Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

Jesli Boga nikt nie widzial to wlasnie znaczy ze Jezus nie mógl byc Bogiem (bo go widzieli ludzie)

Odpowiedź:
To już było, ale przypuszczam Adamie, że do końca nie zrozumiałeś o co chodzi. Dlatego spróbuję to wytłumaczyć jeszcze raz.
Wiadomo każdemu, że Jezusa ludzie widzieli, ale nie widzieli Boga Ojca, a tylko Syna jako Jednorodzonego Boga (który jest w łonie Ojca). Przecież wyraźnie są tutaj wskazane dwie osoby: Ojciec i Jednorodzony Bóg w Jego łonie (Syn Boży). I kto jest tym Jednorodzonym Bogiem? Przecież słowa Pisma nie mogą sobie przeczyć – to raczej my nie zawsze właściwie je rozumiemy.

Wt maja 24, 2005 17:15

Widzieli ludzie Jezusa w Jego czlowieczenstwie.Czterema osoby, widzialy GO roqniez w Bostwie.Po raz pierwszy widzial Pana Jezusa w czasie przemienia pobozny maz Eliud a pozniej na gorze Tabor widzialo Go przemienionego trzech apostolow.Nie mozna wiec mowic, ze Boga nikt nigdy nie widzial.Mojzesz rowniez widzial Boga.Zachecam cie Adas do poszperania w ST.

Pozdrawiam :-D

Pozdrawiam :)

Wt maja 24, 2005 23:35

Adam111151 napisał:
Jesli Boga nikt nie widzial to wlasnie znaczy ze Jezus nie mógl byc Bogiem (bo go widzieli ludzie)

Odpowiedź:
To już było, ale przypuszczam Adamie, że do końca nie zrozumiałeś o co chodzi. Dlatego spróbuję to wytłumaczyć jeszcze raz.
Wiadomo każdemu, że Jezusa ludzie widzieli, ale nie widzieli Boga Ojca, a tylko Syna jako Jednorodzonego Boga (który jest w łonie Ojca). Przecież wyraźnie są tutaj wskazane dwie osoby: Ojciec i Jednorodzony Bóg w Jego łonie (Syn Boży). I kto jest tym Jednorodzonym Bogiem? Przecież słowa Pisma nie mogą sobie przeczyć – to raczej my nie zawsze właściwie je rozumiemy.

nie musisz mi tego tlumaczyc
Biblia jasbo mowi ze Boga nikt nigdy nie widzial a nie ze Boga Ojca nikt nigdy nie widzial .
Jezusa widzieli ale to nie ma nic do rzeczy poniewaz Jezus nie jest bogiem wiec to zdanie ''ze Boga nikt nigdy nie widzial'' jest prawdziwe.
I dlatego to Biblia sobie nie przeczy.
Zwlaszcza ze slowa o Bogu mowil sam Jezus wiec :
On najlepiej wie co mówi.
Swiadczy to jeszcze tylko dobitniej ze On sam Nie jest Bogiem.

Co do stwierdzenia ''jednorodzony Bog''
1 Bog nie mial poczatku wiec nie mogl byc rodzony
2 ''Urodzenie'' to poczatek a Bog nie mial poczatku
3 "jednorodzony Bog'' to tylko tlumaczenie ,wiec nie wiemy c odokladnie znaczy jednorodzony.
Moze chodzic o to ze Bog osobiscie ''stworzyl'' Jezusa, bo wszystko inne bylo juz tworzone przez Jezusa.

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Śr maja 25, 2005 23:19

Jezusa widzieli ale to nie ma nic do rzeczy poniewaz Jezus nie jest bogiem

No proszę. Kolega zmienił zdanie...
No to czym teraz jest Jezus zdaniem Strażnicy?
Jeszcze parę postów wcześniej upierałeś się że Bogiem :D

Cz maja 26, 2005 19:53

3 "jednorodzony Bog'' to tylko tlumaczenie ,wiec nie wiemy c odokladnie znaczy jednorodzony

Ależ proszę bardzo, dla ciebie oryginał:
Cytuj:
θεον ουδεις εωρακεν πωποτε ο μονογενης υιος ο ων εις τον κολπον του πατρος εκεινος εξηγησατο

Słowo pogrubione to w wymowie "MONOGENES" czyli dosłownie jednorodzony. Kompletnie nie ma w tym słowie jakiejkolwiek przesłanki za "stworzony" :)

Cz maja 26, 2005 20:09

Pomijając twoją odpowiedź co do J 1,18, która w żaden sposób mnie nie przekonuje, podaję dalsze wersety z Pisma św. mówiące o Jezusie Chrystusie jako Bogu.
Jn 1,1
Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i BOGIEM BYŁO SŁOWO.
Jn 1,14
A SŁOWO STAŁO SIĘ CIAŁEM i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca, pełen łaski i prawdy.

Cóż to za słowo które było Bogiem i stało się ciałem?

Dalej słowa Tomasza wypowiedziane do Jezusa po jego zmartwychwstaniu:
Jn 20,28
Tomasz Mu odpowiedział: PAN MÓJ I BÓG MÓJ!

1 Jn 5,20
Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego. Jesteśmy w prawdziwym Bogu, w Synu Jego, Jezusie Chrystusie. ON ZAŚ JEST PRAWDZIWYM BOGIEM i Życiem wiecznym.

Śr cze 01, 2005 14:23

Poza przytoczonymi juz wczesniej przez kilka osob fragmentami Nowego Testamentu, gdzie ewangelisci mowia o Jezusie jako Bogu, mozna tam rowniez znalezc slowa samego Jezusa, z ktorych jasno wynika, ze Jezus mowi o sobie jako o Bogu.
Wezmy slowo "zycie". To jeden z tytulow, ktorego uzywal Jezus mowiac o sobie i w ten sposob identifikowal sie z zywym Bogiem.
W ST wyraz ten jest nieodlaczny od Boga, dawcy i zrodla zycia, ktory stworzyl swiat i napelnil go "tchnieniem zycia" (Rdz 2:7). Slowo to laczone rowniez bylo nieustannie z wiara w zmartwychwstanie i zycie wieczne, ktore czlowiek mogl osiagnac tylko przez wiare w Boga i wypelnianie Jego przykazan.
Jezus nadaje temu slowu nowy wymiar. Bogatemu mlodziencowi pytajacemu o sposob na otrzymanie zycia wiecznego Jezus odpowiada: "Pojdz za Mna" (Mt 19; 16-22). W ewangelii sw. Jana slowo "zycie" pochodzace od greckiego "zoe" pojawia sie w scenie przy grobie Lazarza. Marta wierzy w zmartwychwstanie w dniu ostatecznym, ale wierzy tez, ze sama obecnosc Jezusa jest wystarczajaca, by czlowiek pozostal zywy, dlatego mowi, ze gdyby Jezus przyszedl na czas, jej brat nie umarlby (i ze tak jest, przypomnijmy sobie mlodzienca z Nain i corke Jaira). Jezus jej odpowiada: "Ja jestem Zmartwychwstaniem i Zyciem. Kto wierzy we Mnie, chocby i umarl, zyc bedzie. Kazdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki" (J 11: 25-26).
W rozmowie z faryzeuszami po uzdrowieniu chromego przy sadzawce Owczej Jezus mowi do tych ostatnich: "Badacie Pisma, poniewaz sadzicie, ze w nich zawarte jest zycie wieczne: to one wlasnie daja swiadectwo o Mnie" (J 5: 39)
Idzmy dalej. Jezus mowiac o sobie nazywa sie chlebem, woda, swiatlem -symbole zycia, bez nich zycie jest niemozliwe:
"Ja jestem chlebem zycia" J 5: 35, 48
"Ja jestem swiatloscia swiata. Kto idzie za Mna, nie bedzie chodzil w ciemnosci, lecz bedzie mial swiatlo zycia" (J 8: 12)
"Kazdy, kto pije wode, ktora Ja mu dam, nie bedzie pragnal na wieki, lecz woda, ktora mu dam, stanie sie w nim zrodlem wody wytryskujacej ku zyciu wiecznemu." (J4: 14)
Rowniez slowa Jezusa sa SLOWAMI ZYCIA:
"Zaprawde, zaprawde powiadam wam: Kto slucha slowa mego i wierzy w Tego, ktory Mnie poslal, ma zycie wieczne i nie idzie na sad, lecz ze smierci przeszedl do zycia.(...) Podobnie jak Ojciec ma zycie w sobie, tak rowniez dal Synowi: miec zycie w sobie samym." (J 5: 24-26)
Sw. Piotr jako pierwszy sposrod apostolow wyraza te wiare slowami:
"Panie, do kogoz pojdziemy? Ty masz slowa zycia wiecznego" J 6:68

Tak wiec widac, ze to co Jezus mowi o sobie, tak jak sie tytuluje, swiadczy o tym, iz jest Bogiem. ZYCIE jest atrybutem Boga i tylko do Boga nalezy. Bog jest Panem zycia, dlatego Jezus, ktory jest rowny Ojcu, jest ZRODLEM ZYCIA. Jest Slowem, przez ktore "wszystko sie stalo" i w ktorym "bylo zycie" (J 1; 3-4).
To, co powiedzial Marcie przy grobie Lazarza, powtorzyl w Wieczerniku:
"Ja jestem Droga, Prawda i ZYCIEM" (J `4:6)
Boskosc Jezusa potwierdza sw. Jan Chrzciciel:
"Kto wierzy w Syna, ma zycie wieczne; kto zas nie wierzy Synowi, nie ujrzy zycia, lecz grozi mu gniew Bozy" (J 3: 36)
oraz sw. Jan Ewangelista w zakonczeniu swojej ewangelii:
"I wiele innych znakow, ktorych nie zapisano w tej ksiedze, uczynil Jezus wobec uczniow. Te zas zapisano, abyscie wierzyli, ze Jezus jest Mejaszem, Synem Bozym, i abyscie wierzac mieli zycie w imie Jego" (J 20; 30-31)

Śr cze 01, 2005 17:35

adam111151 napisał(a):

No proszę. Kolega zmienił zdanie...
No to czym teraz jest Jezus zdaniem Strażnicy?
Jeszcze parę postów wcześniej upierałeś się że Bogiem :D

Kochana siostrzyczko - ŚJ uznają w Jezusie "boga" dokładnie tak jak NT nadaje znaczenie wyrazowi "bóg" demonom i wszytkiemu temu co kojarzy się z tym złym światem opanowanym przez moce zła.

Śr cze 01, 2005 17:55

Kochana siostrzyczko - ŚJ uznają w Jezusie "boga" dokładnie tak jak NT nadaje znaczenie wyrazowi "bóg" demonom i wszytkiemu temu co kojarzy się z tym złym światem opanowanym przez moce zła.

No właśnie ci ŚJ co tu są tu sami sobie co rusz zaprzeczają.
Raz udowadniają że Jezus jest bogiem, o jakim mówisz.
A raz się kłócą w zaparte że nie jest bogiem, tylko aniołem.

Śr cze 01, 2005 18:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17