Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
| Autor |
Wiadomość |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
akruk napisał(a): Po prostu nie mogę wyjść z zadziwienia, że chrześcijanka coś takiego napisała i to z własnej inicjatywy.
beldex stwierdza, że
dziecko, które nie zostanie wychowane przez chrześcijan NIE MA SZANS zostać chrześcijaninem. Co jest oczywistą bzdurą.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn maja 21, 2012 14:20 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Skoro Jezus był Żydem, to zapewne wyglądał jak Żyd. Nie wiem doprawdy dlaczego to ukrywać? Ale czy ktoś to UKRYWA? btw, żydzi są bardzo przystojni, mają cudne oczy i piękną karnację Piękna, wyjątkowo urodziwa rasa.
|
| Pn maja 21, 2012 14:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): akruk napisał(a): Po prostu nie mogę wyjść z zadziwienia, że chrześcijanka coś takiego napisała i to z własnej inicjatywy.
beldex stwierdza, że
dziecko, które nie zostanie wychowane przez chrześcijan NIE MA SZANS zostać chrześcijaninem. Co jest oczywistą bzdurą. Ale za to ile mówi o jej poglądach 
|
| Pn maja 21, 2012 14:21 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Skoro Jezus był Żydem, to zapewne wyglądał jak Żyd. Może tak, może nie. Nie wiadomo. Cytuj: Nie wiem doprawdy dlaczego to ukrywać? Czego znowu "ukrywać"?  Ty masz naprawdę jakąś obsesję.. nikt niczego nie ukrywa - ani tego, że Jezus był Żydem, ani tego, że nie wiadomo, jak wyglądał, więc wszelkie wizerunki są jedynie "wizjami artystycznymi" (tyczy się to nawet np. obrazu Jezusa Miłosiernego, namalowanego na polecenie św. Faustyny - wszak Jezus kazał jej jedynie namalować go tak, jak go zobaczyła, nie twierdził wcale, że "naprawdę" tak wyglądał).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn maja 21, 2012 14:21 |
|
 |
|
Iwona19
|
akruk napisał(a): Po prostu nie mogę wyjść z zadziwienia, że chrześcijanka coś takiego napisała i to z własnej inicjatywy.
beldex stwierdza, że
dziecko, które nie zostanie wychowane przez chrześcijan NIE MA SZANS zostać chrześcijaninem. Oczywiście, że ma szansę
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Pn maja 21, 2012 14:22 |
|
|
|
 |
|
Jajko
|
Jakoś nie słyszałem by na lekcji religii pokazywano wizerunki Żyda z czasów Jezusa. W książeczkach do nauki religii też tego nie ma. Zdziwienie mego dziecka dowodzi, że w szkole (mojego dziecka) się o tym nie mówiło. A ten Jezus wg naukowców wcale specjalnie piękny nie jest. Raczej jakiegoś jaskiniowca przypomina. Więc lepiej sprawę przemilczeć i pokazać laurkę. Obawiam się, że jej pokazywaniu nie towarzyszy wyjaśnienie, że to tylko wizja artysty nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością, która jest nieznana, ale najprawdopodobniej wyglądała tak jak na załączonym wyżej obrazku. Raczej mówi się: to jest Jezus. I dzieci w to wierzą. Bo nibby dlaczego mają kwestionować zdanie nauczyciela?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn maja 21, 2012 14:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Jakoś nie słyszałem by na lekcji religii pokazywano wizerunki Żyda z czasów Jezusa. Ja też nie, raczej mówi się o tym, czego nauczał.
|
| Pn maja 21, 2012 14:29 |
|
 |
|
Jajko
|
Ale pokazuje się jego wizerunek, no nie? Tyle, że ten na 99,9999% nieprawdziwy.
|
| Pn maja 21, 2012 14:30 |
|
 |
|
Iwona19
|
ja większą wagę przywiązuję do wiary niż nauki
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Pn maja 21, 2012 14:31 |
|
 |
|
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Jakoś nie słyszałem by na lekcji religii pokazywano wizerunki Żyda z czasów Jezusa. Ale PO CO to robić, skoro to nie ma znaczenia, jak wyglądał?? Cytuj: A ten Jezus wg naukowców wcale specjalnie piękny nie jest. Nie ma żadnego "Jezusa według naukowców" - chyba, że wg tych zajmujących się Całunem Turyńskim. Naprawdę tego nie rozumiesz? Ale serio? Cytuj: Więc lepiej sprawę przemilczeć i pokazać laurkę. Obawiam się, że jej pokazywaniu nie towarzyszy wyjaśnienie, że to tylko wizja artysty nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością, która jest nieznana, ale najprawdopodobniej wyglądała tak jak na załączonym wyżej obrazku. Raczej mówi się: to jest Jezus. I dzieci w to wierzą. Bo nibby dlaczego mają kwestionować zdanie nauczyciela? Teraz jestem już pewien - masz obsesję  Nawet rysunku Jezusa dzieciom nie można pokazać, bez jednoczesnego zaznaczenia, że tak naprawdę to był brzydalem  (choć nawet tego nie można stwierdzić, w końcu chyba nie wszyscy Żydzi wyglądali tak samo, raczej byli wśród nich brzydsi i ładniejsi??  ). Jaskiniowy to jest twój antyklerykalizm. Wszędzie widzisz oszustwo, złą wolę i ukrywanie prawdy, nawet w takich głupotach. Masakra. Podałem przykład sytuacji, kiedy dziecko było w błędzie i siostra zakonna go z niego wyprowadziła (choć akurat w tym wypadku nawet nie musiała - w końcu Jezus najprawdopodobniej rzeczywiście miał brodę). Nawet tego nie raczyłeś zauważyć  Naprawdę, czasem nie mogę uwierzyć w to, co piszesz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
Ostatnio edytowano Pn maja 21, 2012 14:37 przez Johnny99, łącznie edytowano 1 raz
|
| Pn maja 21, 2012 14:36 |
|
 |
|
Jajko
|
Iwona19 napisał(a): ja większą wagę przywiązuję do wiary niż nauki Czyli jeśli wiara stoi w sprzeczności z nauką, to nauka się myli?
|
| Pn maja 21, 2012 14:37 |
|
 |
|
Jajko
|
Czy jest cokolwiek złego w pokazaniu prawdziwego oblicza Jezusa zamiast wyidealizowanego?
|
| Pn maja 21, 2012 14:39 |
|
 |
|
Johnny99
|
NIE MA ŻADNEGO PRAWDZIWEGO WIZERUNKU CHRYSTUSA! Chyba, że wierzysz w prawdziwość Całunu Turyńskiego. Czy tobie trzeba wszystko powtórzyć tysiąc razy, żeby wreszcie coś dotarło?
|
| Pn maja 21, 2012 14:40 |
|
 |
|
Iwona19
|
Jajko, u mnie wiara stoi zawsze na pierwszym miejscu w życiu.
|
| Pn maja 21, 2012 14:42 |
|
 |
|
Jajko
|
Jest wizerunek artystyczny i wizerunek antropologiczny. Jeden z nich jest bliższy prawdy. Warto o tym, moim zdaniem, dzieciom powiedzieć.
|
| Pn maja 21, 2012 14:45 |
|
|
|