Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 10:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

Studencie przepraszam za styl, gdyz Twoja wiedza zapewne jest znacznie większa od mojej.

Co to jest Dualność Światów?

Na tak postawione pytanie nie mogę odpowiedzieć. Termin ten nie jest pojęciem z ram teorii strun bądź M-Teorii. Podejrzewam, ze wyprodukował go jakiś autor tekstów popularno-naukowych, ocierając się o science-fiction. W teorii strun mówi się natomiast o T-dualności, która jest pewną symetria pomiędzy różnymi dającymi się sformułować teoriami strunowymi.

frater napisał(a):
A Teza jest prosta Układ Mendelejewa powstał w Wielkim Wybuchu i po nim.

Jeżeli Wielki Wybuch nadal traktujesz tak jak wcześniej - jako pierwszy moment uformowania się 4-wymiarowego wszechświata, a nie jako proces znacznie rozciągnięty w czasie - to się nie zgadzam. Nastąpiło to wyłącznie później, w de facto ostatniej fazie, gdzie grawitacja była już zupełnie klasyczna, a wszelkie wyżej-wymiarowe efekty, jeśli jakieś były wcześniej, utraciły już wszelkie znaczenie.

So wrz 19, 2009 21:51
zbanowana na stałe

Trochę Realizmu Racjonalisto.

Czy wyobrażasz sobie człowieka, który żyje jak zwierze pod każdym względem, nie mając żadnych narzędzi, czy nawet siedliska , a tworzy sztukę. Nadto tą metodą można tylko zbadać surowiec z jakiego została wykonana ta hipotetyczna rzeźba, a wiek rzeźby może sugerować nam wiek XX

So wrz 19, 2009 21:52
zbanowana na stałe

"Wedle jednego z rodzajów M-teorii, teorii Horavy-Wittena, 11 wymiarów wymaga tylko grawitacja (teoria ta wywodzi się z modelu supergrawitacji), natomiast tzw. oddziaływania cechowania (silne, słabe i elektromagnetyczne) zachodzą w hiperprzestrzeni 10-wymiarowej. W jej świetle wszechświat ma kształt dwóch dziesięciowymiarowych membran, które łączy odcinek z osobliwymi końcami o nazwie orbifold. Można to interpretować jako dwa 10-wymiarowe wszechświaty oddziaływające między sobą za pomocą grawitacji, z których jeden to nasz wszechświat, a drugi składa się z ciemnej materii"

http://pl.wikipedia.org/wiki/M-teoria

Czy myślisz, że o antymaterii będziemy rozmawiać dla `zabicia` czasu?

So wrz 19, 2009 21:58

Można wierzyć; podałem przykłady.

Trochę Realizmu Racjonalisto.

Czy wyobrażasz sobie człowieka, który żyje jak zwierze pod każdym względem, nie mając żadnych narzędzi, czy nawet siedliska , a tworzy sztukę. Nadto tą metodą można tylko zbadać surowiec z jakiego została wykonana ta hipotetyczna rzeźba, a wiek rzeźby może sugerować nam wiek XX

Tak tak wiemy. Niemająca żadnego celu teoria spiskowa wszystkich światowych archeologów. No i tyle lat wykopalisk szlag trafił, bo frater podał diagnozę ;<

So wrz 19, 2009 22:28
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Drugie pytanie będzie dotyczyło, jak się domyślacie konstrukcji naszego czterowymiarowego Świata.

Natomiast wybiegniemy przed pytaniami do trzeciego pytania.

Niech te wątki poboczne się nam rozwijają. By przy trzecim pytaniu się wykrystalizowały.

Ciemna materia dualnego świata nie musi być ciemną materią, zależy to od punktu jej postrzegania.
(nie mylić z antymaterią)

Czym jest Lewitacja Świętych?

Czy nie odbywa się ona za pomocą wymiarów Dualnego
Wszechświata?

Czym jest hipnoza?

So wrz 19, 2009 23:29

Wiesz Frater, ja tak obserwuję trochę tą dyskusje z zaciekawieniem. Zastanawia mnie po co ten wykład o fizyce z Twojej strony, opierający się o hipotezy i teorie współczesnej fizyki, które mogą ulec zmianie.

Po drugie zastanawia mnie po co chcesz włożyć kwestie religijne w inne wymiary itd. Bóg i świat duchowy dla mnie, zawsze był wyżej niż to co jest tutaj, jakkolwiek głęboko świat stworzony przez Boga sięga, nadal jest stworzeniem, a Ty wkładasz w to stworzenie (tą warstwę dla nas nieznaną i hipotetyczną, ale dalej stworzoną) świat duchowy.

Pokrótce, nie dość że niewiele wiemy, to chcesz na tym niewiele budować coś, co i tak jest poza tym do czego kiedykolwiek dojdziemy naszymi umysłami i naukowymi metodami.

N wrz 20, 2009 0:49
zbanowana na stałe

Drogi Wiście my mamy Łaskę Wiary. Ale są osoby na tym forum, które potrzebują namacalnego Dowodu na istnienie Tamtego Świata.

Ty jesteś na znacznie wyższym Poziomie Duchowym.

A wiele osób myśli takimi kategoriami, nawet wśród moderatorów...

Gdzie jest Raj? ... rozwinąłbym ten wątek, ale nie chcę nikomu robić przykrości. I mają jeszcze wiele innych problemów.

Są pewne informacje, które dostajemy w Objawieniach, które sugerują wyraźnie o wielowymiarowości Świata. Są i odkrycia fizyki w tym względzie.

I wg mnie to wszystko jest logiczne.
Nie twierdze, że wszystko wiem i nawet próbuję wciągnąć do dyskusji pewne osoby, których zdanie w pewnym zakresie chętnie bym poznał. W tym jednego z Moderatorów ...

Próbuję się podzielić z moją wiedzą, gdyż inne działanie byłoby nieuczciwe. Jakżebym mógł stwierdzić na swym Sądzie szczegółowym, że nie byłem próżny.

Przecież ta wiedza nie ma podpisu `frater`, `fraterx`, czy `fratris` i każdy będzie mógł ją uważać za jego własną.

N wrz 20, 2009 1:12
zbanowana na stałe

Dzienniczek św. s. Faustyny Kowalskiej

587 W pewnej chwili nagle ujrzałam Pana Jezusa w majestacie wielkim, który mi powiedział te słowa:

Córko Moja, jeżeli chcesz, stworzę w tej chwili nowy świat piękniejszy od tego, a resztę dni w
nim przeżyjesz.

Odpowiedziałam: Nie chcę żadnych światów, ja pragnę Ciebie, Jezu, pragnę Cię
kochać taką miłością, jaką Ty mnie kochasz, o jedno Cię błagam: uczyń serce moje zdolne [do]
kochania Ciebie. Dziwi mnie to bardzo, Jezu mój, że dajesz mi takie pytanie, bo i cóż mi po tych
światach, chociażbyś mi ich dal tysiąc, cóż mi po nich,

Ty wiesz, Jezu, dobrze, że serce moje kona z
tęsknoty za Tobą; wszystko, co jest poza Tobą, niczym jest dla mnie. — W tej chwili nic już~ nie
widziałam, ale jakaś moc ogarnęła duszę moją i dziwny ogień zapalił się w sercu moim i weszłam
jakoby w rodzaj konania za Nim, wtem usłyszałam te słowa: Z żadną duszą nie łączę się tak ściśle i
w ten sposób jako z tobą, a to dla głębokiej pokory i ognistej miłości, jaką masz ku Mnie.
588 W pewnej chwili usłyszałam w duszy te słowa: Każdy ruch serca twego jest Mi przytomny; wiedz
o tym, córko Moja, że jedno spojrzenie twoje na kogoś innego zraniłoby Mnie więcej niż wiele
grzechów przez duszę inną popełnionych.

Czyli my wiemy, że BÓG jest Absolutem i jest ponad tym Światem Dualnym. I, że … . Jest to 100% pewne. Przecież mamy na to różne dowody. Wielu wśród nas jest Charyzmatykami.

Ale trzeba pokazać innym, że istnieje logiczna prawidłowość innych wymiarów. Niewykluczone, że są one tylko po to, by niektóre osoby mogły lepiej pojąć, że są Nicością, że są tylko prostym małym Stworzeniem BOŻYM jednego z Światów równoległych, i że Niebo, Czyściec jako stan i piekło nie są w naszych czterech ziemskich wymiarach – bo to ich trzyma przy ich urojeniach, że Tamtego Świata nie ma.

N wrz 20, 2009 1:49

Ale trzeba pokazać innym, że istnieje logiczna prawidłowość innych wymiarów. Niewykluczone, że są one tylko po to, by niektóre osoby mogły lepiej pojąć, że są Nicością, że są tylko prostym małym Stworzeniem BOŻYM jednego z Światów równoległych, i że Niebo, Czyściec jako stan i piekło nie są w naszych czterech ziemskich wymiarach – bo to ich trzyma przy ich urojeniach, że Tamtego Świata nie ma.

wskaż tą prawidłowość. skoro mam urojenie, że nie tamtego świata nie ma, to udowodnij mi jego istnienie! tylko udowodnij, a nie schodź delikatnie z tematu, nie wymiguj się od odpowiedzi i nie pisz mydlących oczu bzdur.

N wrz 20, 2009 7:21

Czy wyobrażasz sobie człowieka, który żyje jak zwierze pod każdym względem, nie mając żadnych narzędzi, czy nawet siedliska , a tworzy sztukę.
Jak to bez żadnych narzędzi? Kościane igły, specjalnie spreparowane kamienie do obróbki skór, to nic? Jak to bez siedlisk? Brak stałych siedlisk, ale styl koczowniczy jest jak najbardziej wystarczający. Chociażby Hunowie - mimo koczowniczego życia (czyli braku stałych osad) mieli oni wszak własną kulturę, o której co nico wiadomo z zapisków rzymian.

frater napisał(a):
a wiek rzeźby może sugerować nam wiek XX
Jakie cechy tej figurki sugerują tobie (i wyłącznie tobie, naukowcy nie mają takich wątpliwości), że powstała ona w XX w.?

Jak dla mnie bardziej przekonująca jest sytuacja, w której plemiona koczownicze, nie posiadające stałych warowni ani nawet nie znające obróbki metalu, tworzą sztukę, niż to, że wiele znalezisk archeologicznych zostało wykonanych w XX w. z prehistorycznych surowców i zakopane w odpowiedniej warstwie ziemi w sposób nie pozostawiający śladów, nie naruszający ułożenia warstw na którym bazuje stratygrafia.

Cytuj:
"Wedle jednego z rodzajów M-teorii, teorii Horavy-Wittena, 11 wymiarów wymaga tylko grawitacja (teoria ta wywodzi się z modelu supergrawitacji), natomiast tzw. oddziaływania cechowania (silne, słabe i elektromagnetyczne) zachodzą w hiperprzestrzeni 10-wymiarowej. W jej świetle wszechświat ma kształt dwóch dziesięciowymiarowych membran, które łączy odcinek z osobliwymi końcami o nazwie orbifold. Można to interpretować jako dwa 10-wymiarowe wszechświaty oddziaływające między sobą za pomocą grawitacji, z których jeden to nasz wszechświat, a drugi składa się z ciemnej materii"

Autor tego wpisu nie rozumie pojęcia orbifold, ma jedynie jakieś fałszywe wyobrażenia. Owszem, można stworzyć model strunowy z dwiema 10-wymiarowymi membranami położonymi blisko siebie (odległość mierzona wzdłuż 11. wymiaru). Trzeba się mocno napracować, żeby ten model uczynić spójnym, czemu służy m.in. wprowadzenie orbifoldu. I mamy wtedy wówczas dwie rodziny cząstek, każda związana z jedna membran. Można tak dopasować kształt jednej z 10-wymiarowych membran, że powiązane z nią cząstki będą zawierały cząstki Modelu Standardowego (i wiele innych, m.in. ich superpartnerów, czyli to co zwykle podejrzewa się o bycie "ciemna materią"). Podobnie możemy zrobić z druga membraną, i stworzyć na niej odrębny system cząstek (nazywa się to Ukrytym Sektorem - Hidden Sector, HS). Przy energiach jakie panuja obecnie we wszechświecie, obie rodziny cząstek oddziałują wyłącznie grawitacyjnie (inne oddziaływania wymagają energii rzędu energii Plancka.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_sector

Jeżeli więc nie uważasz grawitacji za Keplerowską "Siłę Ducha Swiętego" (jak on nazwał przyczynę, dla której planety utrzymują swoje orbity), to ta druga membrana (będąca także częścią wszechświata, podległa tym samym fundamentalnym prawom fizyki, wyposażona jedynie w inne cząstki elementarne) nie ma nic wspólnego ze światem duchowym, jeśli do tego zmierzasz.

frater napisał(a):
Ciemna materia dualnego świata nie musi być ciemną materią, zależy to od punktu jej postrzegania.
Jeżeli zdefiniujemy pojęcie "ciemna materia", to ciemna materia jest ciemną materią, nie ma bata. Zazwyczaj pojecie to oznacza "cząstki nie oddziałujące ze światłem" z wyłączeniem gluonów i bozonów Z (które są nośnikami oddziaływań Modelu Standardowego), którymi są zarówno wszelkie cząstki ukrytych sektorów, jak i wszystkie cząstki supersymetryczne.

frater napisał(a):
Czym jest Lewitacja Świętych?

Czy nie odbywa się ona za pomocą wymiarów Dualnego
Wszechświata?

Grawitacja cząstek ukrytego sektora nie jest w stanie wywołać takiego efektu. Innych oddziaływań nie ma.

N wrz 20, 2009 8:56

Cytuj:

Autor tego wpisu nie rozumie pojęcia orbifold, ma jedynie jakieś fałszywe wyobrażenia. Owszem, można stworzyć model strunowy z dwiema 10-wymiarowymi membranami położonymi blisko siebie (odległość mierzona wzdłuż 11. wymiaru). Trzeba się mocno napracować, żeby ten model uczynić spójnym, czemu służy m.in. wprowadzenie orbifoldu. I mamy wtedy wówczas dwie rodziny cząstek, każda związana z jedna membran. Można tak dopasować kształt jednej z 10-wymiarowych membran, że powiązane z nią cząstki będą zawierały cząstki Modelu Standardowego (i wiele innych, m.in. ich superpartnerów, czyli to co zwykle podejrzewa się o bycie "ciemna materią"). Podobnie możemy zrobić z druga membraną, i stworzyć na niej odrębny system cząstek (nazywa się to Ukrytym Sektorem - Hidden Sector, HS). Przy energiach jakie panuja obecnie we wszechświecie, obie rodziny cząstek oddziałują wyłącznie grawitacyjnie (inne oddziaływania wymagają energii rzędu energii Plancka.

Jak czytam tego typu posty zaczynam wątpić w ludzki zdrowy rozsądek. Żaden człowiek nie potrafi , sobie nawet wyobrazić czwartego wymiaru , a tu proszę , niektórzy zabierają się już za dziesiąty i jedenasty. Cóż za hiperbzdury :)

N wrz 20, 2009 22:18
zbanowana na stałe

Żeby nie wdawać się w niepotrzebne spekulacje, gdyż potrzeba jest użycia czerwonej czcionki zadaję Ci pytania;

Czy jest jakaś sensowna Teoria Wielkiego Wybuchu bazująca tylko na czterech wymiarach, a jeżeli bazuje na większej ilości wymiarów, to te wymiary, czy musiały być przed Wielkim Wybuchem?

Czy układ Mendelejewa i materia E=mc2 powstały podczas Wielkiego Wybuchu (nie dochodzimy, czy tuż po pierwszym impulsie, czy na finiszu Wielkiego Wybuchu), czy przed Wielkim Wybuchem?

Cytuj:
Jeżeli zdefiniujemy pojęcie "ciemna materia", to ciemna materia jest ciemną materią, nie ma bata. Zazwyczaj pojecie to oznacza "cząstki nie oddziałujące ze światłem" z wyłączeniem gluonów i bozonów Z (które są nośnikami oddziaływań Modelu Standardowego), którymi są zarówno wszelkie cząstki ukrytych sektorów, jak i wszystkie cząstki supersymetryczne.

Ciemna materia jest dlatego ciemna, bo my jej nie widzimy przyrządami, a jedynie widzimy jej oddziaływanie grawitacyjne.

Cytuj:
Grawitacja cząstek ukrytego sektora nie jest w stanie wywołać takiego efektu. Innych oddziaływań nie ma.

Ale `lewitacja` jest faktem, więc jak to wyjaśnisz?

N wrz 20, 2009 22:52

Z fizyki dostałem zaliczenie i tyle mnie interesuje, więc wypowiadać się na te tematy nie będę. Interesuje mnie za to inna sprawa. Frater, od kiedy to lewitacja jest faktem? :D

N wrz 20, 2009 23:04
Zobacz profil WWW

Cytuj:

wskaż tą prawidłowość. skoro mam urojenie, że nie tamtego świata nie ma, to udowodnij mi jego istnienie! tylko udowodnij, a nie schodź delikatnie z tematu, nie wymiguj się od odpowiedzi i nie pisz mydlących oczu bzdur.

ponawiam.

Pn wrz 21, 2009 6:00

Jak czytam tego typu posty zaczynam wątpić w ludzki zdrowy rozsądek. Żaden człowiek nie potrafi , sobie nawet wyobrazić czwartego wymiaru , a tu proszę , niektórzy zabierają się już za dziesiąty i jedenasty. Cóż za hiperbzdury :)

O wyobrażaniu sobie nie ma mowy. Można jednak sytuację opisać matematycznie i wyciągnąć wnioski, jakie efekty wywołuje ona w naszym, 4-wymiarowym świecie.

frater napisał(a):
Czy jest jakaś sensowna Teoria Wielkiego Wybuchu bazująca tylko na czterech wymiarach, a jeżeli bazuje na większej ilości wymiarów, to te wymiary, czy musiały być przed Wielkim Wybuchem?

Jeżeli jako "teorię Wielkiego Wybuchu" rozumiesz model, który tłumaczy Wielki Wybuch od samego początku - to nie ma, ani czterowymiarowego, ani jakiegokolwiek innego. Obecne modele opisują Wszechświat co najwyżej od epoki inflacji, nie będąc w stanie wyjaśnić co było wcześniej (a co dopiero dlaczego właśnie to).

frater napisał(a):
Czy układ Mendelejewa i materia E=mc2 powstały podczas Wielkiego Wybuchu (nie dochodzimy, czy tuż po pierwszym impulsie, czy na finiszu Wielkiego Wybuchu), czy przed Wielkim Wybuchem?

Atomy powstały w czasie rekombinacji ok. 300 000 lat po WW, ich jądra - ok. 15 min po WW. Wszelka znana materia powstała po WW. Jeżeli nie uznajemy jakiejś wersji Wielkiego Odbicia, nie mogły istnieć przed WW - nie było ku temu warunków.

I jeszcze jedna uwaga: równanie "E=mc^2" wypływa z samej struktury wszechświata. Każda materia we wszechświecie, niezależnie od tego czy z Modelu Standardowego, supersymetryczna, czy z ukrytych sektorów (bo może ich być więcej niż jeden) jest "materią E=mc^2".

Z PW:
frater napisał(a):
wieczny student napisał(a):
Jeżeli Wielki Wybuch nadal traktujesz tak jak wcześniej - jako pierwszy moment uformowania się 4-wymiarowego wszechświata, a nie jako proces znacznie rozciągnięty w czasie - to się nie zgadzam. Nastąpiło to wyłącznie później, w de facto ostatniej fazie, gdzie grawitacja była już zupełnie klasyczna, a wszelkie wyżej-wymiarowe efekty, jeśli jakieś były wcześniej, utraciły już wszelkie znaczenie.

Przemyśl to na spokojnie, bo trudno Ci będzie to odkręcić.

Czy chcesz dodatkowo jakiś cytat z Objawień zatwierdzonych przez KK?

Wszystko podtrzymuję, takie sa ustalenia nauki. I przypominam, że jeżeli interpretujesz objawienia w sposób sprzeczny z jej ustaleniami, oddalasz się tym samym od stanowiska kreacjonizmu ewolucyjnego, które twierdzi, że prawidłowa interpretacja nie może być sprzeczna z nauką.

Pn wrz 21, 2009 9:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 54  Następna strona