Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Autor |
Wiadomość |
r4dz10
|
Anna27 napisał(a): Nie istnieją. I według Ciebie szatan też nie istnieje tak? czyli szatan to bajka?
zgadza się.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn paź 05, 2009 16:28 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: 7 PostWysłany: Pon Paź 05, 2009 10:22 Temat postu: Nie rozumiem który z moich argumentów był bezsensowny?
Anno!
Sama sobie odpowiedz na to pytanie. Ja użyłem dokładnie Twojego argumentu a Ty to skomentowałaś, że nie ma sensu. No więc jeśli sama uważasz, że używanie Twoich argumentów nie ma sensu, to ja sie chyba będe musiał zgodzić...
PS Na jakiej podstawie twierdzisz, że krasnoludków nie ma o szatan jest?
|
Pn paź 05, 2009 17:56 |
|
 |
Anna27
|
Ja użyłam argumentu mowiąc o szatanie Ty o krasnoludkach. Proszę Cię to ma być rozmowa na poziomie osob dorosłych? Ale jeśli dla Ciebie szatan jest bajkową postacią to nie mamy o czym rozmawiać.
_________________ "Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."
|
Pn paź 05, 2009 18:41 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
może nie dosłownie bajkową, lepszym określeniem będzie nierealną. istnienie szatana jest tak samo prawdopodobne jak istnienie krasnoludków, o to mi chodzi.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn paź 05, 2009 18:44 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Dla mnie fakt, że a) szatan nie istnieje b) w zwiazku z czym nie mam jak w niego wierzyć, jest sytuacją całkiem komfortową. Nie muszę rozważać, co jest przejawem jego działania, a co nie. Nie muszę zastanawiać się, czy jestem gdzieś wodzony na pokuszenie czy też nie. Nie muszę zastanawiać się czy przychodzi do ludzi tylko słabych, czy też może jest na tyle silny, że ma ogromne wpływy w takim, dajmy na to Watykanie. Ergo koncepcja, pojęcie i postać szatana są mi do niczego nie potrzebne, zbędne. I nie wydaje mi się, żeby moje życie było przez to w jakiś sposób gorsze, czy uboższe. Chyba wręcz przeciwnie.
|
Pn paź 05, 2009 19:01 |
|
|
|
 |
Acro
|
Aniu!
Pogubiłaś się, co kto pisał, więc dla przypomnienia:
Napisałaś:
Najwiekszym zwyciestwem szatana jest to, ze ludzie przestają w niego wierzyć.. tak jak Ty
Na co ja:
Największym zwycięstwem Ciastkowego Potwora jest to, że ludzie przestali w niego wierzyć... tak jak Ty, Anno... Nie zastanawiałaś się na tym? Kiedyś nas napadnie a my będziemy zupełnie nieprzygotowani...
Na co Ty:
taka rozmowa nie ma sensu..
No więc: czy stosowanie Twoich argumentów nie ma sensu?
|
Pn paź 05, 2009 20:00 |
|
 |
Anna27
|
Nie pogubiłam się. Tak napisałam, tyle ze miedzy Twoją a moją wypowiedzią jest przepaść. Bo ja piszę o szatanie a Ty o postaciach z bajek. I to jest bez sensu. Ja mówię o kimś realnym
_________________ "Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."
|
Pn paź 05, 2009 20:51 |
|
 |
Acro
|
O kimś realnym? Hmmm...
więc szatan NAPRAWDĘ istnieje? Ty to wiesz? Nie wierzysz, ale wiesz?
Faktycznie, w takim razie ta rozmowa nie ma sensu. Może zajrzyj na forum psychiatria.pl wątek urojenia?
Sorki, że walę tak bez ogórek, ale przecież prawda nas wyzwoli.
|
Pn paź 05, 2009 21:07 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
@Acro
Jak zatem wytłumaczysz fakt osób opętanych?
Jak wytłumaczysz fakt paniki demonów na Modlitwę Egzorcysty, który w IMIENIU CHRYSTUSA wypędza demony do piekła?
Jak wytłumaczysz fakt nadnaturalnej siły osób opętanych?
Jak wytłumaczysz fakt mówienia przez opętanych trzema głosami naraz?
Jak wytłumaczysz fakt satanistów, którzy są także tu na forum i hamują Ewangelizację?
Jak wytłumaczysz fakt nawiedzonych mieszkań, które na skutek ... , zostają uwolnione przez Egzorcystę od nawiedzenia?
Jak wytłumaczysz fakt, że podczas mszy satanistycznych, w których składają oni ofiary z ludzi, pokazuje się demon?
Pytania mogę mnożyć. Niewykluczone, że odsłonię trochę wiedzy na ten temat.
|
Pn paź 05, 2009 21:24 |
|
 |
Sadeness
|
frater napisał(a): @Acro
Jak zatem wytłumaczysz fakt osób opętanych?
Jak wytłumaczysz fakt paniki demonów na Modlitwę Egzorcysty, który w IMIENIU CHRYSTUSA wypędza demony do piekła?
Jak wytłumaczysz fakt nadnaturalnej siły osób opętanych?
Jak wytłumaczysz fakt mówienia przez opętanych trzema głosami naraz?
Jak wytłumaczysz fakt satanistów, którzy są także tu na forum i hamują Ewangelizację?
Jak wytłumaczysz fakt nawiedzonych mieszkań, które na skutek ... , zostają uwolnione przez Egzorcystę od nawiedzenia?
Jak wytłumaczysz fakt, że podczas mszy satanistycznych, w których składają oni ofiary z ludzi, pokazuje się demon?
Pytania mogę mnożyć. Niewykluczone, że odsłonię trochę wiedzy na ten temat.
Sam jesteś opętany fraterku 
Pn paź 05, 2009 21:26 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
To nie jest argumentacja.
A, że nie jestem wystarczy stwierdzenie, że Bardzo Bardzo Bardzo Kocham Mojego BOGA OJCA, JEZUSA i DUCHA ŚWIĘTEGO i jestem ICH dzieckiem BOŻYM.
|
Pn paź 05, 2009 21:30 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
I nie boję się satanistów bo jestem sługą CHRYSTUSA i MOC JEGO RAN I KRWI mnie chroni.
|
Pn paź 05, 2009 21:32 |
|
 |
Anna27
|
Acro szatan bardzo sie cieszy z Twoich wypowiedzi wiesz?
Frater oni zjawiska o jakich mowiles tlumacza choroba psychiczna lub jakimis omamami, co jednak nie zawsze im sie udaje co widac Acro np w filmie "Egzorcyzmy Emilly Rose" gdzie probuje sie oskarzyc ksiedza-egzorcyste o smierc opetanej dziewczyny i jakos po licznych sledztwach i analizach sąd nie znalazł w nim winy a wiec uznal działanie sil nadprzyrodzonych - tu sztana.
|
Pn paź 05, 2009 21:35 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Prawdę mowiąc wielu rzeczom przypisujemy coś niesamowitego. Dlaczego na ogół ludzie boją się cmentarzy w nocy? Czy to "coś" tkwi w cmentarzach? Nie, to tkwi w ludziach, miejsce jak miejsce, tylko ludzka wybraznia nie ma czasem granic.
Podobnie podejrzewam jest z tymi zjawiskami.
Cytuj: Jak wytłumaczysz fakt, że podczas mszy satanistycznych, w których składają oni ofiary z ludzi, pokazuje się demon?
Fraterze, czy masz naocznego świadka takiego wydarzenia?
Dlaczego opętania istnieją praktycznie chyba jedynie w kregu wiary /jakiejkolwiek - chocby małych plemion/, nie słyszałam o opętanym ateiście.
Może my w obrębie swych wierzeń wywołujemy pewne stany /lęk, wyrzut sumienia, głebokie traumy z powodu świadomości popełnionego zła, czy inne "niewygody" spychane do podświadomosci itp/, które odpowiadają z kolei za stan tzw. "opętania".
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn paź 05, 2009 21:43 |
|
 |
No
|
Anna27 napisał(a): Acro szatan bardzo sie cieszy z Twoich wypowiedzi wiesz? Frater oni zjawiska o jakich mowiles tlumacza choroba psychiczna lub jakimis omamami, co jednak nie zawsze im sie udaje co widac Acro np w filmie "Egzorcyzmy Emilly Rose" gdzie probuje sie oskarzyc ksiedza-egzorcyste o smierc opetanej dziewczyny i jakos po licznych sledztwach i analizach sąd nie znalazł w nim winy a wiec uznal działanie sil nadprzyrodzonych - tu sztana.
Emily Rose to postać fikcyjna a księża egzorcyzmujący Anneliese Michel na której była oparta zostali skazani za doprowadzenie do śmierci wskutek niedbalstwa więc na co to argument?
|
Pn paź 05, 2009 22:00 |
|
|
|