Autor |
Wiadomość |
Enigma
|
@dobry_dziekan: co z tego, że wie skoro nie musi w niego wierzyć? Mnie też rodzice mówili, że jest taki termin "Bóg". Też o nim widziałam, ale w niego nie wierzyłam- miałam swoje zdanie na ten temat.
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pt mar 23, 2007 16:06 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
W wieku 8 lat?
Błagam... wtedy wchłaniasz wszystko jak gąbka, a wyjątki tylko potwierdzają regułę ; )
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt mar 23, 2007 16:38 |
|
 |
Enigma
|
@dobry_dziekan: nie mam zamiaru Cię na siłę do czegoś przekonywać. Ja jednak jestem pewna, że odpowiednie wychowanie może zagwarantować umiejętność samodzielenego myślenia, selekcji oraz oceny onformacji już w wieku 8 lat!
|
Pt mar 23, 2007 17:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Enigma napisał(a): @dobry_dziekan: nie mam zamiaru Cię na siłę do czegoś przekonywać. Ja jednak jestem pewna, że odpowiednie wychowanie może zagwarantować umiejętność samodzielenego myślenia, selekcji oraz oceny onformacji już w wieku 8 lat!
To dlaczego niektóre ośmiolatki wierzą w mikołaja. ?
Owszem samodzielne myślenie tak, ale właściwa selekcja i ocena informacji ? Niestety nie.
Gdyby niejednemu katolikowi rodzic, bądź kolega /koleżanka nie powiedzieli, że św mikołaj to fikcja, gdyby ksiądz podtrzymywał pogląd, że święty mikołaj istnieje, to osoby wierzące nadal wierzyły by w niego.
A czy odpowiednie wychowanie może zagwarantować umiejętność samodzielnego myślenia w przyszłości ? Owszem tak.
Jednak to działa w obie strony.
"Odpowiednie" wychowanie może zagwarantować nieumiejętność samodzielnego myślenia na przyszłość.
|
Pt mar 23, 2007 18:55 |
|
 |
Enigma
|
@ Aztec: ok, może nie w przypadku 8latków 
|
Pt mar 23, 2007 19:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Enigma napisał(a): @ Aztec: ok, może nie w przypadku 8latków 
nie tylko,
wystarczy spojrzeć na osoby wierzące,
nie wszystkie maja 8 lat.
|
Pt mar 23, 2007 20:10 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: nie tylko, wystarczy spojrzeć na osoby wierzące, nie wszystkie maja 8 lat.
Tylko że osoby np. dorosłe wierzące umieją już samodzielnie myśleć i oceniać rzeczywistość
|
Pt mar 23, 2007 20:22 |
|
 |
Asienkka
|
Część postów została wycięta - każdy kolejny post - zawierający jedno obraźliwe słowo - spotka to samo...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
So mar 24, 2007 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: nie tylko, wystarczy spojrzeć na osoby wierzące, nie wszystkie maja 8 lat. Tylko że osoby np. dorosłe wierzące umieją już samodzielnie myśleć i oceniać rzeczywistość
Richard Dawkins określa religię mianem wirusa, który rozprzestrzenia się z rodziców na dzieci,
i tu muszę się z nim zgodzić
|
So mar 24, 2007 17:17 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Richard Dawkins określa religię mianem wirusa, który rozprzestrzenia się z rodziców na dzieci, i tu muszę się z nim zgodzić
Jego teoriua ma poważne braki. Ogromna ilość dzieci wychowanych w rodzinach katolickich porzuca w pewnym momencie życia tą wiarę
Również spora ilość osób dotychczas niewierząca, w pewnym momencie życia nawraca się
|
So mar 24, 2007 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jego teoriua ma poważne braki. Ogromna ilość dzieci wychowanych w rodzinach katolickich porzuca w pewnym momencie życia tą wiarę Również spora ilość osób dotychczas niewierząca, w pewnym momencie życia nawraca się
niektóre organizmy potrafią same sobie z tym wirusem poradzić, osobami które rozprzestrzeniają ten wirus są to także księża i osoby zarażone dlatego też możliwe są zarażenia wśród osób niewierzących
|
So mar 24, 2007 18:48 |
|
 |
Kamyk
|
A jednak tych wyjątków od tej reguły jest tak dużo, że nie można jej uznać za słuszną
|
So mar 24, 2007 18:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): A jednak tych wyjątków od tej reguły jest tak dużo, że nie można jej uznać za słuszną
to przedstaw jakiś wyjątek od tej reguły
|
So mar 24, 2007 19:01 |
|
 |
R6
|
Wyjątek od reguły być może potwierdza regułę ale na pewno nie tę od której jest wyjątkiem 
|
So mar 24, 2007 19:36 |
|
 |
Kamyk
|
Szuja napisał(a): Kamyk napisał(a): A jednak tych wyjątków od tej reguły jest tak dużo, że nie można jej uznać za słuszną to przedstaw jakiś wyjątek od tej reguły
Rozmawiasz z tym wyjątkiem. Wyjątkami bardziej znanymi niech będą Tomek Budzyński, Darek Malejonek czy Piotr Żyżelewicz - to osoby które świadomie i dobrowolnie przyjęły chrześcijaństwo
Osoby które świadomie i dobrowolnie odrzuciły chrześcijaństwo, w któym się wychowały - duża częśc moich znajomych. Każdy również na pewno ma takich znajomych. Również i Ty
Takich ludzi są dziesiątki tysięcy
|
So mar 24, 2007 20:51 |
|
|
|