Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 18:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 392 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna strona
 Czy Bogu jest smutno gdy jego dzieci trafiają do piekła? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bogu jest smutno gdy jego dzieci trafiają do piekła?
Witold33 napisał(a):
Podobnie jak w Piśmie - grubo szyty, jesli czytać w dobrych, miejskich okularach. W okularach wiejskich - prawdziwa prawda, czyli wg klasyka białe = czarne.
Podobieństwo jest takie, że oni, autorzy Pisma świętego, posługiwali się obrazowymi opowiadaniami i przypowieściami, żeby pouczyć o czymś Dobrym, o Bogu i o dziejach Ludu Bożego ku ostatecznej prawdzie i ocaleniu.
Natomiast tutaj tworzycie głupoty i bajki, żeby tylko zohydzić... swoje rozumy!
Nie wstyd Wam? Jaki z tego macie pożytek?

N lip 06, 2025 15:39

Założę się ,że ludzie którzy w tej chwili przebywają w Piekle i będą tam przez wieczność woleliby w ogóle się nie narodzić.

N lip 06, 2025 16:24

Mesjasz napisał(a):
Założę się ,że ludzie którzy w tej chwili przebywają w Piekle i będą tam przez wieczność woleliby w ogóle się nie narodzić.

OK. Przyjmuję zakład. Teraz udowodnij!!

N lip 06, 2025 19:36

Wejdź do ogniska i wytrzymaj tam sekundę to wtedy będziesz miał dowód.

N lip 06, 2025 19:39

Bzdura. Co ma ognisko do piekła? Naczytałeś się dziewiętnastowiecznych albo starszych opowiadań o piekle?

N lip 06, 2025 19:41

Idący napisał(a):
Bzdura. Co ma ognisko do piekła? Naczytałeś się dziewiętnastowiecznych albo starszych opowiadań o piekle?
Obraz wiecznych cierpień, ogień piekielny, ma początek w czasach biblijnych. Ma charakter obrazowych pouczeń o cierpieniach wiecznego życia bez Boga.

Pn lip 07, 2025 4:48

Skoro jesteś przekonany, że od tamtych czasów się pali i kusy wciąż dorzuca do kotła, to masz rację. Widziałem nawet takie obrazy tego miejsca z ogniem. Jest gdzieś głęboko pod ziemią. Domyślam się, że właśnie z powodu tego piekła tak gorąco jest głębokich kopalniach.
Nie będę tłumaczył, ale współcześni chrześcijanie nie uważają piekła za miejsce, tylko za stan. O ogień za czynnik unicestwiający zło. I nie mam on nic wspólnego z ogniem płonących materiałów palnych.
Wyznam, że szokującym jest dla mnie to, że prawie wszyscy tutejsi dyskutanci mają dziewiętnastowieczne wyobrażenia nieba, piekła, wiary. Cały czas zastanawiam się, czy tylko się tak wygłupiacie powtarzając to, co można było usłyszeć w jakich zapadłych dziurach jeszcze w połowie zeszłego wieku, czy też tak wbili to do głów, że wierzycie w tę pradawną Biblię Pauperum.

Pn lip 07, 2025 7:41

Idący napisał(a):
Skoro jesteś przekonany, że od tamtych czasów się pali i kusy wciąż dorzuca do kotła, to masz rację. Widziałem nawet takie obrazy tego miejsca z ogniem. Jest gdzieś głęboko pod ziemią. Domyślam się, że właśnie z powodu tego piekła tak gorąco jest głębokich kopalniach.
Nie będę tłumaczył, ale współcześni chrześcijanie nie uważają piekła za miejsce, tylko za stan. O ogień za czynnik unicestwiający zło. I nie mam on nic wspólnego z ogniem płonących materiałów palnych.
Wyznam, że szokującym jest dla mnie to, że prawie wszyscy tutejsi dyskutanci mają dziewiętnastowieczne wyobrażenia nieba, piekła, wiary. Cały czas zastanawiam się, czy tylko się tak wygłupiacie powtarzając to, co można było usłyszeć w jakich zapadłych dziurach jeszcze w połowie zeszłego wieku, czy też tak wbili to do głów, że wierzycie w tę pradawną Biblię Pauperum.
Nie wiem, kogo tu cytujesz, ale jeżeli mnie, który odsyłałem do Biblii, to po co rozbudowujesz moją informację swoimi obrazowaniami; żeby coś obrzydzić?

Pn lip 07, 2025 7:59

Dorośli ludzie i dalej całkiem serio o bajeczkach?

