Ateiści podatni na fałszywe kuszenie szatana
Autor |
Wiadomość |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
podkreślam słowo istotą ,nie materia nieożywioną.
|
Wt lis 24, 2009 23:50 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
Dobra też mi się już znudził demonik.
Może zaproponuję podobny temat: Dlaczego kubek jest kubkiem?
Niby takie proste... ale skąd wiemy, że to co jest kubkiem... naprawdę jest kubkiem. A może jest czymś innym?
Udowodnijcie, że kubek jest materialny, tak. Potem rozprawimy się z kwiatkami, które ładnie pachną... ale też mogą być nie materialne.
Aż przejdziemy do gumy do żucia. Ale o tym później.
Zaznaczymy to czerwoną czcionką.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt lis 24, 2009 23:58 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Albo stworzył go Stwórca, albo powstał sam z niczego.
A z czego stworzył świat Stwórca?
Nie ma żadnych przesłanek, że wszechświat powstał z niczego. Nie ma też żadnych, że powstał z czegoś. PO PROSTU NIE WIADOMO. Jeśli twierdzisz, że wiesz jak powstał wyrażasz pogląd co do którego nie masz żadnych przesłanek aby wierzyć w jego prawdziwość.
|
Śr lis 25, 2009 0:02 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
@dobry_dziekan
Jestem pod wrażeniem Bracie, czyżbyś zaczął myśleć?
Czyli można Cię będzie w przyszłości cytować, jakbyś żądał dowodów w sprawach Wiary.
|
Śr lis 25, 2009 0:04 |
|
 |
Seweryn
|
Snufkin napisał(a): Seweryn napisał(a): Albo stworzył go Stwórca, albo powstał sam z niczego. A z czego stworzył świat Stwórca? Nie ma żadnych przesłanek, że wszechświat powstał z niczego. Nie ma też żadnych, że powstał z czegoś. PO PROSTU NIE WIADOMO. Jeśli twierdzisz, że wiesz jak powstał wyrażasz pogląd co do którego nie masz żadnych przesłanek aby wierzyć w jego prawdziwość.
Gdyby nie było przesłanek aby wierzyć w jego prawdziwość ,wielu ludzi by nie wierzyło. Tymczasem wierzy w to przytłaczająca część populacji. Widocznie jest to bardziej wiarygodne niż poglądy ateistów.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lis 25, 2009 8:56 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Seweryn, przyznajesz, Toba kieruja przeslanki. Wiara oparta na przeslankach to wiara naiwniaka.
"Przytlaczajaca czesc populacji" wierzyla w "Solidarnosc" czy Kaczynskich. "Przytlaczajaca czesc populacji" nieraz sie mylila. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 25, 2009 9:56 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
a mniejszości bardzo często się mylą ...
|
Śr lis 25, 2009 9:58 |
|
 |
R6
|
Katolicy są mniejszością na świecie. Ale oni są pewnie tym wyjątkiem od reguły. 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Śr lis 25, 2009 11:01 |
|
 |
Seweryn
|
Dural napisał(a): Seweryn, przyznajesz, Toba kieruja przeslanki. Wiara oparta na przeslankach to wiara naiwniaka. "Przytlaczajaca czesc populacji" wierzyla w "Solidarnosc" czy Kaczynskich. "Przytlaczajaca czesc populacji" nieraz sie mylila. 
Ateizm to jeden z wielu światopoglądów . Nie mamy żadnych przesłanek, że ateiści mają rację, dlatego ateizm jest mało popularny i mało wiarygodny.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lis 25, 2009 14:55 |
|
 |
r4dz10
|
Cytuj: Gdyby nie było przesłanek aby wierzyć w jego prawdziwość ,wielu ludzi by nie wierzyło. Tymczasem wierzy w to przytłaczająca część populacji. Widocznie jest to bardziej wiarygodne niż poglądy ateistów.
60% społeczeństwa myje się raz na tydzień. czy to oznacza, że jest to prawidłowe zachowanie i ja powinienem też tak robić?
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Śr lis 25, 2009 15:04 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Seweryn, a gdyby tak w kazdej szkolnej klasie, powiesic na scianie ateiste, stalby sie ateizm uwiarygodnionym? 
|
Śr lis 25, 2009 15:06 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Moglbys podac jakich przeslanek oczekiwalbys do uwiarygodnienia?
|
Śr lis 25, 2009 15:22 |
|
 |
dobry_dziekan
|
frater napisał(a): @dobry_dziekan
Jestem pod wrażeniem Bracie, czyżbyś zaczął myśleć?
Czyli można Cię będzie w przyszłości cytować, jakbyś żądał dowodów w sprawach Wiary.
Cóż. Zawsze mnie możesz cytować, choć wątpię bym chciał jakichkolwiek dowodów w sprawach wiary, bo w końcu od tego jest ta nazwa.
Podałem ten głupi przykład z kubkiem i całą resztą, by pokazać, że rozważania nad materialnością własnego siebie jest... właśnie głupie.
Dlaczego? Ponieważ "świat materialny" to tylko i wyłącznie NAZWA tego co nas otacza. Widzimy to, tamto i nazwaliśmy to światem materialnym. To właśnie tak jakbyś miał się spierać czemu kubek nazywamy kubkiem, a nie np. szklano-uchaczem.
Dlatego nie czytam żadnych prac filozoficznych, ponieważ uważam że to pokręceni ludzie i znaleźli sobie dziwne zajęcie w życiu. No ale to moja subiektywna opinia.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Śr lis 25, 2009 15:43 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Snufkin napisał(a): Seweryn napisał(a): Albo stworzył go Stwórca, albo powstał sam z niczego. A z czego stworzył świat Stwórca? Nie ma żadnych przesłanek, że wszechświat powstał z niczego. Nie ma też żadnych, że powstał z czegoś. PO PROSTU NIE WIADOMO. Jeśli twierdzisz, że wiesz jak powstał wyrażasz pogląd co do którego nie masz żadnych przesłanek aby wierzyć w jego prawdziwość. Gdyby nie było przesłanek aby wierzyć w jego prawdziwość ,wielu ludzi by nie wierzyło. Tymczasem wierzy w to przytłaczająca część populacji. Widocznie jest to bardziej wiarygodne niż poglądy ateistów.
życzeniowe myślenie,
przypominam, że:
- na początku XX wieku większość populacji ziemii wierzyła, że nadchodzący XX wiek będzie triumfem humanizmu,
- po 1 wojnie światowej większość populacji Ziemii wierzyła, że równie strasznej wojny już nie będzie
- większość rodziców wierzy, że ich dzieci będą piękne mądre i zdolne
argument, że większość w coś wierzy jest równie zasadny co powiedzenie
ateistów jest mniej, elity umysłowe zawsze były mniejszością, więc ateiści mają rację
|
Śr lis 25, 2009 16:16 |
|
 |
Seweryn
|
Snufkin napisał(a):
- na początku XX wieku większość populacji ziemii wierzyła, że nadchodzący XX wiek będzie triumfem humanizmu, - po 1 wojnie światowej większość populacji Ziemii wierzyła, że równie strasznej wojny już nie będzie - większość rodziców wierzy, że ich dzieci będą piękne mądre i zdolne
argument, że większość w coś wierzy jest równie zasadny co powiedzenie
ateistów jest mniej, elity umysłowe zawsze były mniejszością, więc ateiści mają rację
Nie mówię, że większość ma racje, tylko że ateizm jest mało wiarygodny . Ludzie rzadko budują swój światopogląd na rzeczach mało wiarygodnych , pewnie dlatego ateizm jest mało popularny .
Światopoglądy typu: Elwis żyje, Yeti, Ateizm, Wielka stopa czy potwór z Loch Nes są mało wiarygodne, a przez to mało popularne.
|
Cz lis 26, 2009 11:05 |
|
|
|