Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Pytanie do wierzących.
Alus napisał(a): Cytuj: To samo tyczy się wypowiedzi przypisywanych Jezusowi. Aaa - jeszcze jedno: jeśli znajdujemy tekst, gdzie wyraźnie jest napisane Ja Jahwe... lub [Jezus:] Powiadam wam..., to jak powinniśmy to odczytywać? Słowa Jezusa tak odczytuję. Choć......np. słowa Jezusa o upomnieniu braterskim; - "Jeśli tych nie usłucha, donieś Kościołowi. A jeśli nawet Koscioła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik"(Mt 18,15-17). "Kościół" - to pojęcie zaczęło funkcjonować po zesłaniu Ducha Świętego. A dziwnie brzmią słowa "poganin i celnik" - przecież Jezus nikim nie gardził, a Jego słowa o miłosci Boga do pogan wywołały wzburzenie wsród słuchaczy w Nazarecie. Czyli Jezus mógł tego nie powiedzieć (co sugeruje użycie słowa εκκλησια/ecclesia), tylko kreatywnie wstawił to ewangelista (co wierzący nazywają natchnieniem)? Alus napisał(a): Cytuj: Skoro wspomniałaś o uczniach na drodze do Emaus i prawdzie(a wierzę w to - naprawdę wierzę, że zależy ci na niej), to odpowiedz mi na te pytania: viewtopic.php?f=1&t=18600&p=561737#p561737 (Zmartwychwstanie Jezusa - PRAWDA CZY KLAMSTWO?). Czy tak prosto uwierzyć z coś nadprzyrodzonego, przekraczające ludzkie możliwości percepcji? Inna sprawa, że Jezus uczynił pierwszymi świadkami zmartwychwstania kobiety - wedle Prawa Izraelitów osoby zupełnie pozbawione wiarygodności. Pamiętasz, że ciągle w ciebie wierzę? To dobrze. Nie daj mi się zawieść. Alus napisał(a): Cytuj: Nie zrozumiałaś. Piotr przeczytał jeszcze mniej od ciebie, więc uwierzyć było mu znacznie łatwiej. Łatwośc uwierzenia nie jest warunkowana wykształceniem, wiedzą. Ani, ani? Ja też wierzę w ludzi, ale nie bądźmy naiwni. Inaczej do objawienia się Matki Boskiej pani Pelagii będzie podchodzi ks. Witek - wikariusz, a inne ks. prof. z Uniwersytetu, który lepiej wie (chyba że nie?) jak prawdziwe objawienie powinno wyglądać. Alus napisał(a): Cytuj: Twoje słowa o Logosie i okrutnym Bogu trochę rangę dogmatów podważają. //np. tego z pierwszego soboru ekumenicznego I sobór jerozolimski to naturalne trudne przechodzenie od mentalności judaistycznej do chrzescijańskiej, w wielu aspektach diamerialnie różnej. Ten meating opisany w Dziejach 15 nie był soborem, a co najwyżej synodem (których Kościół organizował bardzo wiele). No i nie był on dogmatyczny. Chodziło mi o Niceę. Alus napisał(a): Cytuj: Polecam zapoznać się z encyklikami i bullami wcześniejszymi, czyli historią Twojego Kościoła (a szczególnie te z XIII-XIV i od XVIII do początku XX wieku). To historia, a Kosciół stale ewoluuje, poznaje, przyswaja naukę Chrysusa - dowodem Konstytucja Dogmatyczna o Kosciele. A porównałaś jedno z drugim, czytałaś cokolwiek (nawet z czystej ciekawości)? Alus napisał(a): tak mnie w słychaniu katechez w RM przeszkadza politykierstwo uprawiane w tej rozgłośni. To są marginalne głosy słuchaczy. Najczęściej rozmowa toczy się o konkretnych tematach stricte religijnych. W Słuchając Słowa Bożego tego politykowania nie ma wcale. Chyba jesteś do pewnych rzeczy uprzedzona i nie jest to pozytywna cecha.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 18, 2010 15:29 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@arcana85pomijając to ze pominąłes milczeniem proroctwo Daniela wskazujące na 3,5 letni okresTak, tak. Kolejna historyzacja proroctwa. Coś jak sprzeczne opowiastki o narodzeniu w Betlejem. Bardzo wiarygodne. Przekonałeś mnie. ja od kilkunastu lat studiuje Biblie a intensywniej od 4 i wcale nie twierdze że ogarnąłem już całość.Nie twierdzę, że ogarnąłem całość. Myślę jednak, że nie mylę się co do głównego zarysu postaci Jezusa. Co do Ciebie: stosujesz złą metodę.  Czytałeś coś Vermesa, Crossana, Maccoby'iego? To może podzielisz się z nami, tymi mniej bystrymi, swoimi wnioskami. Jaki był prawdziwy, historyczny Jezus, jaka wersja ewangelii jest najbardziej prawdopodobna?Chętnie bym to zrobił. Jednakże z uwagi na ilość mojego wolnego czasu oraz czasu, który musiałbym poświęcić na dokładne wyłożenie tego punkt po punkcie jest to na razie niewykonalne. Błąd tłumaczenia z greki. Chodziło tam o ludzi którzy wyszli spośród grobowców pamięci i weszli do miasta opowiadając o tym ze trzęsienie ziemi wyrzuciło z grobów zwłoki. Nie było żadnego masowego zmartwychwstania.Ciekawe. Możesz napisać coś więcej? O jaki błąd dokładnie chodzi? A jak to zinterpretujesz w świetle 1 Kor 15, 15-16 oraz początku rozdz. 12 księgi Daniela?
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Cz lis 18, 2010 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli Jezus mógł tego nie powiedzieć (co sugeruje użycie słowa εκκλησια/ecclesia), tylko kreatywnie wstawił to ewangelista (co wierzący nazywają natchnieniem)? Nie wiem - o ile "Kościół" łatwo wytłumaczyć, to "niech ci będzie jako celnik lub poganian" w jakis sposób koliduje z całością nauki i postępowania Jezusa. Cytuj: Ani, ani? Ja też wierzę w ludzi, ale nie bądźmy naiwni. Inaczej do objawienia się Matki Boskiej pani Pelagii będzie podchodzi ks. Witek - wikariusz, a inne ks. prof. z Uniwersytetu, który lepiej wie (chyba że nie?) jak prawdziwe objawienie powinno wyglądać. Ale obaj nie przejdą obojętnie. Cytuj: Ten meating opisany w Dziejach 15 nie był soborem, a co najwyżej synodem (których Kościół organizował bardzo wiele). No i nie był on dogmatyczny. Chodziło mi o Niceę. sorry - ale pogubiłam się  - jesli zechcesz, to przypomnij. Cytuj: A porównałaś jedno z drugim, czytałaś cokolwiek (nawet z czystej ciekawości)? Porównywałam. Cytuj: To są marginalne głosy słuchaczy. Najczęściej rozmowa toczy się o konkretnych tematach stricte religijnych. W Słuchając Słowa Bożego tego politykowania nie ma wcale.
Chyba jesteś do pewnych rzeczy uprzedzona i nie jest to pozytywna cecha. Nie twierdze, że nie jestem uprzedzona  .....cecha nie nazbyt pozytywna, ale nie najgorsza. Zawsze mi wadziło/dzi gdy duchowni niemal równolegle posługują się Ewangelią i statutem sympatyzującej partii. I nie stosuję metody, jaką mi zalecił ksiądz z radia (wtedy Jedność, lata 90-te). W mojej parafii poprosił o zgłaszanie uwag o radiu, więc oczywiście powiedziałam mu, że nie pasują mi w katolickim medium felietony aroganckiego R. Ziemkiewicza, poniżające innych ludzi. Ksiądz przyznał, że niezbyt lubi styl owego pana, ale przecież mogę na ten czas wyłączyć radio. Więc spytałam - czy, jeśli coś nie bardzo mi odpowiada w nauczaniu Koscioła, mam sobie też wyłączyć? Wolę nie słuchać, niż trzymac pilota w ręku i przeskakiwać na inne kanały. Dzięki Bogu dostępność aktualnie do literatury religijne jest tak ogromna, że umrę i nie zdołam nawet części przeczytać.
|
Cz lis 18, 2010 16:07 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): "niech ci będzie jako celnik lub poganian" w jakis sposób koliduje z całością nauki i postępowania Jezusa. Ale po co zajmować się rzeczami niepotrzebnymi, prawda? Alus napisał(a): Cytuj: Ten meating opisany w Dziejach 15 nie był soborem, a co najwyżej synodem (których Kościół organizował bardzo wiele). No i nie był on dogmatyczny. Chodziło mi o Niceę. sorry - ale pogubiłam się Frazy-klucze: - okrutny Bóg/Bóg jest miłością, - Twój Bóg/wszystkie religie mówią o Jedynym i tym samym Bogu, - proroctwo/opisywanie Boga według własnych wymysłów No i do tego dochodzi dogmat (soborowy) o tym, że Jezus z Nazaretu był tym właśnie "Bogiem Żydów", a nie jakimś innym Bogiem, jak głosiła herezja ariańska. Alus napisał(a): Porównywałam. I te z podanych przeze mnie okresów Kościoła też? Zwróć także uwagę na rangę dokumentów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz lis 18, 2010 16:43 |
|
 |
Johnny99
|
Elbrus napisał(a): Co nie znaczy, że dowody oparte na założeniach A są jakieś inne? A kto tak twierdzi? Są warte tyle, ile są. I trzeba być świadomym tego, ile są warte. Cytuj: Pewnie! Słownik Swiadków, katolików, ewangelików - jeden chłam. A KTO POWIEDZIAŁ ŻE CHŁAM?! Cytuj: Do przekładów Biblii też tak podchodzisz? Jak? Cytuj: Jak chcesz, to listy do Jego Eminencji ślij. A po co? Ty się Glempem podpierasz, nie ja. Cytuj: Oczywiście, że tak nie twierdzę. Więc co ci właściwie przeszkadza w tym, co napisałem? Cytuj: Pisząc wiemy, rozumiem to jako coś jednak tam wiemy, ale niestety wiele jest przed nami zakryte. Aha. Czy w tym "coś jednak tam" mieści się np. to, że Ewangelia Mateusza powstała w latach 85-90? Wiesz to? Skąd? Cytuj: Czy pod tym twoim WIEMY, rozumiesz dokładną datę dzienną co do sekundy (lub może jeszcze dokładniej)? Dlaczego miałbym tak to rozumieć? Odwołuję się do tego, co napisałeś - nie żadna data dzienna, tylko "lata 85-90". Cytuj: jaką dokładność przyjąłbyś za taką, że jednak trochę więcej i "jakieś coś" wiemy Nie rozumiem o co ci chodzi z tą dokładnością. Cytuj: (i na podstawie jakich dowodów - co to są te dowody bezzałożeniowe, obiektywne, "nieglempowskie") Nie istnieją dowody bezzałożeniowe. Co rozumiesz przez "obiektywne"? Cytuj: nigdy na jego nieomylność (jak sugeruje Johny99) się nie powoływałem. Więc mam rozumieć, że nie wiesz tego, a po prostu z pewnych powodów wierzysz w tym względzie Słownikowi? (dla jasności: ja akurat również mu tutaj wierzę). W takim razie wszystko w porządku i do zakończenia dyskusji w pełnej zgodzie potrzebne jest jeszcze tylko wyjaśnienie, co cię tak oburzyło w mojej wypowiedzi.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lis 18, 2010 17:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Frazy-klucze: - okrutny Bóg/Bóg jest miłością, - Twój Bóg/wszystkie religie mówią o Jedynym i tym samym Bogu, - proroctwo/opisywanie Boga według własnych wymysłów
No i do tego dochodzi dogmat (soborowy) o tym, że Jezus z Nazaretu był tym właśnie "Bogiem Żydów", a nie jakimś innym Bogiem, jak głosiła herezja ariańska. Tym własnie zapowiadanym w Piśmie, który nie został rozpoznany przez swoich, a jest Bogiem wszystkich ludzi.
|
Cz lis 18, 2010 17:13 |
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: nigdy na jego nieomylność (jak sugeruje Johny99) się nie powoływałem. Więc mam rozumieć, że nie wiesz tego, a po prostu z pewnych powodów wierzysz w tym względzie Słownikowi? Szkoda, że nie zrozumiałeś tego, co napisałem. Johnny99 napisał(a): W takim razie wszystko w porządku i do zakończenia dyskusji w pełnej zgodzie potrzebne jest jeszcze tylko wyjaśnienie, co cię tak oburzyło w mojej wypowiedzi. Jeśli tego nie przeczytałeś w moim poście, to wolę już "tracić czas" z Alus. Pozdrawiam
|
Cz lis 18, 2010 17:32 |
|
 |
Elbrus
|
greg(R) napisał(a): Błąd tłumaczenia z greki. Chodziło tam o ludzi którzy wyszli spośród grobowców pamięci i weszli do miasta opowiadając o tym ze trzęsienie ziemi wyrzuciło z grobów zwłoki. Nie było żadnego masowego zmartwychwstania.
Ciekawe. Możesz napisać coś więcej? O jaki błąd dokładnie chodzi? To nie błąd, ale interpretacja (i wcale nie jest nieuprawniona): viewtopic.php?f=1&t=24850&p=562426#p562426 (Wartość polskich przekładów Biblii - przykłady błędów).
|
Cz lis 18, 2010 17:54 |
|
 |
arcana85
|
greg(R) napisał(a): @arcana85pomijając to ze pominąłes milczeniem proroctwo Daniela wskazujące na 3,5 letni okresTak, tak. Kolejna historyzacja proroctwa. Coś jak sprzeczne opowiastki o narodzeniu w Betlejem. Bardzo wiarygodne. Przekonałeś mnie.  Prawdziwe proroctwa maja to do siebie że się spełniają  Daniela 9:24-29 greg(R) napisał(a): ja od kilkunastu lat studiuje Biblie a intensywniej od 4 i wcale nie twierdze że ogarnąłem już całość.Nie twierdzę, że ogarnąłem całość. Myślę jednak, że nie mylę się co do głównego zarysu postaci Jezusa. Co do Ciebie: stosujesz złą metodę.  Czytałeś coś Vermesa, Crossana, Maccoby'iego? A może ty stosujesz złą metodę?  greg(R) napisał(a): To może podzielisz się z nami, tymi mniej bystrymi, swoimi wnioskami. Jaki był prawdziwy, historyczny Jezus, jaka wersja ewangelii jest najbardziej prawdopodobna?
Chętnie bym to zrobił. Jednakże z uwagi na ilość mojego wolnego czasu oraz czasu, który musiałbym poświęcić na dokładne wyłożenie tego punkt po punkcie jest to na razie niewykonalne.
Czyli wiem ale nie powiem? (prawie jak politycy PIS o grzeszkach PO - a wiedza ta jest 'porażająca')  2 lata studiowałeś te zagadnienia i nie robiłeś żadnych notatek? Nie zapisywałeś wniosków? Bardzo nienaukowo  greg(R) napisał(a): Błąd tłumaczenia z greki. Chodziło tam o ludzi którzy wyszli spośród grobowców pamięci i weszli do miasta opowiadając o tym ze trzęsienie ziemi wyrzuciło z grobów zwłoki. Nie było żadnego masowego zmartwychwstania.
Ciekawe. Możesz napisać coś więcej? O jaki błąd dokładnie chodzi? A jak to zinterpretujesz w świetle 1 Kor 15, 15-16 oraz początku rozdz. 12 księgi Daniela? Interlinia nie mówi o "powstaniu z grobów" choc jak wspomniał Elbrus taka interpretacja tekstu jest uprawniona ale pytanie czy jest rozsądna? Co do 1 Kor to mowa tam o wiare w nadzieję zmartwychwstania (wers 18) a nie w konkretne zmartwychwstane (z wyjatkiem konkretnego zmartwychwstania Jezusa), sam Jezus zresztą wskrzeszął umarłych czym pokazał że w przyszłości wskrzesi wszystkich wiernych do życia wiecznego. A 12 rozdział Daniela też odnosi sie do przyszłości - do tego samego przyszłego zmartwychwstania na które nadzieję zywili chrześcijanie.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt lis 19, 2010 9:50 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Arcana85, jak uwazasz, gdyby zechciec procentowo oddzielic Prawde biblijna od wszystkich niepotrzebnych nalecialosci(?), to ile mniej wiecej by jej bylo? A moze jednak cala Biblia jest prawda z tym, ze jeszcze nie jestesmy w stanie tego przetlumaczyc? Oczywiscie chodzi mi o zdanie stosunkowo bezstronne, nie "torunsko-moherowe".
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt lis 19, 2010 10:05 |
|
 |
greg(R)
|
@arcana85Prawdziwe proroctwa maja to do siebie że się spełniają  Daniela 9:24-29Spełniło się tak samo jak na przykład narodziny w Betlejem. Poprzez sprzeczne, niewiarygodne historycznie oraz dość naiwne w swojej wymowie opowiastki.  Oczywiście nie jesteś w stanie wyjaśnić mi dlaczego synoptycy piszą zgodnie(!) o zaledwie jednym święcie Paschy? O tym tak niesamowicie ważnym dla Żydów święcie? I zdradź mi specjalisto od proroctw: jakie to proroctwo ST mówi o "powtórnym przyjściu Mesjasza"? A może ty stosujesz złą metodę?  Nie sądzę aby zwracanie uwagi na: 1. realistyczną (a nie życzeniową) chronologię pism NT; 2. liczbę certyfikacji danego wydarzenia w NT; 3. kryterium zgodności/niezgodności danego wydarzenia z poglądami autora; oraz 4. możliwie najszerzej badany kontekst historyczny; 5. źródła pozachrześcijańskie. było złą metodą. A jeśli tak uważasz, to wskaż mi lepszą. Chętnie ją zastosuję. Bylebym nie musiał na początku przyjąć aksjomatu, że Biblia mówi prawdę, zawsze prawdę i tylko prawdę. Czyli wiem ale nie powiem? (prawie jak politycy PIS o grzeszkach PO - a wiedza ta jest 'porażająca')  2 lata studiowałeś te zagadnienia i nie robiłeś żadnych notatek? Nie zapisywałeś wniosków? Bardzo nienaukowo  Nie powiedziałem, że nie powiem, tylko, że to na razie niewykonalne. Wieczory robią się coraz dłuższe więc w końcu się za to zabiorę. Serio.  I oczywiście mam pewne notatki, wnioski i dziesiątki jeśli nie setki zakładek w książkach. choc jak wspomniał Elbrus taka interpretacja tekstu jest uprawniona ale pytanie czy jest rozsądna?A moim zdaniem te trzy teksty łączą się ze sobą. Jakbyś uważniej przeczytał ten fragment 1Kor, to dostrzegłbyś, że Paweł polemizuje tam z dwoma rodzajami poglądów. Z jednym (12-14) kwestionującym możliwość zmartwychwstania jako takiego oraz z drugim (15-16): kwestionującym "jakość" Jezusa jako Mesjasza, skoro zmartwychwstał sam tylko jeden, jedyny - to wyraźnie odnosi się do Daniela, 12. Paweł się pogodził z tym, że Jezus zmartwychwstał (rzekomo) sam. Natomiast autor "Mateusza" w odpowiedzi na podobną zapewne polemikę potrzebny mu fragment po prostu dopisał. Ot i cały sekret dlaczego ten fragment w ogóle tam się znalazł. Nie wydaje Ci się to dziwne, że tak niezwykłemu wydarzeniu brakuje mu paraleli w innych ewangeliach? Nigdy się nie zastanawiałeś dlaczego coś takiego ("masowe zmartwychwstania") tam w ogóle jest? Jak często zadajesz sobie pytania: kto? co? kiedy? gdzie? dlaczego? w jaki sposób? czym? No i już chyłkiem wycofałeś się z teorii o błędzie.  Nie umknęło to mojej uwadze. Ponieważ mam w domu nie tylko popularną "tysiąclatkę" ale i Biblię protestancką, to zajrzyjmy do niej - jak tam wyglądają te fragmenty: Mateusz:Cytuj: "I groby się otwierały, a wiele ciał świętych, którzy byli zasnęli powstało: a wyszedłszy z grobów po zmartwychwstaniu jego, weszli do miast świętego, i pokazali się wielom" 1 Kor:Cytuj: I bylibyśmy też znalezieni fałszywymi świadkami Bożymi, iżeśmy świadczyli o Bogu, że Chrystusa wzbudził, którego nie wzbudził, jeźliże umarli nie bywają wzbudzeni Ks. Daniela,12:Cytuj: A wiele z tych, którzy śpią w prochu ziemi, ocucą się, jedni ku żywotowi wiecznemu, a drudzy na pohańbienie i wzgardę wieczną. Przekład wydaje się wierniejszy grece niż "tysiąclatka". I przedstawiona interpretacja wiążąca te trzy fragmenty znacznie bardziej przejrzysta.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Pt lis 19, 2010 12:33 |
|
 |
arcana85
|
Dural napisał(a): Arcana85, jak uwazasz, gdyby zechciec procentowo oddzielic Prawde biblijna od wszystkich niepotrzebnych nalecialosci(?), to ile mniej wiecej by jej bylo? A moze jednak cala Biblia jest prawda z tym, ze jeszcze nie jestesmy w stanie tego przetlumaczyc? Oczywiscie chodzi mi o zdanie stosunkowo bezstronne, nie "torunsko-moherowe". Chodzi ci o to ile biblijnej prawdy jest w Biblii? Czyli ile cukru w cukrze?  Czy ile jest biblijnej prawdy w danej doktrynie?
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt lis 19, 2010 14:33 |
|
 |
arcana85
|
greg(R) napisał(a): Oczywiście nie jesteś w stanie wyjaśnić mi dlaczego synoptycy piszą zgodnie(!) o zaledwie jednym święcie Paschy? O tym tak niesamowicie ważnym dla Żydów święcie?
Juz pisałem ale widocznie nie zrozumiałeś  greg(R) napisał(a): I zdradź mi specjalisto od proroctw: jakie to proroctwo ST mówi o "powtórnym przyjściu Mesjasza"?  Sam cytowałeś - chociazby pierwsze wersety 12 rozdziału Daniela. greg(R) napisał(a): A może ty stosujesz złą metodę?  Nie sądzę aby zwracanie uwagi na: 1. realistyczną (a nie życzeniową) chronologię pism NT; Przesuwanie w czasie powstania wielu ksiąg jest własnie życzeniowe a nie realistyczne. Wychodząc z założenia że nie ma czegoś takiego jak prawdziwe proroctwa przesuwa sie w czasie powstanie np. ksiegi Daniela albo dzieli Izajasza na kilku Izajaszów. Co do NT to jeszcze nikt mi nie odpisał. Może ty wiesz coś na ten temat: Co takiego rozsądnego przemawia za tym że np. Ewangelia MAteusza powstałą pod koniec I wieku i nie napisal jej Mateusz a Jana powstała w II wieku i nie napisał jej Jan? greg(R) napisał(a): 2. liczbę certyfikacji danego wydarzenia w NT; To że o czymś wspomniano w jednym miejscu nie uprawnia do twierdzenia że to sie nigdy nie wydarzyło. greg(R) napisał(a): 4. możliwie najszerzej badany kontekst historyczny; 5. źródła pozachrześcijańskie. Tak, tylko rózne może byc spojrzenie na źródła pozachrześcijanskie, jedni mogą je traktować pomocniczo inni jako wyrocznię. greg(R) napisał(a): było złą metodą. A jeśli tak uważasz, to wskaż mi lepszą. Chętnie ją zastosuję. Bylebym nie musiał na początku przyjąć aksjomatu, że Biblia mówi prawdę, zawsze prawdę i tylko prawdę.
