Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
 Wojujący ateizm 
Autor Wiadomość

Witold nie czytaj więcej Dawkinsa bo widać że Ci szkodzi :)

Dawkinsa czytam, ale o czym innym ;-)

Cytuj:
a po za tym jak podajesz przykłady z jego zafajdanych książek to mógłbyś je wziąć w cudzysłów i podać autora a tak stwarzasz pewną iluzję :) własnego autorstwa tych super przemyśleń. Nawet o Adolfie to samo :) .

Zafajdane to co są co najwyżej twoje tezy (z cyklu "hitler ateista")

Kiedyś pisałem że Hitler był absytynetem i lubił psy ale "wąsacz i wegetarianin" jest prościej. Zresztą nie komplikuj. Nie wpływa to na to że argument który stosujesz (najwięksi zbrodniarze bla bla bla) jest po prostu prymitywny.

N maja 03, 2009 21:09

Jeśli Hitler był ateistą to Giertych tez jest ateistą.

Ale nawet jeśli oni są ateistami co z nich za ateiści kiedy udają pobożnych katolików??? To zdrajcy ateizmu! Dla mnie tacy zdrajcy są gorsi niż fanatycy. Bo fanatyk jest chory, a taki Giertych czy Hitler podle wykorzystuje tą chorobę fanatyków. Pogłębia chorobę fanatyków zamiast ich leczyć a wszystko to dla pieniędzy i władzy. :mad:

N maja 03, 2009 21:27

rzeczy nieprawdopodobne nadal są niemożliwe

Tzn. co ? Co to jest " rzecz nieprawdopodobna " ? Nie ma rzeczy nieprawdopodobnych. Są tylko mniej lub bardziej prawdopodobne. Jak ostatnio przeczytałem - fizycy nie mówią już np. że uniesienie się tego monitora jest absolutnie niemożliwe. Fizycy mówią, że prawdopodobieństwo iż monitor sam się uniesie do góry wynosi mniej więcej raz na sto milionów lat. Dużo bo dużo, ale co to jest wobec wieczności ?

Cytuj:
Ładne, ładne, nawet nie wiedziałem, że Sade się zajmował takimi tematami.

Nie wiedziałeś, bo ateiści nie interesują się własnym światopoglądem. De Sade, między urozmaiconymi opisami przeróżnych orgii, uprawiał własną filozofię ateizmu ( a raczej wiele różnych filozofii, przykład powyższy to jedna z wielu udzielonych przez markiza odpowiedzi na pytanie o sens ), z których każda wręcz poraża swoją spójnością i wewnętrzną logiką. Ateiści o tym nie wiedzą, i jego twórczości nie znają, i bardzo dobrze dla nich, bo dzięki temu mogą pozostawać ateistami.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 04, 2009 10:54

Nie wiedziałeś, bo ateiści nie interesują się własnym światopoglądem.

Poglądy Sade'a nie są światopoglądem ateistów, tylko światopoglądem Sade'a.

Cytuj:
Ateiści o tym nie wiedzą, i jego twórczości nie znają, i bardzo dobrze dla nich, bo dzięki temu mogą pozostawać ateistami.

A po co mają znać...? Ateizm to nie jest zdogmatyzowana religia która potrzebuje własnej Biblii określającej filozofię życia ateistów. Katolicy mają swój katechizm, mają Biblię, ateiści niczego takiego nie potrzebują, bo nie stanowimy żadnej wspólnoty. A jeśli miała by istnieć jakaś "biblia ateizmu" to byłoby to raczej coś na kształt "Boga urojonego" niż dzieł "Sade'a" - chodzi o to że coś takiego musiałoby się skupiać na samej kwestii religii i istnienia Boga, na żadną dodatkową filozofię po prostu nie ma tu miejsca.

Pn maja 04, 2009 11:02

Jeśli ateiści zabijali ludzi to i katolikom wolno to robić. Przecie nie wyglądają przez to gorzej, biorąc pod uwagę ich katolicką skłonność do obrony życia od poczęcia do naturalnej śmierci na stosie. To nic że Bóg zabrania zabijania ludzi. Ateista to nie człowiek.

Pn maja 04, 2009 12:36

Każdy ma taka "biblię" na jaką zasłużył i jaką jest w stanie zrozumieć (przynajmniej tak uważa) np Witold uwielbia dzieła Dawnkinsa i to jest dla niego świętość :) no ale czytać a powielać szaleństwo to dwie różne sprawy. Dlatego porównuje noszenie wąsów do światopoglądu i twierdzi że to to samo , nie widząc tutaj pomyłki :) , no ale to jego świętość - na szczęście humanistów , racjonalistów i jak by się nazywali.

"Odrzucając Boga, odrzucasz nadzieję. Nadzieję na to, że nie utracisz tego, co zdobędziesz. Nadzieję na to, że gdy przyjdzie dokonać wyboru, dokonasz dobrze, podejmiesz właściwą decyzję i że nie będziesz wówczas bezbronny. " — Andrzej Sapkowski

Pn maja 04, 2009 14:13

Każdy ma taka "biblię" na jaką zasłużył i jaką jest w stanie zrozumieć (przynajmniej tak uważa) np Witold uwielbia dzieła Dawnkinsa i to jest dla niego świętość :)

Ja tam jakoś żadnej Biblii nie mam. I nie wielbię Dawkinsa.

Cytuj:
Dlatego porównuje noszenie wąsów do światopoglądu i twierdzi że to to samo , nie widząc tutaj pomyłki :) , no ale to jego świętość - na szczęście humanistów , racjonalistów i jak by się nazywali.

Zatem jego światopoglądem był wegetarianizm, abstynecja alkolholowa i to że lubił owczarki. Wszystkie trzy wykazują kompletny idiotyzm reductio ad hitlerum, które się stosuje w ramach argumentu przeciwko ateizmowi, chociaż Hitler nigdy w życiu nie był ateistą, a nawet gdyby był to nic z tego nie wynika.

Cytuj:
"Odrzucając Boga, odrzucasz nadzieję. Nadzieję na to, że nie utracisz tego, co zdobędziesz. Nadzieję na to, że gdy przyjdzie dokonać wyboru, dokonasz dobrze, podejmiesz właściwą decyzję i że nie będziesz wówczas bezbronny. " — Andrzej Sapkowski

"Nadzieja matką głupich" - mądrość ludowa

Pn maja 04, 2009 14:33

A ja mam nadzieję, że Tusk dokona tych cudów, które obiecał ;)

Pn maja 04, 2009 15:24

Czemu wierzący tworzą takie absurdalne modele przeciętnego ateisty?
Ostatnio jeden ksiądz i znawca ateistów stwierdził że oni nie mają zasad. Jakby żaden ateista nie mógł rozumowo dojść do chociaż kilku zasad zgodnych z katolicyzmem. I nie mylmy tu samych wniosków (zasad) ze sposobem dotarcia do nich.

Pn maja 04, 2009 16:32

Można przekazać wiadomośc od Epikurosa?

Epikuros napisał(a):
Cytuj:
Tzn. co ? Co to jest " rzecz nieprawdopodobna " ? Nie ma rzeczy nieprawdopodobnych. Są tylko mniej lub bardziej prawdopodobne. Jak ostatnio przeczytałem - fizycy nie mówią już np. że uniesienie się tego monitora jest absolutnie niemożliwe. Fizycy mówią, że prawdopodobieństwo iż monitor sam się uniesie do góry wynosi mniej więcej raz na sto milionów lat. Dużo bo dużo, ale co to jest wobec wieczności ?

Rzecz nieprawdopodobna oznacza, że monitorowi nie wyrosną skrzydłą i nie wyfrunie.

Cytuj:
Nie wiedziałeś, bo ateiści nie interesują się własnym światopoglądem.

Nie wiedziałem, bo nie wiem wszystkiego. Tych punktów akurat nie pamiętam, a i znaleźć nigdzie nie mogę. To Twoja interpretacja, czy możesz wskazać konkretne źródło?

Cytuj:
De Sade, między urozmaiconymi opisami przeróżnych orgii, uprawiał własną filozofię ateizmu ( a raczej wiele różnych filozofii, przykład powyższy to jedna z wielu udzielonych przez markiza odpowiedzi na pytanie o sens ), z których każda wręcz poraża swoją spójnością i wewnętrzną logiką.

Jeśli to ma być ironia to proszę o wskazanie takich wypowiedzi. Analiza twórczości Sade'a potwierdza jedynie to, że był niesamowicie wszechstronną i uzdolnioną osobą. Oczywiście miał lepsze i gorsze dzieła jak każdy.

Cytuj:
Ateiści o tym nie wiedzą, i jego twórczości nie znają, i bardzo dobrze dla nich, bo dzięki temu mogą pozostawać ateistami.

Właśnie dzięki niemu zostałem ateistą, lecz Johnny już z góry założył, że nic o nim nie wiem, a sam zostanie moim mentorem w kwestii ateizmu, a do tego, że złamie mnie Markizem, który w rzeczywistości wznosi człowieka-ateistę na wyżyny myśli, wolności i konsekwencji śmierci Boga. W dodatku Markiz swoim życiem pokazał, że jest dobrym człowiekiem. Tylko współczesni nie potrafili zrozumieć jego filozofii, a widzę, że dziś inaczej nie jest i wszystko można przekręcić do góry nogami. Polecam sięgnąć po jakąś poważna monografię

Wt maja 05, 2009 13:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17