Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona
 Sens chrztu niemowlat 
Autor Wiadomość
Post Re: Sens chrztu niemowlat
Alus napisał(a):
O radykalizmie Chrystusa w wielu aspektach naszego życia już dyskutowaliśmy.
Ale uciekłeś od dyskusji o radykalnym nakazie odrzucenia wszelkich dóbr materialnych, aby prawdziwie pójść za Chrystusem - Kto chce iść za Mną niech sie zaprze samego siebie.

Ale to znów jest raczej inny temat niż nakaz chrztu, i nie ukciekłem ani nie uciekam teraz, ale to po prostu nie ma wiekszego związku z nakazem Chrystusa aby udzielać chrztu ponieważ chrzest jest istotny dla uzyskania zbawienia, a chrzest jak wiemy gładzi grzech pierworodny. Nie można wymazać tego grzechu w inny sposób jak tylko poprzez chrzest.

Cytuj:
Jak miłosierny Bóg potraktuje osoby nie ochrzczone lub żyjące w związku niesakramentalnym - chwała Bogu- nie mnie sądzić.

A czy moje słowa są takim osądem? Nie sądzimy, ale obowiązkiem chrześcijanina jest mówić glośno o tym iż jest to grzech ciężki i życie w ciężkim grzechu. Dla dobra dusz, ponieważ chrześcijanin powinien przejawiać pewien stopień gorliwości w zbawieniu innych, nie tylko siebie. Szeroko pojęta tolerancja pozwala dzisiaj na akceptację tego zjawiska, zarówno społeczną jak i przez rodziców, rodzinę, przyjaciół.

Myślę że chrześcijanie nie powinni pozostawać obojętni i tolerancyjni wobec tego, iż ktoś żyje w taki sposób że to staje się drogą do piekła. To fakt że tutaj trudno jest zwracać uwagę, dlatego iż ludzie wymagają poszanowania ich prywatności.

Grzechy nieczytstości ranią Chrystusa w szczególny sposób. Mamy taką wizję także w objawieniach siostry Faustyny. Ten grzech jest wspominany w różnych objawieniach, i mówi o tym zarówno Chrystus jak i Matka Boża. To nie jest jakaś sprawa moralności i etyki, ale to jest kwestia zbawienia tych osób, żyjących w taki sposób. A wielu ludzi wybiera taką drogę.

Śr lis 16, 2016 18:14
To ja powiem tak: jak się przychromolisz do moich Rodziców, zostaniesz potraktowany gromkim brehehe. Jak to nie wystarczy, dostaniesz w ryj. I myślę, że więcej Polaków poprze moją postawę, niż Twoją. A już na pewno będą to Polacy lepiej wykształceni, zorganizowani, bogatsi. Dlatego ja Ciebie uprzejmie prosze: daj sobie spokój ze świadkowaniem Panu, przynajmniej w ten sposób. Żyj i daj żyć innym.

Odnośnie troski o zbawienie innych, powiem, jako niechrześcijanin, tak: nie zarażaj ludzi swoimi fobiami, ale martw się sam o siebie. Odnośnie dobra dusz pozostaje już tylko pusty śmiech, bo co niby ta fraza ma znaczyć? Dusza jest fragmentem, a do Nieba czy piekła idzie cały człowiek. A mowa przeciw szeroko pojętej tolerancji w Twoich ustach świadczy o postępującym – mniejsza, bo mnie wymoderują. Piłujesz gałąź, na której sam siedzisz i tyle.

Cz lis 17, 2016 1:41
equuleuss napisał(a):
Alus napisał(a):
Ale uciekłeś od dyskusji o radykalnym nakazie odrzucenia wszelkich dóbr materialnych, aby prawdziwie pójść za Chrystusem - Kto chce iść za Mną niech sie zaprze samego siebie.

Cytuj:
Ale to znów jest raczej inny temat niż nakaz chrztu, i nie ukciekłem ani nie uciekam teraz, ale to po prostu nie ma wiekszego związku z nakazem Chrystusa aby udzielać chrztu ponieważ chrzest jest istotny dla uzyskania zbawienia, a chrzest jak wiemy gładzi grzech pierworodny. Nie można wymazać tego grzechu w inny sposób jak tylko poprzez chrzest.

Grzech pierworodny - a ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. - to nie grzech czynny, świadomy i dobrowolny, trudno traktować go w kategorii grzechu osobistego.
To skażenie natury wszystkich ludzi, nie wybrany i nie dokonany przez konkretnego człowieka.
Dziwne byłoby potępienie wieczne, li tylko za samą naturę człowieka.

Cz lis 17, 2016 7:48

ErgoProxy napisał(a):
To ja powiem tak: jak się przychromolisz do moich Rodziców, zostaniesz potraktowany gromkim brehehe. Jak to nie wystarczy, dostaniesz w ryj.
Internetowy heros ;)
Zachowaj swoje bohaterstwo dla kogoś, kto faktycznie obraża Twoich Rodziców. equuleuss mówi o pewnych sytuacjach - to, że odnosisz to do swoich Rodziców to Twój problem. I ich...

Cytuj:
I myślę, że więcej Polaków poprze moją postawę, niż Twoją.
Jedzmy g.... miliony much nie mogą się mylić!
Cytuj:
A już na pewno będą to Polacy lepiej wykształceni, zorganizowani, bogatsi.
Propaganda bezbożności... Zresztą bezpodstawna.
Zresztą, w chwili śmierci Ci to nie pomoże.
Cytuj:
Dlatego ja Ciebie uprzejmie prosze: daj sobie spokój ze świadkowaniem Panu, przynajmniej w ten sposób. Żyj i daj żyć innym.
A kto Ci zabrania żyć?
Rzucasz się, bo equuleuss trafiła we wstydliwą dla Ciebie sprawę.
Cytuj:
Odnośnie troski o zbawienie innych, powiem, jako niechrześcijanin, tak: nie zarażaj ludzi swoimi fobiami, ale martw się sam o siebie. Odnośnie dobra dusz pozostaje już tylko pusty śmiech, bo co niby ta fraza ma znaczyć? Dusza jest fragmentem, a do Nieba czy piekła idzie cały człowiek. A mowa przeciw szeroko pojętej tolerancji w Twoich ustach świadczy o postępującym – mniejsza, bo mnie wymoderują. Piłujesz gałąź, na której sam siedzisz i tyle.
Equuleuss pisze co myśli - i ma dobre serce (choć nie zgadzam się z wszystkim co pisze. Drażni Cię - nie czytaj.
A ja CIę drażni wiara i jej zasady - nie wchodź na forum na stronie wierze poświęconej.

Pt lis 18, 2016 2:11
Zobacz profil WWW

Alus napisał(a):
Odróżniajmy rzeczy konieczne od korzystnych (tzw rady ewangeliczne)

equuleuss napisał(a):
Alus napisał(a):
Grzech pierworodny - a ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. - to nie grzech czynny, świadomy i dobrowolny, trudno traktować go w kategorii grzechu osobistego.
To skażenie natury wszystkich ludzi, nie wybrany i nie dokonany przez konkretnego człowieka.
Dziwne byłoby potępienie wieczne, li tylko za samą naturę człowieka.
Tak się składa, ze Aluś ma rację - ale i equuleuss ją ma. Wasze teksty nie są sprzeczne.

Pt lis 18, 2016 2:13
Zobacz profil WWW
Marek_Piotrowski napisał(a):
Zachowaj swoje bohaterstwo dla kogoś, kto faktycznie obraża Twoich Rodziców. equuleuss mówi o pewnych sytuacjach - to, że odnosisz to do swoich Rodziców to Twój problem. I ich...

My tu nie mamy żadnego problemu, że ślub był aż cywilny. Jeszcze. Bo niestety, łazi po tym świecie trochę ludzi gotowych do poszczucia na nas winy w imię idei czystej i własnego dobrego samopoczucia. I nie tylko na nas. I nie tylko winy.

Odnośnie miliardów much – akurat nie o to mi chodziło, proszę próbować dalej.

Odnośnie propagandy bezbożnictwa – ani chrześcijaństwo nie kończy się na katolicyzmie, ani wiara na chrześcijaństwie, o czym, jak widzę, nigdy dość przypominania apologetom ograniczonym do jednego wyznania.

Rzucasz się, bo equuleuss trafiła we wstydliwą dla Ciebie sprawę.

Prorok jaki, czy co...

Mężu Boży, satanistki mi się śnią. Co mi pomoże?

Equuleuss pisze co myśli - i ma dobre serce

Kojarzy mi się w tym momencie taki filmik z akademii ku czci Dnia Pokoju: dwoje dzieci miało w kluczowym momencie wypuścić w niebo gołąbka. Dzieci przejęte, trzymały tego gołąbka mocno przez całą akademię i na komendę wypuściły faktycznie. W niebo.

Ciep.

Częstokroć, w porywach do zawsze, dobre serduszka to za mało.

A ja CIę drażni wiara i jej zasady - nie wchodź na forum na stronie wierze poświęconej.

Drażnią mnie ludzie zawłaszczający dla siebie pewne sprawy i pojęcia – takie jak wiara czy dobro – i gotowi narzucać swoje widzimisię w tej materii całemu światu, a nawet Wszechświatu. Natomiast prawda...

Proszę pana, jest sobie Transcendencja, którą określamy jako nieskońćzenie przekraczającą możliwości pojmowania istot doczesnych. Przyznajmy katolikowi 1000000 (milion) tekielich mocy wyjaśniającej, a ateiście 1 (jednego) tekieliego. Problem: jaka jest różnica między omyłkami, jakie oni popełniają, kiedy mówią o Transcendencji? Bo mnie, uzbrojonemu w limesy, Apostołom nieznane, wychodzi że jest to omyłka taka sama. I że jest ona nieskończona.

Pt lis 18, 2016 3:51

Chrzanisz nie na temat i nie odpowiadasz na pytania - a jeśli idzie o to że ktoś będzie Cię przymuszał do ślubu kościelnego, to pomyliłeś strony. To ateiści zwalniali z pracy za ślub kościelna i to Ty teraz grozisz Equuleuss, a nie odwrotnie.
Wchodzisz na forum poświęcone wierze i dąsasz się, że ludzie piszą o wierze.
Ot, ateistyczna, "tolerancyjna" "logika".

Pt lis 18, 2016 4:07
Zobacz profil WWW
Chrzanisz nie na temat

Jeżeli pana drażnią moje posty – proszę nie czytać. Acz ciekaw jestem odpowiedzi na problem odnośnie Transcendencji. Dlaczego mam wrażenie, że odpowiedzi nie będzie?

i nie odpowiadasz na pytania

Bo pan nie odróżnia pojęć "zabrania żyć" od "nie daje żyć". Na takim poziomie różnic semantycznych (czy jak to nazwać) porozumienie nie jest możliwe.

a jeśli idzie o to że ktoś będzie Cię przymuszał do ślubu kościelnego, to pomyliłeś strony.

Wchodzi pan w kompetencje moderacji... ale to pewnie i tak wyląduje we wzajemnych uwagach. Tam będzie mi pan mógł do woli nawet naubliżać.

To ateiści zwalniali z pracy za ślub kościelna i to Ty teraz grozisz Equuleuss, a nie odwrotnie.

Equluessowi.

Wchodzisz na forum poświęcone wierze i dąsasz się, że ludzie piszą o wierze.
Ot, ateistyczna, "tolerancyjna" "logika".

Szintoistyczna.

Pt lis 18, 2016 4:23
Moderator

Coraz częściej się zastanawiam, skąd w ludziach tyle jadu, nienawiści? Jestem w stanie zrozumieć chwilowe poruszenie, złość i w związku z tym użycie niewłaściwych określeń, słów, czy sarkazmu. Sama czasem się tego dopuszczam, niestety, ale żeby mieszać z błotem tylko dlatego, że ktoś nie wierzy w Boga? Niepojęte. Zamiast przyciągać do Chrystusa, odpycha.

Pt lis 18, 2016 7:21

Cytuj:
Szintoistyczna.
OK, już zatem wiem co myśleć o szintoiźmie.
A raczej o ludziach którzy snobują się na oryginalnośc ;-)
Cytuj:
Coraz częściej się zastanawiam, skąd w ludziach tyle jadu, nienawiści? Jestem w stanie zrozumieć chwilowe poruszenie, złość i w związku z tym użycie niewłaściwych określeń, słów, czy sarkazmu. Sama czasem się tego dopuszczam, niestety, ale żeby mieszać z błotem tylko dlatego, że ktoś nie wierzy w Boga? Niepojęte. Zamiast przyciągać do Chrystusa, odpycha.
Bo oczywiście nie ma nic wspólnego z jadem oswiadczanie na forum, że się komuś obije mordę - co innego kiedy ktoś protestuje przeciw podobnym zachowaniom, prawda Małgosiu?
Wtedy Małgosia może z pozycji "doskonałej" przywalić takiej osobie (z którą od dawna ma na pieńku) i jeszcze przedstawić się jako ta lepsza :mrgreen:

Pt lis 18, 2016 8:23
Zobacz profil WWW
Ech... no taki już urok mój, że lubię, jak z bandy iskry lecą.

Panie Piotrowski – myśmy już z equuleussem załatwiali sprawy jak mężczyźni, bodaj ze dwa razy. Przyjdzie wreszcie zrobić to w realu i na to piwo się w końcu umówić. : PPP

Pt lis 18, 2016 8:31
Obicie mordy to jad, ale nie brudzenie sobie rąk obijaniem mordy wycieraczkom do butów, to przejaw chrześcijańskiego miłosierdzia......

Pt lis 18, 2016 10:24
Moderator

Alus napisał(a):
Obicie mordy to jad, ale nie brudzenie sobie rąk obijaniem mordy wycieraczkom do butów, to przejaw chrześcijańskiego miłosierdzia......

Nie mogłaś się powstrzymać?
Bije w tym taka nienawiść i kompleksy, że szkoda gadać.

Pt lis 18, 2016 16:58
Zobacz profil WWW
Moderator

Bo oczywiście nie ma nic wspólnego z jadem oswiadczanie na forum, że się komuś obije mordę - co innego kiedy ktoś protestuje przeciw podobnym zachowaniom, prawda Małgosiu?

Stuknij w stół ... . Napisałam to ogólnie do wszystkich. Skąd ten atak?
Wtedy Małgosia może z pozycji "doskonałej" przywalić takiej osobie (z którą od dawna ma na pieńku) i jeszcze przedstawić się jako ta lepsza

Z kim mam na pieńku? Z Tobą? :shock: Nie, ale skoro tak uważasz, to chyba, Ty ze mną :P Oświeć mnie, bo ja nie znam nikogo na tym forum, z kim mam na pieńku.
A i nigdy nie przedstawiałam siebie jako tej doskonalszej. Skąd ta ocena? Kompleksy? :mrgreen:
Znam swoje wady (ponoszą mnie emocje, używam sarkazmu), o czym nie raz pisałam, mam prawo i obowiązek zwracać uwagę na niewłaściwe postawy. Staram się nigdy nie oceniać osób. I przyjmuję krytykę moich postaw, chyba, że nie jest to ocena postawy, a mojej osoby. Na to się nie godzę.

Pt lis 18, 2016 17:52
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):

Cytuj:
Nie mogłaś się powstrzymać?
Bije w tym taka nienawiść i kompleksy, że szkoda gadać.

Bo Ty oczywiście w słowach "nie jesteś godna czyścic mu buty" nienawiści nie dostrzegasz....ba słusznie należało się lewactwu.....
Kompleksy powiadasz - czyli Jezusem sprzeciwiający, się bijącemu Go żołdakowi kierował się kompleksem.

Pt lis 18, 2016 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 530 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona