Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna strona
 Dlaczego dobro jest lepsze od zła ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego dobro jest lepsze od zła ?
felek27 napisał(a):
Jakby Jezus był posłuszny to do rozłamu by nie doszło. Wystarczyło tylko, żeby przestał głosić tę swoją "heretycką dobrą nowinę", nie wspominając już o Synu Bożym.

Porównujesz Jezusa do Lutra?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lis 27, 2017 19:46
felek27 napisał(a):
Jakby Jezus był posłuszny to do rozłamu by nie doszło.

Gdyby żydzi uwierzyli, to by nie doszło do rozejścia się chrześcijaństwa i judaizmu, bo chrześcijaństwo jest wypełnieniem Religii Mojżeszowej, a nie czymś co się od niej odłamało.

Aha... Nadal nic się nie zmieniło w tym, że gdyby ci ludzie, którzy odeszli od Kościoła, słuchali swoich przełożonych zgodnie z nakazem z Listu do Hebrajczyków, to rozłamów w Kościele by nie było.

Pn lis 27, 2017 19:46

Yarpen_Zirgin napisał(a):
felek27 napisał(a):
Jakby Jezus był posłuszny to do rozłamu by nie doszło.

Gdyby żydzi uwierzyli, to by nie doszło do rozejścia się chrześcijaństwa i judaizmu, bo chrześcijaństwo jest wypełnieniem Religii Mojżeszowej, a nie czymś co się od niej odłamało.

Aha... Nadal nic się nie zmieniło w tym, że gdyby ci ludzie, którzy odeszli od Kościoła, słuchali swoich przełożonych zgodnie z nakazem z Listu do Hebrajczyków, to rozłamów w Kościele by nie było.

Czyli nawet jak działo się zle mieli siedzieć cicho i dozwalać/godzić się ?

Pn lis 27, 2017 19:51
Co się źle dzieje? Luter miał pretensje o odpusty i nauczanie na temat odpustów zostało zweryfikowane bez konieczności zakładania nowego Kościoła, bo uznano, że rzeczywiście są tam błędy i wypaczenia.

Przypominam: Od oceny, czy nauczanie w Kościele jest prawidłowe, to są biskupi.

Pn lis 27, 2017 19:53

felek27 napisał(a):
Jakby Jezus był posłuszny to do rozłamu by nie doszło. Wystarczyło tylko, żeby przestał głosić tę swoją "heretycką dobrą nowinę", nie wspominając już o Synu Bożym.

Ale to, że nie sprzeciwił się ukrzyżowaniu (nie uciekł, nie bronił się) było właśnie posłuszeństwem, Jezus przyjął wyrok.

Pn lis 27, 2017 19:54

No przepraszam, ale to protestanci twierdzą, że "nie wiemy", bo to nauczanie odrzucili. W Kościele Chrystusa jest inaczej, bo to nauczanie jest cały czas przekazywane z pokolenia na pokolenie. :D

A masz jakieś informacje na temat tesalońskiej tradycji ustnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie?

Pn lis 27, 2017 19:56

Saqura napisał(a):
chwat napisał(a):
Wg. Saqury, wiarą z Jezusa jest taka wiara, w której nauki Jezusa o sukcesji nie ma, jest tylko sam Jezus. Puk Puk jest tam kto?

No a nie tak ma być pomiędzy nami ? Czyż nie uczyli nas równości?
To w Nim mamy zapuścić korzenie i wzrastać, nie w sukcesji :roll:

Tylko, że bez sukcesji, nie ma przekazu kim jest On.

Saqura napisał(a):
chwat napisał(a):
Ufam temu, co Kościół Jezusa ustanowił.

Czyli tradycji..?

Saqura, trollujesz, czy napradę nie wiesz jakimi zasadami kieruje się Kościół Jezusa?
Wg Ciebie Kościół to "tradycja"?

Pn lis 27, 2017 19:57

Co się źle dzieje? Luter miał pretensje o odpusty i nauczanie na temat odpustów zostało zweryfikowane bez konieczności zakładania nowego Kościoła, bo uznano, że rzeczywiście są tam błędy i wypaczenia.

Luter niczego nie chciał zakładać, chciał rozmowy wewnątrz.
Nie bronię tego co zrobił, mógł podejść do tego inaczej, chociaż dzisiaj łatwo mi powiedzieć, dzisiaj rozmowy ksiądz i wyznawca wyglądają zupełnie inaczej (oczywiście na duży plus)

Pn lis 27, 2017 19:58

To trzeba było najpierw przekonać do tego starszyznę żydowską, a nie dokonywać rozłamu na własną rękę.

Pn lis 27, 2017 20:01
Saqura:
Saqura napisał(a):

Luter niczego nie chciał zakładać, chciał rozmowy wewnątrz.

Tyle, że z czasem zaczął coraz bardziej się radykalizować, a w końcu się obraził, bo dostał trochę zakazów, i założył własny Kościół. Historii nie zmienisz. Gdyby był posłuszny, to by do tego nie doszło.

Paulito:
Paulito napisał(a):
No przepraszam, ale to protestanci twierdzą, że "nie wiemy", bo to nauczanie odrzucili. W Kościele Chrystusa jest inaczej, bo to nauczanie jest cały czas przekazywane z pokolenia na pokolenie. :D

A masz jakieś informacje na temat tesalońskiej tradycji ustnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie?

Znowu tworzysz tezę, że Tesaloniczanie dostali od Apostołów odmienne nauczanie, niż reszta Kościoła. Masz na to jakiś dowód?

Kościół przekazuje komplet nauczania Apostolskiego, a nie tylko to, co spisano w Biblii. Czyli, między innymi, chociażby przeniesienie świętowania szabatu z soboty na niedzielę.

felek27:
felek27 napisał(a):

To trzeba było najpierw przekonać do tego starszyznę żydowską, a nie dokonywać rozłamu na własną rękę.

Ciągle winisz niewłaściwą stronę. Faryzeusze i uczeni w Piśmie nie uwierzyli mimo tego, że Chrystus głosił w Judei i Galilei przez trzy lata. To, że judaizm i chrześcijaństwo się rozeszły wynikało z faktu, że judaizm odrzucił nauczanie Chrystusa i Apostołów, a nie z braku posłuszeństwa. Przykro mi, ale nie zdołasz zmienić faktu, że gdyby Luter, Kalwinn i inni byli posłuszni przełożonym w Kościele, to nie doszło by do powstania protestantyzmu czy kalwinizmu.

Pn lis 27, 2017 20:05

Saqura napisał(a):
Luter niczego nie chciał zakładać, chciał rozmowy wewnątrz

Niby nie chciał zakładać, ale podporządkować też się nie chciał, a wiedział jak się kończy lansowanie własnych pomysłów. W tym momencie jego upór, świadomy, należy traktować jako chęć sprowokowania czegoś. Przecież nikt rozsądny nie sądzi, że religia zmieni zdanie na jego prywatne żądanie.

Pn lis 27, 2017 20:06

RenatkaW napisał(a):
Żydzi ( nie chrześcijanie) z tego co wiem nie uwierzyli ,że Jezus jest Mesjaszem i dalej czekają na przyjście Chrystusa.

Żydzi nie uznali ewangelii. Ani tej głoszonej ustnie, ani tej spisanej jako Pismo.

Cytuj:
Nie bardzo kojarzę tę fragment . Malgosia chciała wiedzieć i odpowiedziałam jak umiałam. myśle zgodnie z prawdą.

Podałaś fragment, w którym apostoł powoluje się na Stary Testament jako argument na autorytet Nowego Testamentu. Nie uważasz, że to nie pasuje?

A z autorów Nowego Testamentu bezpośrednie lub pośrednie odwołania do innych pism Nowego Testamentu odnajdziemy u świętych: Łukasza, Jana, Pawła, Piotra i Jakuba. W tej dyskusji ważny będzie Piotr. 2 P 3 14-16.

...

(Koh 3:1nn)

Pn lis 27, 2017 20:12
Ciągle winisz niewłaściwą stronę. Faryzeusze i uczeni w Piśmie nie uwierzyli mimo tego, że Chrystus głosił w Judei i Galilei przez trzy lata. To, że judaizm i chrześcijaństwo się rozeszły wynikało z faktu, że judaizm odrzucił nauczanie Chrystusa i Apostołów, a nie z braku posłuszeństwa.

Nie przeinaczaj faktów. Do rozłamu doszło tylko dlatego, że najpierw Jezus, a potem apostołowie głosili "bluźnierstwo", że Jezus jest Synem Bożym i Mesjaszem. Gdyby zaprzestali głoszenia tych "strasznych bluźnierstw", do czego zresztą namawiali ich faryzeusze i uczeni w Piśmie, żadnego rozłamu by nie było.

Pn lis 27, 2017 20:22

chwat napisał(a):
Saqura napisał(a):
Luter niczego nie chciał zakładać, chciał rozmowy wewnątrz

Niby nie chciał zakładać, ale podporządkować też się nie chciał, a wiedział jak się kończy lansowanie własnych pomysłów. W tym momencie jego upór, świadomy, należy traktować jako chęć sprowokowania czegoś. Przecież nikt rozsądny nie sądzi, że religia zmieni zdanie na jego prywatne żądanie.

Był doktorem teologi mogli wspólnie to obgadać, nie napisałam że nie był pyszny, tylko że mogło to wyglądać zupełnie inaczej.
To nie chodziło o same tylko odpusty, ale wiele złych rzeczy które działy się w Kościele.
Człowiek pozostanie tylko człowiekiem i nie ma co osądzać, teraz już tylko można żałować że tak się sprawy potoczyły.
Dlatego spokojny, cierpliwy dialog jest jak najbardziej zalecany, no a po nim gdyby chciał uzyskać coś w kwestii radykalnych zmian w nauce Kościoła, można byłoby go spokojnie obrzucić ekskomuniką.(nikt nie mówi że nie)

Pn lis 27, 2017 20:24

felek27 napisał(a):
Do rozłamu doszło tylko dlatego, że najpierw Jezus, a potem apostołowie głosili "bluźnierstwo", że Jezus jest Synem Bożym i Mesjaszem.
No ale jak Jezus miał przestać głosić, że był Synem Bożym, skoro był?

Bycie Mesjaszem bluźnierstwem nie było, Mesjasz był wyczekiwany

Pn lis 27, 2017 20:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 493 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna strona