Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
 Cud Słońca- prawdziwy czy nie?? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Na pochodzenie z portalu "wiara" też się nie powołuj, bo najwięcej heretyków znalazło się wśród sług Kościoła. Ani to świadczy o tym, że mieli rację, ani o tym, że Kościół jest odpowiedzialny za ich bredzenie.

A masz wiargodne dowody na to, że są to tylko bredzenia?....może podzielisz się tą wiedzą.
Wystarcza mi opinia Kościoła.

So lip 25, 2009 11:10
Marek MRB napisał(a):
O Kochani, po reakcjach widzę że dyskutujecie o Bogu, religii nie mając najmniejszych podstaw.

Powiem więcej, my ("kochani" - jak to fajnie, że wszystkich tak do jednego wora wrzucasz...) nie mamy najmniejszych podstaw, żeby przyjmować takie Twoje gołosłowne oświadczenia.
Rzeczywiście Sylwio, masz rację.
Nie macie podstaw :)
EOT

So lip 25, 2009 11:24

EOT

Dobrze o Tobie świadczy, że poddajesz pozycję nie do uratowania.

So lip 25, 2009 11:27

Kościół uznał objawiena w Fatinie - a więc wraz ze wszystkimi towarzyszacymi mu zjawiskami.
W przypadku fenomenu opisanEGO w podanym linku Kościół nie wyraził Żadnego zdania.
RzEcz wtym, że nie musimy w nie wierzyć, ale nasze odrzucenie, niedowierzanie, nie jest argumentem, ani dowodem na "bajanie" - jak to ująłeś.
Podobnie zachował się tłum przed domem Jaira, wysmiewając Jezusa, gdy powiedział "dziewEczka nie umarała, ale śpi (Mk 5,21-43).

So lip 25, 2009 11:31

Kancermeister napisał(a):

Kościół uznał objawiena w Fatinie - a więc wraz ze wszystkimi towarzyszacymi mu zjawiskami.
W przypadku fenomenu opisanEGO w podanym linku Kościół nie wyraził Żadnego zdania.
RzEcz wtym, że nie musimy w nie wierzyć, ale nasze odrzucenie, niedowierzanie, nie jest argumentem, ani dowodem na "bajanie" - jak to ująłeś.
Podobnie zachował się tłum przed domem Jaira, wysmiewając Jezusa, gdy powiedział "dziewEczka nie umarała, ale śpi (Mk 5,21-43).
Ja pisałem o herezjach... Zastanawiam się, czy w ogóle czytasz czyjeś posty, czy też męka twórcza Cię zupełnie oślepiła?

So lip 25, 2009 11:38
Ja pisałem o herezjach... Zastanawiam się, czy w ogóle czytasz czyjeś posty, czy też męka twórcza Cię zupełnie oślepiła?

Czytam, czytam :)
Odnoszę się do Twoich wypowiedzi o "legendzie" związanej z o. Pio i o "bajdurzeniu" w owym przytoczonym linku.
A ja nie dowodzę, że te zdarzenia są udokumentowane i należy w nie wierzyć.
Pisze tylko, że wyrokowanie na bazie swojej niedowiary jest nieuprawnione.
Mnóstwo ludzi zaczytuje się w książce "Trafiona piorunem" - ja nie dotrwałam aby przeczytać do końca.
Ale nie twierdzę, że to tylko legenda czy bajdurzenie....poprostu nie wiem.
Lepiej przyznac nie wiem, nie dowierzam, niż wyśmiac, lub udowadniac fałszerstwo.

So lip 25, 2009 11:52

Odnoszę się do Twoich wypowiedzi o "legendzie" związanej z o. Pio i o "bajdurzeniu" w owym przytoczonym linku.
A ja nie dowodzę, że te zdarzenia są udokumentowane i należy w nie wierzyć.
Pisze tylko, że wyrokowanie na bazie swojej niedowiary jest nieuprawnione.
Mnóstwo ludzi zaczytuje się w książce "Trafiona piorunem" - ja nie dotrwałam aby przeczytać do końca.
Ale nie twierdzę, że to tylko legenda czy bajdurzenie....poprostu nie wiem.
Lepiej przyznac nie wiem, nie dowierzam, niż wyśmiac, lub udowadniac fałszerstwo.
Kościół, o czym była tu i ówdzie mowa, dzieli objawienia na dwa rodzaje. Objawienie publiczne, czyli Biblię i objawienia prywatne, czyli wszystkie inne. Objawienia publiczne są podane do wierzenia i wiara w nie jest nierozerwalna z przynależnością do Kościoła. Co do objawień prywatnych, to można w nie wierzyć lub nie, a nawet z nimi polemizować, czy też się nabijać... byle nie gorszyć, zgodnie ze słowami św. Pawła: "Badajcie, co jest miłe Panu. I nie miejcie udziału w bezowocnych czynach ciemności, a raczej piętnując, nawracajcie tamtych" [Ef 5,10n].

Drugą sprawą są dogmaty Kościoła, z których część pojawiła się w objawieniach prywatnych, jak np. dogmat o niepokalanym poczęciu. Dyskusja ta nie dotyczy jednak dogmatów.

So lip 25, 2009 14:18
. Co do objawień prywatnych, to można w nie wierzyć lub nie, a nawet z nimi polemizować, czy też się nabijać... byle nie gorszyć, zgodnie ze słowami św. Pawła: "Badajcie, co jest miłe Panu. I nie miejcie udziału w bezowocnych czynach ciemności, a raczej piętnując, nawracajcie tamtych" [Ef 5,10n].

Ale św. Paweł napomina:
- "postępujcie jak dzieci światłości. Owocem bowiem światłości jest wszelka prawość i sprawiedliwość i prawda" (Fp 5, 8n-9).
A prawość zakazuje nabijania się z czyjeś wiary :) ...w przeciwnym razie przechodzi się na stronę ciemności...

So lip 25, 2009 14:56

A prawość zakazuje nabijania się z czyjeś wiary :) ...w przeciwnym razie przechodzi się na stronę ciemności...
Uważam, że każdy chrześcijanin, chcąc się sensownie wypowiadać na tematy swojej wiary, powinien zacząć od studiowania Biblii
    "Zbierzcie się i wyjdźcie, przystąpcie wszyscy, wy ocaleni z narodów! Nie mają rozeznania ci, co obnoszą swe drewno rzeźbione i modły zanoszą do boga nie mogącego ich zbawić."
    [Iz 45,20]

"Synowie zbierają drewno, ojcowie rozpalają ogień, a kobiety ugniatają ciasto, by robić pieczywo ofiarne dla królowej nieba, a nadto wylewają ofiary z płynów dla obcych bogów, by Mnie obrażać. Czy Mnie obrażają - wyrocznia Pana - czy raczej siebie samych, na własną hańbę?"
    [Jr 7,18n]

"Wszyscy razem są głupi i bezrozumni; nauka pochodząca od bałwanów - to drewno."
    [Jr 10,8]
Nabijanie się z czyjejś fałszywej wiary ma w Biblii długą tradycję.

So lip 25, 2009 16:28

powinien zacząć od studiowania Biblii

Jak widzę, dla Ciebie Stary Testament jest czymś równie wartym studiowania w sensie pozytywnym (a nie jako negatywny przykład!), co Nowy. Mimo że to właśnie znawcy Starego Testmanentu w pełnej zgodzie z jego przepisami ukrzyżowali Jezusa.

So lip 25, 2009 17:10

powinien zacząć od studiowania Biblii

Jak widzę, dla Ciebie Stary Testament jest czymś równie wartym studiowania w sensie pozytywnym (a nie jako negatywny przykład!), co Nowy. Mimo że to właśnie znawcy Starego Testmanentu w pełnej zgodzie z jego przepisami ukrzyżowali Jezusa.
Mylisz się.
    "W związku z tym, że dzisiaj już nie istnieje Sanhedryn, który 19 wieków temu skazał Pana Jezusa i wyraził życzenie, by ta niewinna krew spadła na nich i na ich synów, właśnie ci synowie w 1933 r. utworzyli w Jerozolimie oficjalny trybunał, złożony z pięciu znacznych Izraelitów, by na nowo podjąć sprawę tego wyroku. Wyrok wypowiedziany w tej sprawie przez ten trybunał, przy czterech głosach za i jednym przeciw, brzmi:
    <Pierwotna wypowiedź Sanhedrynu powinna być odwołana, gdyż niewinność oskarżonego została udowodniona i dlatego Jego skazanie stało się jedną z największych pomyłek, które zostały popełnione przez ludzi. Odwołanie jej stałoby się przyczyną chluby dla rasy żydowskiej>"
    [Niedziela]
Proces Jezusa był mordem sądowym, wykonanym na zamówienie trzęsących się o swoją kasę saduceuszy oraz faryzeuszy, zazdrosnych o swoją władzę nad ludem.

So lip 25, 2009 19:23

właśnie ci synowie w 1933 r. utworzyli w Jerozolimie oficjalny trybunał

Jaki "oficjalny trybunał"? Nie opowiadaj bajek. W judaizmie rabinicznym żaden taki trybunał w jakikolwiek sposób odpowiadający Sanhedrynowi jest NIEMOŻLIWY.

Po prostu nie ma instancji, która by go "uoficjalniła". A w 1933 to nawet państwa żydowskiego nie było (które tak nawiasem też nie ma żadnego religijnego "umocowania" i którego wielu ortodoksyjnych żydów nie uznaje).

So lip 25, 2009 21:33

właśnie ci synowie w 1933 r. utworzyli w Jerozolimie oficjalny trybunał

Jaki "oficjalny trybunał"? Nie opowiadaj bajek. W judaizmie rabinicznym żaden taki trybunał w jakikolwiek sposób odpowiadający Sanhedrynowi jest NIEMOŻLIWY.

Po prostu nie ma instancji, która by go "uoficjalniła". A w 1933 to nawet państwa żydowskiego nie było (które tak nawiasem też nie ma żadnego religijnego "umocowania" i którego wielu ortodoksyjnych żydów nie uznaje).
To nie ja opowiadam bajki. Zebrało się pięciu uczonych w Piśmie rabinów i dokonało rewizji procesu.
Także Tobie radzę zrewidować swoją wiedzę na ten temat. Wydaje Ci się, że Bóg skonstruował gigantyczną pułapkę, aby w niej ukrzyżować Swojego Syna?!

So lip 25, 2009 22:53

To nie ja opowiadam bajki. Zebrało się pięciu uczonych w Piśmie rabinów i dokonało rewizji procesu.

Jeszcze raz Ci tłumaczę, że to bajka. Żadnych 5 rabinów (ani 50, ani 500 itd.) nie ma żadnych "oficjalnych uprawnień".

A tym bardziej do rewidowania orzeczeń Sanhedrynu.

Oczywiście prywatnie mogą sobie "ustalać", co chcą, przy kieliszku koszernego winka.

I rzecz jasna żadnych nazwisk nie podasz ani dokładniejszych namiarów nadających się do weryfikacji też, bo w bajkach mówi się ogólnie, np. "5 słynnych na cały świat rycerzy próbowało pokonać smoka, ale..."

So lip 25, 2009 23:19
Nabijanie się z czyjejś fałszywej wiary ma w Biblii długą tradycję.

Tyle tylko, że Jezus naucza: - "Słyszeliście, że powiedziano przodkom waszym....a Ja wam powiadam (Mt 5, 17-48).
A On powiada, że mamy miłować biźniego i czynić tak jakbyśmy chcieli, aby nam czyniono (złota zasada).....jesli odpowiada Ci nabijanie się w Twojej wiary :o ....to kpij z innych...

N lip 26, 2009 9:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona