Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 10:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 Jak zabić ssaka i nie zwariować? 
Autor Wiadomość

link do petycji: http://www.petycje.pl/2633

-----------------------
Tresc

Petycja o szanowanie nakazu - Nie zabijaj
Ksieza -nie zabijajcie niewinnych istot!!!

Do duchownych róznych wyznan.

Zwracamy sie; z prosba o poszanowanie zwierzat, które tak jak my odczuwaja;
ból i cierpienie.
Religia powinna uczyc szacunku do zycia -wszelkiego zycia a nie tylko miec
na uwadze ludzkie .zycie. Czlowiek aby z.yc nie musi zabijac zwierzat. Dosyc
jest warzyw, owoców , zbóz. itp. na ziemi aby wszystkich wyz.ywic .Na
s'wiecie zyja; miliony wegetarian i wegan ,którzy zrezygnowali z jedzenia
zwierzat kieruja;c sie; kwestiami etycznymi.
Ten kto spozywa mieso przyczynia sie; do zabijania zwierzat. Jest
wspólodpowiedzialny za okrucienstwa wobec czujacych istot.
Dlatego tez. zwracamy sie do duchownych róz.nych wyznan aby zaprzestali
jedzenia miesa w imie; milosci i szacunku do zycia.

Filip Barche
Torun
barche@interia.pl

-----------------
Prosze Cie przeslij cala tresc petycji wraz z linkiem do innych bliskich
Ci osob ,ktore moglyby podpisac petycje. To bardzo wazne.
Pamietaj podpisujac petycje musisz podac swoj aktualny e-mail i potem do
Twojej skrzynki przyjdzie link ,ktory trzeba bedzie nacisnac aby
zweryfikowac autentycznosc Twoojego podpisu.

link do petycji: http://www.petycje.pl/2633

N paź 14, 2007 14:25
Zobacz profil WWW

I pamiętajcie przede wszystkim o tym że wg. św. Pawła: Prawo BOŻE jest wyryte w sercach naszych (a do tego Prawa na kartkach mogą być dodane kłamstwa, przez późniejszych oszustów np., co się też stało bo są różnice w różnych kodeksach). A mi to jest ohydne nawet rybę (jak karpiom w oczy patrzyłem np.) zabić, jak można się najeść warzywami i podobnymi. Ale jak chodzi o przyzwolenie Pawła na jedzenie mięsa, to pamiętajcie też że Mojżesz pozwolił na rozwody i poligamię np., chociaż że to nie było zgodne z prawdziwym Prawem BOŻYM, co istnieje w naszych sumieniach, że w tych sprawach jedzenia mięsa ja patrze na Pawła jako dzisiejszego Mojżesza: człowieka świętego, ale też kompromisów, którego polecenia człowiek szukający prawdziwej doskonałości w służeniu BOGA powinien przewyższyć (moralnie).

A i o Tym że JEZUS Jadł ryby, to po pierwsze wierzę że Nowe Przymierze zaczęło Działać Od Zesłania DUCHA ŚWIĘTEGO, bo od Tego czasu Świątynia stała się niepotrzebna, a BÓG Nie Pozwoliłby na kontynuację jej działania w Nowym Przymierzu bez żadnego ostrzeżenia kapłanów tam pracujących o jej niepotrzebności (= jako że to byłoby niesprawiedliwe, a BÓG Jest Najsprawiedliwszy), np. w sprawie tych bardzo wielu ofiar zwierzęcych co w Nowym Przymierzu są już Zastąpione Chlebem i Winem, a takie ostrzeżenia przyszły dopiero po Zesłaniu, od uczniów JEZUSA (np. czytałem że św. Szczepan męczennik głosił że Świątynia jest już niepotrzebna, i że było chyba całe takie historyczne ugrupowanie żydów co tak głosiło). Że po Zesłaniu DUCHA ŚWIĘTEGO to ja myślę że JEZUS już nie Smażyłby ryby SWOIM Uczniom, a i nawet jak, to można sobie wyobrazić że w Izraelu tych czasów nie było dość alternatywnych źródeł białka jak mleko, jajka, groch i podobne (co dzisiaj w bogatych krajach jest); żeby dało się obejść bez łowienia ryb i zabijania zwierząt domowych, po trzeba pamiętać że w tych czasach jeszcze czasami zdarzały się głody i to nie tylko w Izraelu (w Dz 11,27-30 jest np. jeden taki opisany).
Po drugie to ja już napisałem że nasze sumienie jest dla nasz najważniejszym wskaźnikiem Woli BOŻEJ, bo np. kto zna i rozumie całe Pismo Święte (a czy księża nie mylili się (/kłamali) często w historii: np. inkwizycja i wyprawy krzyżackie za które JP2 przepraszał, albo zakaz świeckim czytanie P.Ś. ...) ? A po trzecie, to przecież stan idealny Świata na początku to był wegetarianizm (np. Rdz 1,29), i po Końcu tego Świata to też będzie obowiązywał wegetarianizm, i to nawet dla np. lwów wg. proroctw Izajasza (11,7). A po czwarte to nauka nowoczesna cały czas pokazuje więcej sposobów w których zwierzęta są podobne do nasz, np. używanie narzędzi, rozumienie języka naszego, pokazywania miłosierdzia ludziom i nawet innym zwierzętom itd... Że z naukowych i Biblijnych (np. Lb 22,28 ) dowodów można nazwać zwierzęta nawet osobami, tylko że niższymi od nasz w podobieństwu do BOGA.
A i co myślicie, za co BÓG Będzie najwięcej z nami niezadowolony, za nie trzymanie się naszego, Od NIEGO Danego, sumienia, albo za nie trzymanie się często błędnej/faryzejskiej nauki naszych teologów?

A tu kilka świetnych Cytatów z tej mojej dyskusji: http://apologetyka.katolik.net.pl/forum ... 38&page=17

Hi 12:7-10 BT „Zapytaj zwierząt - pouczą. I ptaki w powietrzu powiedzą.(8 ) Zapytaj Podziemia, wyjaśni; pouczą cię i ryby w morzu.(9) Któż by z nich tego nie wiedział, że ręka Pana uczyniła wszystko: (10) w Jego ręku - tchnienie życia i dusza każdego człowieka.”

Rdz 9:16 BT „Gdy zatem będzie ten łuk na obłokach, patrząc na niego, wspomnę na przymierze wieczne między mną a wszelką istotą żyjącą w każdym ciele, które jest na ziemi.”

Dn 3:57-90 w tym:
Dn 3:79-81 BT „Wieloryby i stworzenia morskie, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki!(80) Wszelkie ptaki powietrzne, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki!(81) Zwierzęta dzikie i trzody, błogosławcie Pana, chwalcie i wywyższajcie Go na wieki!”

Rz 8:19-24 BT „Bo stworzenie z upragnieniem oczekuje objawienia się synów Bożych.(20) Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei,(21) że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych.(22) Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia.(23) Lecz nie tylko ono, ale i my sami, którzy już posiadamy pierwsze dary Ducha, i my również całą istotą swoją wzdychamy, oczekując <przybrania za synów> - odkupienia naszego ciała.(24) W nadziei bowiem już jesteśmy zbawieni. Nadzieja zaś, której [spełnienie już się] ogląda, nie jest nadzieją, bo jak można się jeszcze spodziewać tego, co się już ogląda?”

Kol 1:19-20 BT „Zechciał bowiem /Bóg/, aby w Nim zamieszkała cała Pełnia,(20) i aby przez Niego znów pojednać wszystko z sobą: przez Niego - i to, co na ziemi, i to, co w niebiosach, wprowadziwszy pokój przez krew Jego krzyża.”

1J 4:14 BT „My także widzieliśmy i świadczymy, że Ojciec zesłał Syna jako Zbawiciela świata.”

Ap 5:13 BT „A wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią, i na morzu, i wszystko, co w nich przebywa, usłyszałem, jak mówiło: Zasiadającemu na tronie i Barankowi błogosławieństwo i cześć, i chwała, i moc, na wieki wieków!”

Kol 1:23 BT „bylebyście tylko trwali w wierze - ugruntowani i stateczni - a nie chwiejący się w nadziei /właściwej dla/ Ewangelii. Ją to posłyszeliście głoszoną wszelkiemu stworzeniu, które jest pod niebem - jej sługą stałem się ja, Paweł.”

