pewno chodzi o coś innego.. To trzeba inaczej zinterpretować, patrząc oczywiście na gatunek literacki, kontekst historyczny i wyciągnąć nauki moralne. A w ogóle to wyjęty z kontekstu fragment..

Pt lut 06, 2015 22:07
Moderator

Spróbuj dokonać analizy odpowiednich fragmentów ze ST.
Nie czuję się na siłach, żeby przeanalizować Ci Koran, ale widzę tu dwa różne rodzaje literackie.

Pt lut 06, 2015 22:11
Zobacz profil WWW

Szkoda, że nie urodziłeś się ok. X wieku p.n.e. Wtedy mógłbyś się zapytać jakiejś skazanej na śmierć Żydówki jak interpretuje Pięcioksiąg.

Pierwotne ludy semickie, które stworzyły Stary Testament, nie interpretowały go w sposób, jaki sugeruje dzisiaj Kościół. Historia stworzenia świata nie była dla nich alegorią, ale wytłumaczeniem "jak to się wszystko stało", chęć roztrzaskania o skałę niemowląt babilońskich, zawarta w psalmie 137 nie była metaforą, ale złorzeczeniem okupantowi, prawo żydowskie, pochodzące rzekomo od Boga, egzekwowane było co do joty i także nie stanowiło przedmiotu analiz literackich.

Ostatnio edytowano Pt lut 06, 2015 22:45 przez thiquee, łącznie edytowano 1 raz

Pt lut 06, 2015 22:41

Homer, tez brał wszystko dosłownie, prawda? Starożytni nie wiedzieli co to metafora, tak? Skąd taka teza? To całkowicie ahistoryczne i przeczy całej naukowej egzegezie i wszystkim informacjom o rodzajach literackich stosowanych w starożytności. Jedną z nich był miedzy innymi mit.

Ostatnio edytowano Pt lut 06, 2015 22:50 przez Eubulides, łącznie edytowano 1 raz

Pt lut 06, 2015 22:43

Tak, Stary Testament był dla Żydów metaforą.. i równie metaforycznie mordowali się wzajemnie za najmniejsze przewinienia.

Pt lut 06, 2015 22:48

Są miejsca interpretowane dosłownie, a są takie, które rabini od zawsze interpretowali symbolicznie. Mówmy o konkretach.

Pt lut 06, 2015 22:52

Cytuj:
...które rabini od zawsze interpretowali symbolicznie.

Dodajmy - przypuszczalnie. Swoja droga to i NT jest "przypuszczalny". Cala masa ewangielii, w roznych jezykach, odpisywanych jedna od drugiej, a co ciekawe troszeczke sie rozniacych. Gdzie te wlasciwe? Slad zaginal.

Pt lut 06, 2015 23:23

Skąd przypuszczenie, że dziś nie mamy tych właściwych? Tekst Biblijny, to najlepiej zachowany tekst starożytny jaki posiadamy. Manuskryptów z Arystotelesa, albo Platona mamy kilkanaście i to sięgających max średniowiecza. Rękopisów z tekstem biblijnym jest tysiące. TYSIĄCE. Te zaś sięgają nawet do II w. naszej ery, jeśli chodzi o NT. Źródła piśmienne ST są oczywiście jeszcze starsze.

Ostatnio edytowano Pt lut 06, 2015 23:30 przez Eubulides, łącznie edytowano 1 raz

Pt lut 06, 2015 23:26

Z pewnością autor historii stworzenia świata odwoływał się do teorii ewolucji w subtelny sposób. Co zatem wg Ciebie stanowiło już wówczas metaforę?

Księga kapłańska zakazuje wiele rzeczy, m.in.: spożywania krwi (jakiejkolwiek) i współżycia seksualnego dwóch mężczyzn. Pomimo tego, że napisał ją ten sam autor/autorzy, stanowi jeden gatunek literacki, a okoliczności historyczne jej powstawania były jednakowe, jedna z tych rzeczy została uznana za "przenośnie" i dziś żaden Chrześcijanin nie odmawia sobie kaszanki z przyczyn religijnych, natomiast homoseksualizm nadal uważany jest za grzech i nikt nie dopatruje się w tym żadnych metafor.

Na tym przykładzie chciałem pokazać, że określenie fragmentu Biblii symbolicznym jest bardzo umowne.

Pt lut 06, 2015 23:27

Bóg, który lepi człowieka z gliny, rozdziela światło od ciemności itd. to oczywiście opis symboliczny. Każdy zauważy, że pierwsze rozdziały księgi rodzaju mówią o "rozdzielaniu". Zło i dobro, niebo i ziemia, światłość i ciemność, wody górne i dolne, gwiazdy i księżyc rządzące nocą i słońce rządzące dniem, zwierzęta i człowiek nad nimi panujący. To pokazuje, że cała różnorodność jaka w świecie jest spotykana została mądrze urządzona przez Stwórcę. Tymczasem jak sięgniemy, do ksiąg mówiących o obyczajach, prawie i zasadach kultu, to zmienia się i przedmiot i styl literacki.

Pt lut 06, 2015 23:38

Co do Pisma Św. w całości - jest ono zlepkiem apokryfów i legend funkcjonujących już dużo wcześniej w innych kulturach z całego obszaru, gdzie powstawały pierwotne cywilizacje.
Jest jednym wielkim "ctrl + C, ctrl + V".

- 16 półbogów (w klasyfikacji mitologicznej Jezus też jest półbogiem) umarło na krzyżu przed Jezusem,
- imię Boga - klasyczne JHWH czyli „Ego sum qui sum" (jestem, który jestem) ma swoich kilka, wcześniejszych odpowiedników, np.: egipska wersja „Nuk Pu Nuk" - „Jestem który jestem",
- matki co najmniej 8 "mesjaszy" nosiło odpowiednik imienia "Maria",
- uzdrowienie córki Jaira jest kopią jednego z mitów o Krisznie
- historia przemiany wody w wino jest starsza od Jezusa, a pierwszym takim barmanem okazał się perski Mitra na weselu u księcia (nie pamiętam imienia).
- siódmy dzień, wolny od pracy - "zapożyczony" od Babilończyków, tak jak prawo Żydowskie, pisane na podstawie kodeksu Hammurabiego.

Pt lut 06, 2015 23:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona