Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 14:42

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość

Gdzie dokładnie twierdzi, ze koło jest kwadratem?

Cz sie 28, 2008 18:42

1)Piszesz zoologia nie zajmuje się człowiekiem bo zajmuje się czym innym , sugerujesz ze zabrakło im czasu na człowieka. Nie , zoologia nie zajmuje się człowiekiem tylko zwierzętami ,a to jest różnica.

Niech ci będzie "tylko". W końcu chodzi tu o wyrażenie twojego poglądu. Nie usuwa to błędnego koła.

Seweryn napisał(a):
Ty twierdzisz.
I podaję argument, który ty całkowicie ignorujesz.

Cytuj:
Zoologia – nauka o zwierzętach

A nie o człowieku . O człowieku jest inna nauka, niezależnie czy to akceptujesz czy brniesz.[/quote]
Tu a priori zakładasz, że człowiek nie jest zwierzęciem. Błędne koło, nic nie dowodzi.

Cz sie 28, 2008 18:42

Dokładnie należymy do gatunku człowiek rozumny i jesteśmy właśnie tym co określa gatunek ,a nie podzbiór. Więc do pozostałych podgrup tylko należymy.

Dobrze, tylko, że gatunek jest podzbiorem wyższych taksonów, tzn należąc do podzbioru jakiegoś zbioru należysz do tego zbioru. TO jest naprawdę bardzo proste - z tego że jesteś teraz w Warszawie (podzbiór) wynika że jesteś też w Polsce (nadzbiór).
Z tego że należysz do gatunku człowiek rozumny (podzbiór) wynika że należysz do rodzaju człowiek (nadzbiór - jest wiele gatunków człowieka, np neandertalczyk).
Z tego że należysz do gatunku człowiek rozumny (podzbiór) wynika też że należysz do gromady ssaki (nadzbiór).
Z tego że należysz do gromady ssaki (podzbiór) wynika też że należysz do królestwa zwierząt (nadzbiór).

Cz sie 28, 2008 18:46

Jak się twierdzi, ze jest się człowiekiem to żeby nie popaść w sprzeczność nie można twierdzić ze nie jest się zwierzęciem.
Ale wszystkiemu można zaprzeczać wbrew logice :)

Cz sie 28, 2008 19:00

Movsd twierdzi, że koło jest kwadratem

Movsd napisał(a):
Jeśli jeszcze raz stwierdzisz że z tej analogii wynika że koło jest kwadratem to radzę wrócić do tego miejsca żeby się przekonać żę wcale tego nie powiedziałem.

Z tych 2 wypowiedzi wynika, że albo masz problem z oczami, albo z analizą tego co czytasz.

Cz sie 28, 2008 19:03

Seweryn napisał(a):
Dokładnie należymy do gatunku człowiek rozumny i jesteśmy właśnie tym co określa gatunek ,a nie podzbiór. Więc do pozostałych podgrup tylko należymy.

Dobrze, tylko, że gatunek jest podzbiorem wyższych taksonów, tzn należąc do podzbioru jakiegoś zbioru należysz do tego zbioru. TO jest naprawdę bardzo proste - z tego że jesteś teraz w Warszawie (podzbiór) wynika że jesteś też w Polsce (nadzbiór).
Z tego że należysz do gatunku człowiek rozumny (podzbiór) wynika że należysz do rodzaju człowiek (nadzbiór - jest wiele gatunków człowieka, np neandertalczyk).
Z tego że należysz do gatunku człowiek rozumny (podzbiór) wynika też że należysz do gromady ssaki (nadzbiór).
Z tego że należysz do gromady ssaki (podzbiór) wynika też że należysz do królestwa zwierząt (nadzbiór).

Oczywiście , że należę , więc w czym problem?

Cz sie 28, 2008 19:59

Do królestwa Bolesława Chrobrego należy: Bolesław Chrobry , mieszczenie i chłopi .Czy więc chłopi są Bolesławem Chrobrym? Nie , tylko należą do królestwa Bolesława Chrobrego.

Cz sie 28, 2008 20:04

Przykład :
Do królestwa Bolesława Chrobrego należy: Bolesław Chrobry , mieszczenie i chłopi .Czy więc chłopi są Bolesławem Chrobrym? Nie , tylko należą do królestwa Bolesława Chrobrego.

To błędny przykład. Poprawny brzmi następująco:
Do królestwa Bolesława Chrobrego należą obywatele: Bolesław Chrobry , mieszczenie i chłopi .Czy więc chłopi są obywatelami? Tak są.

Cz sie 28, 2008 20:10

Królestwo jako takson i jako struktura polityczna to zupełnie różne sytuacje, i różne są prawa ich nazewnictwa. O ile "królestwo Bolesława Chrobrego" to królestwo polityczne, którego władcą jest Chrobry, to np. "gromada ssaków" to takson, którego członkowie są ssakami, "rodzaj człowiek" to takson, którego członkowie są ludźmi itd. Zgodnie z tą regułą, "królestwo zwierząt" to takson, którego członkowie są zwierzętami.

Cz sie 28, 2008 20:18

Świetnie. Seweryn, odkryłeś nowe królestwo, do którego sam jeden należysz. :D Homini. Wspaniale. Napiszę artykuł do "Nature".

A tak na serio. Wszystkie stworzenia należące do królestwa zwierząt nazywasz zwierzętami. Wszystkie z wyjątkiem człowieka. Czy to jest logiczne?

Cz sie 28, 2008 20:20

Do Królestwa zwierząt wchodzą: zwierzęta i ludzie . Czy ludzie to zwierzęta? Nie ,czy wchodzą do królestwa zwierząt ? Tak.

Analogia;

Do królestwa B.Chrobrego wchodzą: Bolesław Chrobry i chłopi. Czy chłopi to Bolesław Chrobry? Nie czy należą do królestwa Bolesława Chrobrego? Tak

Wytłumaczyłem ci to na chłopski rozum ,prościej się nie da :)

Cz sie 28, 2008 20:23

Dałem Sewerynowi taki przykład:

movsd napisał(a):
Jest zbiór figur. Wchodzą do niego koła i kwadraty. Każdy kwadrat jest figurą. Każde koło jest figurą. Ale żaden kwadrat nie jest kołem. Żadne koło nie jest kwadratem.

On z tego przykładu wywnioskował, że

Seweryn napisał(a):
Movsd twierdzi, że koło jest kwadratem

Czy naprawdę podejrzewasz tego człowieka o zdolność logicznego myślenia??

Cz sie 28, 2008 20:24

Seweryn napisał(a):
Do Królestwa zwierząt wchodzą: zwierzęta i ludzie . Czy ludzie to zwierzęta? Nie ,czy wchodzą do królestwa zwierząt ? Tak.

A powinno być:
Cytuj:
Do Królestwa zwierząt wchodzą: ludzie i inne zwierzęta. Czy ludzie to zwierzęta? Tak ,czy wchodzą do królestwa zwierząt ? Tak.

Cz sie 28, 2008 20:25

Każdą grupę traktuję odzielnie, bo robi tak też nauka .Więc na swoje nazewnictwo mam uzasadnienie naukowe:

zoologia - nauka o zwierzętach, oddzielna http://pl.wikipedia.org/wiki/Zoologia
antropologia- nauka o człowieku ,oddzielna http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropologia_%28nauka%29

Teraz ty podaj linki do swojego uzasadnienia, że ludzie to inne zwierzęta.

movsd napisał(a):
A powinno być:
Cytuj:
Do Królestwa zwierząt wchodzą: ludzie i inne zwierzęta. Czy ludzie to zwierzęta? Tak ,czy wchodzą do królestwa zwierząt ? Tak.

Cz sie 28, 2008 20:38

Tak ,czy wchodzą do królestwa zwierząt ? Tak.

wiki:
Taksonami parafiletycznymi są np. bakterie albo protisty, które pochodzą od jednego wspólnego przodka, ale nie stanowią całej gałęzi drzewa ewolucyjnego. Bakterie obejmują dwie bardzo stare linie ewolucyjne: bakterie właściwe i archeobakterie, które są ze sobą mniej spokrewnione niż np. człowiek (zwierzę) i pieczarka (grzyb). Protisty pochodzą od jednego wspólnego przodka, ale jest on także przodkiem roślin, grzybów i zwierząt. Taksonem parafiletycznym są też zielenice, bo nie obejmują roślin lądowych, czy gady, bo nie obejmują ptaków.

więcej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Takson_parafiletyczny

Cz sie 28, 2008 20:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 35  Następna strona