Od czasu upadku socjal-komunizmu w Polsce nie słyszałem by osoby duchowne (za paroma wyjąkani) twierdziły, ze są "Głosem Narodu". Owszem, występują jako głos Kościoła Katolickiego (tak na marginesie Kościoła piszemy z dużej, chyba ze rozmawiamy o budynkach). A że za katolików uważa się większości Polaków... . Głosem narodu sa w znacznej mierze parlamentarzyści i nie trzeba danych by zobaczyć jak oni sobie poczynają z przesłaniem chrześcijańskim.
Wystarcz - a'propos - polityków zobaczyć ilu w parlamencie jest lekarzy, prawników, rolników, nauczycieli a ile osób duchownych.
Cytuj:
Zastanówmy się teraz ile % polaków rzeczywiście wierzy i szanuje wszystkie nauki Kościoła. Myślę, że dobrze oddaje to liczba osób przystępujących do komunii - 16,3%
w takim razie źle myślisz, zastanów sie jeszcze raz.
A że rzeczywistych katolików jest mniej niz połowa, nie znaczy to że osób identyfikujących się z Kościołem jest mniej niz połowa.
poza tym mniejszością w stosunku do... kogo?
Cytuj:
KK systematycznie, od lat się wyludnia [oficjalne dane ISKK za ostatnie 25 lat] ale domaga się co raz to nowych przywilejów i wpływu na politykę społeczną państwa. Jego wpływy rosną dokładnie odwrotnie niż liczba jego faktycznych członków!
wyludnia w uropie=/= na świecie
nowych przywilejów - slogany, slogany, slogany, j a k i c h?
Cytuj:
Mnie osobiście najbardziej drażni, że Państwo funduje księżom około 80% składki emerytalnej. Czemu czarni mają brać wysokie uposażenia za moje pieniądze?
Dlatego że nasze wspaniałe państwo jeszcze jako PRL zabrało większość mienia Kościoła w zamian oferując minimalne wynagrodzenie.
Poza tym owe 80% jest o ile się nie mylę wówczas, gdy duchowny nie ma innych dochodów publicznych. W przeciwnym wypadku, płaci za składki z pensji jak każdy obywatel
Cytuj:
Niepoprawność polityczna w państwie demokratycznym i pluralistycznym jest zbędna i szkodliwa .
ściągnąłeś to z cytaty Hitlera czy cytaty Stalina? Bo jak na mój gust nakaz poprawności politycznej mija się zarówno z pluralizmem jak demokracją. Kurcze czytaj co piszesz.
Cytuj:
Moralizowanie jest potrzebne , pod warunkiem że jest to kłoszenie poprawnej moralności opartej na obiektywnej i uzasadnionej etyce . Niestety kościół opiera się na prawdach objwionych/urojonych , a to skutkuje błędami etycznymi i moralnymi .
Owszem, fundamenty Kościoła zbudowane sa na wierze. inaczej nie była by to religia. Jednakowoż cała podstawą jest Chrystus, który istniał na prawdę. Tak jak i badania na których oparte są współczesne normy i wartości. A błędy - Kościół tworzą ludzie i przypadki się zdarzaja.
Cytuj:
Kościół broni życia ?
Kogo , czego
dziwne pytanie - wiesz w ogóle czym Jest KK?
ale chodziło mi głównie o - LUDZKIEGO. Od poczęcia, do naturalnej śmierci.
Cytuj:
Dawanie ludziom nadziei przez kościoły jest najdroższym i najmniej uzasadnionym dawaniem nadziei w chistorii ludzkości .
Nie uważam byś miał rację. Ale nawet gdyby, to jak powiedział niegdyś Churchill,
Stwierdzono, że demokracja jest najgorszą formą rządu, jeśli nie liczyć wszystkich innych form, których próbowano od czasu do czasu.Cytuj:
Kościół jest potrzebny samemu sobie , do udzielanie nietanich sakramentów .
Nie wiesz, czym sa sakramenty i do czego służą. Ale masz racje sakramenty sa bezcenne. Dosłownie nie w przenośni.
danbog, twoje niby-przywileje
1. Finansowanie uczelni kościelnych
poniewaz działaja jako placówki publiczne, w których uczyć się mogą wszyscy. Zreszta i tak fundusze obliczane są wg innej składki, w wyniku której za to samo taki KUL otrzymuje mniej niż UMCS
2. Zwolnienia z cła [ nza rzewcz kultu

]
o ile mi wiadomo nie sami księża z tego korzystaja lecz wierni. chyba że wiesz coś bardziej niz ja?
3. Opłacanie ZUS za księży z budżetu państwa
było wcześniej
4. Zatrudnianie z budżetu Państwa kapelanów
bronisz praw większości? skoro ktos chce miec kapelana, dlaczego muwić mu nie? Bardziej jestem przeciw opłacaniu przez pracodawce związkowców w zakładach pracy (ale to inny
temat).
5. Ukrywanie sutannowych pedofilów [ jak i innych przestępców ].
owszem, zdarzało się. i jako członek wspólnoty źle się czuję, że osoby, które powinny swiecić przykładem tak nadużywały zaufanie. Niemniej wystarczy porównać statystyki pedofilów np w sutannach z nauczycielami, lekarzami czy innymi specjalnosciami. wychodzi max 1:3. Tyle że kogo obchodzi ze górnik czy rzemieślik wykorzystał dziewczynkę/chłopca. Ale ksiądz, to co innego. Bo kościół to wciąż pewien kręgosłup moralny.
6. Wyłudzenia w ramach "Komisji majątkowej"
to nie do Kościoła, to do Państwa, bo to ono jest odpowiedzialne za Komisję(wraz z naczelna Rada Prawników. Ale masz rację, gdyby przedstawiciele postawili na sąd juz dawno byłoby po wszystkim. Jak chcesz iść na rękę top tak jest.
a'propos co do komisji masz jakis dowód czy rzucasz slogany? stawiam że to drugie?
Idziemy dalej
1. Uśmiercanie ludności za pomocą wirusa HIV poprzez zakaz stosowania prezerwatyw.
Informacje powszechnie znane to: prezerwatywa jako srodek antykoncepcyjny działa w nieco ponad 70 %. wirus hiv jest wielokroć mniejszy niz plemnik. Odpowiedź nasówa się zama. To mechanicznie. Psychologicznie, wraz ze wzrostem używania prezerwatyw częściej dochodzi do stosunków. Także bez zabezpieczenia. Wystarczy porównać kraje Afykańskie gdzie zezwala się na stosowanie środków i nie. Porównaj i wówczas wypowiadaj się o skuteczności działań Kościoła i lobby antykoncepcyjnego.
2. Uśmiercanie kobiet dokonujących aborcji , poprzez brak opieki medycznej
[ Albo okaleczanie poprzez brak dostępu do aborcji ]
Podobnie jak policjant wypisujący mandat za to że przebiegałeś przez jezdnie w niewłaściwym miejscu. Bo przecież lepiej że przebiegłeś niz być przechodził.
3. Utrwalanie wadliwej struktury społecznej poprzez brak edukacji o antykoncepcji , brak możliwości dokonania aborcji .
Tam gdzie wcześniej jest nauka o antykoncepcji dziwnym trafem pojawia sie więcej niechcianych ciąż. i w coraz młodszym wieku. O ochronie zycia/aborcji pisałem wcześniej
4. Propagowanie rasizmu [ propaganda antyżydowska ]
tak ostatnio zapadł na ten temat wyrok w laickiej Szwecji czy Finlandii. Bo rodzice obrzezali dziecko i teraz sie okazuje że umyślnie chcieli chłopcu wyrządzić krzywdę. Musza zapłacić ogromne "wyrównanie krzywd" niemowlakowi. Ale chyba cię nie zrozumiałem, możesz więc dokładniej?
Cytuj:
Pytasz się jak byś sam nie wiedział .
No bo rzeczywiście może czegoś nie wiem, a ty mnie utwierdzasz ze jest nas dwóch którzy nie wiedzą.