"O ogień za czynnik unicestwiający zło."
Ostrożnie z tym ogniem. Spalenie na stosie też właśnie KK okreslał jako "oczyszczające". Żenada i smutek. A wydaje się, że już wiek XXI

Pn lip 07, 2025 8:06

Witold33 napisał(a):
Dorośli ludzie i dalej całkiem serio o bajeczkach?
"O ogień za czynnik unicestwiający zło."
Ostrożnie z tym ogniem. Spalenie na stosie też właśnie KK okreslał jako "oczyszczające". Żenada i smutek. A wydaje się, że już wiek XXI
Starożytne czy semickie obrazowania myśli i informacji to coś innego niż bajeczki. Nie wprowadzaj zamętu. Po co to robisz?

Pn lip 07, 2025 8:18

Zgoda, mity to poważniejsze określenie dla dydaktycznych zmyślonych narracji.

Pn lip 07, 2025 8:21

Atimeres napisał(a):
Nie wiem, kogo tu cytujesz, ale jeżeli mnie, który odsyłałem do Biblii, to po co rozbudowujesz moją informację swoimi obrazowaniami; żeby coś obrzydzić?

Nie obrzydzić. Przeciwnie. Po to, aby uzmysłowić, że Boblii nie nalezy czytać literalnie i dosłownie. Trzeba odczytywać sens przekazu, a nie obrazy użyte dla pobudzenia wyobraźni wzgl. odpowiadające mentalności ówczesnych ludzi.
Piekło to stan permanentnego oddzielenia od Boga. A ogień jest metaforą. Piekło nie jest miejscem, w którym pali się wieczny ogień. Po prostu usiłuję skłonić Was do zainteresowania się współczesną egzegezą. Dziwię się, że Ty, Witold, George i Mesjasz macie tak podobne spojrzenia na wiarę i Biblię. Podobne w sposobie rozumowania. Ty, wydaje się, że jesteś wierzącym. A pozostali walczą z obrazem wiary, który wynieśli z archaicznej nauki religii z dzieciństwa. A Ty posługując się takim samym obrazem starasz się ich nawracać. Namawiam do zapoznania się ze współczesnymi osiągnięciami teologii, biblistyki.

Pn lip 07, 2025 8:30

Idący napisał(a):
Atimeres napisał(a):

Nie obrzydzić. Przeciwnie. Po to, aby uzmysłowić, że Boblii nie nalezy czytać literalnie i dosłownie. Trzeba odczytywać sens przekazu, a nie obrazy użyte dla pobudzenia wyobraźni wzgl. odpowiadające mentalności ówczesnych ludzi.
Ale sens jest treścią biblijnego obrazu, choć niekiedy mamy dziś olbrzymie trudności w jego odczytywaniu.
Więc w żaden sposób nie można go postponować, skoro nawet Jezus nauczał takimi obrazami, także o tym ogniu piekielnym.

Pn lip 07, 2025 9:24

Co do mitologii, właśnie na toruńskiej antenie dywagują, czy kult relikwii jest wyrazem niezborności umysłów, czy pięknej, dawnej prostej religijności, której dziś brakuje.

Pn lip 07, 2025 10:45

Witold33 napisał(a):
Co do mitologii, właśnie na toruńskiej antenie dywagują, czy kult relikwii jest wyrazem niezborności umysłów, czy pięknej, dawnej prostej religijności, której dziś brakuje.

A u nas w kościele dzisiaj czytano o tek kobiecie, które przez kilkanaście lat cierpiała na upływ krwi (i wiele ucierpiała od lekarzy). Ale zbliżyła się do Jezusa, bo powiedziała sobie "obym się przynajmniej dotknęła rąbka jego płaszcza". Tak uczyniła i natychmiast poczuła, że krwawienie ustąpiło. Jezus zauważył, że to jego moc sprawiała.
Widzę w tym dotknięciu się rąbka Jezusowej szaty coś podobnego, jak w kulcie relikwii, czcimy rzeczy, które były częścią ciała jakiegoś świętego albo cennym jego osobistym przedmiotem...

A Ty, Witoldzie, czepiaj się czcicieli pamiątkowych przedmiotów po rodzicach, celebrytach, mistrzach sportu, słynnych politykach, naukowcach... itp. też zwanych relikwiami.
Za jak wysokie ceny są one kupowane na rozmaitych giełdach i przetargach!!!
Nie ośmielasz się, błaźnie, tego wyśmiewać?

Pn lip 07, 2025 18:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 392 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 27  Następna strona