Rz 8:19-22 BT „Bo stworzenie z upragnieniem oczekuje objawienia się synów Bożych.(20) Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei,(21) że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych.(22) Wiemy przecież, że całe stworzenie aż dotąd jęczy i wzdycha w bólach rodzenia.”

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Śr lis 28, 2007 18:32

Gdyby w starożytności ktoś walczył o zniesienie niewolnictwa to byłby uznany za dziwaka. Przecież bez niewolnika tak samo jak bez mięsa obyć się nie można.

Śr lis 28, 2007 20:59

Post Re: Jak zabić ssaka i nie zwariować?
R6 napisał(a):
gdybym dzis mial zabic swinie to nie sadze bym to zrobił poprostu z litości. wiem ze sa ludzie dla ktorych to pikuś (rzeźnicy) ale nie wiem czy taki pracownik rzeżni moze być zdrowym psychicznie człowiekiem . codziennie sluchac tego przeraźliwego kwiczenia. trzeba miec serce z kamienia albo byc swirem nie wiem co jest dobre w tym przypadku.

W swoim życiu zabiłem już przeogromną ilość zwierząt, i czuje sie z tym bardzo dobrze, wręcz lubie zabijać, i to ze względu na efekt końcowy, mianowicie od dziecka uwielbiam rosół i schabowe, więc bez zabijania sie nie obędzie, bo jak obcinam głowe kogutowi, to już wyobrażam sobie jego ugotowaną noge na talerzu :mrgreen: zresztą nawet jakbym chciał to nie moge z jedzenia mięsa zrezygnować, bo ja dużo pracuje fizycznie, i bez kawałka mięsa nie ma siły, i nawet taki 50 kilogramowy worek, robi sie naprawde ciężki, dopiero po zjedzeniu kilku schabowych wszystko wraca do normy :-D
Odnośnie zabijania świni, to tutaj też za dużo tego kwiczenia nie ma, bo jak sie z całej siły uderzy 5 kilowym młotkiem między oczy, to świnia już za bardzo nie kwiczy, jest zwyczajnie tym wszystkim otumaniona, jedynie potrzeba mocno przywalić :biggrin:

So maja 07, 2016 12:07

Robek napisał(a):
bez kawałka mięsa nie ma siły

Pogadaj o tym z tym panem:

Obrazek

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So maja 07, 2016 12:09

Post Re:
R6 napisał(a):
Gdyby w starożytności ktoś walczył o zniesienie niewolnictwa to byłby uznany za dziwaka. Przecież bez niewolnika tak samo jak bez mięsa obyć się nie można.

Tam bez niewolnika. Przecież człowiek MUSI zjadać innych ludzi, tylko w ludziach są wszystkie składniki potrzebne do rozwoju naszego organizmu ;) ;)

Robek napisał(a):
R6 napisał(a):
gdybym dzis mial zabic swinie to nie sadze bym to zrobił poprostu z litości. wiem ze sa ludzie dla ktorych to pikuś (rzeźnicy) ale nie wiem czy taki pracownik rzeżni moze być zdrowym psychicznie człowiekiem . codziennie sluchac tego przeraźliwego kwiczenia. trzeba miec serce z kamienia albo byc swirem nie wiem co jest dobre w tym przypadku.

W swoim życiu zabiłem już przeogromną ilość zwierząt, i czuje sie z tym bardzo dobrze, wręcz lubie zabijać, i to ze względu na efekt końcowy, mianowicie od dziecka uwielbiam rosół i schabowe, więc bez zabijania sie nie obędzie, bo jak obcinam głowe kogutowi, to już wyobrażam sobie jego ugotowaną noge na talerzu :mrgreen: zresztą nawet jakbym chciał to nie moge z jedzenia mięsa zrezygnować, bo ja dużo pracuje fizycznie, i bez kawałka mięsa nie ma siły, i nawet taki 50 kilogramowy worek, robi sie naprawde ciężki, dopiero po zjedzeniu kilku schabowych wszystko wraca do normy :-D
Odnośnie zabijania świni, to tutaj też za dużo tego kwiczenia nie ma, bo jak sie z całej siły uderzy 5 kilowym młotkiem między oczy, to świnia już za bardzo nie kwiczy, jest zwyczajnie tym wszystkim otumaniona, jedynie potrzeba mocno przywalić :biggrin:

Robek - co zatem sądzisz o zabijaniu dla przyjemności (efekt końcowy). Czy jest do dobre/złe i dlaczego?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

So maja 07, 2016 22:49
Wlasnie istotny jest cel zabicia ssaka.
Komercjalizacja wszystko wypaczyla i zabija dla zysku a nie zaspokojenia potrzeby.
Wystarczy sprawdzic jaki % miesa z uboju komercyjnego trafia na wysypiska.
To samo jest w kazdej galezi przetworstwa i przemyslu .
Taka np. Cocacola wykozystuje wody glebinowe wielu kraji afrykanskich powodujac susze w tych rejonach, sprzedajac jednoczesnie na tzw. zachodni rynek swoje produkt ponizej ceny czystej wody,
podczas gdy kraj w ktorym produkuja te napoje nie ma przez to wody pitnej a co niektorzy idioci twierdza ze brak wiedzy i rozsadnego gospodarowania sa powodem biedy.
To samo jest z kazda inna branza gospodarki.
To tak jakby okradac systematycznie sasiada i jednoczesnie wmawiac mu ze jest biedny dlatego ze nie skonczyl studiow.

So maja 07, 2016 23:21
Widze ze usunales post z "privatio boni" ale dokoncze co mam na odpowiedz.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Absence_of_good

So maja 07, 2016 23:38

Post Re: Re:
ARHIZ napisał(a):
Robek - co zatem sądzisz o zabijaniu dla przyjemności (efekt końcowy). Czy jest do dobre/złe i dlaczego?

Jak ktoś lubi sobie zapolować, to przecież nie będe mu zabraniał :-D
Zabijanie dla samego zabijania też może być fajnie, to jest kwestia gustu, natomiast osobiście mnie takie polowania w żaden sposób nie ekscytują, no chyba że ja bym miał broń i to na co poluje też by miało broń, wtedy by sie pojawiły prawdziwe emocje :mrgreen:

N maja 08, 2016 15:47

Nic prostszego, odwiedź ISIS.

N maja 08, 2016 16:34

sapper napisał(a):
Wlasnie istotny jest cel zabicia ssaka.

Cel jak najbardziej. Zabicie jakiegokolwiek ssaka w obronie własnej jest jak najbardziej zasadne :)

Robek napisał(a):
ARHIZ napisał(a):

Jak ktoś lubi sobie zapolować, to przecież nie będe mu zabraniał :-D
Zabijanie dla samego zabijania też może być fajnie, to jest kwestia gustu, natomiast osobiście mnie takie polowania w żaden sposób nie ekscytują, no chyba że ja bym miał broń i to na co poluje też by miało broń, wtedy by sie pojawiły prawdziwe emocje :mrgreen:

Zatem nie masz nic przeciwko temu, by jakiś hipotetyczny myśliwy na Ciebie zapolował? W końcu sprawiłoby mu to przyjemność ;)

N maja 08, 2016 20:51

ARHIZ napisał(a):
Zatem nie masz nic przeciwko temu, by jakiś hipotetyczny myśliwy na Ciebie zapolował? W końcu sprawiłoby mu to przyjemność ;)

Jak bym był dosyć dobrze uzbrojony, to nie ma problemu, jakiś myśliwy może na mnie zapolować :-D

N maja 08, 2016 22:07

Ale wiesz, jemu może sprawiać przyjemność jak nie jesteś uzbrojony. Tak jak to zwykle bywa.

Pn maja 09, 2016 3:46
Temu myśliwemu to może najbardziej przyjemność sprawia kłusownictwo. :D
Jest taki jeden co to lubi zastawiać sidła i wnyki na niewinne dusze.,

Pn maja 09, 2016 9:41

Popieram JedenPosta. Bo widzisz, Robek, on nie chce, by stała mu się krzywda, jeszcze by się skaleczył czy coś. To trochę jak ze szlachtowaniem świni - nie urządza się Corridy z dzikami, tylko obuchem/pistoletem w łeb i po zabawie ;)

Pn maja 09, 2016 9:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona