Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Krzyże w szkołach 
Autor Wiadomość
Post Re: Krzyże w szkołach
Cytuj:
Jesli chodzi o mnie to krzyż lub jego brak w miejscach publicznych mi nie przeszkadza, natomiast w sprawach tak kontrowersyjnych należy przeprowadzać referenda, a wymik powinien być wiążący dla kazdego, nawet gdyby komuś to bardzo nie pasowało.

Takie referendum miałoby sens, gdyby dotyczyło zmiany konstytucji w kierunku wprowadzenia religii państwowej, która miałaby dzięki temu uprzywilejowaną pozycję wobec innych wyznań i światopoglądów. Natomiast głosowanie w sprawie nakazu wieszania krzyży w instytucjach państwowych, kiedy obowiązująca konstytucja mówi o rozdziale Kościoła od państwa, byłoby trudnym do pogodzenia paradoksem.

Osobiście jestem przeciwny regulowaniu takich spraw za pomocą prawnych nakazów bądź zakazów. Wolałbym, aby imię zasad, na których chcemy budować nasze państwo (wolność religijna, wolność sumienia) ludzie sami zrozumieli, że nie ma potrzeby łączenia państwa z jakimś określonym światopoglądem czy religią.

Wt sty 12, 2010 18:55

Popieram ostatnia wypowiedź maugera, że nie powinno sie regulować tego typu spraw urzędowo, czy to referendalne, czy sądowo, czy jeszcze ustawowo. Jeżeli w jakiejś szkole, urzędzie, ludzie nie chcą, by krzyż wisiał, może ściągnąć. Jeżeli nie ma nic przeciwko niech wisi.

Puki co mamy konstytucję i możliwość swobodnego wyznawania religii i okazywania jej.

Ciesze sie, ze żyje w jednym z najbardziej tolerancyjnych państw jak Polska.

Wt sty 12, 2010 20:17

Według mnie szkoda, że jest zbyt tolerancyjny. Ludziom, którzy dokonują grabieży na cmentarzach, czy niszczą krzyże, przydałoby się trochę pracy społecznej. Chociaż swoją drogą kilka batów też by się przydało, jak u muzułmanów...

Platon

Wt sty 12, 2010 20:29
zbanowany na stałe

Thoren w tym momencie powstalo nowe przyslowie; "Jablko daleko nie upada od awataru". :D

Śr sty 13, 2010 12:06

Nie oszukujmy się. Żyjemy w ewidentnie wyznaniowym państwie.

So lut 06, 2010 12:44

po czym to wnosisz?

bo że religia jest istotna dla większości społeczeństwa, to wynika z ich deklaracji. jak jest w istocie - większość to "katolicy ale"

dla polityków żadne idee, w tym chrześcijańskie się niewiele liczą. dla nich religia to słupki sondaży.

więc - po czym wnosisz że żyjemy w ewidentnie wyznaniowym państwie?

Pn lut 08, 2010 8:36

ysuk-san napisał(a):
po czym to wnosisz?

bo że religia jest istotna dla większości społeczeństwa, to wynika z ich deklaracji. jak jest w istocie - większość to "katolicy ale"

dla polityków żadne idee, w tym chrześcijańskie się niewiele liczą. dla nich religia to słupki sondaży.

więc - po czym wnosisz że żyjemy w ewidentnie wyznaniowym państwie?

Krzyże w publicznych budynkach, ciągłe mieszanie się biskupów do polityki, przywileje dla kleru... i to się dzieje w świeckim państwie? Mi się wydaje, że nie.

Pn lut 08, 2010 9:11

Krzyże w publicznych budynkach - żyjemy w państwie demokratycznym, jeżeli ludzie nie będą ich chcieli, nie będzie symboli.

mieszanie się biskupów do polityki. a ja powiem: dlaczego jesteś rasistą? dlaczego jesteś nietolerancyjny?
bo śmiem twierdzić, ze nie masz nic przeciw wtrącaniu się lekarzy do polityki? Nauczycieli? profesorów? prawników? Bo oni też nie powinni się wtrącać, prawda?

przywileje dla kleru... a przykład jakiś, czy po prostu nie wiedziałeś co napisać i cie tak naszło?

Tak, to się dzieje w świeckim państwie. W świeckim, czyli w takim, w którym istnieje demokracja, rozdział Kościoła od Państwa. W Laickim, bo chyba o takie ci chodzi, mogło by być inaczej.

Śr lut 17, 2010 9:43

ysuk-san napisał(a):
Krzyże w publicznych budynkach - żyjemy w państwie demokratycznym, jeżeli ludzie nie będą ich chcieli, nie będzie symboli.

mieszanie się biskupów do polityki. a ja powiem: dlaczego jesteś rasistą? dlaczego jesteś nietolerancyjny?
bo śmiem twierdzić, ze nie masz nic przeciw wtrącaniu się lekarzy do polityki? Nauczycieli? profesorów? prawników? Bo oni też nie powinni się wtrącać, prawda?

przywileje dla kleru... a przykład jakiś, czy po prostu nie wiedziałeś co napisać i cie tak naszło?

Tak, to się dzieje w świeckim państwie. W świeckim, czyli w takim, w którym istnieje demokracja, rozdział Kościoła od Państwa. W Laickim, bo chyba o takie ci chodzi, mogło by być inaczej.

Mniemam, iż jesteś katolikiem, więc nie dziwię się tej odpowiedzi. Rasistą nie jestem, tylko antyklerykałem, no chyba że uznać księży za nową, "czarną" rasę. A lekarze, nauczyciele, profesorzy, prawnicy - ci ludzie są potrzebni do prawidłowego funkcjonowania państwa, a zwłaszcza jego obywateli. Księża nie wiem do czego są potrzebni.

Pt lut 19, 2010 10:50

Nie tylko nie są potrzebni , ale ich działania są społecznie szkodliwe .

No i jeszcze można dodać że katolicy ne są wcale większością społeczną , bo traktujących religie powaznie jest najwyżej 30% [ moim zdaniem oczywiście ].
No chyba że mnie uznać za katolika :D .

Pt lut 19, 2010 13:33

zgadzam się z Danbogiem, że katolików jako takich powinno w Polsce być uznanych około 30-40%

Do czego sa potrzebni -
1.(świeckość) do tego od czego umywa rece/nie radzi sobie państwo - pomoc potrzebującym, opieka nad chorymi, prowadzenie szkół, domów dziecka, misji, moralizowanie, głoszenie słów nie koniecznie poprawnych politycznie, dodawanie odwagi, obrona życia (moim zdaniem ostatnio coraz istotniejsza)
2.(pomiędzy) dawanie ludziom nadziei, kręgosłup moralny (wciąć, mimo pewnego osłabienia)
3. (duchowo) udzielanie sakramentów.

moje pytanie
1. powtarzam - specjalne przywileje dla kleru jakieś sie znajda czy to wyssane z palca hasło powtarzane będzie dalej jak papuga?
2. Nie tylko nie są potrzebni , ale ich działania są społecznie szkodliwe - potrafisz to poprzeć jakimiś przykładami czy też pozostajesz danbog tylko papugą?

N lut 21, 2010 13:51

Cytuj:
bo śmiem twierdzić, ze nie masz nic przeciw wtrącaniu się lekarzy do polityki? Nauczycieli? profesorów? prawników? Bo oni też nie powinni się wtrącać, prawda

Pomieszałeś płaszczyzny. Ja miałbym wiele przeciwko wtrącaniu się lekarzy, profesorów, nauczycieli i prawników do poliyki, jeśli obiliby to przez pryzmat swojego zawodu. Miałbym przeciwko gdyby lekarze mawiali : "Leczymy 99% społeczeństwa i jak czegoś sie domagamy to jesteśmy głosem całego narodu". Miałbym przeciwko gdyby nauczyciele i profesorzy mawiali "Wykształciliśmy 100% społeczeństwa więc jak się czegoś domagamy to jesteśmy głosem całego narodu" i miałbym przeciwko gdyby prawnicy prawili podobnie. Tymczasem episkopat gdy się czegoś domaga występuje jako głos narodu i mam bardzo dużo przeciwko temu.

Zresztą jak wiadomo z nawet te 89% katolików to mocno przesadzona liczba, bo wyraża ona jedynie ilość osób ochrzczonych. Też sie w tej liczbie zawieram mimo iż jestem ateistą. Wiele osób porzuciło wiarę, wiele nie chodzi do kościoła, połowa traktuje ją wybiórczo (szczególnie naukę o antykoncepcji i seksie po ślubie).

Przytoczę jeszcze statystyki:

Cytuj:
POLSKA: kat. 95,8%, zob. 82%, dom. 45,8%, com. 16,3%
=========================================
Objaśnienia:
kat. - ogół katolików w diecezji
zob. - zobowiązani do uczestnictwa w mszy św.
dom. - "dominicantes" uczestniczący w mszy św.
com. - "communicantes" przystępujący do komunii św.
*są to oficjalne dane publikowane przez Instytut Statystyki Kościoła Katolickiego. Wszystkich zainteresowanych namawiam do lektury i wyciągania wniosków. Szczegóły pod adresem Instytutu: www. iskk.ecclesia.org.pl

PODSUMOWANIE [dane ogólnopolskie!]:
=========================
1. Do organizacji [KK] zapisanych jest [chrzest] - 95.8% Polaków.
2. Na zebrania [niedzielne msze św.] powinno przychodzić zgodnie z regulaminem - 82%
3. Przychodzi tylko - 45,8% tych co powinni, czyli mniej niż połowa z 82% zobowiązanych .
4. Aktywnie uczestniczy [komunia św.] tylko - 16,3% z ogólnej liczby 82% zobowiązanych.

Jak widzimy tylko niecała połowa polaków uczestniczy w mszach świętych. Reszta to typowy scematyczny obraz, który każdy z nas może zaobserwować: człowiek w kościele jest w życiu kilka razy: na chrzcie, komunii, bierzmowaniu i ślubie+ imprezy te u członków rodziny. Przez resztę czasu sprawy wiary zupełnie go nie obchodzą. Niby katolik, niby zdeklarowany, a nie zna nawet podstawowych dogmatów i ogólnie religia to dla niego coś zupełnie obojętnego.

Zastanówmy się teraz ile % polaków rzeczywiście wierzy i szanuje wszystkie nauki Kościoła. Myślę, że dobrze oddaje to liczba osób przystępujacych do komunii - 16,3%

Rozważania takie skłaniają mnie do wniosku, że katolicy to właściwie mniejszość.

Statystyki znalazłem na forum racjonalista.pl i przytoczę wypowiedź jednego usera, która dobrze oddaje ogół sprawy:

Cytuj:
WNIOSKI KOŃCOWE:
=============
1. KK nie posiada pakietu kontrolnego [50+1%] żeby dyktować warunki i narzucać swoją wolę całemu społeczeństwu!
2. KK uzurpuje sobie prawo do reprezentowania 95,8% społeczeństwa gdyż wg. stanu na 2006r. 50% z tej liczby to tzw. "marwe dusze"!
DOWÓD: 95,8% [ogół zarejestrowanych katolików] - 50% ["martwe dusze"] = 45,8% [uczestnicy niedzielnych mszy św. w tym tylko 16,3% aktywnych].
3. KK ma niewspółmierny wpływ na życie polityczne i społeczne w stosunku do ilości faktycznych członków!
4. KK systematycznie, od lat się wyludnia [oficjalne dane ISKK za ostatnie 25 lat] ale domaga się co raz to nowych przywilejów i wpływu na politykę społeczną państwa. Jego wpływy rosną dokładnie odwrotnie niż liczba jego faktycznych członków!
5. Według oficjalnych danych KK należy uznać, że KK jest w Polsce najliczniejszą organizacją wyznaniową ale jego faktyczni członkowie [bez "martwych dusz"] nie stanowią nawet 50% społeczeństwa. Zatem w skali całego kraju [ogół społeczeństwa] KK, ze swoimi faktycznymi członkami jest MNIEJSZOŚCIĄ !!!
Pozostawiam ku... przemyśleniom!

Cytuj:

Przypomnę Ci: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,248

Mnie osobiście najbardziej drażni, że Państwo funduje księżom około 80% składki emerytalnej. Czemu czarni mają brać wysokie uposażenia za moje pieniądze?

N lut 21, 2010 16:17

Ysuk-san

Cytuj:
1.(świeckość) do tego od czego umywa rece/nie radzi sobie państwo - pomoc potrzebującym, opieka nad chorymi, prowadzenie szkół, domów dziecka, misji, moralizowanie, głoszenie słów nie koniecznie poprawnych politycznie, dodawanie odwagi, obrona życia (moim zdaniem ostatnio coraz istotniejsza)

Państwo nie radzi sobie z pomocą potrzebującym ponieważ rozdaje środki prywatnym biznesmenom żerującym na potrzebujących , jak np. kościołowi .

Niepoprawność polityczna w państwie demokratycznym i pluralistycznym jest zbędna i skodliwa .

Moralizowanie jest potrzebne , pod warunkiem że jest to kłoszenie poprawnej moralności opartej na obiektywnej i uzasadnionej etyce . Niestety kościół opiera się na prawdach objwionych/urojonych , a to skutkuje błędami etycznymi i moralnymi .

Kościół broni życia ?
Kogo , czego ?

Cytuj:
2.(pomiędzy) dawanie ludziom nadziei, kręgosłup moralny (wciąć, mimo pewnego osłabienia)

O moralności było wcześniej .
Dawanie ludziom nadziei przez kościoły jest najdroższym i najmniej uzasadnionym dawaniem nadziei w chistorii ludzkości .

Cytuj:
3. (duchowo) udzielanie sakramentów.

No tak , tu bezsprzecznie muszę sie zgodzić . Kościół jest potrzebny samemu sobie , do udzielanie nietanich sakramentów .

Cytuj:
1. powtarzam - specjalne przywileje dla kleru jakieś sie znajda czy to wyssane z palca hasło powtarzane będzie dalej jak papuga?

Np. pierwsze z brzegu :
1. Finansowanie uczelni kościelnych
2. Zwolnienia z cła [ nza rzewcz kultu ;) ]
3. Opłacanie ZUS za księży z budrzetu państwa
4. Zatrudnianie z budrzetu Państwa kapelanów
5. Ukrywanie sutannowych pedofilów [ jak i innych przestępców ].
6. Wyłudzenia w ramach "Komisji majątkowej"
itd, itp .

Cytuj:
2. Nie tylko nie są potrzebni , ale ich działania są społecznie szkodliwe - potrafisz to poprzeć jakimiś przykładami czy też pozostajesz danbog tylko papugą?

Np.
1. Uśmiercanie ludności za pomocą wirusa HIV poprzez zakaz stosowania prezerwatyw.
2. Uśmiercanie kobiet dokonujących aborcji , poprzez brak opieki medycznej
[ Albo okaleczanie poprzez brak dostępu do aborcji ]
3. Utrwalanie wadliwej struktury społecznej poprzez brak edukacji o antykoncepcji , brak możliwości dokonania aborcji .
4. Propagowanie rasizmu [ propaganda antyżydowska ]
itp , itd

Pytasz się jak byś sam nie wiedział .

N lut 21, 2010 20:44

danbog napisał(a):
Np.
1. Uśmiercanie ludności za pomocą wirusa HIV poprzez zakaz stosowania prezerwatyw.
2. Uśmiercanie kobiet dokonujących aborcji , poprzez brak opieki medycznej
[ Albo okaleczanie poprzez brak dostępu do aborcji ]
3. Utrwalanie wadliwej struktury społecznej poprzez brak edukacji o antykoncepcji , brak możliwości dokonania aborcji .
4. Propagowanie rasizmu [ propaganda antyżydowska ]
itp , itd
.

1) Ptasia grypa to uśmiercanie ludności za pomocą ptaków.
2) Kobieta zabijająca dziecko powinna zostać otoczona opieką. Chyba zapomniałeś o dziecku.
3) Dlaczego nie ma możliwości dokonywania aborcji na dorosłych ludziach? Przecież można by to zrobić bezboleśnie.
4)Propaganda antychrześcijańska

N lut 21, 2010 21:57

Seweryn

Cytuj:
1) Ptasia grypa to uśmiercanie ludności za pomocą ptaków.
.

Przez kogo ?

Ptasia grypa [ mimo że o wiele mniej niebespieczna od HIV ] może zostać wykorzystana do mordowania ludzi . Wystarczy że jakiś oszołom przekona sporą grupę naiwniaków do tego że higiena w kontaktach z zarażonymi jest czymś złym .

Cytuj:
2) Kobieta zabijająca dziecko powinna zostać otoczona opieką. Chyba zapomniałeś o dziecku.

O czym ty w ogóle piszesz ?
Dziecko to organizm ludzki po urodzeniu [ niezależny od ciała matki ] .
Płód nie jest dzieckiem , ani nawet człowiekiem w sensie etycznym [ co najwyżej biologicznym - podobnie jak ludzki włos ] .
Jest co najwyżej planem na przyszłego człowieka .

Okaleczanie , czy zabijanie kobiet w imie praw ewentualnego przyszłego człowieka to typowo religijny idiotyzm .

Cytuj:
3) Dlaczego nie ma możliwości dokonywania aborcji na dorosłych ludziach? Przecież można by to zrobić bezboleśnie.

Czy Ty w ogóle rozumiesz znaczenie słow których używasz ?
Nie można dokonać aborcji dorosłego człowieka , ponieważ aborcja to z definicji tego pojęcia usuniecie płodu .
Natoniast "usunięcie" dorosłego człowieka to morderstwo .

Nie mordujemy sie na wzajem [ załóżmy ] na mocy umowy społecznej mającej zapewnić umawiającym sie zaspokojenie jednego z podstawoawych instynktów - samozachowawczego .

Cytuj:
4)Propaganda antychrześcijańska

Heheheee . Ostatnio uprawiał ją publicznie biskup Pieronek [ niewiem - śmiać się czy płakać ] .

Śr lut 24, 2010 11:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona