Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 4:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość

Nie ja tylko nauka . Jedna dotyczy zwierząt zoologia, druga dotyczy człowieka antropologia

Mieszając człowieka ze zwierzęciem mieszasz dwie różne nauki antropologię z zoologią , a koło z kwadratem . Antropologia -koło, zoologia-kwadrat.

Seweryn :
Zoologia: wszystkie zwierzęta (konie, krowy, również małpy) oprócz człowieka
Antropologia:tylko jeden gatunek zwierząt : ludzie
Wyprzedzając kolejne pytanie, zoologia zajmuje się małpami wąskonosymi, ALE z wyłączeniem człowieka.
Czy teraz rozumiesz? Człowiek jest zwierzęciem, tyle że ze względu na swoją wyjątkowość zajmuje się nim osobny dział nauki.

Śr sie 27, 2008 20:21

Seweryn napisał(a):
Nie ja tylko nauka . Jedna dotyczy zwierząt zoologia, druga dotyczy człowieka antropologia

Nie wiem czy zdajesz siobie sprawę,że z kolei ptaków dotyczy ornitologia, gadów herpetologia, ryb ichtiologia, owadów etymologia i tam dalej ... wychodzi na to, że zoologia w ogóle nie ma się czym zajmować, prawda?

Antropologia nie należy do zoologi jest odrębną nauką posiadającą szereg dziedzin , tak jak zoologia jest odrębną nauką posiadającą jak zauważyłeś też szereg dziedzin.

Śr sie 27, 2008 20:25

[Seweryn :
Zoologia: wszystkie zwierzęta (konie, krowy, również małpy) oprócz człowieka
Antropologia:tylko jeden gatunek zwierząt : ludzie

2)Wyprzedzając kolejne pytanie, zoologia zajmuje się małpami wąskonosymi, ALE z wyłączeniem człowieka.
Czy teraz rozumiesz? Człowiek jest zwierzęciem, tyle że ze względu na swoją wyjątkowość zajmuje się nim osobny dział nauki.

1)Znowu błąd antropologia nie zajmuje się badaniem zwierząt ,zajmuje się tym zoologia. :)

2)Więc teraz juz chyba wiesz ,że człowiek nie jest małpą wąskonosą a jednynie należy do nadrodziny małp.

Śr sie 27, 2008 20:34
zbanowany na stałe

Ale budowę ciała ludzkiego, ludzkich (czyli zwierzęcych) komórek i wszystkich tych spraw zajmują się odpowiednie subdyscypliny zoologii.

Antropologia ze swymi licznymi poddziałami zajmuje się innymi aspektami funkcjonowania człowieka. Tak samo z kolei np. psychologia zwierząt nie jest subdyscypliną zoologii , tylko raczej psychologii.

Śr sie 27, 2008 20:35

Ale budowę ciała ludzkiego, ludzkich (czyli zwierzęcych) komórek i wszystkich tych spraw zajmują się odpowiednie subdyscypliny zoologii.

Antropologia ze swymi licznymi poddziałami zajmuje się innymi aspektami funkcjonowania człowieka. Tak samo z kolei np. psychologia zwierząt nie jest subdyscypliną zoologii , tylko raczej psychologii.

Zoologia zajmuje się badaniem ciał zwierząt, a nie ludzi .Badaniem ciał ludzi zajmuje się medycyna , lub jedna z dziedzin antropologii.

Cytuj:

Antropologia fizyczna - ten dział antropologii, który zajmuje sie zmiennością cech anatomicznych i fizjologicznych człowieka w czasie i przestrzeni. Antropologia fizyczna rozpatruje zatem stanowisko człowieka w świecie istot żywych, zwłaszcza wśród ssaków. Naukami pomocniczymi tego działu antropologii są: anatomia opisowa i porównawcza, fizjologia, genetyka, ekologia, psychologia i psychiatria, patologia i inne. Przy ich pomocy antropologia bada budowę ciała ludzkiego, jego kształty, proporcje, powstanie, rozwój, rozród i wymieranie, a takze normalne i anormalne funkcjonowanie ciała ludzkiego, narządów, mięśni, zmysłów, mózgu, w różnych fazach i wieku, u obu płci.

Śr sie 27, 2008 20:46

2)Więc teraz juz chyba wiesz ,że człowiek nie jest małpą wąskonosą a jednynie należy do nadrodziny małp.

To jest kolejne zdanie które zasili poczet twoich myśli mądrych inaczej tuż obok słynnego już stwierdzenia o możliwości przekroczenia przez ciało prędkości światła.
Należenie do zbioru = bycie elementem zbioru

Śr sie 27, 2008 20:59

To jest kolejne zdanie które zasili poczet twoich myśli mądrych inaczej tuż obok słynnego już stwierdzenia o możliwości przekroczenia przez ciało prędkości światła.

Dotyczy to tego zdania

movsd napisał(a):

2)Wyprzedzając kolejne pytanie, zoologia zajmuje się małpami wąskonosymi, ALE z wyłączeniem człowieka.

Zwierzętami zajmuję się zoologia
Antropologia bada człowieka i jest odrębną nauką tak samo jak zoologia jest odrębną nauką.

Śr sie 27, 2008 21:11

movsd napisał(a):

Dotyczy to tego zdania

movsd napisał(a):

Zwierzętami zajmuję się zoologia
Antropologia bada człowieka i jest odrębną nauką tak samo jak zoologia jest odrębną nauką.

Sewerynie, uwierz mi, że przkazuję ci oficjalną wykładnie nauki. To jest prawda - jeśli tego nie akceptujesz, powiedz: Nie zgadzam się z nauką. Nie ty pierwszy i nie ostatni.

Natomiast ta oficjalna wykładnia jest taka: Człowiek jest zwierzęciem, należy do królestwa zwierząt co jest tym samym co bycie zwierzęciem.

Podkreślenie tego czerwono w żółte ciapki ani tego nie obali ani nawet nie podważy.

Śr sie 27, 2008 21:15

Sewerynie, uwierz mi, że przkazuję ci oficjalną wykładnie nauki. To jest prawda - jeśli tego nie akceptujesz, powiedz: Nie zgadzam się z nauką. Nie ty pierwszy i nie ostatni.

Natomiast ta oficjalna wykładnia jest taka: Człowiek jest zwierzęciem, należy do królestwa zwierząt co jest tym samym co bycie zwierzęciem.
Podkreślenie tego czerwono w żółte ciapki ani tego nie obali ani nawet nie podważy.

Mam ci wierzyć po tym jak piszesz takie rzeczy?

Koło jest kwadratem , należy do zbioru figur, co jest tym samym co bycie kwadratem .

Śr sie 27, 2008 21:29

Mam ci wierzyć po tym jak piszesz takie rzeczy?

Koło jest kwadratem , należy do zbioru figur, co jest tym samym co bycie kwadratem .

Dobra , jeszcze raz.

Jest zbiór figur. Wchodzą do niego koła i kwadraty. Każdy kwadrat jest figurą. Każde koło jest figurą. Ale żaden kwadrat nie jest kołem. Żadne koło nie jest kwadratem.
Jeśli jeszcze raz stwierdzisz że z tej analogii wynika że koło jest kwadratem to radzę wrócić do tego miejsca żeby się przekonać żę wcale tego nie powiedziałem.

DALEJ:
Wyróżnia się królestwa:
* Prokariotów (Monera)
* Protistów
* Grzybów
* Roślin
* Zwierząt
I teraz uwaga nie ma innych krolestw w biologii. Tak więc nie ma królestwa Humani ani nic w tym stylu. Człowiek, jak każde żywe stworzenie musi do jakiegoś należeć.

Do tego królestwa zwierząt należą wielokomórkowe, najczęściej tkankowe (tkanki zwierzęce), heterotroficzne, o ograniczonym wzroście, w większości zdolne do aktywnego poruszania się organizmy żywe. Człowiek pasuje do tej definicji co jest równoważne z tym że należy do krolestwa zwierząt.

I teraz wrócimy do analogii z figurami.
Człowiek niech będzie kołem. Inne przykładowe zwierzę, powiedzmy pies niech będzie kwadratem.
Pies należy do królestwa zwierząt. Człowiek należy do królestwa zwierząt. Człowiek nie jest psem. Pies nie jest człowiekiem.
Człowiek i pies są zwierzętami. Człowiek nie jest psem. Pies nie jest człowiekiem.

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz. Jeśli nie, to ja się podejmuję dalszej dyskusji.

Śr sie 27, 2008 21:45

1) Człowiek niech będzie kołem. Inne przykładowe zwierzę, powiedzmy pies niech będzie kwadratem.
Pies należy do królestwa zwierząt. Człowiek należy do królestwa zwierząt. Człowiek nie jest psem. Pies nie jest człowiekiem.
Człowiek i pies są zwierzętami. Człowiek nie jest psem. Pies nie jest człowiekiem.

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz. Jeśli nie, to ja się podejmuję dalszej dyskusji.

Prosty błąd powinieneś go zauważyć

piszesz pies należy do królestwa zwierząt
czyli analogicznie kwadrat należy do figur

Do tego momentu się zgadza jednak potem piszesz , że człowiek i pies są zwierzętami .Wyciągasz ten wniosek bo oboje należą do zbioru o nazwie "królestwo zwierząt"

I tu jest błąd bo analogiczne zdanie będzie brzmiało: kwadrat i koło są figurą .One nie są figurą , lecz są różnymi figurami .

Człowiek wchodzi do królestwa zwierząt jako odzielna istota ,człowiek (koło) a nie zwierzę( kwadrat) . Wchodzą do niego również wszystkie zwierzęta razem i odzielnie (kwadrat) . Więc są to dwie różne grupy .

Śr sie 27, 2008 22:13

Człowiek wchodzi do królestwa zwierząt jako odzielna istota ,człowiek (koło) a nie zwierzę( kwadrat) . Wchodzą do niego również wszystkie zwierzęta razem i odzielnie (kwadrat) . Więc są to dwie różne grupy .

Seweryn: zwierzę to nie jest kwadrat w tej analogii.
Kwadratem może być pies, kot, zyrafa, ALE NIE OGÓLNIE ZWIERZE. Starałem się byś ją zrozumiał pisalem prostym językiem. A ty zachowujesz się jakbyś nie potrafił czytać.
To czy się ze mną zgadzasz czy nie to jest jedna sprawa, ale proszę cię czytaj uważnie

JESZCZE RAZ.
Seweryn: zwierzę to nie jest kwadrat w tej analogii.
Kwadratem może być pies, kot, zyrafa, ALE NIE OGÓLNIE ZWIERZE.
Seweryn napisał(a):
I tu jest błąd bo analogiczne zdanie będzie brzmiało: kwadrat i koło są figurą .One nie są figurą , lecz są różnymi figurami .

Tak są różnymi figurami. Są różne bo koło to nie kwadrat i kwadrat to nie koło. Ale i kwadrat i koło są figurami.

Śr sie 27, 2008 22:25

Wiem, że w błąd może wprowadzić nazwa królestwa jednak wynika ona z przytłaczającej przewagi liczebnej zwierząt nad ludźmi, a człowiek niewątpliwie posiada podobne cechy do zwierząt, jednak uznano że zwierzęciem nie jest , być może za fenomen rozumu.

Dobranoc.

Śr sie 27, 2008 22:30

człowiek (...) jednak uznano że zwierzęciem nie jest

Gdzie uznano? Zapraszam do lektury biologii Villego, jest to dość opasła lektura, ale przystępnie wyjaśnia wszelkie meandry ewolucji.

Nazwa królestwo zwierząt nie jest przypadkowa (nie jest jest przypadkowe w nauce jakby chcieli niektórzy laicy) i człowiek do tego królestwa należy.

A to czy Seweryn to uznaje czy nie, nie robi mi (ani tym bardziej nauce) żadnej różnicy.

Śr sie 27, 2008 22:37

Zapisać można nawet 1000 stron, ale czy to coś da? Kilka minut i streściłem poprzednie 17 stron.

Obrazek

Może niech teraz Seweryn narysuje swoją wersję?
Kto jest za? :)

Śr sie 27, 2008 22:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Następna strona