Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 55  Następna strona
 Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Papieżem modlącym się przy Ciele Św. Rity jest naturalnie Jan Paweł II.

No tego mi brakowalo, nareszcie!
Cytuj:
a jej oczy same się otwierały i zamykały.

Skoro zakonnica, po smierci, ruszaa powiekami to z glowa takiego Formozusa pewnie mozna bylo pogadac.
Jesli w KK przewazaja ludzie Twojego pokroju, niebawem sie dowiemy (mam na mysli plany zwiazane ze szczatkami JPII).

So lip 04, 2009 11:01

Moje pytania;
1. Jak Ciało Św. Rity mogłoby otwierać oczy w masce woskowej?

To nie musi być maska woskowa, metody konserwacji są różne.
Poza tym, to otwieranie oczu to kolejna żałosna bajeczka dla ciemnycnh naiwniaków twojego pokroju. Wiara w to to jest naprawdę wyższego rzędu ośmieszenie.

Cytuj:
2. Dlaczego , jeżeli to jest maska woskowa - wygląda tak jakby ciało było trochę zniszczone (przyschnięte)?

Aca. Trochę zniszczone. Czyli wcale nie jest "idealnie zachowane" :(

Cytuj:
3. Czy Świętym dokleja się na masce ich własne owłosienie, czy może jest sztuczne, czy może pochodzi z np. lamy?

W życiu nie słyszałeś o perukach?
Zresztą jakie to ma znaczenie? Po pierwsze, to maskę kładzie się na twarz - bo ta część jest widoczna. Po drugie, jeśli byłaby potrzeba dołożyć jakieś włosy - to co to za problem je dołożyć?

Ten chrześcijański fetyszyzm zaczyna być obrzydliwy. Teraz czczą zeschniete trupy. To jest niesmaczne :?

So lip 04, 2009 11:47
Obrazek
Nie ma to jak laser strzelający z czółka. To pewnie też "autentyczne zdjęcia"?

So lip 04, 2009 11:54
zbanowana na stałe

Nienaruszone ciało "Świętej od spraw niemożliwych i rozpaczliwych" spoczywa w szklanej gablocie w Bazylice Św. Rity z Casica we Włoszech. Zmarła w 1457r, jej ciało kilka razy zmieniało pozycję, a jej oczy same się otwierały i zamykały.

Moje pytania;
1. Jak Ciało Św. Rity mogłoby otwierać oczy w masce woskowej?
2. Dlaczego , jeżeli to jest maska woskowa - wygląda tak jakby ciało było trochę zniszczone (przyschnięte)?
3. Czy Świętym dokleja się na masce ich własne owłosienie, czy może jest sztuczne, czy może pochodzi z np. lamy?

Św. Rita z Papieżem Janem Pawłem II
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Papieżem modlącym się przy Ciele Św. Rity jest naturalnie Jan Paweł II.

Przyjrzyj się stopie Św. Rity.
Gdzie tam jest założona maseczka? Stopa jest cienka. Czy ta maseczka jest grubości pończochy?
Trochę logiki!!!

So lip 04, 2009 11:56

Przyjrzyj się stopie Św. Rity.
Gdzie tam jest założona maseczka? Stopa jest cienka. Czy ta maseczka jest grubości pończochy?
Trochę logiki!!!

No właśnie, na pierwszy rzut oka widać, ze mówienie o tym ze to ciało jest "nietknięte rozkładem" to bzdura. Ciało jest zeschnięte jak egipska mumia i wyraźnie czas się na nim odbił. A ty nam wciskasz kit o tym że jest "nietknięte", chociaż sam widzisz, że jest zniszczone.

So lip 04, 2009 12:01
zbanowana na stałe

Dziękuję, że już nie nie udowadniasz, ze jest tam maseczka na stopie.

Nadto czytaj uważnie moje posty.

frater napisał(a):
Ciała które nie ulegają rozkładowi są w celu;

1. zaistnienia Cudu potrzebnego Wierzącym dla umocnienia
Wiary.
2.niewykluczone, że także dlatego, że się słabiej rozkładają i można
Je użyć z większą pewnością jako Relikwie.

Jak wiecie zapewne Relikwie Świętych są w wielu Świątyniach.

Obrazek
Obrazek

Zmagania niewykluczone, że byłego racjonalisty;

Żeby skóra św. Bernadetty miała taką barwę jak ma na zdjęciu musi być bogata w odpowiednie związki i przede wszystkim musi być pod nią krew. U żywego człowieka taka krew ciągle krąży u zmarłego następuje - bladość pośmiertna (występuje wskutek zatrzymania krążenia krwi i jej opadania do najniżej położonych części ciała; ma charakterystyczny szarawy odcień, czasami żółtawy "woskowy". Zatem mamy następujące możliwości:
1. Krew u Bernadetty krąży.
/ta możliwość jest wykluczona, bo wtedy musiałoby pracować serce i być wyczuwalny puls/
2. Krew u Bernadetty nie podlega prawom ciążenia.
A to wielce ciekawy przypadek. Zastanówmy się czy to możliwe (czysto teoretycznie)? Bóg jest wszechmogący (według katolików), więc może sprawić, by tak było. Ale co z tego wynika? Skoro krew nie podlega prawom ciążenia kropelka tej krwi w powietrzu będzie utrzymywała się w stanie nieważkości. Krew wlana choćby do probówki nie powinna ściekać po nachylonej ściance.
/tą możliwość właściwe też można wykluczyć z miejsca/
3. Krew nie podlega prawom ciążenia tylko w ciele Bernadetty.
4. Krew Bernadetty przyjęła konsystencję zolu, bo jakiś niewiadomy czynnik spowodował jej zgęstnienie, a także chroni tą krew przed rozpadem.
5. Krew Bernadetty jest twarda, co wywołał również jakiś niewiadomy czynnik chroniący tą krew przed rozpadem.
/to również wykluczone - zwykłe zgięcie ręki wiązałoby się z pękaniem "zamarzniętych" struktur krwi wewnątrz żył oplatających ciało, nie ma o nigdzie tym wzmianek/

Teraz należy zweryfikować dane które mamy i wysunąć wnioski. Pozostały nam dwa punkty: 3 i 4.
Oczywiście najprostszym sposobem na sprawdzenie wszystkich punktów byłoby pobranie próbki krwi z ciała Bernadetty, jednak takiej możliwości nie mamy. Ale mamy dane na jej temat.

"pod skórą można było zobaczyć zarys żył"

Zatem jeśli krew jest płynna i nie krąży, a pomimo to widzimy zarys żył (żyły są wypukłe), to musi się ta krew sprzeciwiać prawu ciążenia i przeczyć zachowaniu się cieczy, mechanice płynów (parciu hydrostatycznemu). Jeśli tak, to krew najprawdopodobniej zachowuje się tak tylko w ciele świętej, bo ktoś kto wyjmował wątrobę zapewne zauważyłby, że krew przejawia tendencję do wiszenia w stanie nieważkości itp. (wtedy dopiero byłby rozgłos, jakby takie wiszące kropelki ludziom pokazał).
Możliwe również, że krew ma konsystencję zolu.

Jak podważyć punkt 3 i 4?

So lip 04, 2009 12:16

Aha, czyli teraz ciała już nie są "nietknięte rozkładem" tylko "słabiej się rozkładają". Niedługo przyznasz, że są konserwowane, ale i tak będziesz utrzymywał, że to cud.

Mówiliśmy już chyba o tym, że twarz Bernardetty jest sztuczna?

So lip 04, 2009 12:25
zbanowana na stałe

http://www.youtube.com/watch?v=F7uPLx8PM8c
]
http://www.blinkx.com/video/incorrupt-b ... _ikVhmnumA

http://www.youtube.com/watch?v=DdU9SMNfodM

http://www.blinkx.com/video/incorrupt-b ... iDsLTbKS7A

http://www.blinkx.com/video/incorrupt-b ... jqCbq_6Cjg

Także dałem linki do obejrzenia około 100 (stu) Ciał Świętych o różnym stopniu rozkładu..Mam zamiar mówić tez o Ciałach Świętych nie występujących na filmach.

So lip 04, 2009 12:34
zbanowana na stałe

Postaram się tez udowodnić na przykładach, i jeżeli dyskusja będzie przebiegała rzeczowo i na dokumentach, że niektóre Ciała nie są pokryte żadnymi maseczkami.

Postać Św. Rity tez będę musiał Wam przybliżyć. W okolicach miejsca spoczynku Ciała Świętej Rity do dnia dzisiejszego trwa jeden z wielkich Cudów.

Czy wiecie jaki?

So lip 04, 2009 12:47

Setek innych które nie uległy rozkładowi:

starożytne mumie
naturalne mumie (jak człowiek z Tollund)
Lenin i inni jawnie konserwowani
rzekomy książe Wiśniowiecki
Jeremy Bentham

na tych twoich filmach zapewne nie pokazano. Tak samo jak zapewne nie powiedziano tam nic o ich ewentualnych konserwacjach.

Jedyna różnica pomiędzy Leninem, a św. Bernardettą jest taka, że czciciele Lenina zasadniczo nie wierzą w cuda (tj. wierzą, ale nie w cuda będące udziałem nadnaturalnego ;-)), więc zawsze otwarcie przyznawali, że ciało ich proroka po prostu zostało zabalsamowane. Czciele Bernardetty i innych, wierzą w nadnaturalne i wmawiają sobie, że zachowanie ciała jest cudem, nawet kiedy wiedzą, że było poddane konserwacji.

Dobija mnie frater twoja nekrofilia.

So lip 04, 2009 13:17
frater, odpowiedz na moje pytanie: dlaczego "cud" zwłok, które rozkładają się w powolniejszym tempie - dotyczy TAKŻE zwłok ludzi nie będących świętymi czy katolikami?

Ponadto, bardziej spektakularny jest przypadek naturalnej mumifikacji zwłok lamy buddyjskiego, Itigiełowa. Cytując za prof. Jerszową, "Badanie próbek pobranych z ciała 75 lat po pochówku wykazały, że skóra, włosy oraz paznokcie tego zmarłego mają właściwości identyczne, jak tkanki osoby żywej. Nie stwierdzono żadnych różnic. Również stawy zmarłego są ciągle elastyczne. Nie umiemy tego na razie wytłumaczyć (...)".

Podałam też inne, nie-katolickie przykłady, też zresztą oparte na materiałach źródłowych. Jestem ciekawa, co masz do powiedzenia na ten temat, frater...

A tak poza tym, to niektóre ciała naprawdę nie muszą być pokrywane woskowymi maskami. Jest tyle różnych technik balsamowania zwłok: zastrzyki z gliceryny i octu, tanatopraksja - znana w sumie już od czasów biblijnych, itd. Na dodatek jeżeli ciało znajduje się w korzystnym mikroklimacie, może zostać zachowane w stanie prawie że nienaruszonym przez dziesiątki lat, i jest to proces równie zdumiewający, co naturalny.

So lip 04, 2009 13:17
zbanowana na stałe

Tego Mnicha Buddyjskiego właśnie chciałem dołączyć do naszych rozważań.

Moja Droga

Czy sądzisz, że to Ciało na pewno nie poddawano konserwacji, czy różnym technikom balsamowania zwłok?

So lip 04, 2009 14:11
zbanowana na stałe

So lip 04, 2009 14:12

Czy sądzisz, że to Ciało na pewno nie poddawano konserwacji, czy różnym technikom balsamowania zwłok?

Aha, czyli ciała twojej religii nie były poddawane konserwacji (nawet jeśli wiemy, ze były), ale wszystkie te poza twoją religią już na pewno były.

Pogratulować.

So lip 04, 2009 14:23
Nigdzie nie obstawałam, że wszystkie przypadki dobrze zachowanych ciał zmarłych są jedynie wynikiem dobrej, technicznej konserwacji. Pisałam już o tym, że duży udział mają w tym procesy naturalne i uwarunkowania biologiczne. W ciele lamy Itigiełowa odkryto duże ilości bromu w tkankach i to zdaniem niektórych naukowców stanowi bardzo dobry środek, który tak zakonserwował zwłoki i nadał im takie właściwości.

Poza tym, patrząc na fotografię z 2002 r., ciało lamy nie zachowało się w stopniu absolutnie nienaruszonym. Wystarczy spojrzeć na twarz, która w pewnych częściach jest zniekształcona i zapadnięta. Posiłkowałam się książką, ale te informacje i fotografię z 2002 r. można też znaleźć na anglojęzycznej Wiki z podanymi źródłami:

http://en.wikipedia.org/wiki/Itigelov

Nigdy nie wykluczam jednak, że zwłoki osób świętych czy ważnych dla danej religii są w jakimś stopniu konserwowane bez wiedzy wiernych, by podtrzymać wokół nich atmosferę cudowności. Nie oszukujmy się, miejsca pielgrzymek są doskonałą promocją regionu, nie mówiąc o skoncentrowanym wokół nich biznesie opartym na handlu dewocjonaliami itp. Ta ewentualność zawsze powinna być brana pod uwagę.

Zresztą, przypadek lamy jest KOLEJNYM dowodem na to, że nie tylko święci katoliccy dostępują takiego "cudu". Może odniesiesz się w końcu do tego punktu moich postów? Czekam.

So lip 04, 2009 14:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 55  Następna strona