Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
 Ateiści podatni na fałszywe kuszenie szatana 
Autor Wiadomość

Ja po prostu wiem że salony samochodowe sprzedają samochody, ateista natomiast zmuszony jest dorabiać do tego niestworzone historie aby pasowały do jego światopoglądu.

Oj tak Sewerynie. Ty wiesz że salony samochodowe sprzedają samochody i ja to wiem. Tylko, że kiedy zapytamy się, skąd ten salon wziął te samochody, to ja dowiem się gdzie jest fabryka, zgłębię proces tworzenia samochodów, idąc dalej być może kiedyś się nawet dowiem skąd się wzięły części, a ty wymyślisz sobie że samochody stworzył wszechmogący właściciel sklepu i uznasz to za w pełni satysfakcjonującą odpowiedź, dodatkowo uważając mnie za głupka, że nie dochodzę do tego samego oczywistego wniosku.

Wt lis 24, 2009 21:26

Seweryn, bez urazy, ale rozpoczynać i kontynuować forumowe przepychanki też trzeba umieć, a Tobie wychodzi to tak kiepsko jak masa nietrafionych analogii :)

Oby Piekielny Demon Głupoty i Wygadywania Bzdur zechciał zesłać na Was łaski uświęcające do poznania prawdy najprawdziwszej.

Wt lis 24, 2009 21:41
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Ja przypuszczam, że Seweryn nie musi udowadniać spraw oczywistych, które są niezbitymi faktami, że Stwórcą Właściciela sklepu jak i pracowników, jak i Ciebie, jak i mnie jest BÓG .

I BÓG też jest przy każdej czynności, którą wykonujemy; dobrej i złej. Przy montażu samochodów też jest BÓG. I Właścicielem wszystkiego co jest na ziemi też jest BÓG. I BÓG nie przemija i jest ABSOLUTEM - jest wszędzie. Ma Moc także nad szatanem i jego poplecznikami i strąca ich na same dno piekła.

Wt lis 24, 2009 21:50

Seweryn, bez urazy, ale rozpoczynać i kontynuować forumowe przepychanki też trzeba umieć, a Tobie wychodzi to tak kiepsko jak masa nietrafionych analogii :)

Oby Piekielny Demon Głupoty i Wygadywania Bzdur zechciał zesłać na Was łaski uświęcające do poznania prawdy najprawdziwszej.

Jeśli demon o którym piszesz istnieje to faktycznie możesz być pod jego władzą. ;)

Wt lis 24, 2009 22:25

Ja przypuszczam, że Seweryn nie musi udowadniać spraw oczywistych, które są niezbitymi faktami, że Stwórcą Właściciela sklepu jak i pracowników, jak i Ciebie, jak i mnie jest BÓG .

Istnienie sily wyzszej, nie mowiac juz o bogu osobowym, w zaden sposob nie jest faktem. Nawet najmocniej wierzacy teista po prostu nie jest uprawniony by tak twierdzic. Sa tylko dwie mozliwosci:
1. Klamstwo - jesli stwierdzasz zaistnienie faktu ze swiadomoscia, ze to jednak faktem nie jest.
2. Pomylka - jesli ktos wprowadzil cie w blad, ze istnienie boga jest faktem, a ty przyswoiles sobie mylna informacje

Powyzsze sa prawdziwe niezaleznie od nieznanej nam odpowiedzi na pytanie o istnienie sily wyzszej.

frater napisał(a):
I BÓG też jest przy każdej czynności, którą wykonujemy; dobrej i złej. Przy montażu samochodów też jest BÓG. I Właścicielem wszystkiego co jest na ziemi też jest BÓG. I BÓG nie przemija i jest ABSOLUTEM - jest wszędzie. Ma Moc także nad szatanem i jego poplecznikami i strąca ich na same dno piekła.

To twoja wiara i pisanie tego wszystkiego w trybie oznajmujacym nie zwieksza sily wypowiedzi.

Wt lis 24, 2009 22:28

Istnienie sily wyzszej, nie mowiac juz o bogu osobowym, w zaden sposob nie jest faktem. Nawet najmocniej wierzacy teista po prostu nie jest uprawniony by tak twierdzic. Sa tylko dwie mozliwosci:
1. Klamstwo - jesli stwierdzasz zaistnienie faktu ze swiadomoscia, ze to jednak faktem nie jest.
2. Pomylka - jesli ktos wprowadzil cie w blad, ze istnienie boga jest faktem, a ty przyswoiles sobie mylna informacje

A czy faktem jest panowanie faraona Seti I w XIII wieku p.n.e ?

Czy najmocniej wierzący w to ateista jest uprawniony by tak twierdzić? Może to kłamstwo, albo pomyłka.

Wt lis 24, 2009 22:44
zbanowana na stałe

A jakie znasz fakty żeś osobą materialną Bracie?

Wt lis 24, 2009 22:46
zbanowana na stałe

Pytanie do carbon_copy.

Wt lis 24, 2009 22:46

To zalezy jak dobrze jest to udokumentowane w wiarygodnych zrodlach historycznych, najlepiej wielu niezaleznych od siebie i nie posiadajacych znamion tendencyjnosci lub manipulacji. A gdyby jeszcze istniala piramida z odpowiednimi inskrypcjami i mumia w srodku to juz calkiem niedaleko jest do faktu. A nawet gdyby pozniej faraon Seti okazal sie mistyfikacja, na przyklad wykombinowana przez Carla Sagan'a do promocji poszukiwania istot pozaziemskich to tez swiat by sie nie zawalil. Po prostu nalezaloby zrewidowac nasza wiedze o swiecie.

Seweryn napisał(a):
Czy najmocniej wierzący w to ateista jest uprawniony by tak twierdzić? Może to kłamstwo, albo pomyłka.

Mozna twierdzic wszystko co jest zgodne z dostepna wiedza i nie trzeba do tego zadnej wiary. Faktem jest na przyklad, ze dotychczas na zadna inteligentna sile wyzsza sie nie natknelismy i coraz mniej pozostaje dziur w ktorych moglaby sie chowac.

Wt lis 24, 2009 22:59

Kiedy pukam sie w czolo, moja czaszka odzywa sie glosnym echem.

Wt lis 24, 2009 23:13

Seweryn napisał(a):

To zalezy jak dobrze jest to udokumentowane w wiarygodnych zrodlach historycznych, najlepiej wielu niezaleznych od siebie i nie posiadajacych znamion tendencyjnosci lub manipulacji. A gdyby jeszcze istniala piramida z odpowiednimi inskrypcjami i mumia w srodku to juz calkiem niedaleko jest do faktu. A nawet gdyby pozniej faraon Seti okazal sie mistyfikacja, na przyklad wykombinowana przez Carla Sagan'a do promocji poszukiwania istot pozaziemskich to tez swiat by sie nie zawalil. Po prostu nalezaloby zrewidowac nasza wiedze o swiecie.

Seweryn napisał(a):

Mozna twierdzic wszystko co jest zgodne z dostepna wiedza i nie trzeba do tego zadnej wiary. Faktem jest na przyklad, ze dotychczas na zadna inteligentna sile wyzsza sie nie natknelismy i coraz mniej pozostaje dziur w ktorych moglaby sie chowac.

Powiadasz coraz mniej dziur. Nasza wiedza o powstaniu wszechświata jest taka sama jak np. 5000 lat temu . Albo stworzył go Stwórca, albo powstał sam z niczego. Powstanie z niczego to jedna wielka dziura, nie wiemy nic o początku poza tym że był, a to zakładano już tysiące lat temu.

Poza tym jeśli chodzi o dostępną wiedzę, to według przekazanej nam przez pokolenia wiedzy, Jezus zmartwychwstał.

Wt lis 24, 2009 23:15
zbanowana na stałe

A może jest pusta?

Wt lis 24, 2009 23:17
zbanowana na stałe

frater napisał(a):

Js bym obstawiał pustkę. To jedyne logiczne wytłumaczenie.

Jakie niezależne Instytuty stwierdziły, żeś homo-homo sapiens?

Wt lis 24, 2009 23:19

carbon_copy napisał(a):
frater napisał(a):

Js bym obstawiał pustkę. To jedyne logiczne wytłumaczenie.

Jakie niezależne Instytuty stwierdziły, żeś homo-homo sapiens?

Podalem fakt, ktory sugeruje ze jestem bytem materialnym. Jesli mam udowadniac, ze rowniez inteligentnym to temat na zupelnie inna rozmowe. Nie bede na darmo strzepil jezyka.

Wt lis 24, 2009 23:35
zbanowana na stałe

Na razie nie udowodniłeś żeś istotą materialną. W ściane jak pukniesz tesz jest podobny odgłos i dowód to jast na to , że jest cieniuteńka i za nia jest pustka. ;)

Czy jesteś ścianą?

Wt lis 24, 2009 23:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona