Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: O istnieniu i o Bogu
Jestem ja - nie ma mnie, czyli nie ma całego wszechświata. Jak może nie być kogoś potem gdy teraz jest? To trzeba udowodnić. A jak odnosisz się do zakładu Pascala?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr sty 15, 2014 23:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Utrójwymiarowano wizerunek. Chyba jednak nie tylko wizerunek.
Załączniki:
całun3d.jpg [ 22.25 KiB | Przeglądane 955 razy ]
|
Śr sty 15, 2014 23:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Zgadza się. Napisałem też, dlaczego przepuszczam, że ateiści więcej (w ogóle) się nad tym zastanawiali.
Ale te przypuszczenia nie mają solidnych podstaw. Acro napisał(a): Wytłumacz mi, jak Twoja odpowiedź ma się do tego, co ja napisałem.
To proste. Zmodyfikowali oficjalną doktrynę i dostosowali ją do swoich potrzeb. Czy istnieje możliwość, że to efekt zastanawiania się? Wyniki trzeba umieć czytać. Jedno co się rzuca w oczy, to to, że grupy, które mają najlepsze wyniki (żydzi, mormoni, ateiści) stanowią ledwie kilka procent społeczeństwa. W statystyce jest coś takiego co się nazywa "prawo małych liczb". Acro uważa, że badanie które obejmuje próbę porównawczą weźmy na to 50 000 Warszawiaków i 5 000 Poznaniaków jest miarodajne, o ile jakościowo się zgadza? Zresztą, Acro dał kompletnie od czapy link, bo dyskutuję z nim o tym, że ateiści/agnostycy tak samo jak teiści w takim samym stopniu wiedzą niewiele o swojej (eks)religii. Tymczasem zalinkowane badanie dotyczy wiedzy nt. nie tylko swojej religii, ateizmu/agnostycyzmu, wiedzy niereligijnej. religii światowych czy roli religii w życiu publicznym. Acro, weź się ogarnij, pomyśl co wklejasz, a przede wszystkim przeczytaj, czy ma to jakiś związek z tematem o którym z Tobą piszę. Link, który wkleiłeś nie jest faktem, który daje odpowiedź na poruszany temat. Acro napisał(a): Skuteczność, naturalnie, nie jest stuprocentowa, ale wdrukowywanie dzieciom pewnych treści zawsze w jakimś tam stopniu waży na ich późniejszym zachowaniu.
Oczywiście. To co Ci wdrukowali rodzice waży w jakimś stopniu na Twoim zachowaniu. Czy to oznacza, że człowiek powinien się od wdrukowanych danych odciąć? Acro napisał(a): Jesteś mistrzynią subtelnego przemycania złośliwości,
Kto jak kto, ale Ty nie powinieneś mieć do mnie pretensji. Zacznij reformy od siebie samego, a później wskazuj palcem:P. Udajesz, że nie wiesz o so chodzi(mogę ewentualnie optymistycznie założyć, że to efekt heurystyk, ale to by oznaczało, że to co piszę, Cię przerasta  ), uciekasz w żarty, odwracasz kota ogonem czy też nagminnie korzystasz z sztuczek erystycznych. To tak w skrócie, bo jakbym się miała zastanowić, to bym mogła zrobić listę  . Acro wolno, innym nie? Acro napisał(a): jak widzisz, możesz mnie zainspirować i też będę na przykład "tylko pytał".
Słabo Ci to wychodzi 
|
Cz sty 16, 2014 0:27 |
|
|
|
 |
andej
|
Andy72 napisał(a): Czy to nie wydaje się najmniej prawdopodobne? Mniej od reinkarnacji,piekła,nieba i innych? Teraz jesteś a potem niczego nie będzie? Dlaczego? Jakie masz przesłanki za tym? Arbitralnie wypowiedzieć się nie mogę. Jednak zauważam, że wszystkie procesy obeserwowane przeze mnie są ciągłe. Nie ma tak, że coś jest, a potem nie ma. I odwrotnie. Sądzę, że każdy człowiek jest od Stworzenia. Kamieniami milowymi na drodze rozwoju są: - powołanie do życia na ziemi (poczęcie), - powstanie świadomości i jej rozwój, - przejście z życia na ziemi do życia wiecznego (oczyszczenie, następnie MIŁOŚĆ). Reinkarnacja - zjawisko związane z pamięcią genetyczną. A właściwie, nie zjawisko, ale jego interpretacja. Życie jest jedno, jedna osobowość (choć zmienna czasami). Piekło i niebo to stany - odrzucenia Boga i miłości Boga. Do takich wniosków dochodzę obserwując.
|
Cz sty 16, 2014 10:31 |
|
 |
Andy72
|
Racja, a nietórzy twierdzą że po śmierci niczego nie ma
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 16, 2014 10:33 |
|
|
|
 |
olijula
|
Jaki byłby sens naszego życia i naszych działań gdyby nic nie było.....? Dla mnie nic nie miałoby właściwie sensu...
|
Cz sty 16, 2014 10:36 |
|
 |
Andy72
|
Tak samo reinkarnacja miała by jeszcze mniej sensu. Sensem jest czekanie na Niebo
|
Cz sty 16, 2014 10:38 |
|
 |
olijula
|
sensem jest Boża miłość dzięki której możemy cieszyć się niebem 
|
Cz sty 16, 2014 10:48 |
|
 |
Andy72
|
Dobrze powiedziane
|
Cz sty 16, 2014 10:49 |
|
 |
olijula
|
szkoda, że tak wielu w nią nie wierzy i błądzi w swoim myśleniu a tym samym - w życiu..... No ale cóż nie wszystkich da się przekonać i nie wszystkich da się zbawić od razu..... Niekiedy potrzeba czasu.....niekiedy nic nie jest w stanie pomóc.....
|
Cz sty 16, 2014 10:59 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Reinkarnacja jest znacznie bardziej sprawiedliwa niż wizja chrześcijańska.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 16, 2014 11:05 |
|
 |
olijula
|
hmmmm możnaby podyskutować.... czyli nie odrzucasz całkiem teorii, że po śmierci nie przestajemy istnieć?
|
Cz sty 16, 2014 11:10 |
|
 |
Jajko
|
Jasne, że nie odrzucam, bo nie mam żadnych logicznych podstaw ku temu. Ale sądzę, że po śmierci jest to co przed narodzeniem.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 16, 2014 11:18 |
|
 |
olijula
|
czyli co??????
|
Cz sty 16, 2014 11:25 |
|
 |
Jajko
|
no właśnie. Co? NIC. Istniałaś świadomie przed narodzinami?
|
Cz sty 16, 2014 11:32 |
|
|
|