Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Co myślicie o ateistach? 
Autor Wiadomość

@dobry_dziekan: co z tego, że wie skoro nie musi w niego wierzyć? Mnie też rodzice mówili, że jest taki termin "Bóg". Też o nim widziałam, ale w niego nie wierzyłam- miałam swoje zdanie na ten temat.

Pt mar 23, 2007 16:06

Błagam... wtedy wchłaniasz wszystko jak gąbka, a wyjątki tylko potwierdzają regułę ; )

Pt mar 23, 2007 16:38
Zobacz profil WWW

@dobry_dziekan: nie mam zamiaru Cię na siłę do czegoś przekonywać. Ja jednak jestem pewna, że odpowiednie wychowanie może zagwarantować umiejętność samodzielenego myślenia, selekcji oraz oceny onformacji już w wieku 8 lat!

Pt mar 23, 2007 17:56
@dobry_dziekan: nie mam zamiaru Cię na siłę do czegoś przekonywać. Ja jednak jestem pewna, że odpowiednie wychowanie może zagwarantować umiejętność samodzielenego myślenia, selekcji oraz oceny onformacji już w wieku 8 lat!

To dlaczego niektóre ośmiolatki wierzą w mikołaja. ? :-)
Owszem samodzielne myślenie tak, ale właściwa selekcja i ocena informacji ? Niestety nie.
Gdyby niejednemu katolikowi rodzic, bądź kolega /koleżanka nie powiedzieli, że św mikołaj to fikcja, gdyby ksiądz podtrzymywał pogląd, że święty mikołaj istnieje, to osoby wierzące nadal wierzyły by w niego.

A czy odpowiednie wychowanie może zagwarantować umiejętność samodzielnego myślenia w przyszłości ? Owszem tak.
Jednak to działa w obie strony.
"Odpowiednie" wychowanie może zagwarantować nieumiejętność samodzielnego myślenia na przyszłość.

Pt mar 23, 2007 18:55

@Aztec: ok, może nie w przypadku 8latków ;)

Pt mar 23, 2007 19:03
@Aztec: ok, może nie w przypadku 8latków ;)

nie tylko,
wystarczy spojrzeć na osoby wierzące,
nie wszystkie maja 8 lat.

Pt mar 23, 2007 20:10

nie tylko,

Tylko że osoby np. dorosłe wierzące umieją już samodzielnie myśleć i oceniać rzeczywistość

Pt mar 23, 2007 20:22

Część postów została wycięta - każdy kolejny post - zawierający jedno obraźliwe słowo - spotka to samo...

So mar 24, 2007 17:16
Cytuj:
nie tylko,

Tylko że osoby np. dorosłe wierzące umieją już samodzielnie myśleć i oceniać rzeczywistość

Richard Dawkins określa religię mianem wirusa, który rozprzestrzenia się z rodziców na dzieci,
i tu muszę się z nim zgodzić

So mar 24, 2007 17:17

Richard Dawkins określa religię mianem wirusa, który rozprzestrzenia się z rodziców na dzieci,
i tu muszę się z nim zgodzić

Jego teoriua ma poważne braki. Ogromna ilość dzieci wychowanych w rodzinach katolickich porzuca w pewnym momencie życia tą wiarę
Również spora ilość osób dotychczas niewierząca, w pewnym momencie życia nawraca się

So mar 24, 2007 18:03
Jego teoriua ma poważne braki. Ogromna ilość dzieci wychowanych w rodzinach katolickich porzuca w pewnym momencie życia tą wiarę
Również spora ilość osób dotychczas niewierząca, w pewnym momencie życia nawraca się

niektóre organizmy potrafią same sobie z tym wirusem poradzić, osobami które rozprzestrzeniają ten wirus są to także księża i osoby zarażone dlatego też możliwe są zarażenia wśród osób niewierzących

So mar 24, 2007 18:48

A jednak tych wyjątków od tej reguły jest tak dużo, że nie można jej uznać za słuszną

So mar 24, 2007 18:49
A jednak tych wyjątków od tej reguły jest tak dużo, że nie można jej uznać za słuszną

to przedstaw jakiś wyjątek od tej reguły

So mar 24, 2007 19:01

Wyjątek od reguły być może potwierdza regułę ale na pewno nie tę od której jest wyjątkiem ;)

So mar 24, 2007 19:36

Kamyk napisał(a):

to przedstaw jakiś wyjątek od tej reguły

Rozmawiasz z tym wyjątkiem. Wyjątkami bardziej znanymi niech będą Tomek Budzyński, Darek Malejonek czy Piotr Żyżelewicz - to osoby które świadomie i dobrowolnie przyjęły chrześcijaństwo
Osoby które świadomie i dobrowolnie odrzuciły chrześcijaństwo, w któym się wychowały - duża częśc moich znajomych. Każdy również na pewno ma takich znajomych. Również i Ty
Takich ludzi są dziesiątki tysięcy

So mar 24, 2007 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona