KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Autor |
Wiadomość |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
wieczny_student napisał(a): Nie chcę się zagłębiać w dyskusję o mylnych wyobrażeniach dotyczących teorii strun itp., bo to faktycznie nie temat. Odnoszę wrażenie, że byłeś narażony na kontakt ze zbyt dużą ilością nieprecyzyjnych informacji dotyczących tych teorii.
Ja cały czas się uczę . Przypuszczam , że w Niebie też będę nadal wzrastał w Wiedzy.  Więc nie wykluczone, że posiadasz znacznie większą wiedzę od mojej osoby. wieczny_student napisał(a): Aha. Wytłumacz jeszcze, w jaki sposób ta twoja seria "Jeden z Dziesięciu" miała nas doprowadzić do wniosku o dodatkowych wymiarach? I po co w ogóle tu był, skoro teraz mówisz tylko "To szerokie zagadnienie, ale zajmijmy się tematem tego wątku"?
"Jeden z Dziesięciu" to była sugestia jednego z przedmówców.  Ja zmierzam dalej (mam nadzieję z Wami) w kierunku poznawczym Kreacjonizmu Ewolucyjnego i mam nadzieję, że mi w tym pomożesz. Albo ja Tobie, co bym nawet wolał.
Pytania podaję po to, by zachęcić do dyskusji. I jest ich wiele, a zbliżamy się dopiero do drugiego.
|
So wrz 19, 2009 19:21 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Cytuj:
Pytania podaję po to, by zachęcić do dyskusji. I jest ich wiele, a zbliżamy się dopiero do drugiego.
Pytania są dobre jeśli mają cel, ale powtarzanie jednego wiele razy mimo tłumaczeń mija się z celem. O ile dobrze umiem liczyć to nie bedzie tod rugie pytanie 
_________________ MÓJ BLOG
|
So wrz 19, 2009 19:37 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Zapewniam Cię, że zamierzam wszystkie Tezy ująć w konkluzji końcowej, także Twoje `pośrednie` - a nie powiedziane - że mniej ważne.
Na razie mamy niedopowiedzianą sprawę powstania pisma;
W międzyczasie określmy z dokładnością do jednego tysiąclecia początek pisma (chodzi mi o najstarszy znany system piśmienniczy)
Jeżeli ktoś proponuje inne pytania , które będą prowadzić do końcowych wniosków, bardzo proszę.
frater napisał(a): My teraz zmierzamy w kierunku głównego `programu komputerowego` jakim jest konstrukcja wszechświata. Potem skupimy się na małym `programiku komputerowym` kodzie DNA.
Trzecim programem będą Kreatory BOŻE.
Przygotowanie do drugiego pytania
Jak powstał Wszechświat?
W międzyczasie określmy z dokładnością do jednego tysiąclecia początek pisma (chodzi mi o najstarszy znany system piśmienniczy).
Jak widać dopiero się do Niego przygotowujemy
|
So wrz 19, 2009 19:49 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Chwila, wrócmy do jeszcze jednej, wcześniejszej sprawy. Brakuje mi twojej odpowiedzi na pewne pytanie.
Nie mamy bezpośredniej możliwości zbadania tych pism. Musimy zaufać wynikom innych ludzi, w założeniu naukowców którzy się tym zajmują.
Pytanie:
Czy można zaufać wynikom naukowców, którzy posługując się metodami o dokładności kilku tysięcy lat, wyznaczyli wiek niektórych strzał i łuków na 60 tys. lat., a wiek niektórych figurek paleolitycznych Wenus na ponad 20 tys. lat?
(Żeby podać nowy przykład: http://www.visual-arts-cork.com/prehist ... empouy.htm wykonana z kości, datowana zapewne metoda radiowęglową, powstała około 23 000 p.n.e.)
wiele innych informacji o wczesnej sztuce: http://www.visual-arts-cork.com/earliest-art.htm#first
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So wrz 19, 2009 20:11 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Jakiimi metodami je badano.
Jeszcze jedno pytanie dotyczące Wielkiego Wybuchu?
Odpowiedź na nie będzie nam potrzebna we wnioskach końcowych..
Co powstało podczas Wielkiego Wybuchu? Była już o tym mowa.
Co było głównym elementem Wielkiego Wybuchu? bez którego nie mógłby on zaistnieć?
Czy ów element powstał w naszych czterech ziemskich wymiarach , czy w innych?
|
So wrz 19, 2009 20:21 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Jeszcze jedno pytanie dotyczy Wielkiego Wybuchu, by nam nie uciekło
Sprawa materi i antymaterii
Ale sprecyzuję je później
|
So wrz 19, 2009 20:41 |
|
 |
wieczny_student
|
frater napisał(a): Jakiimi metodami je badano. Potrafisz uwierzyć, że wiarygodnymi? frater napisał(a): Co powstało podczas Wielkiego Wybuchu? W samym pierwszym momecie? Nie wiadomo. Potem było prawdopodobnie to hipotetyczne pole inflatonowe; z niego powstała ciemna materia, plazma gluonowo-kwarkowa i leptony (m.in. elektrony); z plazmy g-k powstały następnie protony i neutrony w stanie gęstego gazu hadronowego; następnie jądra atomowe lekkich pierwiastków, głównie wodoru i helu; w końcu (ok. 300 000 lat "po Wielkim Wybuchu") powstały atomy. frater napisał(a): Co było głównym elementem Wielkiego Wybuchu? bez którego nie mógłby on zaistnieć? Cokolwiek to było, cokolwiek go wywołało, jest nieznane, podobnie jak źródło tego czegoś. Wydawało mi się, że zostało to już wyjaśnione.
|
So wrz 19, 2009 20:44 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Czyli zakładasz ponad wszelką wątpliwość, że Układ Mendelejewa powstał w Wielkim Wybuchu
Z linkiem dotyczącym strzał i łuków musze się zapoznać (cierpliwości).
|
So wrz 19, 2009 20:54 |
|
 |
wieczny_student
|
frater napisał(a): Czyli zakładasz ponad wszelką wątpliwość, że Układ Mendelejewa powstał w Wielkim Wybuchu
Tą część fizyki która opisuje materię do poziomu plazmy gluonowo-kwarkowej mamy dobrze zbadaną. W warunkach takiej temperatury i gęstości jakie panowały tuz po Wielkim Wybuchu atomy sa niestabilne, materia tworzy plazmę gluonowo-kwarkową. Teoretyczne przewidywania odnośnie nukleosyntezy (ile jąder jakich rodzajów powstanie w wyniku ochłodzenia takiej plazmy) doskonale zgadzają się z obserwowanym składem pierwotnego wszechświata (wyznaczonym z obserwacji najstarszych gwiazd). Tym samym nie mam wątpliwości, że na pewnym etapie rozwoju wszechświat wypełniony był plazmą gluonowo-kwarkową, z której powstała "zwykła" materią.
Jedna uwaga: w wyniku nukleosyntezy powstał wyłącznie wodór, hel i odrobina litu i berylu. Cięższe pierwiastki powstały później, w gwiazdach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nukleosynteza
|
So wrz 19, 2009 21:11 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
wieczny_student napisał(a): Jedna uwaga: w wyniku nukleosyntezy powstał wyłącznie wodór, hel i odrobina litu i berylu. Cięższe pierwiastki powstały później, w gwiazdach. http://pl.wikipedia.org/wiki/Nukleosynteza
I o to mi chodziło, co prawda to trochę dziwnie brzmi wszak oboje jesteśmy Kreacjonistami Ewolucyjnymi.
I to zaznaczamy czerwonym kolorem.
Oczywiście chodzi mi o powstanie układu Mendelejewa.
Czyli materia w innych wymiarach nie musi być materią E=mc2?
|
So wrz 19, 2009 21:21 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Poproszę: "Po co pytanie o wczesne cywilizacje?" za 1000 punktów.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So wrz 19, 2009 21:26 |
|
 |
wieczny_student
|
frater napisał(a): I o to mi chodziło, co prawda to trochę dziwnie brzmi wszak oboje jesteśmy Kreacjonistami Ewolucyjnymi.
I to zaznaczamy czerwonym kolorem.
Oczywiście chodzi mi o powstanie układu Mendelejewa. Protestuję przeciwko takiemu postawieniu sprawy. Nukleosynteza zachodziła kilkanaście minut po WW (sam powiedziałeś wcześniej, że chodzi ci jedynie o pierwszy moment). Poza tym coś czuję, że nie myślimy dokładnie o tym samym. Wyraź pełnym zdaniem jakie jest twoje twierdzenie, a ja zdecyduję, czy się z nim zgadzam. frater napisał(a): Czyli materia w innych wymiarach nie musi być materią E=mc2?
Co rozumiesz przez "materia w innych wymiarach"? Materia zawsze znajduje się we wszystkich wymiarach. Jeżeli wprowadzisz osie współrzędnych, to materia znajdująca się w pewnym punkcie przestrzeni, który ma wszystkie współrzędne: x, y, z i ile tam dodatkowych wymiarów jest (jeżeli są).
|
So wrz 19, 2009 21:33 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Jednak jeszcze zachowam to w Tajemnicy Tajemnej  .
z kontrargumentacją będzie ...
|
So wrz 19, 2009 21:36 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Studencie przepraszam za styl, gdyz Twoja wiedza zapewne jest znacznie większa od mojej.
Co to jest Dualność Światów?
A Teza jest prosta Układ Mendelejewa powstał w Wielkim Wybuchu i po nim.
|
So wrz 19, 2009 21:41 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Ciężko jest gadać z kimś, kto ciągle zadaje pytania i nic nie robi sobie z odpowiedzi, a jeżeli już odpowiada to mówi że "tym badaniom naukowym nie można wierzyć" ;p
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So wrz 19, 2009 21:44 |
|
|
|