Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość

Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
ErgoProxy - stawia pomnik swojemu nieuctwu.
Z kolei dla Robka wszystko, czego nie rozumie jest "bez sensu"
Helenka napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
Po prostu w tym miejscu katechizm nic na ten temat nie pisze - nie jest więc to miejsce ani argumentem za, ani przeciw.
Takie proste rzeczy mam Ci tłumaczyć?

Nie ma ani w tym, ani w zadnym innym miejscu. Czy mam Ci takie proste rzeczy tłumaczyć?
Powiedzmy (choć to nie do końca prawda) że by nie było.
I co z tego?
Argumentum ex silentio? :)

Pn cze 20, 2016 18:09
Zobacz profil WWW
Argumentum ex silentio?

Powiedz to ks. prof. Antoniemu Siemianowskiemu (profesorowi nie tylko akademickiemu, ale z tytułem z mianowania).

Pn cze 20, 2016 19:42

Robek napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
.ST Księga Izajasza (66,24) robak ich nie zginie i nie zagaśnie ich ogień
Co to ma być?
Odonśny fragment z Ksiegi Izajasza brzmi w całosci:
(24) A gdy wyjdą, ujrzą trupy ludzi, którzy się zbuntowali przeciwko Mnie: bo robak ich nie zginie, i nie zagaśnie ich ogień, i będą oni odrazą dla wszelkiej istoty żyjącej.
I to jest niby o piekle?

To jest poezja :mrgreen:

Cos dziwnie podobna do poezji współczesnej, równie nędznego gatunku;-)

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn cze 20, 2016 19:55

Mrs_Hadley napisał(a):
Racjonalność oznacza, że nasze przekonania i preferencje są wewnętrznie spójne. Człowiek racjonalny może wierzyć w duchy, o ile jego pozostałe przekonania nie będą sprzeczne z wiarą w istnienie duchów.

Aha, a zewnetrznie niekoniecznie? Mozemy mieć nawet racjonalnego Józefa K. czy innego podobnego.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn cze 20, 2016 20:08

Helenka napisał(a):
Argumentum ex silentio?

Powiedz to ks. prof. Antoniemu Siemianowskiemu (profesorowi nie tylko akademickiemu, ale z tytułem z mianowania).
A czemu miałbym mu to powiedzieć?

Pn cze 20, 2016 22:15
Zobacz profil WWW

Helenka napisał(a):
Nie do końca, a tylko w sensie wyroku, bo po Sądzie Ostatecznym nie będzie już czyśćca, a tylko niebo i piekło (z czyśćca wszyscy przejdą do nieba).

Skoro tak to na sądzie ostatecznym, nie bedzie już żadnego sądu, więc po co to sie tak nazywa.
To powinni nazwać koniec czyśćca, czy tam ostatecznie oczyszczenie :D

Askadtowiesz napisał(a):
Cos dziwnie podobna do poezji współczesnej, równie nędznego gatunku;-)

Zawsze mnie dziwiło, po co tak cudować?
Bóg nie mógł w swojej autorskiej Biblii, jasno i konkretnie powiedzieć co trzeba zrobić żeby zostać zbawionym, stworzyć taką instrukcje obsługi, w jaki sposób dostać sie do Nieba.
Ale oczywiście nie!
Trzeba było stworzyć utwór poetycko literacki, pomieszać wszystko ze wszystkim, bo przecież inaczej sie nie dało.

Pn cze 20, 2016 22:33
Moderator

Mrs_Hadley napisał(a):
Racjonalność oznacza...

Dziękuję, choć termin ten był mi znany już wcześniej :)

Cytuj:
...że nasze przekonania i preferencje są wewnętrznie spójne.

No nie do końca, bo ujęłaś to w liczbie mnogiej, więc nie jest całkiem jasno określone, czy chodziło o wszystkie przekonania danej osoby, czy konkretne lub w pewnych zakresach.

Cytuj:
Co oznacza filtr? To nasze przekonania, jeśli jestem ateistką (...) ateiści będą w moim odczuciu sympatyczniejsi, mądrzejsi, atrakcyjniejsi itd. od teistów

Znam ludzi, którzy powtarzają, że Polacy to beznadziejny naród. Oczywiście z jakimiś wyjątkami.

Ja bym raczej podał przykład, że gdy się kogoś lubi, czy też, szerzej, darzy kogoś pozytywnymi uczuciami, wtedy postrzega się go lepiej. Rzecz jasna to tylko statystyka - konkretne osoby nie muszą wpasowywać w takie schematy (ten z lubieniem zdecydowanie bardziej niż ten z przynależnością).

Cytuj:
chętniej będę sięgać po literaturę z interesującego mnie zakresu, zatem będę się utwierdzać w moich poglądach, bowiem uznałam je za prawdę. Na tym buduję swoje postrzeganie rzeczywistości.

Warto tylko pamiętać, że "chętniej" lub "częściej" nie oznacza "zawsze", ponieważ tutaj bardzo łatwo o błąd efektu potwierdzenia.

Cytuj:
Wiele decyzji, które podejmujemy, opiera się na niepewnych danych, które pasują do naszej wizji rzeczywistości. Zwykle takie przekonania wyrażamy stwierdzeniami typu "myślę, że...", "wydaje się, że...", "zapewne....".

Akurat w tej kwestii jest raczej dokładnie na odwrót, co można zauważyć choćby na forum. Zwykle ludzie wyrażają swoje zdanie w formie pewników i rzadko używają określeń typu "wydaje mi się" lub "moim zdaniem". Zatem gdy już tak robią, zwykle jest to działanie świadome i oznacza, że albo chcą podkreślić, iż przedstawiają swoją subiektywną opinię, albo, jeśli nie, to przynajmniej starają się w ten sposób złagodzić ton wypowiedzi.

Sama w tym miejscu wypowiedziałaś się w formie pewnej, co jest przykładem przeciwnym dla wyrażonej przez Ciebie tezy.

Dalej wspominałaś też o badaniach psychologicznych dotyczących działań na rynkach finansowych, które wykazały, że ludzie przeceniają swoje zdolności analityczne w tej dziedzinie. Czyli zdecydowanie zbyt mało im się "wydaje".

Na pewno może być to też wyraz niepewności własnych poglądów ale tacy ludzie zwykle nie dyskutują na forach ani nie inwestują na rynkach.

Cytuj:
np. jeden z użytkowników forum doradzał koleżance w oparciu o dane dotyczące osób, które zna.

A może ten użytkownik wie, kiedy jego osobiste doświadczenia pozwalają wysnuć na tyle prawdopodobne wnioski, że warto o nich wspomnieć?

I nic też nie stoi na przeszkodzie, aby poszukać odpowiednich badań w celu rzetelnego przedstawienia wyników, które się znajdzie.

Cytuj:
Psycholodzy (...) dokonali swoistej rewolucji w postrzeganiu racjonalności myślenia człowieka.

Osobiście nie oceniam tego jako rewolucji. Idea robienia badań na ten temat wynika raczej z prostej konstatacji, że ludzie popełniają błędy poznawcze i chęci zgłębienia sprawy.

Pierwszy raz czytałem wyniki badań o błędach poznawczych tak dawno temu, że już nie pamiętam kiedy. Ale pamiętam, że nigdy nie wydawały mi się ciekawe, bo były zbyt oczywiste.

Cytuj:
ludzie liczyć może i potrafią, ale gubią się w umowach prawnych, gdzie trzeba przeczytać szczegółowo cały tekst, wszystkie klauzule, gdzie trzeba zorientować się jak wygląda rynek w którym chcą uczestniczyć (...)

Nie jest zaskoczeniem, że im bardziej złożone i nieprzewidywalne zagadnienie tym łatwiej o błąd.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn cze 20, 2016 23:07
A czemu miałbym mu to powiedzieć?

Czyli filozofia jest Ci obca? Przeczytaj "Śmierć i perspektywa nadziei" ks. prof. A. Siemianowskiego.
I jeszcze Jan Paweł II:
Cytuj:
Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu.[...]Jest to sytuacja, w jakiej nieodwołalnie znajduje się człowiek, który odrzucił miłosierdzie Ojca nawet w ostatniej chwili swego życia.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 71999.html

Pn cze 20, 2016 23:57
Podoba mi sie slowo niemieckie na sad: "Gericht". Sadzenie to "richten". Oznacza to takze: "prostowac", " ustawiac" "doprowadzac do porzadku". I sadzac z opowiesci osob po smierci klinicznej sad po smierci to wlasnie takie pokazanie prawdy. Postawienie w prawdzie. Czlowiek widzi siebie jaki byl naprawde i poznaje Boga bez zadnych oslon. I to zderzenie prawdy z Prawda moze byc dla niektorych nie do zniesienia. Jesli cale zycie byli niemilosoerni to jak maja przyjac Milosierdzie ze swiadomoscia swojego niemilosierdzia? Jesli nie potrafili kochac i przebaczac ani przyjmowac czyjejs milosci i wierzyc w przebaczenie dla swoich bledow, jak maja nagle uwierzyc, ze Bog kocha ich wiecej? Ze jesli ich serce ich oskarza, to Bog jest wiekszy od ich serca?

Sad Ostateczny to bedzie cala Prawda o wszystkim i wszystkich. Wielkie swieto dla zbawionych, kiedy poznaja calosc i wielkosc Bozej Milosci i Jego dzialania. I wielka tragedia dla potepionych, ktorzy tej sprawiedliwosci bedacej Miloscia nie przyjma. Bo bedzie zupelnie im obca.

Wt cze 21, 2016 2:06

Wedlug Biblii sami ludzie ktorzy trafia do piekla sobie je stworza, ich umysl myslenie stan, oraz natura moze byc jako pieklo postrzegana, moze trafia na sobie podobnych i tak stworza sobie ze swoich mozliwosci cos po swojemu ze swoimi.

Oczywiscie kazdy sobie na nie zasluzyl

Wt cze 21, 2016 2:23
W piekle kazdy jest sam. Inaczej nie byloby to pieklo

Wt cze 21, 2016 6:14
@ErgoProxy,
viewtopic.php?p=908805#p908805

Wt cze 21, 2016 9:32
Moderator

Kael napisał(a):
I sadzac z opowiesci osob po smierci klinicznej sad po smierci to wlasnie takie pokazanie prawdy.

Przede wszystkim należy pamiętać, że tzw. śmierć kliniczna to nie jest żadna śmierć. To tylko czasowe ustanie funkcji mózgu. W dodatku nie wszystkich funkcji - stąd możliwość halucynacji.

Gdyby to była autentyczna śmierć, to wybudzenie się ze śmierci klinicznej nazywałoby się zmartwychwstaniem.

A podobieństwo tych halucynacji do współczesnych wizji czyśćca może być wynikiem przypadkowego skojarzenia z posiadaną wiedzą, tak jak to bywa w snach. Albo zwykłym zmyślaniem (aby lepiej sprzedać książkę).

Kiedyś byłem nieprzytomny przez jeden dzień w szpitalu, po czym wybudzałem się powoli i pamiętam takie przebłyski świadomości, w których sny mieszały się z rzeczywistością. A jeszcze później dowiedziałem się od znajomej pielęgniarki, że pacjentom w szpitalach podają leki, które utrzymują ich w stanie nieprzytomności lub półprzytomności i sprawiają, że nie zapamiętują prawie nic z tego, co się dzieje. To podobno ma zapobiegać problem psychicznym (typu stanów lękowych), które dawniej powstawały u ludzi podczas pobytów w szpitalu. I to może być źródło większej częstotliwości takich doświadczeń w porównaniu do dawnych czasów.

Helenka napisał(a):
I jeszcze Jan Paweł II:
Cytuj:
Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu.[...]Jest to sytuacja, w jakiej nieodwołalnie znajduje się człowiek, który odrzucił miłosierdzie Ojca nawet w ostatniej chwili swego życia.

Hm... wychodzi na to, że się z papieżem nie zgadzam albo posłużył się on uproszczeniem, które nie jest tu w pełni widoczne.

Za życia człowiek ma ograniczone poznanie, więc może popełniać błędy. A z tego wynikałoby, że do piekła można trafić przez pomyłkę - co, z kolei, oczywiście nie może być prawdą.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt cze 21, 2016 12:29
=
Soul33 napisał(a):
Za życia człowiek ma ograniczone poznanie, więc może popełniać błędy. A z tego wynikałoby, że do piekła można trafić przez pomyłkę - co, z kolei, oczywiście nie może być prawdą.

Sam chyba w to nie wierzysz. Ograniczone poznanie nie uniemożliwia odróżnienia dobra od zła. Nieświadomy wybór zła występuje tylko u ludzi chorych umysłowo. Zdrowy człowiek ma zdolność odróżniania dobra od zła.
Żeby ktoś nie czepiał się: upraszczam tylko do uczynków mając na względzie zbawienie wszystkich, także niewierzących w Boga, o czym naucza Kościół.

Wt cze 21, 2016 12:43

Helenka napisał(a):
Żeby ktoś nie czepiał się: upraszczam tylko do uczynków mając na względzie zbawienie wszystkich, także niewierzących w Boga, o czym naucza Kościół.

Biblia naucza jednak czego innego: że zbawiony zostanie ten, kto uwierzy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt cze 21, 2016 14:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 45  Następna strona