Wapię. Każdy pochodzi do badani Biblii z już powzietymi założeniami. Nawet jelsi się waha to albo "nie jestem pewien ale raczej tak" - wtedy bedzie wyszukiwal i interpretował raczej na korzyść, albo "nie jestem pewien ale raczej nie" - wtedy będzie wyszukiwal i interpretował raczej na niekorzyść. I zapewne w poczatkach zarówno moich jak i twoich badań założenia tej natury były odmienne. greg(R) napisał(a): Nie powiedziałem, że nie powiem, tylko, że to na razie niewykonalne. Wieczory robią się coraz dłuższe więc w końcu się za to zabiorę. Serio.  I oczywiście mam pewne notatki, wnioski i dziesiątki jeśli nie setki zakładek w książkach. Więc czekam z niecierpliwością. greg(R) napisał(a): A moim zdaniem te trzy teksty łączą się ze sobą. Jakbyś uważniej przeczytał ten fragment 1Kor, to dostrzegłbyś, że Paweł polemizuje tam z dwoma rodzajami poglądów. Z jednym (12-14) kwestionującym możliwość zmartwychwstania jako takiego oraz z drugim (15-16): kwestionującym "jakość" Jezusa jako Mesjasza, skoro zmartwychwstał sam tylko jeden, jedyny - to wyraźnie odnosi się do Daniela, 12. No i już chyłkiem wycofałeś się z teorii o błędzie.  Nie umknęło to mojej uwadze. Ponieważ mam w domu nie tylko popularną "tysiąclatkę" ale i Biblię protestancką, to zajrzyjmy do niej - jak tam wyglądają te fragmenty: Mateusz:Cytuj: "I groby się otwierały, a wiele ciał świętych, którzy byli zasnęli powstało: a wyszedłszy z grobów po zmartwychwstaniu jego, weszli do miast świętego, i pokazali się wielom" 1 Kor:Cytuj: I bylibyśmy też znalezieni fałszywymi świadkami Bożymi, iżeśmy świadczyli o Bogu, że Chrystusa wzbudził, którego nie wzbudził, jeźliże umarli nie bywają wzbudzeni Ks. Daniela,12:Cytuj: A wiele z tych, którzy śpią w prochu ziemi, ocucą się, jedni ku żywotowi wiecznemu, a drudzy na pohańbienie i wzgardę wieczną. Przekład wydaje się wierniejszy grece niż "tysiąclatka". I przedstawiona interpretacja wiążąca te trzy fragmenty znacznie bardziej przejrzysta. No takiej interpretacji nie powstydził by się katolicki teolog  Musze cie jednak rozczarować. Prześledź werset z Daniela który sam zacytowałeś. Czy ci z masowego zmartwychwstania dostąpili zywota wiecznego? Czy żyja dziś wśród nas? A może to żywot wieczny w niebie? Ale pisze że ich ciała zmartwychwstały, więc by dostać sie do nieba to chyba było potrzebne tez jakies masowe wniebowstąpienie?  Gdzie można przeczytać o masowym wniebowstąpieniu? W Koryntian "nie bywają wskrzeszeni" Jezus wskrzeszął a nawet jego uczniowie, ale ludzie ci znowu poumierali, chyba że znasz osobiście Łazarza  Skąd wniosek że Pawel ma tu na myśli masowe zmartwychwstanie a nie jedno z tych których dokonał Jezus? Cytuj: Paweł się pogodził z tym, że Jezus zmartwychwstał (rzekomo) sam. Nie, pisarze NT wyraźnie pisali że Bóg go wskrzesił a nie że sam się wskrzesił. Cytuj: Natomiast autor "Mateusza" w odpowiedzi na podobną zapewne polemikę potrzebny mu fragment po prostu dopisał. Ot i cały sekret dlaczego ten fragment w ogóle tam się znalazł. Nie wydaje Ci się to dziwne, że tak niezwykłemu wydarzeniu brakuje mu paraleli w innych ewangeliach? Nigdy się nie zastanawiałeś dlaczego coś takiego ("masowe zmartwychwstania") tam w ogóle jest? Jak często zadajesz sobie pytania: kto? co? kiedy? gdzie? dlaczego? w jaki sposób? czym? Oczywiście że się zastanawiałem, dlatego już ci pisałem że nie uznaję że w tym fragmencie mowa o masowym zmartwychwstaniu ale o zwłokach rozrzuconych przez trzęsienie ziemi. I to jest proste i rozsądne. Zamiast teorii że autor Mateusza w odpowiedzi na jakąś polemikę? zmyślił fragment który sobie dopisał? To jest dopiero fantasy 
|
Pt lis 19, 2010 14:57 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Czyli ile cukru w cukrze? Prawda moze byc tylko jedna. Widzisz, ja tez wierze. Wierze, ze we wszechswiecie istnieje wiecej zycia. Jednak poki co, Babylon 5 jest dla mnie fikcja. Wlasciwie juz odpowiedziales. Moze tylko porownanie z cukrem nieszczegolnie trafne. Ja bym porownal z garscia losow, byc moze masz ten wlasciwy, moze nie. Ty uwazasz, ze masz bo sprzedawca zapewnial. Widac nigdy w loterie nie grales. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt lis 19, 2010 15:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Widzisz, ja tez wierze. Wierze, ze we wszechswiecie istnieje wiecej zycia. Co w żaden sposób nie eliminuje Boga 
|
Pt lis 19, 2010 15:37 |
|
|
|